БДЖ: Не търсете покемони около релсите, опасно е!
Юрген Клоп: Никога не бих дал 100 млн. паунда за един футболист
Визуално пиршество и мистерии обещава първият трейлър на "Великата стена"
Къде съм ? Начало /

Колекционери

Чужденците са луди по саби от времето на Фердинанд

0:00, 31 август 2002 7453 0 коментар
Българските саби от времето на княз Фердинанд или на цар Борис III вървят по около $300-350.
01/05

Ваня ЕМИЛОВА

Сигурно ви се е случвало да се зазяпате в някоя старовремска пушка или извита кама, изложена на видно място в магазинчето за оръжия или за антикварни вещи. Ами дали са само за украса, или наистина ги купуват понякога?

Оказва се, че из софийските барутни потайности обикалят главно чужденци и членове на оръжеен клуб "Традиция". По-рядко отскачат и обикновени граждани, изкушени от патинирания блясък на някой английски или френски револвер от XVIII в. например.

Туристите най-често се заглеждат по

лъскавите витрини на хотелите

"Шератон", "Кемпински-Зографски" или "България". Поне докато не разберат, че цените в малките магазинчета са с пъти по-евтини. Там могат да се намерят и редки екземпляри, донесени за продан от някой ветеран от войните, закъсал за пари.

Хората, които купуват, са различни, но винаги искат оръжието да е изправно

и да става за стрелба

доверява собственикът на антиквариати "Летоструй" Емил Михайлов.

Най-търсени са оръжията от края на XVIII и XIX в. Били са най-популярното оръжие в Османската империя чак до Кримската война. Колекционерите любовно ги наричат кремъклийки. Ценното е, че се пълнят с барут през цевта, а "човката" отгоре държи кремък, който се удря в желязна пластина. Тя хвърля искра и така насипаният барут се подпалва.

Преди да се появят кремъклийките, са съществували и т.нар. мускети, по името на които са кръстени

едновремешните мускетари

Боравенето с такова оръжие е било истинско изкуство - първо го слагали върху триножник и чак тогава му палвали фитила. Изстрелът се чувал чак след догарянето му. В България обаче е трудно да се намери такъв експонат.

Струва си да притежавате и капсулен пистолет или пушка. Различните видове имат отворче с малка пъпка, където се намества капсулата. Възпламенява се чрез ударник.

Прадядото на съвременния патрон

се появил през втората половина на XIX в. като откритие на фрнцузина Флобер (но не онзи, който е написал "Мадам Бовари"). У нас все още могат да се открият пищови за такива патрони от френската марка "Лефуше". Един екземпляр струва към 350 лв. Само за 190 лв. можете да намерите и старинен "Смит и Уесън".

"Цената винаги зависи от състоянието и надписите по оръжието", категоричен е г-н Михайлов. Най-евтината ловна пушка върви по стотина лева, а

най-скъпата стига до 5 хил. долара

В личната си колекция той притежава и безценни екземпляри. Такава е капсулната пушка на чеха Матиас Новотни от 1860 г. Тя е инкрустирана със златни букви, има изящна гравировка и дори кутийка за капсулки в приклада си. До ден днешен класическата ловна пушка следва дизайна й.

За любителите на малки пистолети в магазинчетата се предлагат и т.нар. модели "Велодог". Името им е сборно от имената на велосипед и куче. Моделът е

служил на велосипедистите и пощенските раздавачи

през XIX в. да се пазят от дворни песове и струва 230 лв. С такова пистолетче можеш да вдигнеш много шум, но не и да убиеш кучето, обясняват специалистите.

Чест на една изискана колекция биха правили и т.нар. оръжия за дуел. Двата абсолютно еднакви пистолета вървят заедно в сандъче, а цената им достига 2-3 хил. долара. Едновремешните дуели са били повече показни демонстрации, отколкото смъртоносни стрелби, смятат антикварите. А пистолетите за тях не блестят с особена точност.

От хладните оръжия най-лесно по антикварните магазини ще намерите саби и ками. По витрините могат да се видят и такива от времето на княз Фердинанд и цар Борис на цени по 300-350 долара всяка. Чужденците са луди по тях, разказват в антиквариата на хотел "България". По-скъпи са руските бойни и парадни саби

със златна украса

Кавказките кинжали и дълги саби са обковани със сребро и струват поне по 500 долара. Ценни са и екземплярите на руската фабрика "Златоуст", но най-скъпи са единичните бройки с индивидуален надпис.

В магазина на хотел "България" са продавали на чужденец и самурайски меч за 3500 долара. Извън България оръжие от този вид върви по 10 хил. долара.

В момента на мода излизат декоративните кортици от времето на цар Борис III. Те се харчат по 200-300 долара парчето и често се търсят за подарък. По време на посещението си у нас московският кмет

Юрий Лужков също се сдобил с кортик

на който пишело "С нами Бог".

По-рядко по нашенските магазини колекционерът може да попадне на оръжие от дамаска стомана. Според легендата обработката му е направо свирепа - първо се нагрява и се кове, а после се промушва човек, за да се закали. Оръжията, правени от такава стомана, са почти черни, но външният вид не трябва да плаши купувачите - дамаскинята със сигурност си струва парите.

Ятаганите в антиквариатите пък понякога са с бели дръжки, а продавачите ще дадат мило и драго да ви накарат да повярвате, че цветът им се дължи на това, че са

правени от човешки кости

Най-често тези оръжия са от края на XVIII в. до средата на XIX в. Върху тях със злато или сребро е изписан стих от Корана.

Много интересно източно оръжие е и боздуганът. Той представлява дръжка с метална или каменна топка. Рядко можете да попаднете и на средновековни копия, лъкове или алебарди.

Макар и да чакат с месеци и години, истинските колекционери знаят, че накрая ще попаднат на точното оръжие. Пари да има...

коментирай

Коментари (0)

Все още няма коментари към тази новина. Бъди първи!

Име:
Мнение:
Попълнете текста от картинката:
captcha

Култура

Приказки от календара: АВГУСТ

България

ВКС: Александър Томов е невинен за присвояване

Икономика

"Карфур" не работи поради "технически причини", измамени доставчици завеждат дела

Спорт

Полиция спаси олимпийския огън от гневни стачкуващи в Бразилия

Последно обновяване 29 юли, 2016 20:20 ч.

Development PIMDESIGN