Арестуваните в Свиленград сирийци на съд за тероризъм
Путин: Олимпиадата губи от стойността си
18-годишна уби с нож мъж в Стара Загора (обновена)
Къде съм ? Начало /

Американският работник

Историята на Румен Статков, един от българската колония в Ел Ей

0:00, 25 февруари 2006 7652 121 коментарa
01/02

Историята на Румен е като всяка емигрантска история. Еднаква с другите и уникална. 16 години далече от Родината неминуемо водят до необичайни срещи, неочаквани приятелства, както и към съпричастност към съдбата на хора, с които вероятно не бих се познавала, ако живеех в България. Румен Статков е един от българите, с които се гордея, че познавам. Никой друг от българската общност в Лос Анжелис не помага на сънародниците си така систематично, неуморно, всеотдайно и безкористно като Румен. Това е неговата история.

През 80-те тодини Румен е един от най-добрите автомонтьори в София. Работи изключително съвестно и честно, което му спечелва прякора Американския работник. Чак от провинцията идват да си поправят колите при него. За 8 години работа в сервиза взима отпуска само веднъж. Бачка яко, прави чудеса с подръчни материали и изкарва добри пари. Но нещо не му достига. Хобито му е рокмузиката. В совободното си време прави непрекъснато записи и знае всичко за рока. Може да се каже, че това е страстта на живота му. Мечтае да ходи на концерти на любимите си групи. Обаче годината е 86-а и няма никакъв шанс мечтата му да се сбъдне. Рокът е порок на гнилия, капиталистически Запад.

С Румен се случва нещо неприятно. Натопен е за притежание на валута и нелегална продажба на авточасти. Осъждат го условно, но когато го арестуват, той попада в една килия с един друг Румен. И всяко зло за добро - тази среща ще се окаже съдбовна за Американския работник. Той споделя със съкилийника си, че иска да се махне от България. Другият Румен му обещава, че след 2 години, след като си излежи присъдата, ще замине за Америка и ще му помогне и той да дойде. Двете години минават и една нощ Румен го събужда обаждане от Лос Анжелис. Другият Румен е там и си изпълнява обещанието - кани нашия човек да дойде при него. И Румен тръгва. Не го прави заради пари, а заради рока. "За да мога да ходя на рокконцерти, бях готов да живея в палатка или да спя под някой мост."

Заминава на следващия ден след подпалването на Партийния дом - 28 август 1990 г. "Бях очевидец на палатките, знамената, еуфорията на тогавашните недоволни хора." Тръгвайки за Америка, той не е тръгнал да побеждава, защото не си прави илюзиите, че идвайки от една нецивилизована държава, той може да е наравно с тези, които са родени в Америка. "Всеки камък си тежи на мястото." Обаче пристигайки, се оказва, че има проблем. Другият Румен е пред депортация. Нашият Румен дава всичките си пари за адвокат, оставяйки си 30 долара. Делото е загубено и приятелят му е принудително върнат в България.

Американския работник заживява в къща без ток, вода, прозорци и врати. Къпе се, като има слънце, което затопля вода във варели на покрива на къщата. Работи 3 работи наведнъж, защото трябва да изкара пари, за да си купи кола. В Лос Анжелис не можеш да съществуваш без кола. 2 години работи по 90 часа на седмица. Не се оплаква, защото е свикнал. В България, в сервиза свикали събрание, на което да обсъждат дали да го уволнят, защото работел повече от 8 часа на ден, "а това беше забранено по времето на бай Тошо. Но не можаха да ме спрат да работя".

Оженва се за американка, бракът просъществува 5 години, след което се развежда. Сега е женен за българка, която е една от малкото жени, разбиращи и обичащи рокмузиката така както Румен. Намерил си е половинката. Запознават се случайно, докато той менажира една жилищна сграда. В една трета от сградата живеят българи, които Румен е настанил и плаща наема им, докато си стъпят на краката. Не мога да повярвам на ушите си, че той плаща за абсолютно непознати хора. Питам го дали не му липсва България. "Всеки ден от живота ми е с българската общност. Всеки е с неговите проблеми и нямам време да мисля за родното място." Благодарение на Интернет България не му липсва толкова много - чете вестници и гледа "По света и у нас". Би искал да си отиде за 2-3 месеца, но не може да го направи, защото няма на кой да остави бизнеса си. Той отново работи 3 работи - кара лимузина, разнася китайска храна и има химическо чистене на мокети. Не се оплаква. Преди 7 години губи половин милион долара на борсата и това го връща отново на стартова позиция. Сега работи, за да си изплати натрупаните тогава дългове. Знае, че ако навремето е останал в България, сега щял да бъде богат. Казва и че ако е знаел, че ще се правят толкова рокконцерти в България, никога нямало да напусне. Най му липсва българската рокпублика. Казвам му за българския Мемфис - Каварна, и на Румен му светват очите. "Ако се върна, сигурно ще отида там да живея."

Работейки трите си работи, Румен отново помага на закъсали българи да си стъпят на краката. В едно семейство мъжът се е пропил, жената няма работа и социалните служби им взимат децата. С помощта на Румен, който посвещава цялото си свободно време на тези хора в беда, те си стъпват на краката, помага им да си вземат децата обратно, намира им работа, настанява децата в добри училища и дори им прави безплатни медицински осигуровки.

"Заради децата не можех да ги оставя. Едното е на 8, а момчето е на 13 - в училище го сложиха в специална програма поради изключителния му талант с компютрите. Сега всички са добре и аз съм спокоен. Нямаше кой друг да го свърши." Питам го защо толкова помага, защо не влага парите си и енергията си в себе си. "Защото ако всеки вдигне ръце и каже "Не ме интересува", какво ще стане? Това важи и за България. Ето, сега всеки гледа да се махне. Дори и Господ да слезе в парламента, пак ще му намерят 1000 кусура. Трябва строга диктатура. Повечето хора, които измислят законите, ги правят, за да им служат на тях. Измислят си имунитет, всичко."

Питам го как ще възпитава бъдещото си дете. То ще бъде изпращано задължително всяко лято в България, за да свиква с двете държави. На стари години Румен ще се прибере в родината. "Носталгията си е носталгия. За съжаление тези, които сега идват, не искат и да чуят за България. Стремя се да им обясня, че България зависи от всички нас." Мъчно му е, че там цари престъпност и разхайтеност и затова засега връщането му се вижда абсурдно. "Хората не са същите като навремето, мислят само за пари, кого да прецакат, няма вече приятелство, всичко е абсолютен егоизъм." Възмущава се и за това, че тук наскоро е основан български културен клуб, чиято почти единствена културна дейност е бил гастрол на Шкумбата. Цената на билетите била 35 долара и отишли само 7 души. Никой не посрещнал комика на летището. Сградата, в която се помещава клубът, е българска собственост, закупена от стари емигранти. За съжаление всички офис помещения били дадени под наем само на американци. Нямало нито един български бизнес.

И пак се връщам към въпроса за непоколебимия му алтруизъм. Румен казва: "На другите българи не им се занимава. По-лесно им е да вдигнат телефона: Руменчо, тук има едни закъсали хора, трябва да им се помогне. И Руменчо като най-големия балък помага." Но ти не си недоволен от това, че го правиш, казвам му аз. "Не съм, разбира се. Аз съм човек, който си даде тежка дума още като дойдох, че ако някой ден се намери човек, който да ми помогне в чужбина, аз ще помагам, докато съм жив, на който има нужда. За съжаление 99 процента от българите, като изплуват от тинята, с тях вече не може да се говори. Престават да се интересуват от човешките проблеми. И българите са неблагодарни. Малко са хората, които не ме забравят. Но аз съм дал дума. Вярвам, че има сила, която идва от Космоса и която ръководи човечеството. Ние сме богоизбрани и трябва да го разберем и да се стремим да вървим по добрата пътека. Има провидение. А аз съм зодия Водолей - преливам от пусто в празно. Това ми е орисията. Но трябва да има такива хора, защото иначе животът ще стане ужасен. Аз се стремя с цената на моите усилия, на моето време и на моя живот да дам част от себе си, за да могат и другите да просъществуват. Защото е хубаво да срещнеш доволни и усмихнати физиономии. Жалко е, ако срещаш само роботи без никакви чувства. Ако това е цената да направят кариера, ставайки егоисти, аз съм против. Предпочитам хората да са бедни, но да са добри, защото от обикновените хора можеш да получиш повече подкрепа, отколкото от преуспелите."

И Румен пак хуква да работи, защото той вярва в работливостта. Разнасяйки китайска храна по домовете, раздава визитката си и така си намира допълнителни клиенти за химическото чистене. Същото е и с карането на лимузина. "Който няма акъл, има крака", смее се Румен, Американския работник с най-голямото българско сърце, което съм срещала в Америка. Неуморимият покровител на изпадналите в беда. И си мисля, че докато има такива българи, винаги ще има надежда. И се моля на космическия бог на Румен да бъде добър с него, защото той наистина заслужава.

коментирай

Коментари (121)

 • 121
  0 / 0
  BG 01-03-06 02:59ч
  Rumene, da si jiv i zdrav! Takiva kato tebe ve4e niama!
 • 120
  0 / 0
  Що е то? 26-02-06 18:37ч
  Малко лайно пряко подчинено на по-горямо лайно и толерантно към всички истински лайна...като него самото? Отговор: МИЛИЦИОНЕР...пардон ПОЛИЦАЙ!!!
 • 119
  0 / 0
  bobo 26-02-06 17:44ч
  с тази уста, която имаш, мило момче, все ще се намери кой да ти дръпне един хубав бой... и този някой няма да е полицай... полицаят ще дойде да те спасява... и докато го прави ще мисли за твоята кожа, а не за собствената си... а това, което гледаш по американските кинобълвочи е измислица...но ако ти харесва, нищо не ти пречи да отидеш в сащ, да пробваш как работи тамошната полиция... сигурно, те ще се скъсат от тичане за да заловят този който те е пребил...или обрал...или... пък после се върни да ни разкажеш на нас - тъпите, които работим по убеждение и въпреки такива като теб и за такива като теб... • 118
  0 / 0
  Imoten Simeon 26-02-06 15:08ч
  Tuk v tozi FORUM,kakto v darjavata,govori ne Balgaria,a mnogo i razlishni Balgarii,koito vie srechtate vsekidnevno.Balgaria na gladnite i klocharite,Balgaria na mnogo dobre ohranenite biznesmeni,Balgaria na mutrite,Balgaria na politelita,Balgaria na ziganite,Balgaria na turzite,Balgaria na skromnite hora-rabotnizi i seliani,Balgaria na artistite,Balgaria na още
 • 117
  0 / 0
  MM 26-02-06 15:04ч
  наместо ... в руке граната.
 • 116
  0 / 0
  DR.RUSKI 26-02-06 14:58ч
  По повод годишнина решават да вдигнат паметник на съветския войник.Статуята е готова-изобразява гол мъж с граната в ръка. Остава да се направи конкурс за най-подходящ стих, който да бъде гравиран на със златни букви на мраморния постамент. Идва известен поет още
 • 115
  0 / 0
  ДО ЕДНА ВСЕ ОЩЕ БЪЛГАРКА 26-02-06 14:45ч
  Моме,ти няма как да опонираш на българите защото не ти достига пипе.Като четем какво си ни написала се вижда че тъпа и проста като гъз.Ако имаше пипе щеше са ни говари други неща.Във форума има доста умни,чети повече и си още
 • 114
  0 / 0
  ММ 26-02-06 14:40ч
  Москва, Варшава, Лос Анджелос - объединились в один колхоз! Или свободно по Ленину: Мечтают ли коммунисты? Дайте по-така де! Нали се знаем българите! Готини сме си, ама не се търпим!
  Здрасти бе, Гарибалди. Къде се изгуби, да не си още
 • 113
  0 / 0
  Гарибалди 26-02-06 13:46ч
  БЪЛГАРИНЪТ Е ПРОСТАК.ЗАВИСТЛИВО ЗЛОБНО И ПСУВАЩО ЖИВОТНО.В ЧУЖБИНА САМО МИЗЕРИИ СИ ПРАВЯТ.АБЕ ОТРЕПКА ПЪЛНА.ИНАЧЕ БРАВО НА ТОЗИ РУМЕН ОТ ЛОС АНДЖЛЕЛОС.ДОБРЕ ЧЕ ИМА И ТАКИВА БЪЛГАРИ-ЕДИНИЦИ СА НО ГИ ИМА.
 • 112
  0 / 0
  Rumian 26-02-06 11:08ч
  И на тебе бабо Гицке.
 • 111
  0 / 0
  До Румен 26-02-06 09:46ч
  Румене, да ти помага Господ. Благодаря, че има такива като теб.
 • 110
  0 / 0
  До българите тук и там 26-02-06 08:44ч


  Видите ли сега какви тикви сме ние, българите? И тук и там. Тукашните псуват и злобеят, яд ги е че са страхливи и не са емигрирали, яд ги е, че има по-смели от тях, яд ги е, че няякой има пари. Трдиционното българско чувство - завист. Някой там имал пари - значи ги е откраднал, мръсник е. Някоя намал пари - нещастник, какво ми се хвалиш и т. н.

  Много е интересно, че същите национални черти се проявяват и в емигрантите. Макара и по-рядко, по-горе се вижда. Това е българина - псува, завижда, мрази. Затова България е нецивилизована. Защото ни е сме такива.
 • 109
  0 / 0
  До емигрантите 26-02-06 08:41ч
  Пишете на кирилица, читателят просто ви прескача мненията като нечитаеми. Има начин да пишеш на латиница и после да си обърнеш текста на кирилица.
 • 108
  0 / 0
  komunist 26-02-06 08:07ч
  Tebe tova li te e iad be GOSPODINE 4e Milena pravia pari, a ti si nekaduren kompleksar?! I za6to triabva da si pravi parite - ama tixo???? A na tebe kato ti e tolkova golem xuia, za6to obru6ta6 vnimanie na още
 • 107
  0 / 0
  do tasi gore 26-02-06 07:51ч
  nisto ne iskame ot Milenka ba DROGARKE,da si gleda visoko-kvalifiziranite mineti sa $50,da pravi pari ama tiho,a to se se vre kudeto mujete si meriat kurovete,i to s gol gus.Antikomunist,
 • 106
  0 / 0
  komunist 26-02-06 06:39ч
  Kakvo ste se zaiali s Milena i ba6ta i be, ne6tastnici!? Bil komunist ba6ta i, ama intelektualec, pisatel i tvorec. Za6to ne se zamislite za mnimite komunisti4eski liza4i na zadnici, koito sa okupirali, rodinata, America i v tova 4islo Los още
 • 105
  0 / 0
  365 26-02-06 05:12ч
  PRAVILNO TI KASAL DEDO TI/LEKA MU PRUS/NO TI ILI NE SI GO POSLUSHALA ILI SAMATA SI TUPA KATO SOFIISKI KMET.BASTA TI KOKOSHKA DA BE HRANIL-POVECE POLSA SA RODINATA.
 • 104
  0 / 0
  ot edna vse oshte bulgarka 26-02-06 04:10ч
  DO VSICHKI, KOITO SA SE OSMILILI DA MI OPONIRAT :Predi 40 godini moya dyado mi kaza:"Kogato vidish,che nyakoi e po-prost ot tebe - ne se zanimavai po-veche s nego!"----vse oshte go izpalnyavam. Po tazi prichina nyama da vi otgovorya. Badete още
 • 103
  0 / 0
  Bate Gogo 26-02-06 04:03ч
  I az sam vljuben v rock muzikata i tova e 1 ot prichinte da dojda i jiveja v USA.Dve nesta nauchih za tezi 15-16 godini kato emigrant:
  - vsichki emigranti sa "zaebanci".Ako ne vjarvate vijte kak izglejdat na snimkite още
 • 102
  0 / 0
  RETURNED 26-02-06 00:35ч
  emi prost narod sme kakvo da vi kazha, no az sum bil i na dvete mesta (amerika i bulgaria) i kato cialo horata koito ostanaha v Bulgaria sa po-svestni i po-normalni, sichkite emigranti koito poznavam (mnogo moi bivshi priateli i още
 • 101
  0 / 0
  Grobat 26-02-06 00:00ч
  Misleh niakoga kato poshina v shujbina ili Balgaria,kostite mi da poshivat na rodna zemia.Tam,kadeto sam tolkova hubavo vidial,kolkoto i sam stradal.Predi vreme edin mi kaza:Ne ti triabva.Ako sled 10 godini mutrite rechat da stroiat niakoi hotel na miastoto na grobichtata,fertig,vsishko още
 • 100
  0 / 0
  EMIGRANT 25-02-06 23:54ч
  E MOME AKO PRAVIS MASAZI NA RAZNI MIRIZLIVI DARTACI MOZE I DA SI KUPIS NOV KOMPIUTAR NE SE HVALI ZNAM GI TIJA KATO TEBE SAMO SE NADUVAT A SA GOLA VODA
 • 099
  0 / 0
  дО ЕДНА ВСЕ ОЩЕ БЪЛГАРКА 25-02-06 23:50ч
  Моме ,какво като можеш да си купиш с парите изработени за една седмица най-хубавия компютър,на това се казва стандарт.Мисля ,че главата ти е празна и ти си много глупава.Знаеш ли колко си докарва една бар дама на вечер в БГ още
 • 098
  0 / 0
  EMIGRANT 25-02-06 23:47ч
  NE HVALETE USA ZA6TOTO I TAM NE E ROZOVO IMA TAKAVA BEDNOTIJA I BEZRABOTICA TAKA 4E AMERIKANSKI BULGARI NE SE PRAVETE NA INTERESNI I TI POSLEDNIJA NE SE HVALI 4E MOZE6 DA KUPI6 NAI SKAPIJA KOMPJTAR E TAKIVA LIGLOVCI KATO още
 • 097
  0 / 0
  edna/vse oshte bulgarka 25-02-06 23:40ч
  Neznam kakvo obshto ima imeto na avtorkata sas sashtnostta na statiyata, no tova yavno "umnite", stoyashti po kafenetat bulgari, vijdat kato osnovna tema.Sega po povod statiyata.Vednaga mi stana yasno, che tya izobshto ne e za murzeli. Zashto ste ya cheli, още
 • 096
  0 / 0
  EMIGRANT 25-02-06 23:25ч
  OT 10 GODINI SAM V 4UZBINA NE SAM IDVAL V BG ISKAM DA VI KAZA 4E SAMO KATO SANUVAM 4E SAM V BG SE SABUZDAM SAS KOSMAR NE MI SE IDVA VE4E KATO 4ETA VESTNICI KAK UBIVAT HORA STRAHUVAM SE DA DOIDA OBI4AM RODINATA SI NO TOLKOVA E TRUDEN ZIVOTA V BG 4E NE MI SE IDVA DA VIZDAM KAK STADAT HORATA GLADUVAT I MIZERUVAT KATO KU4ETA ZALKO ZA MLADITE KOITO NJAMAT BADESTE V BG
 • 095
  0 / 0
  A Bulgarian in USA 25-02-06 23:17ч
  Vyarno e che povecheto balgari tuk v USA sme prokudeni ot komunisticheskata mizeriya. Po gladnata Zhan Videnova zime zaplatata mi beshe okolo 12 (dvanadeset) dolara. Tryabvashe s zhena mi da gladuvame za da ima za bebeto. Drugarkata Fuchedjieva nadali e още
 • 094
  0 / 0
  БЕНИТО МУСОЛИНИ-ДУЧЕТО 25-02-06 22:46ч
  САМО ЕДИН НА 100 ЩЕ ПОДАДЕ РЪКА В ЧУЖБИНА.НЕ РАЗБИРАМ -БЪЛГАРИНА ОТИШЪЛ НА МАЙНАТА И СИ ПРАВИ МРЪСНО.ИДИОТИ ПЪЛНИ.БОКЛУЦИ.БРАВО НА ТОЗИ РУМЕН.БЕЗ ПОМОЩ В ЧУЖБИНА СИ ОБРЕЧЕН.
 • 093
  0 / 0
  Do //// 25-02-06 22:39ч
  Izvinenia,no mislia,she se kazva dezata na komsomolzite i vnuzite na komunistite.Bachtite im vsishki sa bili komsomolzi,no samnitelno e dali na vsishki diadovzite im sa bili komunisti,inashe kak da si obiasnim kak Balgaria stigna na tozi hal.
 • 092
  0 / 0
  diana ztoyanova 25-02-06 21:38ч
  Ama naistina Milena se chudi otkade da izmakne niakakva temichka za pisane.Az ne poznavam choveka ,ama poznavam mnogo kato nego tuka-v Los Angeles,koito samo sanuvat milioni ,a ne mogat da si platiat naema.Milena,pishi za onezi mladi i obrazovani balgari,koito sa още
 • 091
  0 / 0
  Do Balgarin in USA ot star imigrant 25-02-06 21:10ч
  Balgarin,ti si ot PROKUDENITE emigranti,no usporedno s nas ima IZPRATENI emigranti.Tiah ne gi misli,te imat bezproblemno sachtestvuvanie po sveta.Zasega pone.
 • 090
  0 / 0
  Do obezpokoenite forumzi 25-02-06 20:59ч
  Shetoh statiata i izshetoh foruma.Na mladata emigrazia moga da pojelaia samo nikoga da ne se nujdae ot HUMANNITE uslugi na filantropa-rodolubez,opravial v Balgaria milizionerski koli.Gledam snimkata i si mislia,she ako izpadna , do turshin za pomocht chte pribegna,no trudno bih още
 • 089
  0 / 0
  A Bulgarian in USA 25-02-06 20:45ч
  Nikoga ne sam iskal da emigriram. Prinudiha me komunisticheskite mafioti kam koito prinadlezhi i drugarkata Fuchedjieva.
 • 088
  0 / 0
  karo 25-02-06 20:19ч
  Tazi statia za Rumen4o e palna s neistini-ednostranno otrazena informacia taka kakto Rumen iska da izglejda pred bsi4ki..da ama ne..da ne se pravi na maika Tereza .tova za Rumen -Dalaverata e 100% istina i za dvoinite naemi koito iska ot още
 • 087
  0 / 0
  Георги 25-02-06 18:45ч
  И какво не им хареса в статията на някои форумци? Разказана ни е една реална житейска история. Румен не се прави на велик, като много писачи във форума. Бачка здраво човекът защото се е сринала борсата и е затънал в още
 • 086
  0 / 0
  Dimo do2006-02-25 11:02:36, 25-02-06 18:30ч
  До мразещия американски торти любител на руски говна:

  Торти има всякакви, но лайното си е лайно! Сложи си един ник, а не пиши анонимно. Много ще ти отива "лайногризец руски".
 • 085
  -1 / 1
  ///// 25-02-06 15:48ч
  не се нервирайте

  на децата на комунистите !
 • 084
  0 / 0
  az 25-02-06 15:06ч
  Значи по това се познавали великите държави - кога са се появили! Следователно най-великата държава е Египет - там значи трябва да емигрираме. Все какво са 1300 години история в сравнение със 7000 - това са 20 династии фараони преди още
 • 083
  0 / 0
  Хм??? 25-02-06 12:57ч
  Това ли била значи прехвалената българска общност в щатите? До тук по темата са се изказали 7-8 индивида от нея, всичките до един простаци и псуващи българите в родината си. Аз лично мога да си направя един единствен извод, относно още
 • 082
  0 / 0
  US Citizen 25-02-06 11:35ч
  eiii neshtasnitzi, Amerika e super strana, tyk sa parite, Holivudskite kurvi, Las Vegas. A vie ste mishotzi i takiva shte si ostanete
 • 081
  0 / 0
  надежда крупская (за просветените) 25-02-06 11:05ч
  бягайте бързо, че призракът на комунизма е по петите ви!!!! БАУ!
 • 080
  0 / 0
  на димо и странджата 25-02-06 11:02ч
  Вие да не сте пак оня същия. Нещо много ми изглажда да ми е познат тоя лаф с "птичия грип". Нали ви казах, че не умеете да се изразявате оригинално. Вие сте си се същата компанийка, гдето си поддаква взаимно. още
 • 079
  0 / 0
  USA 25-02-06 10:59ч
  Milena kakvo e vinovna 4e ba6ta ti se buxti po obektite cial jivot!? Mi kato nema akul za drugo, 6te se buxti i 2 jivota. A ti sus sigurnost si o6te po-tup ot nego i si bezraboten, koito denono6tno visi още
 • 078
  0 / 0
  ФУЧЕДЖИЕВА, СКРИЙ СЕ!!! 25-02-06 10:49ч
  фУЧЕДЖИЕВА, кво ще кажеш, не е ли по-правилно с такова СРАМНО ПОТЕКЛО, като твоето да се попокриеш, ама ти на всичкото отгоре и глава навдигащ. Представям си как се правищ на ориглинална в САЩ с любимото ти лафче "...имам скелети още
 • 077
  0 / 0
  do PoPPoFF 25-02-06 10:40ч
  Като не ти харесва в Калифорния, иди в друг щат, ако и там не ти хареса, купи си билет за БГ. Седиш в САЩ и плюеш всичко и всички! Върни се в милата родина и намери спокойствие и хубав живот.

 • 076
  0 / 0
  Гъбарко 25-02-06 10:34ч
  Фучеджиева се опитва да ни внуши, че сме мързеливи. Прави го не за първи път. И ние работим по повече от една работа за да си платим сметките и да поддържаме що годе прилична външност и стандарт. Обаче, бащите на още
 • 075
  0 / 0
  Rumen 25-02-06 10:04ч
  MM za akciite si prav.
 • 074
  0 / 0
  PoPPoFF 25-02-06 10:00ч
  marinov, marinov
  idi se pregledai kolega po-golema cigania i mizeria nema ot tova koeto e v California i po specialno v LA dear!
  Mnogo se radvam tuka kato cheta foruma che svestnite hora sus tochni mnenia sa poveche още
 • 073
  0 / 0
  MM 25-02-06 09:42ч
  Бате Румене, радостен съм да чуя, че е така. Загубих един бас! А какво ще кажеш за акциите? Така ли беше?
 • 072
  0 / 0
  popravka 25-02-06 09:37ч
  Rumba, pishe se "bootleg" - kontrabanda
 • 071
  0 / 0
  Rumen 25-02-06 09:29ч
  Za svedenie na MM sum bil na nad 400 koncerta. Na pove4eto imam butleg zapisi - video. Bil sum i produljavam da xodia na koncerti i taka 6te bude vinagi. Taka 4e 6te ima da vzima6 s tvoite basove - az jiveia za rock muzikata i zatova sum v America.
 • 070
  0 / 0
  MM 25-02-06 08:26ч
  На времето частите се крадяха от клиентите. Влизаш да ти сложат нещо ново, те ти изваждат от другаде нещо хубаво и ти слагат старо или плащаш за нова част, пък те ти слагат стара. Въобще вариантите бяха много. И все още
 • 069
  0 / 0
  НА "ПИСАТЕЛКАТА" 25-02-06 08:21ч
  Ти досуш, като Керито от Секс енд дъ Сити - все едно си тънещ в разкощ и се изживяващ, като гУлема премъдра дама и от време навреме списваш за вестника некое поучение. Смешна си! Гола вода!!! Аз тия ваще статий още
 • 068
  -1 / 1
  pojasnenie do faif 25-02-06 08:21ч
  faif,ama ti otkri Amerika,che kade
  po sveta v autoservica nema dalavera
  osobeno ako rezerv.chasti sa deficit
  ili sa po vtoro napravlenie kato beshe
  v minaloto u nas.
  Ta togava i konvent.valuti beha golem
  deficit още
 • 067
  2 / 2
  do IVANCHO 25-02-06 08:09ч
  ivahco ti si palen kompleksar moito

  momche; priberi se v Rodinata i zabravi

  za chugbina.Sorry
 • 066
  2 / 2
  faif 25-02-06 08:08ч
  СИГУРЕН СЪМ ,ЧЕ ВЪПРОСНИЯТ РУМЕН ПРЕЗ 80-ТЕ Е ПРОДАВАЛ НЕЛЕГАЛНО ДОЛАРИ И АВТОМОБИЛНИ ЧАСТИ,ОТРАДНАТИ ОТ СЕРВИЗА! ЧУЙТЕ МНЕНИЕТО НА БЪЛГАРИТЕ,ЖИВЕЕЩИ В ЕЛ ЕЙ И ПОСЛЕ ДРАСКАНИЦИТЕ НА ТАЯ,КОЯТО МЛЯСКА САМО НЕГЪРСКИ!
 • 065
  2 / 2
  do ivancho 25-02-06 08:00ч
  Abe ivancho kato si vremenen emigrant
  t.e.student ili se pravish na takav
  za da si uzakonish prestoja ili si
  ostanal nelegalno sto ne se ogenish
  i ti ta da vzemesh green card.samo
  zavigdash na choveka. още
 • 064
  2 / 2
  Странджата 25-02-06 07:58ч
  Вярвам, че има такъв човек като Румен и се срамувам, че такива "чудаци" като него се броят на пръсти.
  Повечето българи са като форумците, зли и мързеливи комплексари.За пет пари работа не могат и не искат да свършат, още
 • 063
  2 / 2
  Софиянец 25-02-06 07:10ч
  По принчип червените деца напоследък все акъл дават. Тия, които лапаха като за световно по Живково време. Тая ком. дъщеря прави разни внушения. А въпросния Румен защо ни занимава със себе си ? Аз съм доволен от живота си в още
 • 062
  2 / 2
  fucker 25-02-06 06:25ч
  Koi si ti be 50cent???? Ne6tastniko! Kato go poznava6 Rumen 6to ne mu napravi6 edna svirka?! Tova e 4oveka koito e pomognal na pove4eto BG-utrpki kato tebe i poneje ti nikoga niama da dostigne6 negovota novo sega zlobee6. Umri! Gospod още
 • 061
  2 / 2
  ??? 25-02-06 05:29ч
  Руменчо щом не се връща в България значи се чувства добре и няма нужда от родината.Родината за него е пълен джоб с пари,как ще живее то си е негова работа щом работи по 90 часа на седмица ще стане богат още
 • 060
  2 / 2
  :-) 25-02-06 05:15ч
  Какъв стандарт бе Маринов? Нали прочете как се живее там - без ток, вода и прозорец... 90 часа работа на седмица само за да си позволиш такъв СТАНДАРТ. Смях!
 • 059
  2 / 2
  marinov 25-02-06 03:49ч
  Prochetox mnogo vnimatelno vsichki mnenia po gornata statia i poneje se chustvuvam oshte Balgarin se otvratix ot pseshtite otrepki,xal xaber si niamat ot standarta i jivota v Kalifornia,no neka si sediat na toplo vav fashkiite
 • 058
  1 / 1
  50 cents 25-02-06 03:08ч
  Ponezhe poznavam obekta na statiata lichno, moga da vi kazha, che Milena burka. Ili se e podvela, ili ne poznava dobre tozi ekzempliar. Ama zashto pishe togava i podvezhda i chitatelite?? Pri ocherka, ako sburkash s kofti obekt, ostanaloto gubi още
 • 057
  0 / 0
  Читателка 12 25-02-06 03:07ч
  Преди малко разбрах, че Волен Сидеров ще съди премиера Станишев.На мен това не ми харесва.Да знаете какво е станало?
 • 056
  -1 / 1
  CHIPARSKO RAZKAZCHE 25-02-06 02:12ч
  M-DA-A-A-A RUMENCHO VERNO E SELIASHKI TARIKAT I MOSHENIK AMA I MILENKA NE PADALA PO-DOLU
 • 055
  -1 / 1
  Dimo 25-02-06 00:57ч
  А сега за разведряване на атмосферата във форума една друга история от Америката.
  Връщат се от печалба неврокопски печалбари, народо ги посретува, радуват им се мaки, бащи, жени, деца.
  Дедо Трyше не видел най-малечкио си син мегу печалбарите. още
 • 054
  1 / 1
  А. Будевска 25-02-06 00:18ч
  Стига с тези отвратителни брътвежи. Милена веднага да каже какво направи с мъжа си - някогашния омаен чаровник от Народния Николай Цанков. Вярно ли е, че я е зарязал и се е пропил и надебелял?
 • 053
  0 / 0
  Dimo 25-02-06 00:03ч
  Призовавам коментиращите да не бъдат толкова крайни в оценките си, както към авторката, така и към другите участници във форума. Милена не е виновна за това, че баща и се казва Дико Фучеджиев, а и все пак той не е още
 • 052
  0 / 0
  Umen 24-02-06 23:50ч
  Nikoga ne se prismivaite i ne zavizdaite na bulgarite v 4uzbina.Te ne sa tam ot dobro.Njma nishto po hubavo ot rodinata.Samo tezi koito ne sa izlizli za ne po malko ot godina ne mogat da go po4uvstvat.
 • 051
  0 / 0
  ubav chovek ti kazvam 24-02-06 23:42ч
  Rumen Dalaverata pomaga edinstveno kato iznudva novodoshlite zabludeni bulgari, niamashti kreditna istoria (a bez kreditna istoria v "civilizovanata" strana ne mozhesh da si naemesh dori kvartira) da mu plashtat dvoino po-skupi naemi, kato krie istinskite naemi ot sobstvenika na building-a още
 • 050
  0 / 0
  mama im 24-02-06 23:16ч
  Milena F. e sestra na M. Karbovski - pishat ednakvo tupo! A i si prilichat.
 • 049
  0 / 0
  Иванчо 24-02-06 23:10ч
  ЕБА ТИ ПАЧАВРАТА! РУМЕН Е БИЛ ЖЕНЕН 5 ГОДИНИ ЗА АМЕРИКАНКА = ЗЕЛЕНА КАРТА.
  А ТИ КОМУНИСТИЧЕСКА КУРВИЧКЕ КОЛКО ГОДИНИ СИ СМУКАЛА НЕГЪРСКИ КУРОВЕ, ЗА ДА МОЖЕШ ДА ЖИВЕЕШ В АМЕРИКА И ДА ПИШЕШ ГЛУПОСТИ СЕГА?????
  ИВАНЧО = още
 • 048
  0 / 0
  Broker v kontarazuznavaneto 24-02-06 23:07ч
  Malko zagadashen altruist.Zagubil na borsata?500000 dolara?Za montior,emigrant,malko pod samnenie...
 • 047
  0 / 0
  милицьонер 24-02-06 22:50ч
  краднахме,краднахме,бихме,трепахме,па и капиталисти станахме.тия,що ни шават, ги целиме като пъдпъдъка.
 • 046
  0 / 0
  Кочо 24-02-06 22:34ч
  Миленката има много свободно време напоследък. Kicked off the payroll? И Руменчо помага ли помага?? Неуже ли???
 • 045
  0 / 0
  Кочо 24-02-06 22:32ч
  Миленката има много свободно време напоследък. Оff the payroll? Руменчо помага?? Неуже ли???
 • 044
  0 / 0
  Кочо 24-02-06 22:27ч
  Миленка има много свободно време напоследък. Getting off the jewelry payroll? И Руменчо помага?? Неуже ли???
 • 043
  0 / 0
  Читател 12 24-02-06 22:17ч
  Читателко 12, аз най харесвам тъпи жени.Особено такива, които не искат да разберат, че форумът е за мнения по тема, която е уточнена по-горе и някой си е направил труда да пише по нея в някоя медия. Вероятно си блондинка,скъпа? още
 • 042
  0 / 0
  До авторката 24-02-06 22:10ч
  И кой направи нашата държава "нецивилизована" мила ми Миленке? Не беши ли тая същата червена пасмина, на която милото ти тате най-редовно и въртеше с....и? Казваш, човекът от статията помагал. Ми добре прави. На България и трябват повече такива хора, още
 • 041
  0 / 0
  българин-юнак 24-02-06 22:10ч
  Стига вече с тия тъпи американопоклонички. Г-жа, като интервюираш бившия Руменчо за рока, що не го пита колко книги има в библиотеката си и има ли въобще книги. Сигурно няма като масата американци, пък и за какво му са - още
 • 040
  0 / 0
  ММ 24-02-06 22:08ч
  Данчо, здравей. На коя служба, на полицейската ли. Ако да - първо трябва да изясним какво е полиция и с какво се занимава, кога е възникнала на земята и защо хич я няма като ефект у нас. Смея да твърдя, още
 • 039
  0 / 0
  DAN4O 24-02-06 22:02ч
  Има ли истински полицаи в този клуб да обсъдим реалните проблеми на службата? Или само дрогирани педалчета се упражняват в псувните? Ама много са смели тука а? Какво ще кажете? Ама нали ви се е случвало да се напикават, докато още
 • 038
  0 / 0
  do MM 24-02-06 22:02ч
  stiga si pisala vav foruma, ma! Toi e za chitatelite, ne za avtorite - te kazvat, kvoto imat da kazvat v teksta si. Ili ne se chustvash sigurna, che tvoeto stava za publikuvane?
 • 037
  0 / 0
  Читателка 12 24-02-06 21:54ч
  Много бих искала да попитам мъжете какво харесват в една жена,кое е по- важно да е красива или умна.
 • 036
  0 / 0
  U S A 24-02-06 21:53ч
  Ne go poznavam lichno no javno choveka

  e rabotjga i takiva hora sa blagoslovenni ot GOSPOD.

  Vigte Biblijata-ima mnogo interesni

  momenti/razkazi ot givota v minaloto/.
 • 035
  0 / 0
  Читател 24-02-06 21:47ч
  Както се опитваш да избягаш от тежката сянка на тате Дико накрая няма да знаеш каква е истинската ти същност.
 • 034
  0 / 0
  USA 24-02-06 21:47ч
  V po-goljamata si chast bulgarite
  emigranti v Amerika sa po svestni kato
  hora otkolkoto tezi v zap.Evropa.
  kfalificirani i s dobri profesii oste
  ot BG.Aftomontoiryte,Mechanicite,
  Vodoprovodchicite,Eltehnt.sa dobre
  zaplateni-osobeno ako rabotjat/imat sobstven biznes/,ili rabotjat още
 • 033
  0 / 0
  на мф 24-02-06 21:42ч
  сега като смени снимката,остава да смениш и нивото.
 • 032
  0 / 0
  ММ 24-02-06 21:38ч
  Темата за цивилизацията е много интересна. Ако приемем, че цивилизацията се състои от чисти, тихи, некрадливи хора, с измити автомобили и лъснати обувки, то цивилизовани ще са само скандинавските срани, Дания, Германия, Холадния, Швейцария, Франция, Австрия, частично Италия, но и още
 • 031
  0 / 0
  DO MM 24-02-06 21:38ч
  ELA DA VIDI6 KOLKO E LESNO TUK NAI PROSTIJA I NA NAI UMNIJA MU PISVA DALE4E OT RODINATA
 • 030
  0 / 0
  DO MM 24-02-06 21:33ч
  ABE TI KIPI6OT UM EVALA
 • 029
  0 / 0
  ММ 24-02-06 21:30ч
  Западът е точно толкова цивилизован, колкото и индивидът, който идва да живее в него. Поне такива ще са впечатленията на индивида. Тоест зависи от това какво е видял в живота си и какво му е разправяла баба му, майка му, още
 • 028
  0 / 0
  ММ 24-02-06 21:26ч
  Локхийд Мартин я избрах произволно, а и може да е и на над 100 години!
 • 027
  0 / 0
  ММ 24-02-06 21:23ч
  Сега конкретния пример. Един човек, който работи неквалифицирана работа, но вече има кредитна история, може да купува акции по телефона спокойно. Да речем той купува от 5 фирми акции за общо взети назаем 5.000$. Тези се удесеторяват за един ден още
 • 026
  0 / 0
  Читателка 12 24-02-06 21:23ч
  Гледахте ли концерта на телевизия "Планета" за четвъртите годишни награди? Аз го гледах и бях шокирана от шоуто на Малина и Азис.На мен не ми хареса, а на вас?
 • 025
  0 / 0
  SKANDINAVIJA 24-02-06 21:22ч
  NE LESNO DA SI EMIGRANT I NE VSI4KI SA 4ESTNI I DoBRI KATO TOZI BULGARIN V AMERIKA MNOGO OT NAS SE NADUVAT
 • 024
  0 / 0
  ММ 24-02-06 21:17ч
  Повечето се надяваха малко падналия курс да се вдигне пак, вземаха кредити и докупуваха на вече по-нисък курс, който вместо да се вдигне, взе да пада, защото дойде годината на катастрофата 2000 и акции от по 300$ и 500$ паднаха още
 • 023
  0 / 0
  Фройнд 24-02-06 21:09ч
  Една добра позитивна статия за това как в действителност стоят някои неща в САЩ и българите там.
 • 022
  0 / 0
  ММ 24-02-06 21:07ч
  Искам да поясня как човек, който няма квалифицирана работа може в САЩ да загуби и милион. Първо: Разликата м/у Европа и САЩ е, че в САЩ може да се купуват акции с пари, които нямаш - напр. по телефона с още
 • 021
  0 / 0
  елица матеева 24-02-06 21:04ч
  а защо не погледнете на написаното като на една история-реален живот, реален човек? и стига вече с това: кой, на кого е родител-децата не си ги избират в интернет или по каталог...
 • 020
  0 / 0
  spas 24-02-06 21:03ч
  mili deza,ne ia obijdaite,vuv ocite i se cete neskrita ludost,prostete i inace moje da stane parachutiska ot garaja.Kolturnite seliani sa NEKONTROLIRUEMI/egati dumata,i as shi stanem jurnaliska/.
 • 019
  0 / 0
  DAN4O 24-02-06 21:00ч
  Кажете ми къде мога да намеря малко по-евтин секс от до сега познатите тарифи
 • 018
  0 / 0
  Napoleon Dynamite 24-02-06 20:59ч
  magyar, blagodarja...bjah se susredotochil vurhu stila na atorkata (po-skoro lipsata...:) i propusnah tova izrechenie. Az sum chel povecheto neini statii tuk i vinagi me e porazjavala projavata i na izkljuchitelno neposnavane na mantaliteta i psihikata na americancite...vupreki fakta che zhivee още
 • 017
  0 / 0
  canadec 24-02-06 20:56ч
  човекът е загубил половин милион долара преди 4-5 години на борсата, има да връща още борчове, да не мислите, че ще си върне дълговете като си отива в БГ на почивка?
 • 016
  1 / 1
  Читател 78 24-02-06 20:39ч
  Страниците за САЩ са в учебниците по геграфия написани на български,а за Мария и Преслава данни има в Димитровград.

  За читател 12
 • 015
  0 / 0
  maria 24-02-06 20:32ч
  "И Румен пак хуква да работи, защото той вярва в работливостта."
  Gospogo , struva mi se 4e ste propusnali dosta uroci po bulgarski ezik ot progimnaziata.
  Ideiata Vi e hubava da napishete pove4e za guvota na edin още
 • 014
  0 / 0
  Иван 24-02-06 20:29ч
  Сигурно този Румен наистина е добър човек, но аз нещо не разбирам. Как така работи три нискоквалифицирани работи, а "...Преди 7 години губи половин милион долара на борсата " ? Това изхвърляне на аворката ли е или нещо по-друго. И още
 • 013
  0 / 0
  magyar 24-02-06 20:17ч
  "Тръгвайки за Америка, той не е тръгнал да побеждава, защото не си прави илюзиите, че идвайки от една нецивилизована държава, той може да е наравно с тези, които са родени в Америка."

  .... Госпожо, как Ви се още
 • 012
  0 / 0
  Енчо 24-02-06 20:15ч
  Обаче, не ви ли прави впечатление - въпросният Румен какви ли несгоди не понася, но не ще и не ще да се върне в България....

  Чуден човек...

  :-)
 • 011
  0 / 0
  galiv 24-02-06 20:13ч
  Нищо лично, но най-малко дъшерята на Дико Фучеджиев, една лопата, екзекутор на Народния теятър, един от екзекуторите на театъра в България има морално право да коментира подобни въпроси. Защо не си посипе главата с пепел поради баща си - защо още
 • 010
  0 / 0
  Читателка 12 24-02-06 20:11ч
  Търся интернет-страници за САЩ (на българси език), както и страници за Мария иПреслава от "Пайнер".
 • 009
  0 / 0
  съдия 24-02-06 20:08ч
  Американците си имат много недостатъци, но българите имаме пъти, пъти повече недостатъци от тях.
 • 008
  0 / 0
  !! 24-02-06 19:53ч
  Читателка 12 , ти да не би да си баба Гицка ??
 • 007
  0 / 0
  realnen 24-02-06 19:44ч
  Nima vseki ne moje da si izbira patja jivota? Nali sme svobodni hora v Demokratichno obshtestvo? I kakvo ot tova, che njakoi e izbral patja na emigranta? No raboti choveka nali? Ne sedi kato "bednite bezrabotni balgari" po cjal den още
 • 006
  0 / 0
  Napoleon Dynamite 24-02-06 19:43ч
  Prekrasen chovek, obache...peroto ne e instrumenta c koito avtorkata boravi dobre...zhalko, mnogo zhalko, Rumen zasluzhavashe neshto poveche...:(
 • 005
  0 / 0
  Читателка 12 24-02-06 19:34ч
  Американците имат недостатъци, накои неща в културата и мисленето им не ми харесват, и все пак съм на мнение,че не бива да ги съдим строго.
 • 004
  0 / 0
  Нецивилизован 24-02-06 19:18ч
  Ако цивилизацията е да живееш "в къща без ток, вода, прозорци и врати", да се къпеш само "като има слънце", и да топлиш вода "във варели на покрива на къщата" (т.е. зимата изобщо я отписваме като сезон за къпане) е, още
 • 003
  0 / 0
  Превод в ефир 24-02-06 19:02ч
  "менажира една жилищна сграда" = мете стълбите пред входа
 • 002
  0 / 0
  xetero 24-02-06 18:58ч
  Веднъж питали една Tъпа, ама Tъпа новинарска журналистка-българоотстъпница, коя от две държави е по-"нецивилизована" – тази с 200 или тази с 1300 годишна история, а журналистката казала: "вие всички сте мpъсни славянски отpeпки!" и отишла да пие кафе с хoмoсексуалите още
 • 001
  0 / 0
  ясен 24-02-06 18:45ч
  Поредната история, раздухваща мита за "цивилизования Запад", в който (случайно ли?) си принуден да работиш 3 работи наведнъж, да се миеш със слънчева вода и да спиш в мукавена барака. И, разбира се, нецивилизована България, където в недалечното минало даже още
Име:
Мнение:
Попълнете текста от картинката:
captcha

Спорт

Ивет Лалова ще е българският знаменосец в Рио

Свят

В метежа в Турция са участвали 8651 военни, 74 танка и 35 самолета

България

Внукът на цар Киро качи шокиращ клип във Фейсбук: 320 км/ч на фона на чалга

България

Кой и защо изсече на квадрати горите край Хасково

Последно обновяване 27 юли, 2016 19:47 ч.

Development PIMDESIGN