Солар импулс 2 започна последния етап от околосветския си полет
Мат Деймън забрани социалните мрежи на дъщерите си
Новата история от междузвездната сага "Стар Трек" оглави класациите в Северна Америка
Къде съм ? Начало /

Бъдещето на религията

13:48, 10 януари 2012 11161 85 коментарa
Снимка БГНЕС
01/02

За хора, които неведнъж, а и не без основание, са наричани атеисти, ние ще започнем с едно, на пръв поглед, странно признание: Религията винаги е била и днес е огромна сила. За никого не е тайна и причината – властта й над човешката емоционалност.

Още от самото си начало (възрастта на човека и религиозните вярвания са от един и същ порядък), когато тя е обхващала цялата духовност на хората, религията е създала светоглед, който със своята последователност и всеобхватност буди заслужено възхищение. В основата му стои идеята за сътворението на света и хората от същество, което по сила, творческа мощ и мъдрост надвишава човека до степента на безграничност. Бог, в различните си превъплъщения, е началото и краят. Той е и пътят, и истината, и животът.

Едно от най-важните постижения на религията е, че от хилядолетия задоволява някои от същностните потребности на човека. Религиозната доктрина удовлетворява (на определено равнище) човешката любознателност, стреми се да преодолее страха от смъртта и повратностите на живота, уверява хората в благополучния край на света, дарява ги с утеха и в най-големите им нещастия.

На следващо място религията повелява правила, забрани и ограничения. Те са крайъгълният камък на вярата. Тяхната духовна и практическа полезност за хората през досегашната им история може да се приеме като безспорно доказана.

В общи линии и в резюмиран вид с горните съждения ние защитаваме тезата, че религиите (естествено имаме предвид най-вече християнството) с присъщата им загадъчност и мистичност са изиграли ролята на осреднен духовен и практически ориентир, осмисляли са живота на хората и са способствали за една трайна градивна тенденция в развитието на човешките общности. Благодарение на тях е станал възможен и преходът от дивачество към цивилизация.

Какво все пак ни кара да отидем по-нататък в мисленето си за днешното място и за бъдещето на религията? Очевидно трябва да посочим онзи безусловно доказан и вече сетивно достъпен факт за подобно прецизиране на нашето отношение към нея. Ще го означим като криза на духовността.

Каквото и значение да се влага в това толкова употребявано днес понятие ние го приемаме като достигането на някакъв предел, като невъзможност да се върви по досегашния път, като отказ, но и като зов и възможност за ново начало.

И ако дотук говорихме за религията като за някакво явление, с чието възникване и утвърждаване се осъществи една толкова необходима социална поръчка, а именно – осигуряването на духовния просперитет на човека, то днес вече прокламираме точно обратното. Религията се превърна в пречка за този просперитет. Най-висшето божествено творение – човекът, укрепи своя дух. Човешкият интелект се закали и извиси в непрестанната борба с природните стихии, успя да натрупа и обобщи своя опит в жизнено необходимата преработка на веществото и оразмеряването на света. Човекът дръзна да се противопостави на божествено предопределената си съдба на свидетел на съществуването и дори се самоупълномощи да бъде неин автор. Нещо повече. Разумът, намерил своя логичен пристан в науката, започна да превръща в обект на изследвания доскоро забранените му области. Проникна в тайните на собствената си същност. Вгледа се, усъмни се и в крайна сметка дори доказа човешкия произход на своя Създател. Обърна света с главата... нагоре.

Религията и олицетворяващата я църква осиротяха, останаха без своята най-могъща опора - всемогъщия Бог. От законодатели на дейността се превърнаха в обект на критична оценка. Справедливостта изисква да отбележим, че те не бяха подготвени, оказаха се под нивото на проблема и не издържаха на подобна преценка.

Започнал като съмнение в необходимостта от посредничеството на църковните служители при общуването на човека с Бога и преминал през просветителското отхвърляне на религиозните окови, процесът на преоценка достигна своята кулминация през ХХ столетие – векът на най-драматичните политически събития и неподозирани по дълбочината си научни открития.

Тъкмо през този век религията окончателно загуби своя ореол на недосегаема и непобедима свръхсила. Тя отстъпи пред по-примитивния, но и по-жизнен светоглед на идеологиите. Онемя пред безкомпромисния с практическата си необоримост напор на науката и дори допусна вечната си съперница – философията, да забие ритуалния кинжал в плътта й.

Обобщено и метафорично представени, това са фактите. Те са тъкмо такива, а не нещо друго. Доказателство са за първоначално хаотичния, но набиращ все повече сили по посока на своята съзнателност ход на човешкото развитие, който наричаме история.

В резюмиран вид резултатът от историята на човешкия род се свежда до следното: след хилядолетия на лутания и криене зад божествения авторитет, човекът осъзна себе си като център на мирозданието, като единствен творец на съществуването и поради всичко това – върховна и суверенна ценност.

От това автоматически не следва, че всеки е готов да приеме и да поеме бремето, да отстоява това постижение. Причината: човекът е родово същество, но е и индивидуалност. Всеки започва живота си практически от нула. Да, той заварва опита на предците си, но индивидуалният му живот е процес на мъчително усвояване и надграждане. Жизненият път на всеки от нас е съкратено повторение на историческия път на човечеството. В тези си жизнени превъплъщения ние преминаваме през неговите криволичения, фази, етапи и периоди, наричани с по-други имена.

Ще попитате, каква е връзката с религията и мястото й в съвремието и бъдещето!? Тя е съвсем пряка. Ранните периоди от развитието ни са белязани от незнанието и религиозността. И нейното присъствие там съвсем не е беда, а неизбежност. Да добавим към това, че не всеки човек успява да извърви целия път. Действителността ни е доказателство, че мнозинството от хората остават продължително или до края на дните си на етапи, които други преминават ускорено и почти незабележимо.

Следователно ние виждаме бъдещето на религията и институализиращата я църква не като враг и ревнив съперник, а като на съратник и партньор в процеса на овластяване на хората и грандиозното преобръщане на ценностните скрижали.

Ето защо се надяваме църковните служители и дейци бързо да преодолеят своята тревога и възбуда, които издават единствено безсилие и страх. Да престанат да търсят помощ и закрила отвън, от вехтозаветни интелектуалци и особено от политиците. Да обърнат поглед към себе си, да прочистят редиците си от нечестивците и да се изправят с открито лице и чисти помисли към миряните.

Най-смирено ги умоляваме да отлъчат от своите редици или поне да ограничат изявите на арогантните и горделивите архиереи. Те с всяко свое изявление, с всяка поява в медиите предизвикват гняв и съжаление за моралното и интелектуалното ниво на клира.

Да, в хода на могъщото движение на преоценка на досегашните ценности на църквата ще се налага все по-често да се преподрежда и променя. Едното и другото ще се осъществява не за сметка на красотата, богатата емоционалност и символика на църковните ритуали, а в полза на тяхното безостатъчно очовечаване.

Бъдещето на църквата се очертава и като сетивно-философско просветление на подрастващите, което на прага на зрелостта с лекота да преминава към рационално обяснение на съществуването.

Необозримо е полето за дейност на църквата сред постоянно нарастващите в количествено отношение слоеве от населението, които в духовно отношение зациклят на едни твърде начални фази на развитието си. Сред тях църковните деятели могат да повторят подвига на своите предшественици от възрожденските времена. В това те, надяваме се, ще срещнат и толкова бленуваната подкрепа на държавата.

Никой истински разумен човек не иска, а и не може и да иска да унижи църквата, в т.ч. и Българската православна църква, да работи срещу нейния авторитет и оспорва заслугите й. Никой, абсолютно никой няма право да й посочи с пръст място в ъгъла на обществения живот. Но също така никой не може да я защити от повелите на времето, да й спести истината, да поставя воал пред очите на духовния клир.

Бъдещето на религията и църквата е сред нас и с нас. Такъв е, струва ни се, повикът на осъзналата се човечност.

* Авторите са членове на интелектуален кръг „Ценности на бъдещето”.

коментирай

Коментари (85)

 • 085
  1 / 23
  НАШЕНЕЦ 20-01-12 09:17ч
  БЕЗ РЕЛИГИЯ НЕ МОЖЕ.
 • 084
  4 / 24
  Донев 19-01-12 20:53ч
  Момчета, мислите ли, че президента е прочел вашите предложения? Дай, Боже! Надали! Бог да ни е на помощ! Блажени - вярващите!
 • 083
  2 / 28
  Анонимен 18-01-12 13:44ч
  След като хората започнаха да се осланят на разума, обяснението на света започна да става възможно и без нагажданията на религиите. Човешките ценности не произлизат от религията. Ами то, нищо полезно не остана от религията. Но за сметка на това още
 • 082
  1 / 23
  mika 18-01-12 03:20ч
  100% подкрепям №81. Всичко това е преходно и суета, хората сами ще се обърнат към себе си и ще намерят верния път,едни по-рано, други по-късно.
 • 081
  5 / 27
  !!!!! 17-01-12 22:10ч
  Оправихте религията а сега да помислим и за доносниците ... Без тях църквата няма да загине, нито правослвието, ното вярата. Медийната кампания за запазване на топлите местенца е в пълна сила. НЕ ВЯРВАЙТЕ как християнството ще загине без 10тина "чиновници".
 • 080
  4 / 24
  мика 17-01-12 20:36ч
  Планът за обезверяването на бълг. народ е пълен ход, капаните са поставени отпреди 70г.Защо не ги изкараха тези досиета преди 23г., тогава също се говореше за тях. 23години безработица , емиграция,разделени семейства,деморализация , престъпност,обедняване, чалгализация и накрая ни казаха , още
 • 079
  -8 / 22
  Мика 17-01-12 19:49ч
  Защо столетия църквите са били строени в центъра на селата и градовете? "-Какъв е този път, ако не води към храма?!" (последните думи от един стар руски филм)
 • 078
  1 / 27
  Мика 17-01-12 19:49ч
  Защо столетия църквите са били строени в центъра на селата и градовете? "-Какъв е този път, ако не води към храма?!" (последните думи от един стар руски филм)
 • 077
  0 / 18
  mika 17-01-12 19:37ч
  Към о.Павел: Голяма част от преследваните богомили бягат в Чехия, и центр. Европа. Ян Хус използва учението им за основа на протестанството. Във Франция има село (историческа забележителност, )-Бугараш(Bugarach), за което се говори ,че е основано от българи и което още
 • 076
  0 / 24
  Анонимен 17-01-12 14:33ч
  При петнадесет митрополити 11 вече разкрити като агенти на ДС. Останалите донасяли доброволно. Каква религия, какви пет лева? Всеки с олтарче в дома си и до там.
 • 075
  -4 / 20
  Дефото бе, не бойте се! 17-01-12 07:48ч
  до Мариета! Хита на Stones "Sympathy for the Devil" се превежда на Български като Снисхождение или Милост. Това най добре си лечи от текста "... so when you meet me have some curtesy, some sympaty and taste..." Парадоксално текста е още
 • 074
  3 / 27
  Дефото бе, не бойте се! 17-01-12 07:35ч
  Колеги, с езика на статистиката ... средната продължителност на "живота" на една теза превърнала се в емпиричен "закон" е ... 100 години +-. Типичен пример са Фройд и Айнщайн! Днес вече ги подмитаме със снисхождение, особенно първия. Дарвин? Евклид? Нищо още
 • 073
  1 / 27
  amin 16-01-12 16:14ч
  ei gaz 50m godini komunisticeski ateizam stigat ,vij rusnacite do de dokara ateizma komunizam do bitov alkoholizam,ot dedo simo buda lata stot e iskal da napari dobro stew vzeli samo tamnata strana ,a dobroto mnoo malko sa go vzeli nali още
 • 072
  4 / 28
  amin- 16-01-12 16:11ч
  diano ekspres ma nali vaste karakaccani ypravliavat,ot beloto bratstvo,kak moi edna rel8ikia smeska mejdu osnovnite ri da e na bg hris t musul i udeizam karakacnski sektanti.bat boki sto podaryava karakacanki ,stot na karakacanite jenite im sa obsti ,e komunizma още
 • 071
  -7 / 21
  amin 16-01-12 16:09ч
  GADJALCAAATA,ZA 500 ,GODINI NE MOJAHA DA UBIAT PRAVOSLAVIETO KOMUNIAGITE ZA 50 MU EBAHA MAMATA,KREPOSTA OT VATRE NAI LESNO SE PREVZIMA ,NA TEI UDEICETA ILI KAZANO YUDI NA BALGARUA,O NERAZUMNI izrydi poradi stoi se sramirte da se narecete balgari ,ili se още
 • 070
  -4 / 26
  AMIN 16-01-12 16:07ч
  bez pravoslavie nea BALGARIA.
 • 069
  2 / 26
  Стефанъ Д-ръ Димитровъ Чолаковъ - ШВЕЦИЯ 15-01-12 19:33ч
  СМЪРТ ЗА ЮДЕЙСКАТА РЕЛИГИЯ В БЪЛГАРИЯ !
  СМЪРТ ЗА ЙЕХОВАТА РЕЛИТИЯ В БЪЛГАРИЯ !
  СМЪРТ ЗА МЮСУЛМАНСКАТА РЕЛИГИЯ В БЪЛГАРИЯ !
  -
  НЕ НИ ТРЯБВА РЕЛИГИЯ, ИСТОЧНОТО ПРАВОСЛАВИЕ
  КУЛТУРНО – ПРОСВЕТНО ТРЯБВА ДА СЕ РЕФОРМИРА още
 • 068
  -1 / 27
  Стефанъ Д-ръ Димитровъ Чолаковъ - ШВЕЦИЯ 15-01-12 19:33ч
  СМЪРТ ЗА ЮДЕЙСКАТА РЕЛИГИЯ В БЪЛГАРИЯ !
  СМЪРТ ЗА ЙЕХОВАТА РЕЛИТИЯ В БЪЛГАРИЯ !
  СМЪРТ ЗА МЮСУЛМАНСКАТА РЕЛИГИЯ В БЪЛГАРИЯ !
  -
  НЕ НИ ТРЯБВА РЕЛИГИЯ, ИСТОЧНОТО ПРАВОСЛАВИЕ
  КУЛТУРНО – ПРОСВЕТНО ТРЯБВА ДА СЕ РЕФОРМИРА още
 • 067
  9 / 21
  Стефанъ Д-ръ Димитровъ Чолаковъ - ШВЕЦИЯ 15-01-12 19:29ч
  НАРОД ........................ БРАВО, ............... АКО ВСИЧКИ ТРЪГНАТ СРЕЩУ ПРЕСТЪПНИЦИТЕ НЯМА ДА ИМА ПРЕСТЪПНИ КОПИЛЕТА КАПИТАЛИНСТИ И УБИИЦИ НА БЪЛГАРИЯ ...................КОЙ ИСКАШЕ ДА ПИЕ ХАПЧЕТА ОТ ТОЗИ ФОРУМ ................Stefan D-rTcholakov - СМЪРТ ЗА ПРЕСТЪПНИКА - В дъното на скандалната история е още
 • 066
  1 / 13
  Стефанъ Д-ръ Димитровъ Чолаковъ - ШВЕЦИЯ 15-01-12 19:29ч
  НАРОД ........................ БРАВО, ............... АКО ВСИЧКИ ТРЪГНАТ СРЕЩУ ПРЕСТЪПНИЦИТЕ НЯМА ДА ИМА ПРЕСТЪПНИ КОПИЛЕТА КАПИТАЛИНСТИ И УБИИЦИ НА БЪЛГАРИЯ ...................КОЙ ИСКАШЕ ДА ПИЕ ХАПЧЕТА ОТ ТОЗИ ФОРУМ ................Stefan D-rTcholakov - СМЪРТ ЗА ПРЕСТЪПНИКА - В дъното на скандалната история е още
 • 065
  -3 / 25
  до 064 15-01-12 18:29ч
  Не съм.
 • 064
  2 / 24
  До 063 15-01-12 18:09ч
  Ти да не си и Стефанъ Д-р Чолаковъ от Швеция, а и "666- Врати ми живота мой"? Може би си Наполеон и Жосефина - едновременно?!
 • 063
  2 / 20
  до 062 15-01-12 14:27ч
  Нарцисист? Да, разбира се, с удоволствие! При това неинтелигентен и бездуховен - и да знаеш само колко съм доволен от това! Така ми е къде по-добре, отколкото да си губя времето в средата на интелигентни сноби, които не мислят, а още
 • 062
  -5 / 21
  До 053,055,059 15-01-12 13:32ч
  Извинявай, вярно е, че не съм прав. Ти не си само предубеден. Ти си нарцисист. Защо мислиш, че не те познавам? Лично - не, но хора подобни на теб - да. Добре е, че не живееш в България. Но това не можеш да ми го посочваш, като качество. Моля те само, да не се обявявиш и за дисидент от преди 1989г. Тук от такива ни е втръснало. Излиза, че са били повече от комунистите.
 • 061
  3 / 27
  Анонимен 15-01-12 13:22ч
  До 058  Точен портрет!
 • 060
  3 / 25
  Анонимен 15-01-12 12:47ч
  До Майкъл 009  ЕВАНГЕЛИЕ от Петър????
 • 059
  -2 / 28
  до 058 15-01-12 11:36ч
  Щом смяташ, че знаеш за какво се мисля, без нито да ви ме виждал, нито да си ме чувал - значи наистина се мислиш за нещо като Ванга. Така че не знам кой от нас е предубеден, ама не съм аз.

  "Той не допуска никакво чуждо мнение, не признава авторитети, няма респект към нищо".

  Е, тук си прав, ама донякъде. Има два случая, когато признавам чуждо мнение - първият, когато чуждото мнение съвпада с моето, вторият - когато моето мнение съвпада с чуждото.

  И един безусловен авторитет си имам - моя собствен. Към него изпитвам огромен респект.

  Цитираната от теб максима не важи, защото знам как е. Написал съм го вече. Не е, разбира се, всичко, което знам, но пък е вярно.

  По времето, когато живеех в България, не беше чак толкова разпространено, но кой знае, може нещо и да се е променило. Ти, във всеки случай, разсъждаваш именно по начина, за който упрекваш мен. Но това може да е следствие на двойните стандарти - дето Оруел му викаше "двумислие" - а то си беше разпространено, прав си.
 • 058
  1 / 25
  Анонимен 15-01-12 10:39ч
  До 053,055 Мислиш се за оригинален, но твоят начин на мислене е познат от древността. Нарича се предубеденост. Той не допуска никакво чуждо мнение, не признава авторитети, няма респект към нищо. Основан е на максимата "И аз не зная как още
 • 057
  2 / 24
  ьндро станишев 15-01-12 00:25ч
  кагато ме запитат врялющ ли съм.отговарам люрюш атеистн.вярам и се съмпявав в божественото начало на свена-човека.бкак бог е зъздал от кал адам и от реброто му еваа за божедтвеното зачевана на дева мария.къде се намира рая и ада -само в още
 • 056
  -1 / 25
  ьндро станишев 15-01-12 00:25ч
  кагато ме запитат врялющ ли съм.отговарам люрюш атеистн.вярам и се съмпявав в божественото начало на свена-човека.бкак бог е зъздал от кал адам и от реброто му еваа за божедтвеното зачевана на дева мария.къде се намира рая и ада -само в още
 • 055
  -1 / 19
  до 054 14-01-12 22:52ч
  Абе и аз мога да кажа, че ти не си прав, щом се доверяваш на 052 или на Фройд,а не на мен. Зашото Фройд има няколко интересни открития и един куп глупости, а аз не вярвам нито на него, нито на теб. (За Ванга нищо не мога да кажа, защото не съм я познавал лично). А изследването на хиляди случаи от няколкото милиарда хора - това е кажи-речи една милионна от процента. Много жалка статистика.

 • 054
  -1 / 25
  Анонимен 14-01-12 19:11ч
  Към 053: Това не се изчислява, а се изследва. Този проблем е основен за съвременната психиатрия и психология. Още З. Фройд дава първите доказателства, на основата на клиничната практика и описанията на хиляди случаи. Прочети примерно "Тотем и табу" или още
 • 053
  -4 / 28
  до Хуманист 14-01-12 17:39ч
  И как си изяснил, че ВСЕКИ минава през религиозност и така нататък? Да не се мислиш за Ванга, мисли да четеш - и то мислите на всички?

  За твое сведение, аз например и съм живял, и живея, и ще живея без всякакви богове, никога не съм минавал през религиозност и от това нищо не съм загубил. И не сам оаз съм такъв. Нормалните хора са много повече, отколкото си мислиш.
 • 052
  -10 / 16
  Хуманист 14-01-12 16:40ч
  Смисълът на статията е, че хората не могат да живеят без Бог. Всеки преминава през период на религиозност /вяра в нещо по-силно от него/. Едни успяват да я преодолеят - други не. За едни Бог умира, за повечето хора той още
 • 051
  -1 / 13
  Анонимен 14-01-12 16:31ч
  Pisaha mnogo, na kazaha nishto.

  V ramkite na svobodnata misal, chovek moje da bade uchen i religiozen
 • 050
  -4 / 20
  до Кака Сливка Немиризливка 14-01-12 06:59ч
  Хубаво бе, како - ама не комунистите са го измислили, то си е факт. Бог няма, а като няма бог, как ще има религия?
  Помниш ли във филма на битълсите "Хелп" какво разправяше главатаря на сектата (оная, дето преследаше още
 • 049
  6 / 26
  Кака Сливка Немиризливка 14-01-12 05:32ч
  Тезата"Няма бог и религия " е в основата на комунистическото учение....Изводът си идва логично на мястото и дава отговор що за хора са и кои!? подръжниците и противниците на църквата ни като " единен организъм".Останалото -no comentary.
 • 048
  -2 / 28
  Сатаната до Галин 14-01-12 04:39ч
  В поста ти има скрито сквернословие (подигравка), а това също е грях. Така че бегом марш на черква да се покаеш, инак ще те чакам долу с вилата.
  Той Господ съвсем се измързеливи напоследък, та трябва аз да Му още
 • 047
  -3 / 27
  до Галин 14-01-12 04:36ч
  А аз пък няма да отговарям пред бог и изобщо няма да му се явявам на съда. Откъде накъде ще давам сметка на някой, дето нищо не е направил за мен и аз нищо не съм му длъжен?
 • 046
  0 / 20
  Галин 13-01-12 23:27ч
  Ха-ха,гибелните учени си изредили имената за да не стане грешка,когато ще отговарят за словоблудството си пред Бог.А всички вие,сладури,които се възбуждате от тяхната безбожност,да не плачете,когато Божият гняв дойде на гравите ви.По-добре се разкайте,докато има време!
 • 045
  -1 / 29
  Анонимен 13-01-12 21:21ч
  Към V-A-s-s-i-a,035.Писането на български с латински букви, е като да пишеш с лайна по стената.Чете се, но не е приятно!!
 • 044
  11 / 27
  Анонимен 13-01-12 06:14ч
  "Бъдещето на религията"

  Където има религия - няма бъдеще, когато има будеще - няма религия.
 • 043
  0 / 26
  Анонимен 12-01-12 20:32ч
  ...ТАМ КЪДЕТО СВЪРШВА НАУКАТА, Е НАЧАЛОТО НА РЕЛИГИЯТА...
 • 042
  10 / 22
  За всички от Новинар, прочетох го и се отнася за в 12-01-12 20:32ч
  http://www.lentata.com/?p=1439
 • 041
  2 / 30
  до 039 12-01-12 19:35ч
  Има свръхестествена наука - математиката.

  Има естествени науки - точните.

  Има неестествени науки - хуманитарните.

  И има противоестествена наука - философията.  Така че религия или философия - все в г*з.
 • 040
  7 / 25
  Анонимен 12-01-12 17:19ч
  Вера има - ум не требе.
 • 039
  -2 / 22
  Анонимен 12-01-12 12:47ч
  Това, че философията и религията са вечни съперници е ясно. Ясно е и защо това е тъка. И едната и другата обосновават светоглед. Религията постулира изходното начало, а философията го търси и се стреми да го докаже. Истинската философия е още
 • 038
  1 / 27
  Анонимен 12-01-12 11:20ч
  За да има ИСТИНА, ДУХ, УСПЕХ и СПРАВЕДЛИВОСТ, НАУКАТА и РЕЛИГИЯТА трябва да работят ЗАЕДНО. Както децата обичат СВОИТЕ СЪЗДАТЕЛИ, техните родители, така и религията павира ВЯРАТА и ОБИЧТА НИ към СЪЗДАТЕЛЯ НА ЦЯЛ СВЯТ, БОГ. С това, да не още
 • 037
  -1 / 19
  Деянов 12-01-12 11:05ч
  Хубава статия! Интелигенцията е винаги позитивно настроена.
 • 036
  -7 / 23
  Донев 11-01-12 22:28ч
  Към 035. Бас държа, че си асистентка и не обичаш мъже.
 • 035
  -3 / 19
  Vassia Ilieva 11-01-12 21:57ч
  Izkaz v pozitivistko - markistki stil. Preteniza za viarnost chrez tradizonno razigrana 'obektivnost'. Osnovno nepoznavane na religiite. Intelektulistichen ateizum. Neobosnovanost i nezapoznatost s osnovni parametri na vidove kulturi i veroizpevadia. neverni obobshtenia. Pretenziozna nekompetentnost. Etaliratistka vrajdenost kum viarata.
  още
 • 034
  7 / 21
  Дядо Дончо 11-01-12 17:14ч
  Религията има своето място доколкото свежда в опростен вид , като Божи закони , ред правила които са важни и полезни за живота в човешкото общество. Поне 1/3 от хората не искат да четат дебели книги , а си искат още
 • 033
  3 / 25
  Анонимен 11-01-12 15:50ч
  Интелектуалните кръжочници са изровили някой стар учебник по Основи на комунизма.

  Апропо, те ли ще съветват "новио президент"?
 • 032
  2 / 30
  до 31 11-01-12 15:19ч
  човешките възможности нямат граници..за добро или зло. в края на тоя път е Бог, към когото човекът се стреми и постепенно достига.
 • 031
  -5 / 23
  Анонимен 11-01-12 13:24ч
  Аз съм вярващ, но уважавам просветения атеизъм. Той не ме дразни, както лицемерната набожност. Истината е, че Бог е в самите нас. Той е идеята за безграничното. Човешките възможности имат граници. Отвъд тях е Бог.
 • 030
  4 / 26
  Анонимен 11-01-12 13:04ч
  Религията няма бъдеще, защото всичко й е в миналото. Всички ценности на всички религии са за отминал живот. А така наречените "вечни ценности" си идват от живота и религиите само си ги приписват. Хората като че ли не са знаели още
 • 029
  -1 / 29
  Анонимен 11-01-12 11:53ч
  Тия "доктори" и "доценти" са от хората, които не мислят, а декламират. Я колко патос и фойерверки, колко голословно и категорично, а нито едно доказателство. Празни декларации. Преди така се пишеха речите за партийни събрания на тема "неизбежна победа на още
 • 028
  1 / 27
  Анонимен 11-01-12 11:47ч
  Религията е не сила, а лош навик. Бог тъй и тъй няма, а какво е религията без бог?
 • 027
  2 / 22
  Смотан Морков 11-01-12 11:37ч
  до о. Павел

  Римокатоличеството е равносилно на богомилството? Майко мила...
  История съм чел, но явно не тази, която си чел ти (ма и не искам).
  Богомилството може да е било, макар и разводнено, в Босна още
 • 026
  -1 / 21
  Анонимен 11-01-12 10:36ч
  Браво! Това е статия. Има теза, има анализ, посочва път към нещо. За много неща може да се спори с авторите. Това е най-хубавото.
 • 025
  2 / 28
  Анонимен 11-01-12 07:23ч
  Религията НЯМА бъдеще в съвремения свят,освен като доходоносен източник за баснословни печалби на черквата от лековерието на народа и заинтересованите многобройни спекулативни печелбари възползвали се от конюктурата на времето, предрешили се набързо на попове и присвоили си правото на нравствени още
 • 024
  2 / 26
  Starija hush 11-01-12 05:47ч
  Ba6ta mi be6e pop.Sled 20 godini go pusnaha da doide da me vidi v USA.Pitam go na maitap.Dokoga 6te laze6 blago4estivite hristiqni s djavoli i angeli?A toi dokato se pensioniram.No tai kato pensijata mu be6e 115 leva i edvam hode6e още
 • 023
  3 / 23
  о. Павел 11-01-12 00:06ч
  Смотан,

  Чети повече история. Как така са изчезнали богомилите, като павликянските села в Пловдивско и Свищовско приемат римокатоличеството през XVII век? Богомилството, макар и разводнено, е държавна религия в Босна от XIII до XV век. По-късно местните още
 • 022
  6 / 26
  Смотан Морков 10-01-12 23:14ч
  до о. Павел
  Знаем за официалната позиция на църквата относно богомилите, няма нужда да ни я припомняш. Естествено, че за църквата те са по-черни от дявола. Но доколкото си спомням богомилите са "изчезнали" около четири века (може и да още
 • 021
  4 / 20
  Keoflf.ek 10-01-12 23:00ч
  Лошо става за хората щом дървари почват да секат закони вместо дървета и клони а попове стават търгаши и продават краставици и домати или имоти.... Та така е и работата с "интелектуалските брътвежи."
 • 020
  -3 / 15
  Keoflf.ek 10-01-12 23:00ч
  Лошо става за хората щом дървари почват да секат закони вместо дървета и клони а попове стават търгаши и продават краставици и домати или имоти.... Та така е и работата с "интелектуалските брътвежи."
 • 019
  -3 / 27
  Keoflf.ek 10-01-12 23:00ч
  Лошо става за хората щом дървари почват да секат закони вместо дървета и клони а попове стават търгаши и продават краставици и домати или имоти.... Та така е и работата с "интелектуалските брътвежи."
 • 018
  0 / 24
  Анонимен 10-01-12 22:47ч
  Беинса Дуно или Петър Дънов е един шизофреник, който се самообожествява и основава своя религия. Вие за откачени ли ни смятате?
  .
  "Дело в том, что в те годы представления о христианстве были пещерные – был научный атеизм, още
 • 017
  -2 / 20
  Anton LaVey 10-01-12 22:22ч
  Светът би бил по добро място за живеене и по малко кръв би се проляла ако нямаше религий!
  Да преувеличаваш значението и ролята на Църквата и църковните служители ведно с религията през вековете в миналото за историческото днес съхранение още
 • 016
  -4 / 26
  Анонимен 10-01-12 21:35ч
  Тези неясни призиви към една изцяло компрометирана институция са продиктувани вероятно от наивна почтителност?!

  България и света ще разберат, че не догмата и църковната машина, а пратеникът на Всевишния единсвен ни учи. Четете словото на Учителя още
 • 015
  3 / 19
  Мариета-София 10-01-12 20:52ч
  Чуйте "Симпатия към дявола" на Ролинг Стоунс- те са казали всичко в една песен още през 1968 -ма година! Ние не сме ли европейското поколение на 20 и 21 век! Или сме изостанали балканци,хайде стига лицемерие? И Аз познавам д-р още
 • 014
  3 / 21
  Анонимен 10-01-12 20:36ч
  Религията е опиум за народите. Няма никакво бъдеще, освен че църквите ще станат (може би) музеи. Бог не е там-а само търгашите.Бог е оттеглил отдавна благословията си от тия грешни места. Следователно с църквите е свършено.
 • 013
  1 / 23
  Подсетен от Дилан 10-01-12 20:22ч
  Бари, ти си човек музикант и лекар. Ефектът от статията ви е все едно да пуснеш балада на Боб Дилан в чалга-кръчма, или в пенсионерски клуб да обявиш, че ще им вземаш секрет за дизентерия.
 • 012
  5 / 17
  о. Павел 10-01-12 19:59ч
  Вашата простотия е потресащава. Богомилите били избивани за пари. Абе хора, те са наследници на гностиците и смятат, че светът е създаден от дявола. Всичко материално - семейството, сексът, децата, държавата, войската, църквата - е сатанинско. Богомилите са били анархисти още
 • 011
  7 / 19
  Дилан 10-01-12 19:52ч
  Браво, пичове! Много се кефя, че пишете и така бъркате в г..а на много подли копелета. Може би ви прави впечатление, че всички тъпаци във форума се обединяват срещу вас. Това е добър знак.
 • 010
  -1 / 23
  Смотан Морков 10-01-12 18:32ч
  до майкъл и Петрова
  Напълно съм съгласен. Всичко в църквата се обърна на бизнес и свещениците вече забравиха за какво са там, освен ако не са отишли там с друга цел - да лапат. Оная гавра с линкълна беше още
 • 009
  0 / 24
  майкъл 10-01-12 17:38ч
  Стъпалата към храма

  (по Евангелие от Петър)
  Той говореше така на хората събрани :
  -Животът ви в пъкъла страшен се срива!
  Коварни идоли ви тласкат в тъмнината-
  Изгубили Бога, народите жалко погиват!
  още
 • 008
  2 / 26
  Анонимен 10-01-12 17:13ч
  Нито поповете, нито владиците са църквата, а още по малко път към Бога. Както и Боко и Орбан не са демокрацията. Внушенията и
  злоупотреби с подобни сравнения намирисват на нещо съвсем друго. Толкова намирисват, че чак смърди. Нищо още
 • 007
  -2 / 24
  Анонимен 10-01-12 17:11ч
  След такива статий най-хубавато нещо са мненията на ителигентните читатели - без форума вестниците щяха да приличат на "Работническо дело". Майкъл и Петрова са коментирали - точно, ясно и най-вече казали са истината.
 • 006
  0 / 24
  майкъл 10-01-12 16:09ч
  дълга и мъчителна за доизчитане статия. а нещата са много елементарни- ВЯРАТА В БОГ е съвсем безплатен продукт, РЕЛИГИЯТА е създадена за да го осребри кеш, ЦЪРКВИТЕ са търговските й офиси.тъй като няма как поповете(имами, равини) да не знаят че още
 • 005
  -1 / 25
  Докато ченгетата в Църквата 10-01-12 16:00ч
  я управляват и дядо Мраз и е патриарх,то и Църквата и Религията не могат да имат авторитет. Амин!
 • 004
  5 / 25
  Спас 10-01-12 15:32ч
  Тези четирима "евангелисти"...луди ли са, или така си пишат "по пиянски", докато им мине махмурлукът. Ей, сладури, до там ли я докарахме някакви "неизвестни майстори" да ни обяснават Символът на вярата. Прочее,позно е за всеки грамотен човек, който не се още
 • 003
  -5 / 17
  Иконоборец 10-01-12 15:00ч
  Ако се обърнем, към историята, ще видим, че във времената, когато църквата е била най силна, тогава човешкият род е бил най мачкан и измъчван. Църквите, религиите и избщо всички претенденти за платено посредничество между човека и по-висши сили, са още
 • 002
  3 / 21
  Обучението по Религия е преоритет на Европейското 10-01-12 14:49ч
  за жалост в България то не е. Само тук таме у нас се изучава Религия под формата на СИП, а не както е в целия цивилизован свят. Причина за това са БКП/БСП, ченгетата от ДС и тяхното подразделение БПЦ оглавявана още
 • 001
  -2 / 26
  Петрова 10-01-12 14:21ч
  "Религията и олицетворяващата я църква осиротяха..." не защото "загубиха своя Бог". Огромна част от духовния ни клир загуби образ и подобие и отврати и най-смирените миряни. Защо 92-годишният свещеник, обикалащ пешком 3 села, не загуби своя Бог? С какво днешната още
Име:
Мнение:
Попълнете текста от картинката:
captcha

Свят

Уникална операция: Направиха трансплантация на двете длани на 57-годишен мъж

Свят

Стрелба окървави парти на суингъри в Англия, има загинал

Спорт

Показаха екипировката на олимпийците ни за Рио 2016 (галерия)

България

Един загина, а 6-ма са ранени след жестока катастрофа край Поморие

Последно обновяване 25 юли, 2016 20:15 ч.

Development PIMDESIGN