Когато уискито си има аксесоар
Харисън Форд бил на косъм от смъртта по време на снимките на „Силата се пробужда“
Холивудски знаменитости даряват дънките си за нуждаещи се бежанци
Къде съм ? Начало /

ПРОГНОЗА ЗА ФЕВРУАРИ

представена от ст.н.с., д. г. н. Латин ЛАТИНОВ

15:10, 30 януари 2009 13788 1 коментар
Очаквана средномесечна температура (числител) в градуси и сума на валежите (знаменател) л/кв. м.

С нарастването на деня през февруари продължителността на слънчевото греене обикновено се увеличава с около 20 часа спрямо това през януари и средно е между 80 и 100 часа. Броят на ясните дни се запазва почти същият - между 3 и 6, докато мрачните и мъгливите намаляват.

По отношение на валежите за по-голямата част на страната през февруари е характерен климатичен минимум. Най-малко са валежите в Северна България. Снежната покривка е нетрайна, но в планините обикновено дебелината й се увеличава.

Тази година средната месечна температура в равнините ще бъде близка до нормалната, която за Северна България и високите полета е между минус 1 и 0 градуса, за Южна България и по Черноморието - между 1 и 3, а за планинските райони - между минус 8 и минус 4 градуса. 

Месечната сума на валежите в повечето райони на страната ще бъде по-малка от нормалната, която за равнините е между 30 и 40 л/кв. м, за планините - от 40 до 70, а за Рило-Родопския масив и Странджа планина - между 80 и 110 л/кв. м.

През първото десетдевие в нашата страна ще има разкъсана облачност, често значителна с превалявания предимно от дъжд. В началото на месеца е възможно дъждът временно да се примеси със сняг. Общо валежите ще бъдат слаби. Временно спиране на преваляванията се очаква около 3 февруари, но тогава ще има условия за образуване на мъгли.

По-значителни валежи се очакват в края на десетдневието, когато дъждът ще премине в сняг и в много райони ще се образува снежна покривка. В началото на десетдневието максималните температури ще бъдат между 1 и 6 градуса, а минималните – между минус 2 и 3 градуса.

Около 4 февруари температурите временно ще се повишат с 4-5 градуса, но през последните дни на десетдневието те ще се понижат с 7-8 градуса и максималните ще бъдат между минус 4 и 1 градуса, а минималните между минус 10 и минус 5 градуса.
През второто и третото десетдневие на месеца времето ще бъде по променливо. Най-голяма вероятност за превалявания има около 16 февруари и през последните дни на месеца.

Броят на облачните дни през февруари ще бъде около 12, а на слънчевите – около 5 дни. Броят на дните с валеж ще бъде между 4 и 7.Най-високите температури през месеца в повечето райони ще бъдат между 12 и 17 градуса, а най-ниските - предимно между минус 16 и минус 11 градуса.


Астрономически данни

Продължителността на деня от 9 часа и 58 мин на 1.ІІ постепенно се увеличава до 11 часа и 11 мин на 28.ІІ. Слънцето влиза в знака Риби на 21.ІІ около 9 часа.

Луната на 2.ІІ в 23 ч и 13 мин е във фаза първа четвърт, на 9.ІІ в 14 ч и 49 мин – в пълнолуние, на 16.ІІ в 21 ч и 37 мин – в последна четвърт, на 25.ІІ в 1 ч и 35 мин – в новолуние.Изненадите на месеца

1914 г. - необичайно често преобладавало слънчево време и в много райони изобщо не валяло.
1954 г. - твърде студено (с 6 до 10 градуса под нормата) и 2 до 5 пъти повече валежи от нормата. Снежната покривка била трайна, като в началото на месеца и около 20-и февруари на места дори в равнините временно достигала до 80 см. На 17-и силен вятър причинил образуването на големи преспи в Източна България, където движението по жп линиите и шосетата било спряно.
1958 г. - пролетта настъпила рано - температурите били с 4 до 9 градуса по-високи от нормалните и в много райони цъфнали костилковите овощни видове.
1973 г. - на 26-и обилен снеговалеж и снежни виелици предизвикали образуването на преспи с дебелина до 3 м и парализирали движението в големи райони. Наложило се армията да се притече на помощ.
1977 г. - типично мартенски температури, като около 24-и температурите достигнали 19-24 градуса, в Кнежа 25,5, в Ловеч и Плевен 25 градуса
1996 г. – студено, снежно и много валежи. На 23-и поройни валежи в Югоизточна България предизвикали локални наводнения, значителни материални щети и човешки жертви.
1998 г. – в началото на второто десетдневие настъпило бързо топене на снежната покривка, което предизвикало в много райони наводнения – имало преливане на язовири, прекъсване на комуникации, активизиране на свлачища, големи материални щети.
През 2000 г. – студено и снежно време. В началото на месеца снежната покривка почти в цялата страна достигнала 50 см, при което много селища останали без ток, трима души загинали в планините. През периода 21-24 нови снеговалежи и силен вятър предизвикали бедствена обстановка в североизточните райони на страната.
През 2003 г. - сравнително топло, особено в Южна Българи, но с значителни валежи – във Варна в началото на месеца е регистрирано наводнение.

коментирай

Коментари (1)

  • 001
    2 / 2
    Анонимен 31-01-12 18:33ч
    за първото десетдневие е тотално объркана .махнете тия глупости!
Име:
Мнение:
Попълнете текста от картинката:
captcha

Долче вита

Интернет отслабва имуннета система

Свят

Тръмп в атака: Хилари Клинтън е „скапана”

Спорт

Битови неуредици посрещнаха първите ни олимпийци в Рио (галерия)

Икономика

Спипаха софтуер за укриване на обороти по морето

Последно обновяване 26 юли, 2016 19:27 ч.

Development PIMDESIGN