Пентагонът уволни генерал заради злоупотреби с жени и пари
Магазинер закла семейство за дълг от 22 цента
Печат на византийски генерал открит в крепостта „Лютица”
Къде съм ? Начало /

Българското здравеопазване все още е прекалено добро I

10:29, 04 януари 2012 8771 73 коментарa

Колко хора мислите, че умират годишно поради лекарски грешки в САЩ? 100, 200, 1000? Аз очаквах цифрата да е някъде там, обаче изследванията сочат, че средно195 000 (195 хиляди!) души губят живота си поради грешки в тамошните болници. Ако населението в Америка е 300 милиона, това означава, че то е 41,6 пъти по-голямо от нашето. Това би съответствало на 4687 души у нас.

При това става дума за една от водещите в тази област държави, където за здравеопазване се харчат между 7 и 8 хиляди долара на човек (включително за децата и пенсионерите!) и където цели 17 процента от брутния вътрешен продукт отиват за здравеопазване. Забележете: става дума за брутния продукт, а не за бюджета! Ако говорим за бюджета, процента ще е мнооооооого по-висок.

Отнесени към България тия 17 процента биха означавали да даваме 7 милиарда лева за здравеопазване. Ние обаче даваме едва 3. Така погледнато, нашите лекари имат право на повече грешки на глава от населението отколкото американските им колеги. Те обаче не правят повече.

Но ако трябва да вземем предвид всички обстоятелства, 17 процента при нас ще са даже повече от 7 милиарда. Голяма част от парите в България се дават за консумативи и апаратура, а не за заплати. Само заплатите обаче са по-ниски, отколкото в САЩ. Останалото там струва колкото и тук. Така погледнато, за да отделяме такава част от доходите си, каквато отделят американците, трябва да плащаме над 10 милиарда.

Толкова за процентите. Колкото до медицината, тя е сложно нещо. Който още не го е разбрал, нека гледа „Доктор Хаус”! Работата на лекаря е по-трудна от тази на шофьора, полицая, адвоката, счетоводителя или депутата.

На този фон трябва да оценим как нашето общество гледа на докторските грешки в България. От време на време избухва поредният скандал за родилка, бебе или преждевременно изписан пациент. Търси се крещящото, куриозното, скандалното, сензационното. За журналистите не е новина, ако куче ухапе човек. Новина е, ако човек ухапе куче.

От такива случаи се правят смели изводи за здравеопазването изобщо. Че докторите са лоши е това, което българинът говори и което иска да чуе. Политиците с готовност пригласят. Те не могат да организират работеща държава, но за сметка на това не пропускат случая да се подмажат на избирателите. Резултатът е, че вместо задълбочено проучване имаме поредица от жълти скандали. Като няма хляб, поне има зрелища!

В този креслив хор остават нечути истинските проблеми. Те започват с това, че българите са немарливи към здравето си. Всяка година се цитира статистика, съгласно която сме на първо място по инфаркти и инсулти. Всяка година се повтаря, че това се дължи на хранителните навици. Въпреки това всяка година нашенците продължават да слагат солени туршии, да пушат и юнашки да набиват свинско.

Българите умират за домашна ракия, макар че изследванията сочат повишено съдържание на метилов алкохол в повечето проби. Нищо чудно, след като повечето не ползват термометър при дестилацията. Някак определят температурата на око.
Българинът продължава да пуши, макар по цял свят от години да тръбят, че тютюнопушенето убива. То води до рак, инфаркти и десетки други заболявания. Общото между всички е, че лечението им е много скъпо, много трудно и не винаги успешно.

Както навсякъде другаде, така и в магазина за хранителни стоки, нашенецът гледа да мине тънко. Той избира най-евтиното сирене или салам. Всичко обаче се плаща. Ако купиш евтина кола, купуваш проблеми. Не може да очакваш, че ще дадеш 500 лева за 20 годишна „Лада”, обаче ламарините й ще бъдат здрави, а двигателят ще има идеална  компресия. Подобно е положението и с храната. Евтиното е пълно с вещества, които се отлагат в кръвоносните съдове, предизвикват рак или товарят имунната система. Ако всеки ден пестиш по левче от сирене, накрая трябва да платиш за сърдечен байпас.

Масово се купуват „вина” в пластмасови бутилки, които струват по няколко лева. Тези така наречени „вина” са всъщност безалкохолни, на които е добавен етилов спирт. Ако бяха само спирт и вода, нямаше да има проблем. Но за да приличат на вино в тях са сложени овкусители, ароматизатори, подсладители и консерванти. Всяка една от тези добавки руши здравето. Например подсладителите предизвикват диабет, а всички заедно – рак.

За да спести купувачът няколко лева днес, очаква се утре болниците да похарчат десетки хиляди в опити да го спасят. Интересно, че когато попаднат в болницата, българите винаги винят лекарите, а никога – производителите на хранителни стоки. Така е по-лесно. Медикът е уязвим и е под ръка, а производителят е силен и далечен. Нашенците са нападателни само към слабите.

Даже днес, когато имаме хляб по стандарт „България”, голяма част от населението купува от останалия, за да спести 20 стотинки.

Но причината не е в бедността. Защото не струва много да нямаш шкембе. Напротив, ако ядеш по-малко, ще харчиш по-малко за храна. Не струва повече и да не пушиш. Напротив, ще спестяваш от цигари. Не струва нищо и ако 3 пъти седмично ходиш по няколко километра, вместо да се качиш на трамвая. Напротив, ще спестиш билетчето! Най-сетне, не струва много, ако слагаш по-малко сол в яденето.

Не струва нищо и да си измиеш ръцете. Българинът смело пипа храната, без да ги мие. Резултатът са 500 заболели от кучешка тения всяка година. Това е тежка и скъпа за лечение болест. Прави се операция на черния дроб, бъбреците или мозъка, а после с години се ходи на контролни прегледи, за да се види дали някъде няма пак да се развие. И така – до следващата операция.

Немитите ръце водят и до хепатит. Това само по себе си съсипва здравето, да не говорим, че нерядко води до рак на черния дроб. Точните цифри тук не се знаят, но изследванията сочат, че става дума за няколкостотин хиляди заразени.

Ако искаш да си спестиш поддръжката на един автомобил, бъди готов да платиш повече при автомонтьора! Щом не сменяш редовно маслото и филтрите, щом удряш колата в дупките, не очаквай това да ти излезе евтино! Ако слагаш повече сол в гозбата, готви се за инсулти и инфаркти! Това означава, че при равни други условия, българите трябва да плащат за здравеопазване повече, отколкото англичаните например.
 

коментирай

Коментари (73)

 • 073
  2 / 4
  Boris 14-09-12 16:24ч
  ( Ne vzemaite Tabex ako imate visoko kravno naliagane !!!)

  Iskam da dam konkreten primer i peduprejdenie. Bashta mi pochina v sledstvie na insult. Beshe v sravnitelno dobro zdravoslovno sastoianie, samo kravnoto mu beshe visoko poslednite niakolko още
 • 072
  -3 / 3
  Анонимен 13-01-12 16:54ч
  Така е. на българина му дай оправдания. Виновно му е турското робство, политиците, докторите....
 • 071
  -3 / 3
  Анонимен 13-01-12 07:27ч
  Статията е точна.Коментарите във форума доказват ужаса на някои българи от поемането на лична отговорност и ангажимент-на тях все някой им пречи и им е крив-и не приемат,че са тъпи,мързеливи и безотговорни към себе си и другите.Лекарите били,за да лекуват...Така още
 • 070
  -2 / 2
  Анонимен 12-01-12 23:02ч
  Ами то само плюнки и ругатни. Никой не плюе пластичните антихирурзи и техните суперглупави пациенти, които се набутват между шамарите със силикон, липосукции, яко рязане на тъкани, ботокс и които утре са готови с хиляди болести като последица от безумните още
 • 069
  -2 / 2
  Анонимен 12-01-12 15:07ч
  Аутопсията ще покаже къде е бил проблема.
 • 068
  -1 / 1
  Анонимен 11-01-12 19:10ч
  В крайна сметка,какъв е изводът от статията/харесвана и нехаресвана/-че въпросът със здравеопазването е решен като в старият казармен виц-въпросът с банята е решен-баня няма да има!/каза ББ и отиде да поизреже поредната лентичка/.
 • 067
  -2 / 2
  Анонимен 10-01-12 17:41ч
  Такива са днешните журналистчета. Пишат си глупости и непроверени неща.Та много от тях и правописа български не владеят.Ако знаят че няма кой да им чете "бисерите" щяха да се образоват ида се стараят повече.
 • 066
  -1 / 1
  ATILA 09-01-12 16:05ч
  СПОРЕД ПЛАНА НА РИЧАРД РАН И РОБЪРТ ЪТ СЛЕД НЯКОЛКО ГОДИНИ ПРИ ТЯХНАТА ДЕМОНО-КРАЦИЯ НАСЕЛЕНИЕТО ТРЯБВА ДА НАМАЛЕЕ ДО 5 МИЛИОНА.
  ОСТАНАЛИТЕ ТРЯБВА ДА ЕМИГРИРАТ ИЛИ ДА УМРАТ ПРЕДСРОЧНО....И ВАЖНА РОЛЯ ЗА ТАЗИ ЧАСТ, КОЯТО ТРЯБВА ДА ИЗМРЕ ИМА още
 • 065
  -2 / 2
  Самоходни бъчонки 07-01-12 14:41ч
  Цялата философия на Максимчо се срутва поради простата причина,че в България,нито по Тошово време,нито сега е имало достоверна статистика на смъртните случаи поради лекарски грешки!Освен това въобще не съм убеден,че средният американец води по-здравословен живот от средния българин - болшинството още
 • 064
  -3 / 3
  един 07-01-12 10:18ч
  Много точно написана статия
 • 063
  -2 / 2
  Нане Вуте 06-01-12 19:29ч
  До 42, заблуден си приятелю, аз съм американец от 10 години и всяка година се лекувам в България, дори имах спешен случай преди години и ми беше по-евтино и забележи по-бързо, да хвана самолета и да се излекувам в България, още
 • 062
  -4 / 4
  Анонимен 05-01-12 19:53ч
  Иронията е в това, че да кажеш на някой прост човек, че е написал тъпо нещо, трябва да влезеш в статията му и така да повишиш рейтинга й. Все пак по-добре да си честен и да го направиш.
 • 061
  -2 / 2
  Lekar 05-01-12 17:58ч
  Клизми, цена народна.
 • 060
  -2 / 2
  Анонимен 05-01-12 17:16ч
  Ножинар, хайде давайте следващата част на тази простотия!
 • 059
  -2 / 2
  Анонимен 05-01-12 16:18ч
  Не се говори за лекарски грешки , при тези изследвания в Америка , а за повишена смъртност в резултат на лечението.
  Примерно.
  106 000 смъртни случая от правилно предписани лекарства, одобрени от FDA .
  http://www4bg.dr-rath-foundation.org/articles/medical_caused_deaths_in_america.html
  Така още
 • 058
  -3 / 3
  Мишо Бирата 05-01-12 15:43ч
  Максимчо е като ротния ми в казармата. Веднъж обясняваше каква е тактиката да се покрие норматива на 3 километра. Очаквахме да чуем нещо смислено, някаква тънкост, но той каза поредната глупост: тръгвате бързо, после увеличавате темпото и накрая тичате съвсем още
 • 057
  -3 / 3
  Мишо Бирата 05-01-12 15:36ч
  До 55,  Като нищо! Той пусна статии в които призовава да се закрият театрите, оперите, балетите, посолствата, консулствата, министерството на културата, въобще повечето министерства, безплатното образование, военната авиация, голямата част от флота, Конституционния съд....
 • 056
  -2 / 2
  Анонимен 05-01-12 15:31ч
  до 54,  По-долу е даден линк-а, откъдето е взета част от статистиката, в един от поустингите на моркова.
 • 055
  -3 / 3
  до Мишо Бирата 05-01-12 15:26ч
  Трай, че като нищо Максимчо ще поиска да закрие здравеопазването, защото е прекалено добро.
 • 054
  -1 / 1
  Анонимен 05-01-12 15:05ч
  За да нпишеш такава статия е необходимо:
  1) Няколко елементарни истини (като за елементарната хигиена)
  2)Няколко полу, непълни и неточни "истини". (бъргаринът- това, българинът- онова).
  3) Основно- няколко манипулативни твърдения- "статистики", което е основната цел!
  още
 • 053
  -2 / 2
  Мишо Бирата 05-01-12 14:54ч
  Това, което най-много ме дразни в тая статия, е заглавието. Здравеопазването не само било добро, то било ПРЕКАЛЕНО добро. Демек получаваме твърде добро здравеопазване. Всичко е обърнато с краката нагоре. Не само, че здравеопазването ни не било лошо, но трябвало още
 • 052
  -2 / 2
  Мишо Бирата 05-01-12 14:49ч
  Ма ти големо откритие направи бе! Хе хе хе хе Не виждаш ли, че е копи-пейстнат от статията?!
 • 051
  -3 / 3
  Анонимен 05-01-12 14:40ч
  коментар 45 е писан от максимчо мартинов.
 • 050
  -2 / 2
  до 045 05-01-12 14:37ч
  Бягам по 3 пъти на седмица, ходя на работа пеша, не пуша, пия изключително рядко и малко. Въпреки това нямам пари за качествена храна. Освен това в България храната е боклучава, сети се най-малкото за гадостите, които слагат в колбасите още
 • 049
  -3 / 3
  Комбат 05-01-12 14:27ч
  Не е работа на лекарите дали пуша или не! Тяхната работа е да лекуват.
 • 048
  -2 / 2
  Анонимен 05-01-12 14:21ч
  Арни, като искаше да намали разходите на щата Калифорния, забрани на затворниците да пушат. Щото ги лекуват на държавни начала.
 • 047
  -3 / 3
  Анонимен 05-01-12 14:18ч
  Тия "доброволци" вредят не само на себе си бе, умник! Те задръстват болниците и ги спасяват с нашите осигуровки. За тях пиенето и пушенето, а за нас - сметките!
 • 046
  -2 / 2
  МАКСИМ Е ЛЪЖЕЦ НЕ КАЗВА НИЩО ЗА ГМО И ПЛАН РАН-ЪТ 05-01-12 14:07ч
  Изключително манипулативна статия= ТОЯ МУШМУЛ ДРАСКАЧА МАКСИМ ДА КАЖЕ ЗАЩО Е ОТМЕНЕН БДС ОТ ИВАН КОСТОВ И ДА КОМЕНТИРА ПЛАН РАН-ЪТ И ГМО ХРАНИТЕ В БЪЛГАРИЯ. КОЙ И ЗАЩО ГИ ДОПУСНА? ЗА ПУШАЧИТЕ И ПИЯЧИТЕ НЕ КОМЕНТИРАМ ЗАЩОТО СА ДОБРОВОЛЦИ.
 • 045
  -3 / 3
  Анонимен 05-01-12 13:55ч
  44ти,

  не струва много да нямаш шкембе. Напротив, ако ядеш по-малко, ще харчиш по-малко за храна. Не струва повече и да не пушиш. Напротив, ще спестяваш от цигари. Не струва нищо и ако 3 пъти седмично ходиш още
 • 044
  -2 / 2
  до 041 05-01-12 13:47ч
  В тая държава плюскаш каквото можеш да си позволиш. А това обикновено са си боклуци.
 • 043
  -2 / 2
  Анонимен 05-01-12 11:30ч
  абсолютно обективна статия,но как да обясниш на свинята че е свиня и за това че някой ден и идва коледата не е виновен човека.
 • 042
  -2 / 4
  Aнонимен 05-01-12 11:10ч
  Изключително манипулативна статия - интересно защо при това положение американците не идват да се лекуват в БГ?
 • 041
  -1 / 3
  Анонимен 05-01-12 08:37ч
  Никой от пишещите не се реши да признае:да, имаме си вина, че плюскаме като прасета всякакви боклуци, че пушим и пием много, че сме все пред телевизора. И доктор Чирков навремето повтаряше: С луканката и водката българите да внимаваме, сърцето още
 • 040
  -3 / 3
  Анонимен 05-01-12 06:39ч
  V USA lekarite ne sa po-dobri ot na6ite. Izkarah infarkt tam i mi dadoha takiva lekarstva, 4e edva ne po4inah. Kato si doidoh v BG otidoh pri D-r Hala4eva, izvesten kardiolog, koiqto mi napravi izsledvaniq i mi dade podhodq6ti lekarstva. още
 • 039
  -3 / 5
  Докторче 05-01-12 03:36ч
  Част от коментиращите могат да станат здравни министри!Толкова глупости отдавна не бях чел!!
 • 038
  -2 / 4
  Нане Вуте 04-01-12 23:29ч
  В статията се сравняват портокали и круши, несравними величини. Нашите доктори се опитват да докарат до американско здравеопазване без дори да осъзнават, че в щатите отдавна няма такова, тука има здравна индустрия което за щастие все още не се е още
 • 037
  0 / 2
  Анонимен 04-01-12 21:33ч
  Максимчо,  Не ни ги хвали тия търгаши, дето са готови човек на улицата да изхвърлят, ако не им бутне! Народът си бил сам виновен! А американците, дето са толкова дебели, защо живеят по-дълго?
 • 036
  -3 / 5
  Анонимен 04-01-12 21:26ч
  На българинът не му се слуша, че сам си е виновен. На него все някой друг му е виновен.
 • 035
  -1 / 3
  Анонимен 04-01-12 21:05ч
  За сведение профилактиката на заболяванията излиза по евтино отколкото лечението им.Проста истина изразяваща се в културата на хранене и начина ни на живот.805
 • 034
  -1 / 3
  Маруля 04-01-12 20:43ч
  Хайде холан сега и ние с американците ще се сравняваме ! И то по какво ,моля ви се ? По лекарските грешки,които при тях били повече,ама то всичкото и е повече.
 • 033
  -2 / 2
  бг 04-01-12 20:38ч
  Максиме, драскачо бездарен, дразниш с некадърните си писания. Осираш се по всяка тема. Не ти се отдават това задълбочените анализи. Драскаш си колкото да не заспиш.
 • 032
  -3 / 3
  майкъл 04-01-12 17:55ч
  хубаво се получи с форума- бас държа, че тук има доста лекари и здравни мениджъри. максимчо просто олекна, какво олекна- спихна се. калпав мат'иял са това драскачите в "помияр"!
 • 031
  -4 / 4
  Анонимен 04-01-12 16:35ч
  Всяка година в САЩ има:
  12 000 смъртни случая от ненужни хирургични операции;
  7 000 смъртни случая от грешно изписани лекарства в болниците;
  20 000 смъртни случая от други грешки в болниците;
  80 още
 • 030
  -2 / 2
  Смотан Морков 04-01-12 14:54ч
  ОК, хайде лек ден.
 • 029
  -3 / 3
  Георги Механджийски 04-01-12 14:54ч
  Освен това ползваш източници, връщам си думите назад, че съчиняваш.
 • 028
  -2 / 2
  Георги Механджийски 04-01-12 14:53ч
  Хубаво, че се извиняваш, дървените философи обикновено не го правят, прави ти чест.
 • 027
  -3 / 3
  до издразнен 04-01-12 14:53ч
  ми не ги чети, кво ше се дразниш?
 • 026
  -3 / 3
  Георги Механджийски 04-01-12 14:52ч
  Добре, не се обяснявай повече, че ставаме досадни. Само да те питам: схвана ли каква глупост написа за пушачите, или да ти го разтълкувам?
 • 025
  -3 / 3
  Смотан Морков 04-01-12 14:52ч
  ОК, признавам, за процента на пушачите в САЩ сбърках, за което се извинявам, понеже не съм "(на)дървен философ" (изразът е на Максим Мартинов). В България са 39%, в САЩ за първи път падат под 20%
 • 024
  -2 / 2
  Издразнен 04-01-12 14:49ч
  Ей, ей, ей - Смотан Морков и Георги Механджийски - водете си другаде заядливия спор и лични обяснения! Досадни сте!
 • 023
  -1 / 1
  Смотан Морков 04-01-12 14:49ч
  Механджийски, казах, че там лекарските грешки се наказват, а НЕ че здравеопазването им е добро. Това са две коренно различни неща: в единият случай става дума за качеството на лечението и обслужването, в другият случай става дума за правосъдие. "Схващаш още
 • 022
  -3 / 3
  Георги Механджийски 04-01-12 14:48ч
  Аз обаче за друго поисках линк, не отклонявай темата! Нали твърдеше, че процента на пушачите у нас и в САЩ бил еднакъв. За подобна измислица линк не можеш да намериш.
 • 021
  -2 / 2
  Георги Механджийски 04-01-12 14:44ч
  Морков,

  Преди да ми плачеш, че не те чета, виж си 15тия постинг, там казваш, че в САЩ лекарските грешки се разследвали и наказвали. По-надолу също каза, че у нас болните ги разкарвали. Затова те подсетих за още
 • 020
  -2 / 2
  Смотан Морков 04-01-12 14:38ч
  Понеже поиска линк, ето ти този, от който е черпил информация Максимчо: http://www.medicalnewstoday.com/releases/11856.php
  Много хубав линк, само дето информацията е публикувана през 2004 г.
  По повод на това колко са били разследвани, обяснявам: щом са били окачествени като още
 • 019
  -2 / 2
  Смотан Морков 04-01-12 14:31ч
  Механджийски, филмът съм го гледал, "Sicko" (освен това съм говорил и с американци на тая тема, потвърждават нещата във филма). А ти действително ли си чел моите коментари или нечии други. Никъде не съм казвал, че американската система за здравеопазване още
 • 018
  -3 / 3
  Георги Механджийски 04-01-12 14:23ч
  Морков,

  Като ни я повтаряш тая история за родилката, дето я чухме от всички вестници и телевизии, да те питам: гледал ли си филма на Майкъл Мур за здравеопазването в САЩ? Там бяха показани кари с хора, още
 • 017
  -2 / 2
  Георги Механджийски 04-01-12 14:21ч
  Проблемът е, че заблуждаваш хората. Грижа се за тези, които те четат и приемат съчиненията ти за чиста монета. Сега пък твърдиш, че в САЩ всички лекарски грешки се разследвали. Къде ти е източника? Някое линк-че да дадеш?
 • 016
  -2 / 2
  Смотан Морков 04-01-12 14:13ч
  Механджийски, ми като не те интересуват, не ги чети, бе. Кой те кара?
 • 015
  -2 / 2
  Смотан Морков 04-01-12 14:12ч
  На Мартинов изобщо не му идва на акъла, че колкото и да са в повече лекарските грешки в САЩ, там те се разследват и виновните се наказват. Какво става у нас? Родилка умира, докато я разкарват напред-назад, казвайки й, че още
 • 014
  -4 / 4
  Георги Механджийски 04-01-12 14:07ч
  Морков,

  И мен не ме интересуват тъпотиите, които самоуверено пишеш. Въпросът е другите да знаят, че си зле с числата. Гледам те, че го раздаваш много авторитетен, но първо чети преди да пишеш! Набери в гугъла някои още
 • 013
  -2 / 2
  Смотан Морков 04-01-12 14:03ч
  Механджийски, глупостите ти не ме интересуват, нито подправените числа, които ми привеждаш. "Схващаш ли разликата, или да ти го разтълкувам?"
 • 012
  -3 / 3
  Георги Механджийски 04-01-12 13:31ч
  Морков,

  Това с процентите на пушачите в САЩ и тук откъде го изкопа? Тук пуши половината население, даже като включим пеленачетата. Това всички статистики го казват. За Испания и Италия не знам статистиката, но в щатите пушат още
 • 011
  -3 / 3
  Анонимен 04-01-12 13:23ч
  Ако искаш да си спестиш поддръжката на един автомобил, бъди готов да платиш повече при автомонтьора!  Хората не са автомобили. Автомонтьорите не дават хипократова клетва.
 • 010
  -2 / 2
  На краставичар краставици 04-01-12 13:20ч
  За журналистите не е новина, ако куче ухапе човек. Новина е, ако човек ухапе куче.

  А ти от кои си бе, тикво!
 • 009
  -2 / 2
  Та4о 04-01-12 13:20ч
  Все пак никъде не видях колко са признатите умрели поради ллекарски грешки в Бг. За да сравниш се използвай сравними величини! 195 000 с/у нещо, което предполагаш, че е по-малко от 4687? Дали е така? Дали е установена някаква сигурна още
 • 008
  -4 / 4
  Анонимен 04-01-12 13:18ч
  Прав или не, лекарите напускат, а от чужбина не идват.
 • 007
  -2 / 2
  Анонимен 04-01-12 13:15ч
  Мда, това ще го пуснат на сайта на БЛС.
 • 006
  -2 / 2
  Анонимен 04-01-12 13:12ч
  Гледал Максим д-р Хаус, зачел се в (х)американска гето-статистика и взел че се изпраскал с първа част на профанско мат'рилче по сериозна тема. затова е така, понеже невежите пишат за неща които не разбират!чакеме втора част със затаен дъх, дотогава още
 • 005
  -2 / 2
  майкъл 04-01-12 13:09ч
  максиме, пожелавам ти на гърба си да разбереш колко е добро здравеопазването- друго ще запееш!
 • 004
  -1 / 1
  ДО ТЪПИЯ МАКСИМ ДРАСКАЧА 04-01-12 13:01ч
  КАЧЕСТВЕНАТА ХРАНА ТЪПАКО СТРУВА МНОГО ПАРИ. НЯМА НИКАКЪВ КОНТРОЛ НА ФИРМИТЕ ПРОИЗВОДИТЕЛИ НА ХРАНИ. НЯМА БДС ЗАЩО ИВАН КОСТОВ ГО ПРЕМАХНА ЗА ДА МОЖЕ ДА НИ ТРОВЯТ ЛЕГАЛНО. НИЩО НЕ КАЗВАШ ЗА ПЛАН РАН-ЪТ-ПЪЛНО УНИЩОЖЕНИЕ НА БЪЛГАРСКОТО НАСЕЛЕНИЕ. КАК ПРЕЗ още
 • 003
  -4 / 4
  Анонимен 04-01-12 11:51ч
  Хареса ми тази статия! Да видимкой ще каже "Аз не съм от тези!"
 • 002
  -1 / 1
  Смотан Морков 04-01-12 11:47ч
  Ау, днес имаме нови бисери от (на)дървения философ Максим Мартинов. Това за процентите от БВП е хубаво на хартия, ама не е зле да се замислиш, че американците имат БВП, а при нас такъв няма (вината на редовият български гражданин още
 • 001
  -2 / 2
  Анонимен 04-01-12 10:40ч
  BRAVOS! TO4NO V CELTA!
Име:
Мнение:
Попълнете текста от картинката:
captcha

България

Адвокатът на момичето, убило насилника си: Тя трябва да бъде освободена

Свят

Франсоа Оланд създава френска Национална гвардия

Свят

Турция закрива 45 вестника, 16 тв канала, 23 радиостанции и 3 информационни агенции

България

Преводач на нелегални имигранти: През България са минали стотици терористи

Последно обновяване 28 юли, 2016 20:22 ч.

Development PIMDESIGN