Моуриньо забрани Pokemon Go на Олд Трафорд
Сръбският военен министър инспектира границата с България
Министър Ненчев: Навлизането на руски самолети в зоната ни на отговорност е провокация
Къде съм ? Начало /

Ахмед Юсеин: ДПС не се грижи за кадрите си

Касим Дал е стълбът на нашата организация, казва екснародният представител

9:14, 14 януари 2010 6502 7 коментарa
Ахмед Юсеин Снимка архив "Новинар"

Ахмед Юсеин е роден на 17 септември 1948 година в Момчилград. По професия е преподавател, завършил е биология. Той беше депутат в 40-ото Народно събрание от групата на ДПС. Беше член на вътрешната комисия и зам.-председател на комисията по правата на човека и вероизповеданията.

- Г-н Юсеин, как ще коментирате изказването на Людмил Георгиев, че Касим Дал е емблемата на ДПС и най-вероятно ще наследи Ахмед Доган на лидерския пост в партия?

- Аз не мога отсега да гадая какво ще стане в бъдеще, но самият факт, че той е понижен, малко или много ще се отрази вътрешно в организационния живот на партията. Той действително беше стълбът на нашата организация и аз като чух, бях малко учуден, да не кажа много. Разбира се, хората, които са предложени като заместници, са също достойни личности, които заслужават нужното уважение, но когато една партия от избори на избори печели успехи, значи тя организационно стои добре. Не знам дали трябваше човекът, който отговаряше за структурите, да бъде така понижен. Просто съм учуден.

- Вие в момента коментирате факта, че Касим Дал не е преизбран за зам.-председател на ДПС. А как ще изглежда, ако стане лидер на партията?

- Всеки може да коментира за всеки, друг е въпросът дали в бъдеще това ще е факт. Не знам какво е искал да каже г-н Георгиев. Също съм учуден, че той не е посочен за място в оперативното бюро. Това е един заслужил наш партиен функционер, който несправедливо не беше сложен в листите за народни представители.

- Касим Дал как би ръководил партията?

- За човек, който още не е заел този пост, е малко рано предварително да се говори. Все пак той познава всички структури с най-големите подробности и детайли от техния организационен живот. Аз не казвам, че той трябва да бъде наследникът на г-н Доган и въобще дали скоро се очертава да има някакъв наследник. Преди всяка конференция се говори, че г-н Доган ще си ходи, а ние го товарим със задачата той да не си ходи.

- Това не просто се говори. Самият г-н Доган го каза на последната конференция.

- Но още не е факт. Не можем да говорим как ще управлява неговият наследник, преди това да е станало факт, както и дали ще бъде достоен.

- Вие кога очаквате да стане смяната на лидера на ДПС?

- Г-н Доган сам ще отговори на този въпрос.

- Това негово лично решение ли ще бъде? Само от него ли зависи?

- Така се очертават нещата, защото нашата партия се превърна в лидерска партия. От няколко години г-н Доган показва изолация, не участва много активно в политическия живот, може би показва, че иска да се оттегли. Но ние като политическа формация не сме готови да му кажем: "Хайде, отивай си, защото намерихме друг човек на твоето място" или "Намерихме наследник, който е достоен да те смени". Бъдещето може би ще покаже как ще протекат отделните епизоди от дейността на нашата партия.

- Последните рокади в ръководството на ДПС не подготвят ли почвата за смяна на лидера?

- С всяка промяна всеки се съмнява да не би това да е някакъв знак. Малко трудно е да организираш една партия, срещу която другите партии насочват стрелите си по време на избори, и то с цялата си мощ. Човек трябва да има много нерви, да има много добър организационен опит, за да може да води битките, заставайки начело на тази партия.

- Има ли в ДПС лобита? Много социолози и политолози казват, че ДПС няма да съществува, ако Ахмед Доган не е лидер.

- Не вярвам да е така, защото вече има много млади хора, които имат нужния опит. Той, г-н Доган, си спомням преди години беше дал едно интервю, там също се посочва, че ДПС щяло да изчезне в този случай. Аз не вярвам, защото все пак един голям елит и организационна структура не може изведнъж да се срине и да изчезне, когато го няма сегашният лидер.

- ДПС спечели или загуби от осемте години във властта?

- Спечелиха нашите избиратели в определени региони на страната, на които от години обещавахме, че ще направим нещо за тяхното битие. Друг е въпросът, че вследствие на огромния пропаганден шантаж от страна на определени политически сили дава отрицателен имидж сега на ДПС и това силно наранява, защото всички български граждани трябва да получат заслуженото. Преди тези осем години в регионите, в които масово се гласува за ДПС, никоя политическа партия не се сещаше да направи нужното, за да спечели гласовете на тези хора. ДПС постепенно и методически, с подготвени кадри винаги печелеше от тези региони. Тези хора заслужаваха да получат къде от европейските програми, къде от програмите на правителството на царя и на Станишев. Затова твърдението "парите отиват при турците" не е правилно, защото всички са български граждани.

- Адекватни ли са действията на ДПС като опозиция?

- Аз в момента виждам парламентарната ни група малко пасивна. Масово, заслужено или незаслужено, някои кадри, които бяха на постове в държавната йерархия, един по един ги освобождават, а парламентарната ни група мълчи. Мога да ви дам един пример, въпреки че не знам дали ще е добър - вижте как една парламентарна група като тази на БСП се грижи за своите кадри и показва реакции, когато неин кадър е понижен, освободен или пък неправилно отстранен. Например в основните комисии в парламента има наши депутати, които не знам дали са компетентни по тези въпроси. Може ли един лекар да бъде в комисията по правата на човека например? Той може да бъде в комисията по здравеопазване, по екология, по социалните въпроси. Има и такива случаи.

- Кой е взел решението да не се защитават кадрите на ДПС?

- Парламентарната ни група даде толеранс на това правителство от 100 дни. Мълчим, защото не искаме някой да се занимава с нас ли? Или мълчим и се съгласяваме, че някои наши кадри ги освобождават от някои постове? Не мога да разбера.

- В какъв смисъл казвате "някой да се занимава с нас"? Нещо нередно ли има?

- Не мога да разбера. Като гледам петъчния парламентарен контрол, не мога да разбера колко въпроса има зададени относно освобождаването на някои кадри от нашите активисти. Защо колегите мълчат по този въпрос? Трябва тях да попитате.

- Ръководството ли взима решение какво да е поведението на парламентарната група?

- Аз не съм от парламентарната група. Знаете, че сега не съм народен представител. Не мога да ви кажа. Не мога да говоря неща, за които не съм в течение.

- От няколко дни се говори, че ДПС има сценарий за нагнетяване на социалното напрежение през февруари и март, като подклажда протести. Вие знаете ли за такива намерения?

- Аз слушах прословутото интервю на Осман Октай по бТВ. Просто не мога да се съглася с него. Не искам да говоря на темата "Октай", защото е много дълга.

- Премиерът Бойко Борисов също заяви, че има такава информация.

- Премиерът някой трябва да му хвърли някоя топка и той започва да я рита оттам нататък. Ще видим. Бъдещето ще покаже. Аз например съм в моя роден град. Преди малко се срещнах с хора, които се занимават със селско стопанство и се самоосигуряват. Те ми казват: "Досега плащах 270 лева осигуряване, а сега трябва да плащам 870 лева. Отказвам се. Ще отида в Европа, ще си търся прехраната там". Когато има масово такова явление, възможно е да има такива недоволства, но чак до бунтове да се стигне, не вярвам.

- Вие вече не сте депутат. С какво се занимавате?

- В контингента на бюрото на труда съм.

- Не можете да си намерите работа?

- Така е. Нашата партия така се грижи за кадрите си, както е известно.

коментирай

Коментари (7)

 • 007
  3 / 3
  мюсюлманин 15-01-10 09:34ч
  Перефразирам:Аго Юсеине,аго Юсеине,отиде ти Беленското имане!!!И ако трябва да съм честен ,трябва да кажа че депутата Ахмед Юсеин беше почтен човек на фона на тези комунисти и възродители,ченгета и доносници,окупирали върха защото електората е верен и страдалец.Като се сетя за още
 • 006
  2 / 2
  Tur4in 15-01-10 09:33ч
  dps-ostavi turskoto malcinstvo bez obrazovanie i dohodi.balgarite ne spriaha da se zajazdat na etni4eska osnova i da zavijdat edin na drug i rezultata e na lice.balgaria e na posledno mjasto po standart v radius ot 2800 km.
 • 005
  2 / 2
  осман 14-01-10 19:41ч
  нашто лидер чок акаллъ ама чок чок
 • 004
  2 / 2
  уЧИТЕЛ 14-01-10 17:24ч
  Наборе, не ходи в Бюрото по труда !! Можеш да се пенсионираш !! Сигурно си скътал и нещичко за черни дни ?? / във властта престоят е временен !! В отговорите си не казваш нищо конкретно !! Така прави и още
 • 003
  0 / 2
  Анонимен 14-01-10 12:26ч
  DPS raste no ne staree. Napred kım svetloto bıdechte!...
 • 002
  2 / 2
  от Шопа 14-01-10 10:40ч
  Касим Дал типична турска квадратна глава. Иначе прилича и на нашите мутро-спортисти, особено на тези от "борческите" дисциплини и щангистите. Не се лъжете, в този квадрат се крие QI=150:3 най-малко!
 • 001
  -2 / 2
  от Шопа 14-01-10 10:38ч
  Висш ислямски институт на България (от сайта им) :"Основните религиозни дисциплини се преподават от гост-преподаватели от Турция, които са доктори и доценти" (и разбира се на турски). Трябва спешно да се промени : Основните религиозни дисциплини се преподават от преподаватели още
Име:
Мнение:
Попълнете текста от картинката:
captcha

Долче вита

Проституцията с миски и моделки процъфтява

Спорт

ЦСКА представи отбора с 0:0 срещу "Удинезе"

Свят

Увеличиха на до 30 дни задържането под стража в Турция

Спорт

Мирела Демирева спечели сребро от Диамантената лига

Последно обновяване 24 юли, 2016 17:42 ч.

Development PIMDESIGN