Дъждът отново създаде проблеми, няма бедстващи
Овална къща със зелен покрив ухае на билки в дебрите на Франция
Съдът не оневини Меси
Къде съм ? Начало / Долче вита / Гурме

Йоли от 24 Kitchen за изкуството да готвим с любов

7:12, 03 август 2012 7597 8 коментарa
Йоланта Делибозова
01/04

Музикантката от Софийската филхармония не може без шоколад

Йоланта Делибозова е авторка на най-четения готварски блог в България. Познаваме я и от предаването "Юлисима" в ефира на 24 Kitchen. Съвсем естествено тя претвори своите кулинарни подвизи в книгата "Вкусно с Йоли", посветена на вкусната храна, която се създава с много желание, въображение и щипка любов.

- Йоли, по професия ти си музикант, свириш в Софийската филхармония. Как стана срещата ти с кулинарията?

- Откакто се помня, свиря, оттогава и готвя. Е, силно казано готвя, по-скоро пречех на баба ми в кухнята, като все исках нещо да бъркам, разточвам и т.н. Шегата настрана, наистина от съвсем малка обичам да се въртя в кухнята.

- Какво те вдъхновява при създаването на нови рецепти?

- Съчетавам различни неща и се получават интересни експерименти. Всичко може да ме вдъхнови. Понякога дори една незабравка, цъфнала покрай тротоара, може да ме провокира да направя нещо сладичко. Просто я виждам или като част от рецептата, или като нейна украса.

- Кой е любимият ти продукт?

- О, може би шоколадът. Обичам да работя с него. Много е податлив и се получават страхотни резултати. Маслото е другото нещо, което обожавам. Никога не оставам без масло вкъщи.

- Кои са летните ястия, които неизменно присъстват на трапезата на твоето семейство?

- Салатите със сигурност. Много обичаме патладжан, приготвен по различни начини. А морската храна е фаворит и зиме, и лете. Освен че е много вкусна и лека, тя е и много полезна.

- Какви рецепти можем да открием в твоята книга "Вкусно с Йоли"?

- Мисля, че в книгата всеки може да намери нещо според вкуса си. Има и лесни неща за забързаното всекидневие, има и по-сложни, като тортите например за празници и специални поводи.

Мариновано прясно сирене

Приблизителна цена за 2 порции: 7.00 лв.
Продукти: 250 г. прясно сирене; за маринатата: 1 с.л. нарязани каперси, 2 нарязани филета солена аншоа, настъргана кора от 1/2 лимон, 1 червена люта чушка, нарязана на кръгчета, 1 с.л. нарязан пресен босилек, 1 с.л. нарязана прясна мента, 1 ч.л. грубо счукан черен пипер, 150 мл. зехтин.
Начин на приготвяне: Смесете добре всички съставки на маринатата. Нарежете сиренето на парченца или филийки и го залейте с нея. Мариновайте поне 2-3 дена. Сервирайте с препечени филийки и чаша червено вино.

Лучено хлебче

Приблизителна цена: 4.50 лв.
Продукти: 1 малко хлебче, кашкавал, разтопено масло, чесън, сол и черен пипер на вкус, сусам, пресен лук, алуминиево фолио.
Начин на приготвяне: Нарежете хлебчето на филийки, без да го прерязвате до долу. След това го срежете по същия начин и по дължина, така че да се получат квадратчета. Нарежете кашкавала на малки парченца спрямо разрезите, които сте направили по хляба. Сложете по малко кашкавал във всеки процеп. От голям лист фолио направете легло за хлебчето с борд, за да може всичко, което изтича от него при печенето, да попие в долната кора. Така тя става невероятно хрупкава и ароматна. Поставете хлебчето във фолиото и заедно с него го пренесете в тава. Разбъркайте маслото с малко пресован чесън, сусам, сол и пипер на вкус. С лъжичка нанесете по процепите. Накрая поръсете със ситно нарязан пресен лук.
Изпечете хлебчето в загрята на 180 градуса фурна до зачервяване.

Шоколадова лава

Приблизителна цена: 8.00 лв.
Продукти за 8 бр.: 200 г натурален шоколад, 200 г масло, 140 г захар, 40 г брашно, 4 яйца, 2 ванилии.
Начин на приготвяне: Стопете на водна баня шоколада, маслото и захарта. Оставете сместа да се охлади. Разбийте леко яйцата с вилица и ги разбъркайте с шоколадовата смес. Накрая добавете ванилията и брашното. Намажете с масло и посипете с брашно алуминиеви формички за мъфини за еднократна употреба. Сипете шоколадовото тесто в тях и поставете формичките във фризера поне за 1 час преди печене. Изпечете сладкишите в предварително загрята фурна на 220 градуса само за 10-12 минути.

Етикети:
коментирай

Коментари (8)

  • 008
    -5 / 9
    likayon 02-12-13 08:52ч
    Йоли, Вие сте невероятна.

    Имам една голяма молба. Не мога да намеря рецептата за тортата от предаването на 30.11.13 год- с карамеления крем с ядки, стафиди и червени боровинки и шоколадов мус.
  • 007
    14 / 24
    Анонимен 21-01-13 18:14ч
    Страхотна си Йоли!!! С нетърпение чакам твоето предаване. Рецептите ти са приложими и ясни. Дори и най-смотаната домакиня може да се представи перфектно, ако спазва указанията ти. Продължавай така!!!

  • 006
    13 / 21
    до редовната зрителка на предаването 10-12-12 13:55ч
    Басните на Лафонтен. Лисицата като не стигала гроздето, викала, че е кисело.

  • 005
    -2 / 14
    Изабел Спасова 23-11-12 17:09ч
    Обичам те Йоли.
  • 004
    4 / 10
    Изабел Спасова 23-11-12 17:08ч
    Според мен Юлисима е едно от най-хубавите колинарни предавания.Йоли ще ми покажеш ли как се правят Шоколадови ангели? И аз бих искала да готвя като теб. Ти създаваш една мелодия.
  • 003
    -1 / 19
    ХРИСТОВ 08-08-12 00:15ч
    ПРЕДАВАНЕТО И ВОДЕЩАТА СА ПРЕВЪЗХОДНИ.КАТО ПРОФЕСИОНАЛИСТ И ДАВАМ ОЦЕНКА 6+
  • 002
    -2 / 18
    Редовна зрителка на предаването 03-08-12 08:08ч
    Предаването ми харесва и го гледам всеки ден. Нея не гледам. Има интересни хора в предаването, има и скучни. Обаче тя е най-скучната от всички.
  • 001
    9 / 29
    Анонимен 03-08-12 07:39ч
    А без х-й ?
Име:
Мнение:
Попълнете текста от картинката:
captcha

България

БЧК дава 135 000 лв. за пострадалите от потопа в Добрич и Търново

Икономика

Шейхове мажат лютеница и розов мармалад

Спорт

Водни топки

Икономика

21-годишен премаза ръката си при трудова злополука

Последно обновяване 28 юли, 2014 21:24 ч.

Development PIMDESIGN