БДЖ: Не търсете покемони около релсите, опасно е!
Юрген Клоп: Никога не бих дал 100 млн. паунда за един футболист
Визуално пиршество и мистерии обещава първият трейлър на "Великата стена"
Къде съм ? Начало /

Моите доводи срещу мрънкането

11:59, 25 октомври 2010 4013 15 коментарa

Неотдавна се разприказвахме с един млад приятел за десети ноември. На десети ноември трябваше да стартира едно ново телевизионно предаване за култура. Ние трябваше да измислим тема за десетоноемврийския брой. Моят приятел бързо я измисли. Даже май беше я измислил вече. Предлагам ти да се говори за катастрофалното положение на българската култура – ми предложи той. Аз се изсмях. И от дума на дума се скарахме. Тук аз ще се опитам да изложа точка по точка своите доводи, с които да убедя себе си, него и всички, че не искам да чувам от тук и от там, от ляво и от дясно, разни вечни бъртвежи за катастрофалното положение на българската култура.

1.    Положението на българската култура е катастрофално – казваш, Приятелю мой. Но ми е интересно: дали един лекар, надвесен над леглото на тежко болния, е длъжен непрекъснато да му нашепва, със злорад вид: „Ти ще умрешш... ти ще умреш”? Приятелю мой – ние сме лекарите – пишещите и мислещите. Да повтаряме ли: ти ще умреш?

2.    В българската култура няма пари – плачеш ти. Но печелят ли се пари, като се говори за пари? По телевизията? Виждал ли си оздравял от говорене за болестта си? Аз виждам – всеки излиза пред камерата и казва: Няма. Но от казването на „няма” „има” не се получава. Само в умовете на хората се забива думата „няма” като ръждив пирон. Приятелю мой, ние сме хората пред камерите – да забиваме ли ръждивия пирон на „няма” непрекъснато в това посиняло месо на милионите измъчени от „няма”? Като кажеш на нямащия хляб, че няма хляб, сигурно ще го нахраниш? А, приятелю, как мислиш?

3.    Но ти ми казваш: Той не знае, че няма хляб; българинът не знае, че културата му умира. Трябва да му го кажем. Приятелю мой, ако някой не усеща вече глада си, значи умира, няма за какво да му се помага. Вярвай ми – аз съм лекар.

4.    Като види българинът в своя телевизор някой, който мънка, казва си: пак мънка тук някой от тия...от културата! Пак църка за пари и пак се оплаква. Не вижда ли, че всички сме зле, а той мънка? – това е положението, Приятелю мой, ние сме мънкащите. Трябва ли да станем противни, за да се разбере, че сме болни? Вярват ли на болния, който непрекъснато стене и вие, а пък още не е умрял? Не! Викат си: я да млъква! Ако ще мре, да мре! Но малко по-достойно, по дяволите!

5.    В миналото много се черпеше от тоя казан с меда и розовата боя. През тоталитаризма всичко беше рай и сладки млечни баници. Ние се отвратихме от фалша и от гнусната розова помия, с която прикриваха тинята и говната в казана. И решихме да говорим наопаки. Да представяме всичко черно, за да не е розово. Но и черното е фалшив цвят. Приятелю мой, истината се крие идеално и под черни саркофази, както и под розови дантелки. Ако хиляда пъти кажем „колко е зле!” това ще е по-жалка лъжа и от тая – да кажем хиляда пъти „колко е добре”

6.    Да не се говори за проблемите е престъпно! – ядосваш се ти. Но ако жуженето за проблемите извиква само досада, като жуженето на мухи в клозет, не е ли тишината това, което ще втрещи всички? Приятелю мой, искам да те видя като усмихнат творец. Който ходи гладен, но от все сърце, умно и злорадо се смее. Това ще втрещи всички, които имат, но не искат да дават.

7.    Творецът не е мъченик - казваш ти. Той трябва в разумен диалог да обясни проблемите, да информира обществото за тях. Творецът трябва да си поиска своето. Приятелю мой, ако видех Ботев в разумен диалог с турците, щях ли да прочета и едно негово стихотворение? Не! Щях да го сложа в графата на мазниците, а на стихотворенията му щях да се смея.

8.    Ако не крещим по телевизията, други ще крещят и тяхното ще се чуе и на тях ще дадат, а на нас – който не сме крещели – няма. Така се страхуваш ти. Приятелю мой, на крещелите по телевизията ще им дадат едно – възможност да крещят още по телевизията. За някои крещящи по телевизията самото крещене е наградата. Виж ги как ходят – като клоуни - с папионки и дрънкат навсякъде и за всичко!

9.    На българската култура трябва да се помогне с всякакви средства – тежко казваш ти. Но какво носи помощта с всякакви средства? Приятелю мой, ако на българската култура и дадат като на сляпо дете с умствена изостаналост, тя така ще се чувства и такава ще бъде! Аз не обичам такава култура.

10.    Постигнаха ли тия - затворените в себе си творци, през годините - нещо? Падаха им зъбите и умираха от пиене – никой не ги чу, защото не викаха и не се оплакваха. Така с печал и яд си спомняш ти. Приятелю мой! Те постигнаха много. Скоро техния укор ще изяде сърцата на тия, които плуват в доволната си тъпота. От Драгалевци до Евксиноград. Приятелю мой - ако видиш доволен творец, прати го при мене. Той е свиня, а аз съм добър касапин.

коментирай

Коментари (15)

 • 015
  0 / 0
  Alesis 27-10-10 23:56ч
  Днес видях Терзийски в една много готина сладкарница - книжарница на "Раковска " . Почти на пл. "Славейков". Изненада се от поздрава на непознат . То си е за изненада . Не се поздравяваме . Предпочитаме да се мразим и още
 • 014
  1 / 1
  Анонимен 26-10-10 11:21ч
  Бг "преходът" или изплуването на лайната - ето я темата за нашите пера, четки, камери и саксофони.

  Дерзайте!
 • 013
  2 / 2
  666! СУПЕР.. ВРАТИ МИ ЖИВОТ МОИ.... 26-10-10 10:18ч
  ...ТЕРЗИСКИ ТИ СИ ТЪПО ГУУВЕДО...ДА СИ ЗНАЕШ.. А НИЕ НЕАМЕ ВРЕМЕ ЗА ТЕБЕ...ХИХИ...!
 • 012
  0 / 2
  КОПИ-СТЕФАН Д-Р Д ЧОЛАКОВ-ШВЕЦИЯ-БЪЛГАРИЯ 26-10-10 08:35ч
  НОВОТО НАСИЛИ НА МВР - ПОЛИЦИЯ - ЦВЕТАН ЦВЕТАНО
  ПРЕПЕЧАТАНО ОТ "МЕДИАПОЛ" - СТЕФАН Д-Р Д ЧОЛАКОВ
  -
  http://www.mediapool.bg/show/?storyid=171712&srcpos=1
  -
  http://www.mediapool.bg/forum/popmsg.php?msgid=1391720
  -
  Почна се - Автор:- Галерист
  Получено на: 26 Октомври 2010 още
 • 011
  2 / 2
  Анонимен 26-10-10 00:25ч
  Na nas hudojnicite nivzemaha progresiven danak na honorarite,koito kakto i pri zaplatite na vsichki na vremeto . vkluchvashe vsichko- zdraveopazvane, pensii i t. n. Pevcite , moje bi zashtoto ,,imat glasove,, Vejdi Rashidov gi chu i predlaga merki za още
 • 010
  2 / 2
  СТЕФАН Д-Р Д ЧОЛАКОВ - ШВЕЦИЯ-БЪЛГАРИЯ 25-10-10 23:39ч
  УБИЕЦА ОТ МАЛМЬО Е ЧУЖДЕНЕЦ - ТОВА НЕ Е ШВЕД !

  -  ТОЗИ ТЕКСТ НЕ ГО ПРИЕХА В - 24 ЧАСА. ТОВА Е ДОМОН-КРАЦИЯ ПО ЮДЕЙСКИ !  УВАЖАЕМИ КРАЙНО ЛЕВИ ПРОТИВНИЦИ НА КРАЙНО ДЕСНИТЕ,

  ХУБАВО БИ БИЛО ДА СЕ ОРИЕНТИРАТЕ И ДА ПОВЕДЕТЕ БОРБАТА

  СРЕЩУ НОВИЯ БЪЛГАРСКИ ПРЕСТЪПНИЧЕСКИ - КАПИТАЛИСТИЧЕСКИСТРОЙ, КОЙТО СЕ РАЗВИВА ОТ ЮДЕЙСКИТЕ КАПИТАЛИСТИЧЕСКИЦЕНТРАЛИ.  БИВШИТЕ ПАРТИЙНИ ВЕЛИЧИЯ, ТЕХНИТЕ СИНОВЕ И ДЪЩЕРИ,

  А ВЕЧЕ И ВНУЦИ СА НОВИТЕ КАПИТАЛИСТИ, КОЙТО ВИ ОГРАБВАТПРИВАТИЗИРАЙКИ ДЪРЖАВНИТЕ ПРЕДПРИЯТИЯ.

  АКО ТЕЗИ ПРЕДПРИЯТИЯ НА СА ИЗГРАДЕНИ ОТ ВРЕМЕТО

  НА НЕДОРАЗВИТИЯ ИЛИ НЕ УЗРЯЛ КОМУНИЗЪМ, ЗАЩО ТОГАВА

  КАТО СА ЛОШИ ГИ ИЗКУПИХА И С КАКВИ ПАРИ !

  -

  НЯМАМ ПРЕДСТАВА,

  КАКВА ОБЩЕСТВЕНА ПОЗИЦИЯ САПОКАЗАЛИ ДРУГАРИТЕ

  ОТ ПЛОВДИВ, НО ПО-ДОБРЕ Е ДА НАПАДАТИ ДА ГРАБЯТ -

  ПЛОВДИВСКИЯТ КАПИТАЛИСТ ПРИЯТЕЛ НАДРУГАРЯТ ПРЕЗИДЕНТ

  ИЛИ ПРЕДНИЯ ПЛОВДИВСКИ ПРЕСТЪПНИКПЕРЗИДЕНТА ПЕТЪР СТОЯНОВ,

  ЧИИТО СИН СЕ УЧИ В ВЕЛИКА БРИТАНИЯ,А ВИЕ ИЗПЪЛНЯВАТЕ ТЕХНИТЕ НАСТАВЛЕНИЯ - ХА НАСАМ, ХА НА ТАМ !

  -

  СЪЩАТА ПРЕСТЪПНИЧЕСКА РОЛЯ ИЗИГРАВАТ ЛЕВИТЕ И ДЕСНИТЕ В ШВЕЦИЯ, ТЕ СЕ БОРИЧКАТ, А ПРЕСТЪПНИЯ ЮДЕЙСКИ КАПИТАЛИЗЪМ ГИ УБИВА !

  -

  "ЧЕ ГЕВАРА" СЕ БОРЕШЕ СЕРЩУ КАПИТАЛИЗМА, А ВИЕ СЕ БОРИТЕ СРЕЩУБЪЛГАРСКИТЕ СИ СЪБРАТЯ - БЕДНЯЦИ !

  НА КЪДЕ СТЕ ТРЪГНАЛИ ?-"23 СЕПТЕМВРИ" СЕ БОРЕХА СРЕЩУ

  ЦАР БОРИС ТРЕТИ И ПРЕСТЪПНИЦИТЕ КОЙТО УБИХА

  АЛЕКСАНДЪР СТАМБОЛИЙСКИ И СВАЛИХА ЗАКОННО ПРАВИТЕЛСТВО НА ЗЕМЕДЕЛЦИТЕ С ПОМОЩТА И НА МАКЕДОНСКИТЕ ЧЕТНИЦИ И ТЕРОРИСТИ ОБСЛУЖВАЩИ ЦАР БОРИС ТРЕТИ ?ВИЕ ЗА КОЙ ЩЕ СЕ БОРИТЕ ?

  -

  НЯМАМ ПРЕДСТАВА В КАКВО ОБВИНЯВАТЕ “Комбат 18”,

  НО ЗА СЛЕДВАЩАТА ФОРМАЦИЯ “Кръв и чест” МОГА ДА КАЖА,

  ЧЕ ПРОЯВЯВАТ НАЦИОНАЛНА ИЛИ ПАТРИОТИЧНА ТЕНДЕНЦИЯ

  -

  СЪД ЗА ГРАБИТЕЛИТЕ НА БЪЛГАРИЯ И БЪЛГАРСКИЯ НАРОД -

  СКАНДИРАХА НА 11 СЕПТЕМВРИ 2010 ОТ ПЛОЩАД "СВЕТИ КРАЛ"

  ПО БУЛ. ГРАФ ИГНАТИЕВ, ПАТРИАРХ ЕВТИМИИ

  ДО ПАРАКЛИСА ПРЕД НДК .....  ХОРАТА СА ЗАГРИЖЕНИ ЗА СЪДБИНИТЕ НА БЪЛГАРИЯ !

  ЕТО ВИ СНИМКИ ОТ ТАЗИ ВЪЛНУВАЩА РАЗХОДКА СЪПРОВОДЕНА

  ПРИ РЕД И ЗАКОННОСТ ОТ СТРАНА НА ПОЛИЦИЯТА.

  ТАКА СЕ ПРАВИ И В ШВЕЦИЯ.ВСЕКИ ИМА ПРАВО НА ДЕМОНСТРАЦИЯ

  И ПОЛИЦИЯТА ОХРАНЯВА ДЕМОНСТРАНТИТЕ !

  ЕТО СНИМКИТЕ :

  -

  http://www.stefan-tcholakov.com/index.php?year=2010%20-%20%CF%D0%CE%D2%C5%D1%D2&p=sport&title=2010+-1-+%CF%D0%CE%D2%C5%D1%D2

  -

  СТЕФАН Д-Р Д ЧОЛАКОВ

  25 ОКТОМВРИ 2010

  ВРАЦА

 • 009
  2 / 2
  Анонимен 25-10-10 21:22ч
  Оставете го ,Чоли! Да се обръща внимание на идиот е престъпление...Вече поръчах на стрелеца от Малмьо да го очисти. Ще е от полза за света....
 • 008
  2 / 2
  Pitasht 25-10-10 21:02ч
  CHOLI vze li rosovite xapcheta?
 • 007
  2 / 2
  Чоли пак се оля 25-10-10 16:38ч
  Ми кво да го прайш!
 • 006
  2 / 2
  Schwein 25-10-10 14:58ч
  Ти си пък от друг вид празно мрънкало.

  "През тоталитаризма всичко беше рай и сладки млечни баници."

  Я виж какви глупости дрънкаш. Що не замълчиш , а?

 • 005
  0 / 2
  fr Pavel 25-10-10 13:40ч
  Това е другият полюс на негативизма - също толкова вреден. Да спрем да искаме и да умрем бавно, но славно. Не е правилно, защото културата и изкуството не са бандитизъм и чалгаджийство и се нуждаят от субсидии, за да оцелеят. още
 • 004
  0 / 0
  майкъл 25-10-10 12:51ч
  добре ги понашиба кайо- но те няма да го усетят, много са им мазни гърбините. а и няма да ги заколиш лезно- тяхната милиция ги пази! хайде, да кажем че добре се справяш поне ти:)))
 • 003
  0 / 0
  Анонимен 25-10-10 12:39ч
  ПРОДЪЛЖАВА - 25.10.2010 - ДО ВЪРХОВЕН АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД - 4044 / 2010
  -
  По образно не мога да напиша за долно пробните комунистически “курветини”, като
  Снежана Ботушарова, който са ме преследвали в комунистическите времена и сега още
 • 002
  0 / 0
  STEFAN D-R D TCHOLAKOV - Bulgaria-Sverige 25-10-10 12:29ч
  25.10.2010 - ДО ВЪРХОВЕН АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД - 4044 / 2010

  КОПИЯ -25.10.2010 - ДО МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА
  РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ – БОЙКО БОРИСОВ
  До Председателя на Народното Събрание – др Цачева
  До Конституционния съд още
 • 001
  0 / 0
  STEFAN D-R D TCHOLAKOV - Bulgaria-Sverige 25-10-10 12:28ч
  25.10.2010 - ДО ВЪРХОВЕН АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД - 4044 / 2010

  КОПИЯ -25.10.2010 - ДО МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА
  РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ – БОЙКО БОРИСОВ
  До Председателя на Народното Събрание – др Цачева
  До Конституционния съд още
Име:
Мнение:
Попълнете текста от картинката:
captcha

Култура

Приказки от календара: АВГУСТ

България

ВКС: Александър Томов е невинен за присвояване

Икономика

"Карфур" не работи поради "технически причини", измамени доставчици завеждат дела

Спорт

Полиция спаси олимпийския огън от гневни стачкуващи в Бразилия

Последно обновяване 29 юли, 2016 20:20 ч.

Development PIMDESIGN