Бяла американка съди училище във Флорида за расова дискриминация
Емилия Русинова е новият градски прокурор на София
ЦСКА ще домакинства на "Българска армия"
Къде съм ? Начало /

22. Загадките на древността. Предназначението на Кивота

Ковчегът на завета е бил електрически кондензатор и се е намирал в Хеопсовата пирамида

13:00, 03 март 2009 11454 7 коментарa
При докосване на Кивота следва силен токова удар, който завършва фатално за човек.
01/04

В предишната част от поредицата ви разказахме за историята на Кивота – ковчега, в който Мойсей е пазил скрижалите с Божиите заповеди, получени от него в планината Синай. За съжаление въпреки подробните исторически описания, пътуванията и външния вид на Кивота човечеството е изгубило дирите му. Немалко са и предположенията, че този божествен артефакт дори не е съществувал. Далеч по-интересни са обаче догадките за това какво точно е било предназначението му и дали Ковчегът на завета не е бил нещо повече от сандък за пренасяне на скрижали, манна небесна и жезъла на Арон (брат на Мойсей и първи висш духовник на израелтяните).

Електрически генератор
Както стана дума и в предишната част, посветена на Кивота, популярността на митовете и хипотезите за предназначението и мощта на ковчега се дължат на филма на Стивън Спилбърг и Джордж Лукас от поредицата за Индиана Джоунс – “Похитителите на изчезналия кивот”. Преди лентата да види бял свят, тази древна мистерия почти е била забравена от хората и е “почивала” върху най-старите страници на Библията. Оттам знаем, че Кивотът е имал унищожителна мощ, в която са се убедили лично израелтяните.
Най-разпространеното мнение за силата му, както и за факта, че всеки, който го докоснел, веднага умирал, е, че Кивотът е представлявал някакъв вид електрическо устройство.

Токовият удар
В Библията можем да открием крайно интригуващия пасаж за смъртта на Оза – един от хората, докоснали Кивота. При транспортирането на сандъка със скрижалите, разпоредено от цар Давид, един от водачите на колесницата на име Оза подпрял Ковчега на завета, за да го предпази от падане. В същия миг обаче самият той паднал поразен и умрял на място. Обяснението, че Йехова се е разгневил на дързостта на Оза въпреки разпоредбите да се докосне до свещения предмет, контрастира с очевидно богоугодната постъпка на водача, опитал се да спаси свещената реликва.

Описаното произшествие силно напомня смърт от силен токов удар. Допирайки металната обшивка на Кивота, стъпилият на земята Оза е затворил веригата, по която е преминал големият електрически заряд на ковчега – кондензатор. Освен това в Библията ясно е описано как по време на дългогодишното странстване в пустинята, през деня над процесията със свещения предмет се виждал облак, а нощем – небесен огън, който се премествал с движението на реликвите. Изглежда, между Кивота и облака е имало някаква връзка, може би също от електрическо естество.

Блекбърн и Бенет
През 2006 г. известните британски журналисти и историци Майкъл Блекбърн и Марк Бенет публикуват статия, озаглавена “Реинженирането на Кивота”, в която твърдят, че са разкрили мистерията на тайнствения сандък. Те базират своите заключения само и единствено върху текстове от Библията. Според тях Кивотът е бил древен вариант на електрически кондензатор, чието предназначение е да задържа огромно количество енергия.

Подобни устройства са изключително популярни в науката от 18-и век, но според двамата англичани нашите предци отпреди 3000 г. по един или друг начин са успели да разгадаят тайните на електричеството. Според Блекбърн и Бенет неколцината просветени в тайните на Кивота израелтяни използвали уреда, за да показват на простолюдието могъществото и силата на Бог. Авторите на статията извеждат няколко основни заключения:

1. Кивотът е бил направен от хора със съвсем ясна цел.
2. Той е бил част от далеч по-голяма машина.
3. Не е съдържал Божествена сила, а електричество.
4. Възможно е Кивотът да бъде построен отново само по описания в Стария завет.
5. Технологията за построяването му е основа на модерната наука.

Херувимчетата полюси
Поредното доказателство, което някои учени привеждат в защита на теорията, че Кивотът е бил някакъв вид електрически уред, е наличието върху капака му на две херувимчета, както е описано в Библията. Тези две малки фигурки обаче са едни от най-големите загадки на Кивота. “Какво представляват точно тези херувими е невъзможно да се определи”, пише дори и в официалния документ на Ватикана – Католическата енциклопедия.

Най-странното в случая е, че религията забранява на израелтяните да изсичат обемни фигури на Божествени създания. Двете наклонени едно към друго херувимчета пък представляват единственото изключение на това правило. Абсурдно е дори да се предположи, че израелтяните са нарушили повелите на своя Бог именно в случая със сандъка, който пази неговите заповеди. Естествено всички тези парадокси имат много лесно и популярно обяснение. Ако наистина Кивотът е бил някакъв вид генератор и кондензатор на енергия, то тогава съвсем логично той трябва да има своите два полюса, разположени един срещу друг – двете херувимчета.

Египетската връзка
Немалко автори развиват теорията за Кивота като електрически уред и го свързват директно с някои от най-големите чудеса и загадки на света. Както писахме и в нашата поредица преди време, около Хеопсовата пирамида има също не един и два любопитни въпроса, които чакат своя отговор.

Много интересно звучи теорията, че съдбите на Хеопсовата пирамида и Кивота може би са обвързани по някакъв начин. Големината на описания в Библията Ковчег на завета съвсем точно съответства на размерите на липсващия саркофаг от Хеопсовата пирамида. Според теорията, която поддържат и Блекбърн, и Бекет, Кивотът е бил част от огромна машина – може би самата пирамида, за чието съществуване и предназначение отговори могат да се търсят само в сферата на свръхестественото.

Не по-малко интригуващ е и фактът, че в един от храмовете в Хатор, където са и стенописите с Лампите от Дендера, за които също ви разказахме наскоро, има рисунка на древен египетски саркофаг, до който е изобразена Богинята на светлината. Саркофаг, който зашеметяващо прилича на Ковчега на завета.

коментирай

Коментари (7)

 • 007
  2 / 2
  Анонимен 03-04-11 22:54ч
  И трябва да благодарят на Бога,ако реши да ги запази живи според Божествената Си Милост,защото те заслужават съдбата на онези 42 нехранимайковци,дето се подиграваха на пророк Елисей.Нито един от тези 42-ма не доживя даже и до час.
 • 006
  2 / 2
  Анонимен 03-04-11 22:48ч
  Може би е бил от електрическо естество?!?

  На такива,,специалисти",дето са имали безподобната наглост да напишат такива лъжи за Кивота,бих им осигурил безплатен целогодишен ,,отдих" в Карлуково.
 • 005
  2 / 2
  Едгар Кейси 27-03-09 09:58ч
  Върви на brainmind.com и изгледай видеото за 2012. Не дава пълна информация, разбира се, но ще разберете поне връзката между цивилизациите по планетата.
 • 004
  2 / 2
  Едгар Кейси 27-03-09 09:53ч
  Всичко са чопнали! Но все пак имат заслуга - съхранили са информацията във времена, когато не е имало археология, ДНК-изследвания и carbon counting.Засега се знае, че човешката цивилизация е съществула преди 70 - 100хил. години. Но може да се окаже още
 • 003
  2 / 4
  Кивота не е това което се твърди че е 09-03-09 15:00ч
  Dnes се появи съобщение че станция на черни маскирана около т.н.кивот се намира

  в Киев. • 002
  1 / 5
  vency 08-03-09 13:00ч
  И ко излиза, евреите пак чопнали нещо дет не им принадлежи :-)
 • 001
  -2 / 4
  procveten 04-03-09 06:58ч
  dran dran ta plac.ili govorene na vcjkakvi shturutii no ne i ictinata.do ri po xistori chanal kazaxa che kivota e v etiopia.Colomon e predal kivota na cina ci ot etiopckata kraliza shiva.koito e chel biblia shte e chel za etiopia още
Име:
Мнение:
Попълнете текста от картинката:
captcha

Спорт

Ивет Лалова ще е българският знаменосец в Рио

Свят

В метежа в Турция са участвали 8651 военни, 74 танка и 35 самолета

България

Внукът на цар Киро качи шокиращ клип във Фейсбук: 320 км/ч на фона на чалга

България

Кой и защо изсече на квадрати горите край Хасково

Последно обновяване 27 юли, 2016 19:47 ч.

Development PIMDESIGN