Тръгна метрото до летището, предстои линия от бул. "Янко Сакъзов" до "Красно село"
Вучич осъди запалването на хърватското знаме в Белград
Мацка

Мацка

преди 51 мин.
Къде съм ? Начало /

Бисера Йосифова, бивш зам.-министър на културата:

0:00, 30 април 2004 2306 0 коментар

Максим Димов доведе MNG при Абрашев

Прословутият подкуп от 150 хил. долара, предлаган на Бисера Йосифова, за да прокара идеите на турската фирма MNG у нас, даде началото на скандал, чиито край не се вижда скоро. Важна част от него е и бъркотията с двете къщи на МК в Банско и Арбанаси, превърнати в хотели срещу ниски наеми. В едно от интервютата си министър Божидар Абрашев обяви, че участието на Бисера Йосифова в тази сделка като член на борда на "Реставрация ЕАД" е основната причина да й поиска оставката още преди месеци.

- Г-жо Йосифова, вие гласувахте ли "Реставрация" ЕАД да даде под наем къщи - паметници на културата в Арбанаси и Банско, срещу 500 лв. на месец? Сега те били хотели.

- За отдаването на тези къщи нищо не знам. Имотите са на пряко подчинение на министъра, независимо че аз съм била в борда заедно с директора на НИМ Божидар Димитров. Не ги знам къде са, но за отдаването им разбрах от директора на борда Валентин Близнаков след едно заседание на 19 февруари за църквата "Св. 40 мъченици". След него Близнаков ме попита защо съм дала съгласието си тези къщи да идат във фондовете на НИМ. Аз казах, че нищо такова не съм правила.

- Божидар Димитров обаче казва, че се е отказал от къщите, като видял, че вече някой ги е направил на хотели. Кой притежава пълномощията да даде къщите под наем?

- Допускам, че Близнаков притежава тези правомощия.

- Това не става ли със знанието на министерството?

- Редно е, но аз нищо не знам за случая, питайте Близнаков.

- Абрашев каза, че има и други сигнали за действия, несъвместими с поста ви. Какви са противоречията ви с министъра? А с жена му?

- Нямам междуличностни противоречия с министъра. А жена му - тя каква е? Не се бяхме събрали по любов и не се разделихме поради ревност. Тя се намесва сама, това е семеен проблем на фамилия Абрашеви. Когато човек е на административен пост, семейството е нещо друго.

- Ако се стигне до вашата дума срещу тази на човека, предложил подкупа от 150 000 долара, коя ще натежи в съда според вас и защо? Има ли начин да докажете твърденията си по друг начин?

- Говорихме на четири очи, тази история е много трудно доказуема. Можех да мълча. Но аз казах името му пред прокурорката, единствено и само на нея, пред никого другиго.

- А депутатът от ДПС, който доведе MNG в министерството? Спомнихте ли си как се казва?

- Съветник на министър Абрашев, който е бил на някои от срещите, ми припомни, че човекът от ДПС е Максим Димов - бивш депутат. Той нищо лошо не е направил, просто доведе фирмата и предостави възможност за една голяма инвестиция. Не бива да се бърка с персоната, която се опита да ми даде подкуп.

- Страхувате ли се, че може да ви се случи нещо повече от уволнение заради скандала? Заплашват ли ви?

- Не. Мога да си отида от някой рикошет, ако мина покрай неподходящ автомобил, но това е заплаха за всеки гражданин на републиката.

- Заговори се и за посредничество на Вежди Рашидов. Какво общо има той с проекта на турската фирма?

- Такова нещо няма, не е посредничил.

- Какви са истинските мотиви за уволнението ви според вас?

- Преди 10 минути моята приятелка и бивша моя секретарка ми прочете по телефона заповедта за уволнение, която не ми е връчена лично, а е дадена на нея срещу подпис. Никой не ме е викал предварително - нито инстанция, нито човек, а заповедта най-общо гласи, че по еди коя си линия и параграф освобождава Бисера Йосифова. В нея няма написан нито един мотив.

- Вярно ли е, че именно вие сте предложила МК да почака още малко със становището си, преди да откаже окончателно на турците?

- Така ли е казал Абрашев? Не съм го твърдяла. Аз пък мога да кажа, че министър Абрашев постоянно говори различни неща и аз не искам да коментирам думите му.

- Видяхте ли Наоми Кембъл в Анталия, или не?

- Аз не съм я видяла в Анталия, щях да я запомня. Мисля, че при друго посещение на министъра са се видели.

коментирай

Коментари (0)

Все още няма коментари към тази новина. Бъди първи!

Име:
Мнение:
Попълнете текста от картинката:
captcha

Свят

Вучич осъди запалването на хърватското знаме в Белград

Свят

Най-възрастният жител на планетата почина на 117 г.

България

Правосъдният министър потвърди за съкращенията във ведомството му

Свят

Гърция предостави нов списък с реформи на ЕК

Последно обновяване 2 април, 2015 12:39 ч.

Development PIMDESIGN