Бойко Борисов: Полицията и армията полагат огромен труд, за да опазят границите ни
Германската полиция: Касапинът от Мюнхен няма нищо общо с Ислямска държава
След 28 години: Американка събори рекорд на Йорданка Донкова
Къде съм ? Начало /

Яков Джераси: Тодор Живков търсеше среща със Симеон

0:00, 21 октомври 2004 4072 10 коментарa

Яков Джераси е роден през 1946 г. в България. Дълги години е мениджър на симфонични оркестри в Калифорния, САЩ. Основател е и председател на фондация "България", която организира завръщането на Симеон Втори в България.

- Г-н Джераси, вие сте човекът, който организира завръщането на Симеон Сакскобургготски у нас. Той вече три години е начело на властта. Как оценявате управлението?

- Ако ми бяхте задали този въпрос преди година, сигурно отговорът им щеше да звучи много негативно. Защото аз имах определени критики към управлението. Но сега нещата се промениха. И то към по-добро. Виждате, че доверието към царя също започна да расте отново. Има някои положителни неща, които стават в държавата, и това е абсолютен кредит за него.

- Какво имате предвид?

- Симеон може би не може да обясни пред хората какво прави, но него много добре го разбират чуждите лидери. Без да е силно казано, западноевропейските лидери го обожават. Той е министър-председател, който има голяма тежест пред западните лидери. Царят дава добра представа за България, и то не защото владее блестящо толкова езици.

Освен това романтичната идея за цар също влияее.

- И все пак общественото мнение у нас не е толкова еднозначно по отношение на премиера?

- Спомнете си навремето, след победата на нашите футболисти на световното първенство, тогавашният президент Желю Желев беше освиркан на националния стадион "Васил Левски". Не съм чул никой да освирка министър-председателя Симеон Сакскобургготски никога и никъде.

- На какво се дължи това?

- Мисля, че това е въпрос на характер. Ще ви дам един пример. Навремето Габриеле Несим написа книгата "Човекът, който спря Хитлер" и се изказа много негативно към бащата на Симеон във връзка със спасяването на българските евреи. Най-неочаквано Симеон го покани на обяд. Това според мен може да го направи само един тутманик. Може да говориш с такъв човек, но не да му вдигаш рейтинга. Защото в случая Несим не правеше добре за България. И аз очаквах моят цар или моят премиер да стои малко по-далече от такъв човек.

- Сега много се коментира какво решение ще вземе Симеон за себе си след приключването на мандата на това правителство?

- Той вече е взел решението. Той ще има втори мандат като премиер. И това е решено от него вече.

- Как обаче може да се случи това? Изборите предстоят, а всички сочат победа на БСП?

- Значи много е ясно. Симеон ще стане отново министър-председател чрез БСП. Забележете отношенията на Симеон с президента Първанов. Аз не помня министър-председател и президент да са имали толкова добри отношения. Симеон ще бъде отново премиер чрез победата на БСП. НДСВ също ще има добър резултат, предвиждат да сменят хората от челото на партията. А освен това царят винаги може да разчита на ДПС. Отношенията между Симеон и Ахмед Доган са много добри, блестящи. И това в случая с царя също е въпрос на характер, защото него го привлича противникът. Аз си спомням, когато при мен дойде Любен Гоцев.

- Кога се случи това?

- Това се случи, след като Любен Гоцев вече бе ходил в Мадрид при царя. И когато предстоеше първото посещение на Симеон Втори в България, което беше планирано за май 1996 г. Тогава Любен Гоцев отново дойде при мен и поиска среща със Симеон. Аз го попитах по какъв въпрос ще се среща с царя. И той ми отговори, че Тодор Живков настоявал да се срещне със Симеон Втори. Затова Любен Гоцев като посредник искал да пита царя ще се осъществи ли тази среща. Възможно беше Симеон да не откаже такава среща. Но трябваше да се обсъди докъде може да се стигне в подобни връзки. И преценихме, че това не е редно.

- Състоя ли се срещата между Симеон и Тодор Живков?

- Не, срещата не се състоя. И така е по-добре, особено за имиджа на царя. Достатъчно беше, че се срещна с Желю Желев, който преди това го наричаше "дребен търговец", а баща му цар Борис Трети - "военен престъпник". Аз никога не бих седнал на една маса с него. Вероятно аз виждам нещата като евреин, където важи максимата "Око за око, зъб за зъб". А Симеон го вижда като християнин: "Ако ти ударят едната буза, дай си и другата." Но мисля, че българите, макар да са християни, искат да видят водача си по-твърд.

- Казвате, че Симеон ще продължи да бъде премиер чрез БСП, но дали социалистите ще позволят това?

- Симеон има добри работни отношения с БСП. И това е положително при него, защото той не ги гледа, че са бивши комунисти. Той гледа какво могат да направят социалистите и какво не могат. Той показва уважение към БСП. Още повече че те са негова опозиция и като цар, и като премиер. Затова той винаги прави стъпката към тях, за да ги приобщи, да ги привлече към себе си. И това е много добре, защото е гъвкав. За СДС той е малко отмъстителен, защото те не отговориха на неговите очаквания да го предложат за президент.

- Означава ли това, че следващият кабинет ще е левоцентристки?

- Да. Един цар ще оглавява едно ляво правителство. Нацията има доверие към него, защото той успя да изпрати послание, че е много честен човек. Той респектира световните лидери. Той, Милен Велчев и Соломон Паси си вършат добре работата.

- На това ли се дължи успехът на Симеон?

- Да. Освен това той успя да унищожи политическите цветове в България. Жалко, че Симеон няма толкова добри чувства към десницата. Защото те наистина бяха лоялни към него, преди да се върне от Мадрид. Те наистина бяха в основата на организацията по идването на царя. На другите им беше любопитно, но те не държаха за него. Жалко е, че сега отношенията се развиха така, защото интелигетните политици са вдясно. Те наистина са хората, които мислят за бъдещето на България. Макар че при Софиянски има много трудности, при Надежда Михайлова -също. Още повече че предишното правителство успя да покаже България в много добра светлина. Сега обаче трябва да се спре караницата вдясно, защото бъдещето е там.

- Очаквате ли десните да се обединят?

- Не знам как може това да стане. Аз знам от еврейската история, че винаги когато евреите се караха, това бяха трагични времена и държавата беше унищожена. Тогава евреите бяха изселени от Израел по всички посоки на света, защото те воюваха между себе си. А когато хора воюват между себе си и правят от една сериозна партия парчета, това е трагично. Трябва да се роди някакъв нов лидер.

- Засега не се ли вижда такъв?

- Ако вземем всичките министър-председатели досега от Луканов до Симеон Втори, единствените, които можеха да разговарят със западните политици и да обясняват какво се случва в България, са Филип Димитров и Симеон. Аз мога да сравня и по други показатели тези две правителства: те не взимаха рушвети, не лъжеха, казват истината и двамата са религиозни хора. Тяхната политика е прозрачна. Жалко, че между двамата няма близък контакт.

- Защо някои от първите личности, които подкрепяха Симеон, като проф. Чирков се оттеглиха от него?

- Може би от лична обида. Най-голямата грешка на царя беше назначаването на Стоян Ганев. Това беше катастрофа от първа величина. Стоян Ганев реши да бъде министър-председател и можеше да провали Симеон. Аз не знам за коя държава работеше, но сигурно не за България. И Чирков беше един от кръга на Ганев.

Но нещата сега вървят положително - вижте строежите, чуждите инвестиции. А това говори, че има доверие към този министър-председател.

коментирай

Коментари (10)

 • 010
  1 / 1
  адвоката 21-10-04 20:02ч
  до кога евреите ще определят съдбата на България? До кога ще търпим тази гавра с националното ни достойноство?ще позволим ли дебилите да продължат да властват ?
 • 009
  1 / 1
  Grajdanin 21-10-04 11:24ч
  Според много български емигранти, слушали "словесните прояви" на премиера, той говори и останалите езици "така добре, както родния си"...
  А относно обичта на западните лидери, защо толкова време не го приемаха точно в Испания, където уж много добре го още
 • 008
  1 / 1
  neuk 21-10-04 11:06ч
  az pak si misleh che se kazva GABRIEL GARCIA MARQUEZ, ama inache uchish mnogo te biva da uchish drugite...
 • 007
  1 / 1
  Gocheto 21-10-04 08:45ч
  I v tozi sait palno s tapanari i primitivni mozatzi. Jalko!
 • 006
  1 / 1
  Здзкжьс 21-10-04 02:48ч
  Булевард Девети септември беше прекръстен Цар Борис ІІІ. Много сполучлива сравнение. Двете имена са много близки. А Партизанска поляна над Рилскя манастир - Кирилова поляна. На името на Регента. Затова дойде Втори февруари.
 • 005
  1 / 1
  Emigrant 20-10-04 23:31ч
  Abe xubavico "Marija"-verojatno psevdonim na njakoe CHENGE ot BG-Internet Policijata, ti da ne mislish, she naistina smjatam da se zavrushtam v BSP-durjava... A i nikoi ot moite prijateli ne smjatat... Kazax 10-15 godini... A i BSP trjbva da nauchi още
 • 004
  1 / 1
  Мария 20-10-04 23:12ч
  Най-добре е такива Emigrant-и, като тоя дето цитира "Sanches" Markes хич да не се завръщат. Аман от простотия по български ! Съветвам подобни мнение-изказватели първо да прочетат написаното от Калина Андролова в същата рубрика, второ да намерят някой, който да още
 • 003
  1 / 1
  Emigrant 20-10-04 22:40ч
  NE SA IZCHEZNALI POLITICHESKITE CVETOVE
  ot Bulgarskata Politika... Simeon II samo otloji neizbejnata konfrontacija kato ja "razredi s voda" - tochno kakto seljaninut Jeljo Jelev... Bivshite komunisti sa tolkova "vkoreneni" v Durjavata Bulgarija, che samo vremeto i estestvenata smurt още
 • 002
  0 / 0
  Tsicloftenia 20-10-04 22:18ч
  To i sega si e tochno taka...
 • 001
  0 / 0
  Shizofrenia 20-10-04 22:13ч
  Kak da razbirame tova ,che Simeon e kato pochti edinstveniat premier ,polzvasht se s doverieto na Zapada??..Znachi ,pri sledvashto pravitelstvo na BeSePe-to,te shte si praviat kakvoto si iskat,a shte pyskat Velichestvoto da si govori s Zapada??I hem shte sme v още
Име:
Мнение:
Попълнете текста от картинката:
captcha

Свят

Увеличиха на до 30 дни задържането под стража в Турция

Спорт

Мирела Демирева спечели сребро от Диамантената лига

Долче вита

Едуард Сноудън създаде калъф за телефон, който показва кога данните от него се следят

Свят

Съдебният процес срещу Гюлен и приближените му ще започне през ноември

Последно обновяване 23 юли, 2016 17:28 ч.

Development PIMDESIGN