Пентагонът уволни генерал заради злоупотреби с жени и пари
Магазинер закла семейство за дълг от 22 цента
Печат на византийски генерал открит в крепостта „Лютица”
Къде съм ? Начало /

"Ялта" спря метрото при Ректората

Братя Илиеви, които притежаваха и "Индиго", не са доволни от обезщетението

0:00, 13 юли 2005 1668 5 коментарa

Строежът на метростанцията при Софийския университет ще се забави и общината може да плаща неустойки за това. Причината е, че собствениците на обекти в подлеза до СУ не са съгласни със сумата на обезщетението. Повечето обекти са на кооперация "Ялта", собственик и на затворената дискотека "Индиго". Тя трябваше да получи 575 000 евро за това, че 30 месеца няма да ползва дискотека, бинго-зала, кафене, Интернет-клуб, тото-пункт и магазини. Сумата е била договорена между собствениците и бившия зам.-кмет по финансите Минко Герджиков.

Вчера обаче Димитър Илиев, съсобственик на "Ялта" и брат на подсъдимия по делото "Индиго" Красимир Илиев, съобщи, че иска нова оценка на обезщетението, защото предишната е направена от експерт на общината - Борис Катинов. Илиев отхвърли предложението за отчуждаване и предупреди, че ако се стигне до вземане на имотите, ще го обжалва в съда. Това ще забави строежа на метрото с поне 2-3 години.

Общинската комисия, която заседава вчера по случая, изиска подробна информация от Герджиков за собствеността в подлеза на Ректората заради противоречия в документите на "Ялта" и на Герджиков.

Новата оценка ще отнеме поне 2 месеца. Общинарите поискаха и.д. да предоговори отношенията с кооперацията и освен това обезщетението да бъде платено от "Метрополитен", а не от кметството.

Строител на станцията е японската "Тайсей корпорейшън". Според договора с общината тя ще плаща неустойки по 50 000 долара за всеки ден забавяне на сроковете. Вината за забавянето обаче е на общината и изпълнителите може да поискат на свой ред неустойки, коментираха юристи от кметството. Японците искаха подлезът да бъде затворен от 1 юли и строителството да започне месец по-късно.

коментирай

Коментари (5)

 • 001
  2 / 2
  Софиянец 12-07-05 22:08ч
  Дали някой в този град получи някакво обезщетение за неудобството при строежа на метрото, а и на други строежи? Разбира се мутрата е с претенции. В случая със сметта на София държавата показа как трябва да се действа тогава когато още
 • 002
  2 / 2
  drebosuk 12-07-05 23:07ч
  Sushtite sa, sushtite sa, da-a-a-a. Aide u zatvora, po-daleko ot metroto, shtom vi prechi!
 • 003
  2 / 2
  да да 13-07-05 13:39ч
  Мутрите да копаят метрото в раирани дрехи - хем са яки, хем ще им дойде като фитнес. А пари няма да получат, само ще дават. Нали Петканов се хвалеше със закон за взимане на доходите, получени по мутренски начин.
 • 004
  2 / 2
  bat izo 13-07-05 14:17ч
  a osven kazanoto, mutrite-ubiizi o6te pri naemaneto na podleza sa znaeli 4e rano ili kusno 6e ima metro tam i vuob6te otkude nakude obez6tetenia?
 • 005
  0 / 2
  Дознател 13-07-05 14:41ч
  Какво да им плащат на тия, за наркоразпространението дето правят ли? Егати дивотията. Я у лево, равнис, дясното рамо напред и небето на големи квадрати!
Име:
Мнение:
Попълнете текста от картинката:
captcha

България

Адвокатът на момичето, убило насилника си: Тя трябва да бъде освободена

Свят

Франсоа Оланд създава френска Национална гвардия

Свят

Турция закрива 45 вестника, 16 тв канала, 23 радиостанции и 3 информационни агенции

България

Преводач на нелегални имигранти: През България са минали стотици терористи

Последно обновяване 28 юли, 2016 20:22 ч.

Development PIMDESIGN