БДЖ: Не търсете покемони около релсите, опасно е!
Юрген Клоп: Никога не бих дал 100 млн. паунда за един футболист
Визуално пиршество и мистерии обещава първият трейлър на "Великата стена"
Къде съм ? Начало /

В Корница не искат извинения за възродителния процес

В селото не приемат достлука на ДПС с БСП, но си спомнят с тъга за живота при Живков

0:00, 01 април 2002 5040 0 коментар
Каруците са основно превозно средство в Корница.
01/03

Всяка година в края на март в село Корница честват паметта на петимата убити свои съселяни през март 1973 г. Тогава в знак на протест срещу политиката на преименуване на мюсюлманите цялото село се събира на площада, въпреки че районът е обграден от армия и милиция. Хората са разгонени със сила, петима са убити, а десетки са ранени и пребити. 10 души са осъдени общо на 97 години затвор.

Ръководството на ДПС не пропускаше да се възползва от случая, за да организира внушителни митинги. За честванията винаги прииждаха хора от съседните села, от Кърджалийско, Разградско и т.н. Миналата година именно оттук започна предизборната кампания на ДПС. Тогава Ахмед Доган заяви, че за мюсюлманите хлябът започва да става по-ценен от мира, и поиска Европа да плати цената на стабилността в България чрез инвестиции в смесените райони.

Тази година обаче събитията бяха отбелязани само със скромна молитва в

джамията, която навремето милиционерите използвали за конюшня

Привечер точно когато ходжата призова мюсюлманите за поредната молитва, в Корница пристигна депутатът от ДПС Арсо Манов и отиде да се види с кмета Ибрахим Садул. Лъскавата му кола веднага събра погледите на хората.

Иначе хората в Корница се държаха, все едно че преди 29 г. е имало скромна манифестация в чест на победата на развития социализъм. Не знам какво е ставало тук, тогава съм бил само на 4 години, оправда се русоляв мъж. Не помня, бабо, на 74 години съм вече, казва пък възрастна жена християнка.

Забраниха ни тази година да правим възпоменателен митинг за жертвите, отсича мъж на средна възраст на площада в Корница. Той обаче не можа да обясни откъде идва забраната, а и очевидно не се интересуваше.

Хората мълчат, защото ги е страх, но аз ще ви разкажа, престрашава се една жена с фередже. Не искаме разни политици да идват тук да ни се извиняват, както в Барутин. На Сирни Заговезни преди седмици вицепрезидентът Ангел Марин отиде там и поиска прошка за възродителния процес. Според жената хората в Корница смятат извиненията за фалшива поза, която няма да върне живота на убитите, да възстанови душевните рани на пострадалите или поне да даде възмездие на палачите.

Заради невъзможността за реализиране на сценария от Барутин местната структура на ДПС решила да почете паметта на жертвите само на местно ниво. Още повече че

на митингите в Корница винаги е имало скандирания срещу БКП

С днешна дата те нямало да паснат на това, което Доган нарича социалнолиберален модел, а електоратът му - достлук с БСП.

Въпреки това много от селяните си спомнят с носталгия за времето на Тодор Живков, когато се живеело по-добре. Сега в Корница царят беднотия и безработица. Балите с тютюна още стоят по къщите заради ниските изкупни цени.

В Корница сега живеят около 1600 души, като 180 от тях са християни. По време на "голямата екскурзия" през 1989 г. оттук са се изселили около 800 души. Много семейства още са разделени. Сега обаче са доволни, тъй като Турция премахна визите за българи и могат да се виждат.

Районът е изключително беден, а земята неплодородна. Асфалтирани улици има само в центъра на селото. Младите гледат да напуснат селото и търсят по-добър живот в близкия град Гоце Делчев. Младежите, като завършат средно образование, се надуват и не искат да се занимават със селско стопанство, оплака се възрастен мъж.

Чудесна илюстрация на българския етнически модел е центърът на Корница, в който една срещу друга са издигнати църква и джамия. Читалището носи името на отец Паисий.

коментирай

Коментари (0)

Все още няма коментари към тази новина. Бъди първи!

Име:
Мнение:
Попълнете текста от картинката:
captcha

Култура

Приказки от календара: АВГУСТ

България

ВКС: Александър Томов е невинен за присвояване

Икономика

"Карфур" не работи поради "технически причини", измамени доставчици завеждат дела

Спорт

Полиция спаси олимпийския огън от гневни стачкуващи в Бразилия

Последно обновяване 29 юли, 2016 20:20 ч.

Development PIMDESIGN