Канада праща 1000 войници на руската граница
Премиерът ще говори за работата на прокуратурата
Изчислиха кой колко не е спал след референдума
Къде съм ? Начало /

ПРОГНОЗА ЗА ФЕВРУАРИ

представена от ст.н.с., д. г. н. Латин ЛАТИНОВ

15:10, 30 януари 2009 13761 1 коментар
Очаквана средномесечна температура (числител) в градуси и сума на валежите (знаменател) л/кв. м.

С нарастването на деня през февруари продължителността на слънчевото греене обикновено се увеличава с около 20 часа спрямо това през януари и средно е между 80 и 100 часа. Броят на ясните дни се запазва почти същият - между 3 и 6, докато мрачните и мъгливите намаляват.

По отношение на валежите за по-голямата част на страната през февруари е характерен климатичен минимум. Най-малко са валежите в Северна България. Снежната покривка е нетрайна, но в планините обикновено дебелината й се увеличава.

Тази година средната месечна температура в равнините ще бъде близка до нормалната, която за Северна България и високите полета е между минус 1 и 0 градуса, за Южна България и по Черноморието - между 1 и 3, а за планинските райони - между минус 8 и минус 4 градуса. 

Месечната сума на валежите в повечето райони на страната ще бъде по-малка от нормалната, която за равнините е между 30 и 40 л/кв. м, за планините - от 40 до 70, а за Рило-Родопския масив и Странджа планина - между 80 и 110 л/кв. м.

През първото десетдевие в нашата страна ще има разкъсана облачност, често значителна с превалявания предимно от дъжд. В началото на месеца е възможно дъждът временно да се примеси със сняг. Общо валежите ще бъдат слаби. Временно спиране на преваляванията се очаква около 3 февруари, но тогава ще има условия за образуване на мъгли.

По-значителни валежи се очакват в края на десетдневието, когато дъждът ще премине в сняг и в много райони ще се образува снежна покривка. В началото на десетдневието максималните температури ще бъдат между 1 и 6 градуса, а минималните – между минус 2 и 3 градуса.

Около 4 февруари температурите временно ще се повишат с 4-5 градуса, но през последните дни на десетдневието те ще се понижат с 7-8 градуса и максималните ще бъдат между минус 4 и 1 градуса, а минималните между минус 10 и минус 5 градуса.
През второто и третото десетдневие на месеца времето ще бъде по променливо. Най-голяма вероятност за превалявания има около 16 февруари и през последните дни на месеца.

Броят на облачните дни през февруари ще бъде около 12, а на слънчевите – около 5 дни. Броят на дните с валеж ще бъде между 4 и 7.Най-високите температури през месеца в повечето райони ще бъдат между 12 и 17 градуса, а най-ниските - предимно между минус 16 и минус 11 градуса.


Астрономически данни

Продължителността на деня от 9 часа и 58 мин на 1.ІІ постепенно се увеличава до 11 часа и 11 мин на 28.ІІ. Слънцето влиза в знака Риби на 21.ІІ около 9 часа.

Луната на 2.ІІ в 23 ч и 13 мин е във фаза първа четвърт, на 9.ІІ в 14 ч и 49 мин – в пълнолуние, на 16.ІІ в 21 ч и 37 мин – в последна четвърт, на 25.ІІ в 1 ч и 35 мин – в новолуние.Изненадите на месеца

1914 г. - необичайно често преобладавало слънчево време и в много райони изобщо не валяло.
1954 г. - твърде студено (с 6 до 10 градуса под нормата) и 2 до 5 пъти повече валежи от нормата. Снежната покривка била трайна, като в началото на месеца и около 20-и февруари на места дори в равнините временно достигала до 80 см. На 17-и силен вятър причинил образуването на големи преспи в Източна България, където движението по жп линиите и шосетата било спряно.
1958 г. - пролетта настъпила рано - температурите били с 4 до 9 градуса по-високи от нормалните и в много райони цъфнали костилковите овощни видове.
1973 г. - на 26-и обилен снеговалеж и снежни виелици предизвикали образуването на преспи с дебелина до 3 м и парализирали движението в големи райони. Наложило се армията да се притече на помощ.
1977 г. - типично мартенски температури, като около 24-и температурите достигнали 19-24 градуса, в Кнежа 25,5, в Ловеч и Плевен 25 градуса
1996 г. – студено, снежно и много валежи. На 23-и поройни валежи в Югоизточна България предизвикали локални наводнения, значителни материални щети и човешки жертви.
1998 г. – в началото на второто десетдневие настъпило бързо топене на снежната покривка, което предизвикало в много райони наводнения – имало преливане на язовири, прекъсване на комуникации, активизиране на свлачища, големи материални щети.
През 2000 г. – студено и снежно време. В началото на месеца снежната покривка почти в цялата страна достигнала 50 см, при което много селища останали без ток, трима души загинали в планините. През периода 21-24 нови снеговалежи и силен вятър предизвикали бедствена обстановка в североизточните райони на страната.
През 2003 г. - сравнително топло, особено в Южна Българи, но с значителни валежи – във Варна в началото на месеца е регистрирано наводнение.

коментирай

Коментари (1)

  • 001
    1 / 1
    Анонимен 31-01-12 18:33ч
    за първото десетдневие е тотално объркана .махнете тия глупости!
Име:
Мнение:
Попълнете текста от картинката:
captcha

Свят

Изчислиха кой колко не е спал след референдума

Спорт

Левски заплаши да напусне първенството

Спорт

Изтече снимка на Citroen C3

България

Ученици осиновиха река

Последно обновяване 1 юли, 2016 09:16 ч.

Development PIMDESIGN