В развод: Амбър Хърд се среща с милиардер, Джони Деп смени прическата
Бойко Борисов: Полицията и армията полагат огромен труд, за да опазят границите ни
Германската полиция: Касапинът от Мюнхен няма нищо общо с Ислямска държава
Къде съм ? Начало /

Д-р Валентина МАЗНЕЙКОВА, гинеколог:

Полът на бебето може да се определи и в първите месеци

0:00, 21 ноември 2000 10470 2 коментарa

Д-р Валентина Мазнейкова работи в Майчин дом от 1984 г. Специалист е по проблемите на високорисковата бременност. Издала е учебник "Ултразвукова диагностика в акушерството и гинекологията". Има степен доктор, което по старата терминология е еквивалент на кандидат на медицинските науки. В момента е в процедура за доцентура.

- Д-р Мазнейкова, на колко ултразвукови прегледа може да се подложи бъдещата майка?

- Ултразвукът е метод, внедрен още преди 40-50 години. Огромният натрупан опит показва, че е напълно безвреден, дори и при многократно прилагане. Като програма у нас в хода на протичащата бременност са въведени поне 3 задължителни изследвания: в първите 3 месеца, между 18-ата и 24-ата седмица и в осмия лунарен месец. Ако обаче състоянието на пациентката покаже някакви отклонения от нормата, понякога се налагат и допълнителни прегледи - ежеседмично или дори 2 пъти седмично.

- Всичко ли е в състояние да "види" ехографът?

- Благодарение на огромните постижения на техниката възможностите ни да откриваме в най-ранните стадии дори най-малките отклонения в протичането на бременността непрекъснато растат. При най-ранния преглед може да се установи откога датира тя, колко са бебетата, дали се развиват нормално, дали плодът не е мъртъв, което би наложило незабавен кюртаж. При втория се изследват изключително детайлно всички органи, за да се открият евентуални аномалии, дефекти, уродства. В последните години бурно развитие отбелязва т. нар. генетична сонограма - тоест чрез ултразвук може да се заподозре дали бебето няма някакъв генетичен дефект. Предположението се базира на специфични ултразвукови маркери: напр. удебелена гънка на главата, разширение на легенчето на бъбрека, по-къса бедрена кост... Това ни насочва към допълнителни изследвания. Вече при третия преглед се търсят отклонения в растежа на плода и функционалното състояние на плацентата.

- Как процедирате, ако се натъкнете на някаква аномалия?

- Доказано е, че честотата на аномалиите е 2 %. Когато са съвместими с живота, проследяваме състоянието на плода и веднага след раждането препращаме бебето за доуточняване на диагнозата и подходящо лечение в специализираните клиники - нефрологична, урологична, кардиологична... Важното е да сме наясно предварително. Голяма част от аномалиите обаче са несъвместими с живота, с други думи - свързани са с раждането на деца, които не живеят: с аненцефалия (липса на мозък), без бъбреци, с тежка форма на хидроцефалия (вода в главата, която притиска и унищожава мозъка). Появата им на бял свят е много по-травмираща, отколкото навременното прекъсване на една такава бременност.

- До кой месец може да стане това?

- При откриването на несъвместими с живота аномалии законодателството в България разрешава прекъсване на бременността по всяко време, няма ограничения в срока. В по-късен етап обаче тя се прекъсва по механизъм на раждане. Само ако по някаква причина бременността е много напреднала - пациентката не е гледана на ултразвук или диагнозата е поставена късно и има примерно 2 месеца до термина, може да се обсъди вариантът детето да се роди.

- Кога и с какъв процент сигурност чрез ултразвуково изследване може да се определи полът на още нероденото дете?

- Това зависи от качеството на апаратурата и от квалификацията на ехографиста. Ако приемем оптималния вариант, в световен аспект в 99,9 на 100 от случаите сигурна диагноза пол на плода е възможна след 28-ата седмица, т.е. след 7-ия лунарен месец. Но благодарение на по-усъвършенстваната вагинална ехография практически полът може да се определи с точност 70-75 % още в първия триместър на бременността.

Д-р Валентина МАЗНЕЙКОВА

коментирай

Коментари (2)

 • 002
  2 / 2
  Анонимен 20-10-09 14:51ч
  http://vbox7.com/play:bc5cc18c
 • 001
  0 / 2
  Анонимен 10-10-09 23:29ч
  как може да си такава ненаситница на пари с тая ния кирчева ??????????? синдром на даун ааааааааааа как не ви е срам
Име:
Мнение:
Попълнете текста от картинката:
captcha

Свят

Увеличиха на до 30 дни задържането под стража в Турция

Спорт

Мирела Демирева спечели сребро от Диамантената лига

Долче вита

Едуард Сноудън създаде калъф за телефон, който показва кога данните от него се следят

Свят

Съдебният процес срещу Гюлен и приближените му ще започне през ноември

Последно обновяване 23 юли, 2016 17:28 ч.

Development PIMDESIGN