Американците са по-запленени от дъщерята на Тръмп, отколкото от самия него
Съдебната битка за "Стълба към небето" на "Лед Цепелин" продължава
Три бенгалски тигърчета се родиха в сръбски зоопарк
Къде съм ? Начало /

Банки продават имоти на половин цена чрез търгове

Първоначалната стъпка за участие е 20 процента от стойността на жилището

13:58, 06 април 2009 12822 1 коментар
Големи къщи, които са в близост до София и чиито бивши собственици са закъсали с изплащането на кредита, също могат да бъдат купени на доста по-ниска цена.
01/02

Един от най-засегнатите от икономическата криза сектори е пазарът на недвижими имоти. Причината е, че той е почти изцяло свързан с кредитиране от банки. През последните шест месеца обаче финансовите институции затегнаха условията за отпускане на заеми, увеличиха лихвите по кредитите и това доведе до срив на строителството и пазара на имоти.

Преди година обаче това бяха секторите, в които имаше най-висока възвращаемост на инвестициите. Причината е, че имаше огромно търсене и предлагане на имоти и цените им достигнаха рекордните нива от 2000-2500 евро на квадрат. Според експерти в областта обаче кризата доведе до спукване на балона на цените на недвижими имоти и в момента това са реалните стойности.

Високите цени на жилищата не попречиха на хиляди хора да изтеглят кредити от банките за покупката им. Заради кризата и намаленото производство, което пък от своя страна доведе до масови съкращения в компаниите, в момента хиляди хора нямат работа и не могат да изплащат ипотечните си кредити към банките.

Това доведе до ситуацията, в която трезорите са собственици на много жилища в страната, тъй като купувачите не са могли да си погасят кредита. От своя страна кредитните институции пък са принудени да си възстановят средствата, които не са били погасени, и се налага да продават жилищата на половин цена. Заради това, че самата банка не може да продава имоти, тъй като не е специализирана в тази област, жилището се отдава на търг от съдебен изпълнител.

Специалисти коментираха, че интерес към наддаване за закупуване на жилища проявяват основно фирми за недвижими имоти, които се явяват на търговете, купуват апартаментите на по-ниска цена и след това ги препродават. Запознати със ситуацията обясниха, че трезорите принципно изчакват няколко месеца клиентите с финансови затруднения да подновят плащането на месечните вноски или да преминат на нов погасителен план.

Ако това не стане, преминават към продажба на ипотекираното жилище. Сделки с такива апартаменти обикновено се сключват на цени, много по-ниски от пазарните, защото никой освен длъжника няма интерес от постигането на цена, по-висока от размера на дълга - нито банката, нито съдебният изпълнител, нито купувачът.

Интересът на една банка, която трябва да продаде жилището, на което по стечение на обстоятелствата е станала собственик, е да го обяви на 50 процента по-ниска цена. Тогава тя ще привлече интереса на повече купувачи при обявяването на търг, а при наддаването цената на имота ще се увеличи. Според експерти това е добра стратегия, но заради срива на цените на имотите банките не могат да поискат много по-високи нива за квадрат жилищна площ от това, което се предлага на пазара.

Участниците в търга обаче първоначално трябва да внесат депозит от 20 процента от първоначалната цена. Така например, ако даден апартамент е обявен на търг за продажба и първоначалната цена е 30 000 лв., то участниците трябва да внесат първоначален депозит от 20 процента от тази сума, което е 6000 лв.

След провеждането на търга купувачът, който е предложил най-висока цена и закупил имота, ще може да се нанесе в него най-късно след два месеца. Експерти коментираха, че има възможност настаняването в жилището да се забави, ако има жалба от длъжника на банката.
В момента на търг за 37 750 лв. се продава например къща в село Кубратово, което се намира непосредствено след квартал Бенковски в София. Площта на имота е 120 квадрата.

Друг пример е двустаен апартамент в София в квартал „Света Троица”, който се продава за 70 000 лв. Продажба на жилища чрез търг има в Америка заради непогасени вноски по кредити. В началото на този месец например стотици купувачи са участвали в търг за луксозни къщи в Ню Йорк.

Имотите са станали притежание на банки, след като заради кризата собствениците им не са успели да платят ипотеките си. Цените на жилищата са били с 50-60 процента по-ниски от пазарните, съобщи Си Ен Ен. Според международни агенции през миналата година са били загубени рекорден брой от близо 33 000 жилища в САЩ заради неплатени вноски. Общата стойност на имотите е 3,4 милиарда долара, коментират агенциите за недвижимости.

коментирай

Коментари (1)

  • 001
    0 / 10
    Анонимен 21-01-10 23:10ч
    тази жена само запълва празните пространства във вестника с безалкохолна боза.Я да се потруди малко,за да напише достоверна статия.
Име:
Мнение:
Попълнете текста от картинката:
captcha

Спорт

Ивет Лалова ще е българският знаменосец в Рио

Свят

В метежа в Турция са участвали 8651 военни, 74 танка и 35 самолета

България

Внукът на цар Киро качи шокиращ клип във Фейсбук: 320 км/ч на фона на чалга

България

Кой и защо изсече на квадрати горите край Хасково

Последно обновяване 27 юли, 2016 19:47 ч.

Development PIMDESIGN