МОК изхвърля Русия от Олимпиадата в Рио
В развод: Амбър Хърд се среща с милиардер, Джони Деп смени прическата
Бойко Борисов: Полицията и армията полагат огромен труд, за да опазят границите ни
Къде съм ? Начало /

Адвокат Михаил Екимджиев: Съдиите разписват СРС-та на юнашко доверие

Скандалът ще ни забави за приемане в Шенген, твърди правозащитникът

15:05, 18 януари 2011 5219 10 коментарa
Михаил Екимджиев Снимка архив "Новинар"

Адвокат Михаил Екимджиев е спечелил най-много дела срещу България, защитавайки сънародниците ни в Страсбург. Той е завършил право и е специализирал „Права на човека”. В качеството си на адвокат е обучаван в Съвета на Европа, Дирекцията по правата на човека и Адвокатската колегия в Страсбург. Води дела за обществен интерес, дела по Закона за отговорността на държавата и защитава жалби пред Европейския съд по правата на човека. Преди три години адвокатът е спечелил дело в Страсбург, като е осъдил страната ни за неправомерно използване на спецразузнавателни средства.

- Адвокат Екимджиев, как изглежда ситуацията с подслушванията по високите етажи на властта към днешна дата?

- Изглежда като кочина, в която се търкалят прасета и толкова са окаляни всички участващи в този скандал, че вече губим ценностна ориентация кои са добрите и кои – лошите. Кои диктуват дневния ред на новините, кои нападат, кои се защитават… Личното ми усещане е за омерзение и за дезориентация за това къде живеем и къде отиваме.

- Бихте ли могли да прогнозирате евентуално Брюксел как ще реагира, оттам вече направиха първата стъпка, като поискаха яснота дали записите от подслушванията са СРС или не. Ще има ли според вас някакви санкции за страната ни?

- Европейската общност е обединение на съмишленици въз основата на ценности. В основата на тази пирамида от ценности са правата и свободите на хората. Правовите държави съществуват и се развиват от векове преди всичко за да гарантират и защитават правата и свободите на хората. Това е смисълът и предназначението на правовата държава. От тази гледна точка това, което се случва у нас, наистина е невъобразимо. Особено след като преди няколко дни премиерът Бойко Борисов обяви поголовното профилактично подслушване за официална държавна политика, преди той да се окаже обект на СРС-та и жертва на злоупотребата им. Борисов твърдеше, че е нормално някои министри да бъдат контролирани по този начин, независимо от конкретния повод, стига да има разрешение от съдия и процедурата да бъде спазена.

- Какво според вас се случва с тези разрешения?

- Става дума за това каква е процедурата по разрешаването на СРС и дали тя гарантира нашите права. Статистиките показват, че близо сто процента от исканията на полиция и прокуратура за използване на СРС-та се одобряват от съдии. Тоест налице е един абсолютно формален, илюзорен контрол, при който едни хора от оперативните служби на МВР отиват при едни хора с черни тоги и последните се разписват като селски кметове на юнашко доверие, без изобщо да им пука какво ще се случи след това с тази информация. Или казано метафорично, те пускат злия дух от бутилката, без да ги е грижа дали някой някога ще поиска и ще може да унищожи записите. Този съдебен контрол у нас е илюзорен. Съдът подписва механично за СРС и оттук нататък няма никаква гаранция, че нашият личен живот, че конституционно гарантираното ни право на неприкосновеност на кореспонденцията ще бъде защитено. От тази гледна точка е съвсем нормално Брюксел да бъде критичен към това, което се случва у нас. Евросъюзът обикновено е доста дипломатичен в оценките си. Аз не очаквам в прав текст да бъде дадена някаква много критична, много негативна оценка, особено на фона на това, което се случва в Унгария, което Виктор Орбан прави там. Дори за тази страна оценките са леко критични, приятелски даже. Очаквам да бъде изразена някаква загриженост, защото все пак всяка държава има суверенитет. Това е въпрос на вътрешна сигурност и на правов ред в съответната страна. Оттук нататък обаче много вероятно е забавянето ни за приемане в Шенген. Всеки бизнесмен, който смята да се развива в България, ще си даде сметка за повишения риск той да бъде шпиониран. Всичко това струва страшно много пари. Негативите са повече от очевидни.

- Това ни обрича на безнадеждност.

- Има едно клише, че надеждата умира последна. От друга страна, ние имаме ниски данъци, евтина работна ръка, но всеки бизнесмен европеец, свикнал да работи в една прогнозируема среда с ясни правила, ще бъде много предпазлив, преди да тръгне да инвестира у нас.

- Вие склонен ли сте да се съгласите с Иван Костов, който каза: „Който вади СРС, от СРС умира”?

- И по негово време се вадеха СРС-та, той може би има собствен опит, защото не виждам пред него бляскаво политическо бъдеще. Но той е пример, защото и по негово време имаше компромати. Спомняме си и за разработките „Гном”, „Струма” и т. н.

- Но те бяха нищо в сравнение с тези сега.

- Да, така е. Имаше нагон към злоупотреба със СРС-та. Спомняте си, че и президентът Петър Стоянов даже размаха една папка срещу Богомил Бонев, заради която най-вероятно не можа да получи втори мандат.

- Смятате ли, че Държавна сигурност отстрани Петър Стоянов тогава?

- Може би не е добре да се връщаме чак там. Възможно е, защото наистина беше крайно неочаквано. Всички социологически прогнози сочеха него за държавен глава. Даваха голямо предимство за Стоянов. Изборът на Първанов беше най-голямата изненада в съвременната политическа история. Не бих желал да влизам в чужди територии като тази на социолозите.

- Този скандал какви последици ще има вътре в страната?

- На юридическо ниво трябва да започне разследване на премиера от прокуратурата за злоупотреба с власт. Чадърът над бизнесмен е парекселанс длъжностно престъпление.

- Не трябва ли все пак да се изчака какво ще посочи експертизата?

- Разбира се, трябва да се изчака този важен резултат. Но ако се потвърди, че записите са автентични, трябва да има разследване. Засега има категорични данни, които потвърждават, че това е направено от Бойко Борисов. Достатъчно е да вземем разговорите между Ваньо Танов и Симеон Дянков и Ваньо Танов и заместника му Странджев, които просто не могат да бъдат поставени в друг контекст освен в този първичен разговор, в който Борисов да разпорежда на Танов да спре проверката. Може премиерът да се опита да мине по една тънка лайсна. Да се окаже, че в този запис нещо е пипано, за да се чуват по-ясно думите и той да заяви: „Ето на, щом има пипан детайл, значи той не е автентичен, значи всичко е фалшификат.” От целия контекст на записите просто личи, че такъв разговор с основен смисъл, в който премиерът поставя чадър над Михов е имало. Дали някоя думичка точно така е звучала, или не е детайл. Би било много лошо да се скрие истината и да не се поеме отговорност.

- Има ли възможност гражданското общество да се активизира, за да участва в контрола на СРС-та?

- За контрол над СРС-та категорично не може да се говори, защото виждате как на институционално ниво се профанизира законодателната идея за съдебен контрол.

- Главният прокурор Борис Велчев съзря леност у своите подчинени, които искат непрекъснато разрешение за СРС. Прав ли беше той?

- Да, има такова нещо. Прокуратурата е йерархична структура. Затова е напълно нормално да има такава леност у редовите прокурори, след като тя е обхванала и главния прокурор. Не си спомням Борис Велчев да се е изказвал за фрапиращи закононарушения, съдържащи всички данни на криминални деяния, както например четенето от парламентарната трибуна на стенограмата от записите със СРС на лекарите от Горна Оряховица. Главният прокурор замълча. Замълча и парламентарната подкомисия, която е създадена за контрол над СРС-та. Това бяха двете институции, които трябваше да вземат становище.

- Как според вас ще завърши всичко това?

- Не бих желал да влизам в ролята на гадател. Няма да е прав този, който си мисли, че скандалът ще отшуми. Преди години ние спечелихме едно точно такова дело в Страсбург.

- Кое беше това дело?

- Срещу системната злоупотреба със СРС у нас и липсата на надежден контрол за съхранението на събраната информация, както и за липсата на гаранции, че тя се унищожава своевременно. Големият скандал със злоупотреба със СРС не секва. Той е един сериал, който върви с различно темпо, и моят спомен е, че при всичките укори на правителството на Симеон Сакскобургготски само като че ли тогава нямаше такива неща. Тогава сериалът се разразяваше един-два пъти годишно, докато вижте в какъв тъп полицейски виц живеем сега и не можем да излезем от него.

коментирай

Коментари (10)

 • 010
  3 / 7
  Softuer za kodirane 10-02-11 11:41ч
  Фрий Софтуер за Криптиране / шифриране, кодиране / на SMS  http://baibradyr.data.bg/files
 • 009
  7 / 7
  Анонимен 21-01-11 20:50ч
  Преди години ние адвокат Екмекджиев спечелихме едно точно такова дело в Страсбург. Журналист Чоджумува отрази делото а ние читател Едикойси харесахме отражението.
 • 008
  0 / 8
  6OPA 19-01-11 21:29ч
  SADIITE SA 4ERVENI I PODKUPNI I PRODAJNI
 • 007
  0 / 6
  samurai jack 19-01-11 11:22ч
  to TRENDS ами съда в страсбург не може да осъди персонално прокурора Меко Курчев от ненам си коя прокуратура. та съди глупавата държава която го е турила там. всъщност глупавите ние, че сме си го набили там. а по въпроса още
 • 006
  -2 / 8
  Анонимен 19-01-11 02:11ч
  и защо служби прокуратура съдии вместо да спрат и осигурят ликвидиране на тия престъпни практики чакат като мазохисти кога ще ги дернат с записи вкл видео и обемни
 • 005
  0 / 6
  и защо служби прокуратура съдии вместо да спрат и 19-01-11 02:11ч
  я питайте кой временеН политик е наредил да се вкарат софтуерно хардуерни комплекси за следене и подслушване на всички през телефони компютри телевизори камери и скенери
 • 004
  6 / 6
  ТRENDS 19-01-11 01:34ч
  Г-н Екимджиев,

  Курвинска е практиката на така любимия Ви съд в Страсбург. Кур-вин-ска! БГ чиновници, съдии и т.н. вършат безобразие, но шантавия Ви съд осъжда държавата,т.е. мен, защото като данъкоплатец парите по глобите се взимат от мен още
 • 003
  1 / 7
  STEFAN D-R D TCHOLAKOV-SVERIGE 18-01-11 23:08ч
  Malmö - МАЛМЬО ТОВА Е ДОСТА ТОЧНО ...

  -

  ТОВА ДЕТО СИ НАПИСАЛ Е ДОСТА ТОЧНО !  ВЪПРОСЪТ, Е ЧЕ ТОЙ - ИНЖ. ИВАН ИВАНОВ НИКОГА НЕ Е ОГЛАВЯВАЛ БЪЛГАРСКАТА ЕМИГРАЦАИ !  ИНАЧЕ ЗА ШПИОНСТВОТО СИ ПРАВ !  ТОЙ Е ШПИОНИН НА НЯКОЛКО НИВА !  ДРУГОТО ТИ ЗАБЕЛЯЗВАНЕ СЕ ОТНАСЯ ДО ИЗБЛИЦИТЕ МУ, КОЙТО Е УСПЯЛ ДА ПРИКРИЕ ЗА СЕГА !  ЕТО НА ТАЗИ БАЗА ТОЙ Е УЯЗВИМ В МНОГО ПОСОКИ И МОЖЕ ДА ИЗПЪЛНЯВА ВСЯКАКВИ ПОРЪЧКИ ПОНЕЖЕ ШПИОНИТЕ С БИЯТ ОТ ВСИЧКИ СТРАНИ !  КОПИЛЕТО Е ПИСАЛО И СРЕЩУ МЕН, КОЕТО МЕ КАРАШЕ ДА ГО АНАЛИЗИРАМ НА КОЙ Е СЛУЖИЛ !  ТОЙ СИ СКРИ УМИШЕЛЕНО ИНТЕРНЕТ СТРАНИЦАТА С КОЯТО СЕ ГОРДЕЕШЕ, НО С НЕЯ МОГАТ ДА СЕ ПРАВЯТ СРАВНЕНИЯ, КАТО ТОВА ДЕТО СИ НАПИСАЛ, ЧЕ ТОЙ Е БИЛ НА ЛЕТИЩЕТО ОТГВОРНИК ЗА РАДАРНАТА СТАНЦИЯ.  ТОВА ВЕЧЕ Е ДОСТА СЕРИОЗНО, ЗА ДА ГО МИСЛИМ, ЧЕ Е ПОЛИТИЧЕСКИ ПРЕСЛЕДВАН ПО БАЩИНА ЛИНИЯ ДЕТО СЕГА ГОВОРИ ТАМ В БИОГРАФИОЯТА СИ ...

  СТЕФАН Д-Р Д ЧОЛАКОВ  18 ЯНУАРИ 2011

  ШВЕЦИЯ  --  http://www.stefan-tcholakov.com/pic/5396.GIF  --  Иванов, Швеция

  Автор: Малмьо

  Получено на: 17 Януари 2011 03:57

  Иван Иванов е една объркана личност. Завършва електро инженерство, слаби токове. ДС му обещава добра кариера, ако бъде лоялен. Отговорът му е, че винаги е бил за стриктно спазване на законността. Бива назначен за отговарящ за радарната инсталация на летище София. Зачислен на щат в Първо Главно Управление. Въобразява си, че влизайки в ДС ще може да направи кариера и впоследствие да реформира ДС и я постави в услуга на демокрацията!?. Изпращат го на кратък курс по шведски език в Софийския университет и след това на активна работа в Швеция. Тук започва неговата истинска трагедия. Разбира безсмислието на поставените му задачи. Опознавайки хората които трябва да шпионира и докладва, разбира че тази му мисия е съвсем нелепа, непопулярна и опасна и започва да крои нови планове в рамките на перестройката. Активира се през 1990 г. и оглавява демократичните сили в Швеция. Силно обременен от факта, че се е продал на ДС само години преди демократичните промени, той претърпява няколко нервни кризи. Иван Костов го активира отново през 2001 заедно с други "бивши" агенти на ДС Асен Агов, Георги Марков и др.

  -

  -  KOPI  STEFAN D-R D TCHOLAKOV-SVERIGE
 • 002
  -3 / 5
  Анонимен 18-01-11 22:07ч
  Може би "юрист"? Ама тогава трябва да има и титли "филолог", "философ", "социолог", "историк", "географ", "журналист", "химик", "физик", "физиотерапевт", "кинезитерапевт", "публичен администратор", "маркетингаджия", "мениджмънтаджия", "информационен технолог", "пъбликрилейшънгар"... Защо пък не? Защо ще има само "доктор" и "инженер"?
 • 001
  0 / 4
  Анонимен 18-01-11 21:59ч
  Няма титла "адвокат"!
Име:
Мнение:
Попълнете текста от картинката:
captcha

Свят

Увеличиха на до 30 дни задържането под стража в Турция

Спорт

Мирела Демирева спечели сребро от Диамантената лига

Долче вита

Едуард Сноудън създаде калъф за телефон, който показва кога данните от него се следят

Свят

Съдебният процес срещу Гюлен и приближените му ще започне през ноември

Последно обновяване 24 юли, 2016 09:30 ч.

Development PIMDESIGN