24 май – Ден на буквите и на културата
Дъждът се връща днес, студът и вятърът - утре
450 000 презерватива за спортистите в Рио
Къде съм ? Начало /

Червени полковници зад оръжейната афера

Зам.-министър на Виденов замесен в скандала

0:00, 14 ноември 2002 3639 0 коментар
С резервните части, които "ТЕРЕМ" опита да изнесе, е трябвало да бъдат ремонтирани 250 такива БТР-а. Снимка Интернет
01/04

Червени полковници и генерали стоят зад аферата с изнесеното зад граница оръжие. Димитър Митков, зам.-министърът на отбраната в кабинета на Жан Виденов, е сред шефовете на фирма, свързана с аферата. В нея са навързани още поне няколко близки до БСП бивши високопоставени военни.

Хората, които са движели аферата,

са си давали сметка, че нарушават законите

и максимално са маскирали сделката, заяви източник от армейската служба "Сигурност". Според него това е било възможно заради участието на бившите полковници в нея.

Регистрираната във Вашингтон фирма "Родеос инвестмънт", с която "ТЕРЕМ" е спазарил сделката, вероятно е фантом. Нейният представител у нас Михаил Георгиев е служител на пловдивската фирма "Полдис", съобщи военното министерство. Именно "Полдис" още на 18.06.2002 г. е сключила договор с "ТЕРЕМ" също за такива редуктори, но армейската служба "Сигурност" е предотвратила изпълнението му.

"Полдис" е регистрирана през 1997 г. На 2.04.2002 г.

фирмата става съдружник с "Делта-Г" на Николайчо Гигов

(президента на футболния отбор Локомотив - София).

Общата фирма между Гигов и скандалната "Полдис" е "Алитас". Тя се ръководи от бившия зам.-военен министър о. з. полк. Димитър Митков и от бившия шеф на "ТЕРЕМ" о. з. полк. Светлин Тодоров. Тодоров бе и шеф на завода в Търговище, но бе уволнен по искане на ДПС.

Ден по-късно Софийският градски съд регистрира втора фирма с подобно име - "Полдис-С"-ЕООД. Собственикът й е "Джеф Корпорейшън (Сайпрус) Лимитед", което се управлява от същите лица, които ръководят и първата фирма с име "Полдис".

Според радио "Свободна Европа" зад сделката стоят бившите генерали Симеон Петковски и Кирил Мазнев, както и о. з. полк. Христо Станимиров. Допреди няколко години

и тримата бяха на възлови длъжности в Министерството на отбраната

Ген. Петковски беше зам.-министър по военноикономическите въпроси, ген. Мазнев оглавяваше Военноикономическия блок на военното министерство, а полк. Станимиров беше негов началник-щаб.

И тримата отричат да имат нещо общо със случая.

Другото име на висш служител, което се свързва със случая, е на Валентин Тахчиев, който за кратко също бе шеф на военноремонтен завод.

Служители на завода са разпитвани дали са виждали Тахчиев да се вози из града на джип със стикери "Полдис".

Кабинетът все още не знае дали държавната фирма "ТЕРЕМ" не е офшорка, регистрирана на Нидерландските Антили, съобщи правителствения говорител Димитър Цонев. На службите е разпоредено да проверят регистрацията, допълни той.

5 от 6-те арестувани в Търговище бяха освободени. Това са зам.-шефовете на завода Васил Хараланов, Людмил Лазаров и началниците на отдели Митко Стоилов и Марин Маринов.

В ареста остава само изпълнителният директор Пламен Петров.

коментирай

Коментари (0)

Все още няма коментари към тази новина. Бъди първи!

Име:
Мнение:
Попълнете текста от картинката:
captcha

Спорт

450 000 презерватива за спортистите в Рио

Долче вита

Ал Ди Меола дава старт на Sofia GuitArt Festival

Свят

Русия поднови ударите в Сирия

Свят

Еверест взе четири жертви след подновяването на експедициите

Последно обновяване 24 май, 2016 08:51 ч.

Development PIMDESIGN