Индия прави соларен влак
10 минути смях

10 минути смях

преди 49 мин.
Лондон да праща затворници на почивка в Гърция, за да пести пари
Къде съм ? Начало /

Д-р Валентина МАЗНЕЙКОВА, гинеколог:

Полът на бебето може да се определи и в първите месеци

0:00, 21 ноември 2000 8652 2 коментарa

Д-р Валентина Мазнейкова работи в Майчин дом от 1984 г. Специалист е по проблемите на високорисковата бременност. Издала е учебник "Ултразвукова диагностика в акушерството и гинекологията". Има степен доктор, което по старата терминология е еквивалент на кандидат на медицинските науки. В момента е в процедура за доцентура.

- Д-р Мазнейкова, на колко ултразвукови прегледа може да се подложи бъдещата майка?

- Ултразвукът е метод, внедрен още преди 40-50 години. Огромният натрупан опит показва, че е напълно безвреден, дори и при многократно прилагане. Като програма у нас в хода на протичащата бременност са въведени поне 3 задължителни изследвания: в първите 3 месеца, между 18-ата и 24-ата седмица и в осмия лунарен месец. Ако обаче състоянието на пациентката покаже някакви отклонения от нормата, понякога се налагат и допълнителни прегледи - ежеседмично или дори 2 пъти седмично.

- Всичко ли е в състояние да "види" ехографът?

- Благодарение на огромните постижения на техниката възможностите ни да откриваме в най-ранните стадии дори най-малките отклонения в протичането на бременността непрекъснато растат. При най-ранния преглед може да се установи откога датира тя, колко са бебетата, дали се развиват нормално, дали плодът не е мъртъв, което би наложило незабавен кюртаж. При втория се изследват изключително детайлно всички органи, за да се открият евентуални аномалии, дефекти, уродства. В последните години бурно развитие отбелязва т. нар. генетична сонограма - тоест чрез ултразвук може да се заподозре дали бебето няма някакъв генетичен дефект. Предположението се базира на специфични ултразвукови маркери: напр. удебелена гънка на главата, разширение на легенчето на бъбрека, по-къса бедрена кост... Това ни насочва към допълнителни изследвания. Вече при третия преглед се търсят отклонения в растежа на плода и функционалното състояние на плацентата.

- Как процедирате, ако се натъкнете на някаква аномалия?

- Доказано е, че честотата на аномалиите е 2 %. Когато са съвместими с живота, проследяваме състоянието на плода и веднага след раждането препращаме бебето за доуточняване на диагнозата и подходящо лечение в специализираните клиники - нефрологична, урологична, кардиологична... Важното е да сме наясно предварително. Голяма част от аномалиите обаче са несъвместими с живота, с други думи - свързани са с раждането на деца, които не живеят: с аненцефалия (липса на мозък), без бъбреци, с тежка форма на хидроцефалия (вода в главата, която притиска и унищожава мозъка). Появата им на бял свят е много по-травмираща, отколкото навременното прекъсване на една такава бременност.

- До кой месец може да стане това?

- При откриването на несъвместими с живота аномалии законодателството в България разрешава прекъсване на бременността по всяко време, няма ограничения в срока. В по-късен етап обаче тя се прекъсва по механизъм на раждане. Само ако по някаква причина бременността е много напреднала - пациентката не е гледана на ултразвук или диагнозата е поставена късно и има примерно 2 месеца до термина, може да се обсъди вариантът детето да се роди.

- Кога и с какъв процент сигурност чрез ултразвуково изследване може да се определи полът на още нероденото дете?

- Това зависи от качеството на апаратурата и от квалификацията на ехографиста. Ако приемем оптималния вариант, в световен аспект в 99,9 на 100 от случаите сигурна диагноза пол на плода е възможна след 28-ата седмица, т.е. след 7-ия лунарен месец. Но благодарение на по-усъвършенстваната вагинална ехография практически полът може да се определи с точност 70-75 % още в първия триместър на бременността.

Д-р Валентина МАЗНЕЙКОВА

коментирай

Коментари (2)

 • 002
  7 / 35
  Анонимен 20-10-09 14:51ч
  http://vbox7.com/play:bc5cc18c
 • 001
  12 / 46
  Анонимен 10-10-09 23:29ч
  как може да си такава ненаситница на пари с тая ния кирчева ??????????? синдром на даун ааааааааааа как не ви е срам
Име:
Мнение:
Попълнете текста от картинката:
captcha

България

Бъчварова: Без модернизирано МВР няма да има модерна държава

Свят

Турски курорти искат забрана за бежанци заради туризма

Спорт

Чили взе Копа Америка за сефте

България

Психолози удрят рамо на жени след неуспешно ин витро

Последно обновяване 6 юли, 2015 12:08 ч.

Development PIMDESIGN