Американки превърнаха църква в нарколаборатория
10 минути смях

10 минути смях

6:57, 02 септември
Камерън: Санкциите ще съсипят руската икономика
Къде съм ? Начало / Долче вита / Гурме

Да сготвим вкусна селска манджа от пет продукта

7:48, 12 август 2011 6377 1 коментар

Вариации на тема чушки, домати, пиле, картофи и чесън

Почти всеки от нас е прекарвал част от детските си години при баба на село, а споменът за вкусните ваканции са ароматен облак, който преследва човек цял живот. Колкото и да ни е неприятно да признаем, много малко от днешните жени са способни да направят това, което старите жени вършат с лекота: вземат каквото имат от градината, преценяват количествата на око, ръсят обилно с мерудии, забъркват гозбата надве-натри, а резултатът винаги е вкусен - да си оближеш пръстите. Като добавим към ухаещата манджа и комат дъхав хляб, току-що опечен, и го топнем в чинията, мечтите направо превземат въображението.
Безспорна истина е, че бабите ни са имали градина, която ражда зарзават с друг вкус. Трябва да признаем обаче, че жените на село са били и доста по-непретенциозни към продуктите и не са мрънкали, ако им е свършила универсалната подправка или сиренето им не е пармеджано, а обикновено, селско.
И така. Лятото е в разгара си, хладилникът е пълен със зарзават, но май вече ни е втръснало от него. Иска ни се да си сготвим хем нещо вкусно, хем лесно, хем евтино, хем да напомня на гозбите на баба. Оказва се, че това изобщо не е толкова сложно. Да се ограничим до пет основни продукта - пиле, чушки, домати, картофи и чесън. Подобна потребителска кошница не би натежала на никого, защото всичко в нея е лесно достъпно и не струва много пари, особено ако отскочим до пазара.

Мариновани печени чушки

Щом усетим миризмата на печени чушки, асоциацията за вкусен дом и уют носталгично ни превзема. Печенето на чушки в градски условия не е проста работа - изисква време, домакинята си гори пръстите, а кухнята се изпълва често с дим. Има няколко варианта да опечем чушките: класическият начин на котлона или в чушкопек. Първият е свързан с гореспоменатите несгоди, а вторият с продължително клечене на балкона. Има и трети вариант - безболезнен, вкусен и чист - във фурната. За целта е необходимо да се запасим с хартия за печене, която се продава в супермаркетите. Изрязваме парче от рулото, така че да покрива стените на тава за печене (недълбока). Измиваме чушките, подсушаваме ги и ги слагаме във фурната. Печем на 200-250 градуса, като обръщаме само веднъж. Внимание, при отварянето на фурната се пазете от топлия въздух и предпазливо изчакайте топлата вълна да се разсее. След като изпечем чушките, ги слагаме в найлонова торбичка, която плътно затваряме, за да се задушат чушките и по-лесно да ги обелим.
Когато се захванем с подобно нещо, е хубаво да изпечем по-голямо количество, за да не си "играем" на дребно и да се ангажираме с процедурата в скоро време. Обелените чушки можем да запазим дълго време в хладилника по следния начин.
Обелваме чушките и ги накъсваме на дълги ленти. Вземаме повечко чесън и скълцваме скилидките. Нарязваме обилно количество магданоз. Ако обичате люто, може да сложите само печени люти пиперки. В отделен съд смесвате зехтин, оцет и сол на вкус - опитваме маринатата да е с добър баланс. Заливаме чушките със соса и добавяме магданоза. Объркваме добре и пресипваме в буркани, които държим на хладно в хладилника. Така чушките могат да изкара седмица и винаги ще имате подръка подходящо мезе. При сервиране нарежете на ситно и добавете един хубав узрял домат.

Лютеница с картофи

Продукти: 1 кг чушки, 2 големи домата, 3 големи картофа, чесън и магданоз, зехтин и сол на вкус.
Начин на приготвяне: Опечете чушките и ги обелете. Предварително сварете картофите, без да ги размивате. В отделна тавичка опечете доматите на горен реотан, докато коричката започне да почернява - идеята е да мирише на печено. Скълцайте глава чесън.
Тази селска лютеница е изключително вкусна и една от причините за това е, че тя се кълца в дървено хаванче (голяма дървена паница) с дървено чукало. Не е трудно да се закупят, но ако не ви се занимава, може да използвате и нож.
В такъв случай намачквате чесъна, скълцвате чушките (или ги наситнявате с ножа почти на пюре), същото правите и с обелените и почистени домати, картофите се намачкват отгоре-отгоре.
Загрявате в голям тиган повечко олио и преди да почне да пуши, бързо изсипвате чушките, смачканите картофи, чесъна и най-накрая доматите. Хубаво разбърквате и отстранявате, щом всичко се позапържи - около минута, колкото да се омазнят продуктите. Посолявате и поръсвате с магданоз.

Пиле лютика

Продукти: Половин пиле, 15-ина изпечени и обелени чушки, 2 големи домата, чесън, чубрица и сирене - по желание.
Начин на приготвяне: Нарязвате пилето на порции и го слагате да се изпържи в тенджера. Обръщаме от двете страни, докато хване лек загар и водата се изпари. Изваждаме пилето в отделна чиния.
Отделно нарязваме на парчета чушките и ги запържваме в същия съд с малко мазнина. Добавяме нарязаните на ситно сурови червени домати и чесъна. Връщаме пилето, обилно поръсваме с чубрица (може и магданоз) и посоляваме. Варим под капак, докато сосът се сгъсти и стане на мазнина. При сервиране поднасяме в чинията с натрошено сирене.

Влашка саламура


Дори и в горещите дни случва се човек да попрекали с алкохола. Тогава идва ред на жизненоважния и животоспасителен еликсир, наречен супа. В жегите традиционната шкембе чорба може да бъде заменена с влашка саламура - пъстра и ароматна супа, която готвят в Северозапада, покрай Дунав. Рецептата може да се направи и с пиле, и с риба, но в случая ще заложим на пернатото.

Продукти: 1 пиле, 1 кг чушки, 2 домата, люти чушки, 3 глави чесън, оцет, сол и черен пипер.
Начин на приготвяне: Нарязваме пилето на не много дребни късове и хубаво го изпържваме в много мазнина. Кипваме вода в тенджерата и пускаме в нея мазното пиленце. След десетина минути добавяме нарязаните на парчета предварително изпечени и обелени чушки, нарязаните на кубчета домати и скълцания чесън (за чесъна важи принципа на Мечо Пух - "Колкото повече, толкова повече"). Посоляваме. Сервираме с люта чушка и поръсваме обилно с магданоз. Прекаляваме с оцета за по-бързо отрезвяване.

коментирай

Коментари (1)

  • 001
    11 / 39
    Анонимен 02-09-11 17:27ч
    в черешката на тортата стенли приготви нещо подобно- с риба- печен шаран.............
Име:
Мнение:
Попълнете текста от картинката:
captcha

Свят

Втора жилищна сграда се срути във Франция

Свят

Германия въоръжава до зъби Иракски Кюрдистан

Икономика

Израел спря износа на домашни птици и млечни продукти за ЕС

Култура

Художникът Константин Костов: iPhone животът ограбва общуването между хората

Последно обновяване 2 септември, 2014 06:57 ч.

Development PIMDESIGN