Китай строи бърза жп връзка с Русия
Григор Димитров на 1/4-финал в Торонто след победа над Карлович
Парламентът реши: Избираме президент на 6 ноември
Къде съм ? Начало /

Адвокат Михаил Екимджиев: Водим ново дело в Страсбург срещу незаконното подслушване

Тези, които събират СРС филтрират информацията, твърди правозащитникът

11:41, 10 февруари 2011 10547 6 коментарa
Михаил Екимджиев

Адвокат Михаил Екимджиев е спечелил най-много дела срещу България, защитавайки сънародниците ни в Международния съд по правата на човека в Страсбург. Той е завършил право и е специализирал „Права на човека”. В качеството си на адвокат е обучаван в Съвета на Европа, Дирекцията по правата на човека и Адвокатската колегия в Страсбург. Води дела от обществен интерес и дела по Закона за отговорността на държавата.

- Адвокат Екимджиев, знае се че обмисляте да заведете дело в Страсбург заради нарушаването на човешките права с прилагането на спецразузнавателни средства (СРС) у нас. Бихте ли пояснили какъв точно е казусът?

- Ще припомня, че преди три години нашата Асоциация за европейска интеграция и права на човека спечели дело пред Европейския съд в Страсбург, посветено на проблемите с незаконното и произволно подслушване в България, което се дължи на дефектите на действащия тогава Закон за специалните разузнавателни средства. Казвам това, защото най-важното е оплакването ни за неизпълнение от страна на държавата на генералните мерки, произтичащи от съдебното решение, които включват задължение за адекватна промяна и на закона и на съответните практики, свързани с разрешаването, употребата на СРС-та и на съхраняване на събраната чрез тях информация. В това решение Европейският съд тогава констатира шокиращ факт, че всяко лице, намиращо се под юрисдикцията на Република България е потенциална жертва на нарушение на неговите права на неприкосновеност на личния живот, на дома и кореспонденцията му, тъй като действащият Закон за СРС не дава надеждни гаранции, че събраната чрез тях информация ще бъде използвана само за нуждите на Наказателния процес и Националната сигурност. Също няма гаранция, че тази информация, която се окаже ненужна с оглед споменатите вече цели, ще бъде своевременно унищожавана. Тогава жалбата и решението бяха базирани на данни от прокуратура за хиляди издавани разрешения за подслушване на магистрати, включително и на главния прокурор, на политици, журналисти и т.н. Очакването беше държавата да предприеме решителни мерки, така че да се подобри контролът върху използването на СРС.

- Вие предприехте ли нещо, когато видяхте, че държавата не се съобразява с решението на Европейския съд?

- Ако трябва да бъда честен, имаше някакви опити да се предприемат такива действия в изпълнение на решението по инициатива на тогавашния министър на правосъдието Миглена Тачева. Беше създадено Бюро за СРС, което по замисъл беше добро. То беше независим орган и трябваше да бъде една институция, която да е представлявана от публични личности с доказан авторитет. Бившият шеф на Националната следствена служба Бойко Рашков бе именно такъв човек. Той трябваше да оглави Бюрото. То щеше да се занимава единствено и само с контрола върху СРС, тъй като се знае, че у нас се дават изключително много разрешения.


- Така или иначе това Бюро не заработи.

- То беше създадено де юре. Това се случи буквално в края на мандата на тристранната коалиция и веднага след идването на власт на ГЕРБ се оказа, че пръв политически приоритет е то да бъде ликвидирано, въпреки че аз продължавам да твърдя, че замисълът беше добър и че това бе адекватно изпълнение на решението на Европейския съд. От тук последваха скандалите, защото Бюрото се разформирова и се създаде парламентарна подкомисия, която и сега действа. В нея влизат петима народни представители, от които се очаква да контролират над 15 000 разрешения, давани годишно, при положение че депутатите все пак основно се занимават със законотворчество. Стана ясно, че създаването на подобна подкомисия цели по-скоро да няма контрол върху СРС и МВР да прави каквото намери за добре. И това действително се случваше. За да се стигне до тези грандиозни скандали сега. През последните 20 години страната ни през няколко месеца влиза в подобни скандали, но това, което в момента се случва, е несъвместимо с понятието правова държава, Европейски съюз и т. н.

- Какво ще предприемете сега?

- В жалбата си до Европейския съд заедно с колегите от Програма достъп до информация твърдим, че има неизпълнение на предходното съдебно решение, тъй като мерки не са предприети. На първо място поставяме един акцент, свързан с фактическата липса на съдебен контрол върху СРС на входа на системата. Тоест процедура за съдебен контрол има, но тя е сведена до един прост ритуал, при който съдиите механично разписват разрешенията за подслушване, без да искат мотивите за това и без да са запознати с полицейските разработки. Същината на съдебния контрол е независимият магистрат на база на всички доказателства да постави на едната страна на везните нашето право на неприкосновеност на личния живот, а от другата страна – обществения интерес, свързан със защита на националната сигурност, разкриване и наказване на престъпления. Във всеки конкретен случай той да отсъди дали е необходимо да се използва тази най-тежка форма на засягане на правата ни, каквато е използването на СРС, или търсените от полицията доказателства могат да бъдат събрани и чрез други способи. Това сега не се прави. Съдебен контрол на практика няма.

- Висши прокурори наричат това ленива форма на разследване. Това така ли е?

- Не е ленива форма, а липса на съдебен контрол. Когато сто процента от исканията се разрешават, това е същият резултат, до който бихме стигнали ако нямаше съдебен контрол, а полицаите правеха каквото си искат. Това е все едно съдът го няма.

- Май точно такова е положението в момента?

- Да. Нов акцент в нашата жалба е свързан с една нова информация, която излезе от проверката на парламентарната подкомисия. Тя е, че хората, които непосредствено осъществяват подслушването, по своя преценка филтрират информацията. Тоест едни служители на полицията, които са жени, стоят със слушалки на ушите, но те преценяват какво от това, което чуват да стигне до заявителя, който е поискал подслушването.

- Това е доста абсурдно, нали?

- Така казаха от подкомисията след тяхната проверка. Това е доста секретна дейност, но нямам причина да се съмнявам, че депутатите са казали истината. Това значи, че СРС-тата се обезсмислят като доказателствено средство. Всеки адвокат в наказателен процес, в който се използват тези средства може да иска от съда да ги изключи, защото няма гаранция дали това, което е поднесено на съда са наистина водените разговори, или пък е филтрирана информация. Това е изключително тежък правозащитен проблем и той може да се поставя във всеки процес, в който обвинението разчита основно на СРС.

- Вие мислите ли, че ще бъдем санкционирани заради безконтролното използване на СРС от Европейската комисия?

- Доколкото разбрах Институтът за модерна политика вече е сезирал и ЕК. Ако комисията намери, че това подслушване представлява нарушение на Европейската харта за правата на човека, а такова според мен има, тя би могла да образува след съответна проверка наказателна процедура срещу България и да наложи санкции. Но това все пак не е моя тема.

- Има ли още нещо, което трябва да знаем за вашата нова жалба?

- Да. Това е доказаната и от скандалите, които се вихрят в публичното пространство, и от проверката на парламентарната подкомисия липса на надежден контрол върху съхраняването на събраната чрез СРС информация. Фактът, че изтече информация за разговори на премиера, на вицепремиера, на шефа на митниците и на други хора показва, че всеки от нас е изключително застрашен първо да бъде подложен на безконтролно следене и подслушване и второ, събраната информация да излезе и да бъде използвана срещу нас, в защита на други интереси с цел злепоставянето ни. Необходимо е също да се предвиди право на уведомяване на лицата, които безрезултатно са подслушвани и право на тяхното обезщетяване. Нашият закон въведе едни палиативни норми, с които се предвижда, че биват уведомявани само лицата, срещу които незаконосъобразно са прилагани СРС. Това означава просто процедурата да не е била спазена. Ако в продължение на два месеца са подслушвали вашите съкровени разговори с най-близките хора и след това се окаже, че не е било необходимо какво става? Нищо. Стандартите са в тези случаи хората да бъдат обезщетявани.

- Във вашето искане до съда в Страсбург има ли такъв момент да бъдат обезщетявани тези, за които няма данни за престъпления след подслушването?

- Разбира се! Ние искаме всяко лице, което е било обект на СРС, приключили без резултат, в сравнително кратък срок да бъде уведомявано от парламентарната подкомисия и на базата на това уведомление лицето да предяви иск за обезщетение. Това е също новото, което поискахме в нашата жалба.

- В рамките на какво време ще се произнесе съдът по вашата нова жалба?


- Като имам предвид, че той вече се е произнасял по аналогична жалба е възможно да го разгледа в рамките на две-три години, но не по-бързо.

коментирай

Коментари (6)

 • 006
  2 / 2
  Анонимен 13-02-11 10:52ч
  Странни хора са тези адвокати мили, които се грижат за нашите права като разчитат на Бойко Рашков?! Безграниична е човешката наглост.
 • 005
  2 / 2
  СТЕФАН Д-Р Д ЧОЛАКОВ - ШВЕЦИЯ 11-02-11 11:02ч
  АНГЕЛ ГРЪНЧАРОВ ОТ БОТЕВГРАД - ГУРКОВО - ПРАВЕШКО И НИЕ ТЕ ЗНАМЕ КОЙ СИ И КАК ПИШЕШ ТУК В НОВИНАР И МЕДИАПОЛ ! ЕТО ТИ СТРАНИЦАТА ДА ТЕ ЧЕТАТ, ЗАЩОТО ТИ НЕ МОЖЕШ ДА СИ НАПРАВИШ ЛЕКЛАМА - ПРЕДАТЕЛЮ !

  -

  http://www.stefan-tcholakov.com/forum/index.php?topic=1152.0

  -

  ОТ НАРОДНИЯ ПРЕДCТАВИТЕЛ ЯНИ ЯНЕВ, ЧЕ ЩЕ ЧЕ ЩЕ СЪДИ ДРУГАРЯТ МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛ БОЙКО БОРИСОВ.  -

  http://www.novinar.net/news/iane-ianev-zaplashi-borisov-sas-sad_MzUwMjsy.html#comments1284487

  -  НАЙ ПОСЛЕ ДА ЧУЯ И ДА ПРОЧЕТА НЕЩО ИНТЕРЕСНО ОТ НАРОДНИЯ ПРЕДCТАВИТЕЛ ЯНИ ЯНЕВ, ЧЕ ЩЕ СЪДИ ДРУГАРЯТ МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛ БОЙКО БОРИСОВ. ХАЙДЕ ЯНЕ НАПРИВИ ТОЗИ ЖЕСТ И АЗ СЪМ СЕ ЗАКАНИЛ НА ТОВА КОПИЛЕ ДЕТО НЕ МИ ОТГОВАРЯ ЗАЕДНО С ДРУГИТЕ ДВЕ КОПИЛЕТА МВР - МИНИСТЪР ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ И ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР БОРИС ВЕЛЧЕВ.  ТЕ СА СЛУГИ НА БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД, КОЙТО ГИ Е ИЗБРАЛ И ТРЯБВА ДА МУ СЛУЖАТ, АКО НЕ СЕ СЪДЯТ ЗА ДЕЙСТВИЯ И БЕЗДЕЙСТВИЯ СРЕЩУ ДЪРЖАВАТ - ЩЕ ИМ ЕБА ПУТКАТА МАЙЧИНА - НА ИМУНИТЕТА ДЕТО ГО ИМАТ ! ПРЕЗИДЕНТА СЪЩО ТРЯБВА ДА СЕ СЪДИ ИЛИ ДА СЕ ИЗГОНИ, АКО НЕ СЛУЖИ НА НАРОДА В КРАЙНА СМЕТКА НЯКЪДЕ ГИ УБИВАТ В ИМЕТО НА НАРОДА ЗА ПРЕСТЪПЛЕНИЯ СРЕЩУ СОБСТВЕНИЯ ИМ НАРОД !

  -

  СТЕФАН Д-Р Д ЧОЛАКОВ

  ШВЕЦИЯ

 • 004
  2 / 2
  Читател Петров 10-02-11 21:50ч
  Журналист Чоджумова, защо не попитахте хайдукат Екемджиев дали се гордее с това, че всичките българи губиме по делата, които той печели. Губиме пари, престиж, доверие, самочувствие. Защо не участва в процеси, в които да се осъдят конкретните виновници и да още
 • 003
  3 / 3
  Анонимен 10-02-11 19:49ч
  мИшо екимджиев е страхотен мъж! професионалист!
 • 002
  2 / 2
  Анонимен 10-02-11 17:12ч
  да се заведе дело срешу европейската комисия която с решение дасе кара само с включени фарове през деня /увреждат вече увредената граница литосфера атмосфера и лито сфера хидросфера атмосфера / с това решение превръщат гражданите в трайни вредители на околната още
 • 001
  -1 / 3
  ипрез телефони 10-02-11 17:05ч
  да заведе дело и за незаконно следене подслушване центриране и увреждане през лични документи
Име:
Мнение:
Попълнете текста от картинката:
captcha

Спорт

Григор Димитров на 1/4-финал в Торонто след победа над Карлович

България

Адвокатът на момичето, убило насилника си: Тя трябва да бъде освободена

Свят

Франсоа Оланд създава френска Национална гвардия

Свят

Турция закрива 45 вестника, 16 тв канала, 23 радиостанции и 3 информационни агенции

Последно обновяване 29 юли, 2016 12:29 ч.

Development PIMDESIGN