Магазинер закла семейство за дълг от 22 цента
Печат на византийски генерал открит в крепостта „Лютица”
В Бургас дегустират над 300 вина
Къде съм ? Начало /

Диагнозата на червените за сините: Десницата е в будна кома

0:00, 03 ноември 2006 2004 20 коментарa

22 октомври, някъде около полунощ. Изборният ден вече отшумява, само в НДК гъмжи от хора. Победители и победени правят отчет пред народа. Нямам самочувствие, че съм незаменим лидер и че след мен ще настъпи потоп, казва бившият президент Петър Стоянов. Нямам намерение да подавам оставка - правил съм го веднъж с много лоши последици, обажда се бившият премиер Иван Костов. И добавя колко странно било за десницата да се говори от хора, които нямат нищо общо с нея.

Вляво обаче не се смущават да обсъждат колегите си. И те са имали своя 4-ти февруари, изпитали са всичко на гърба си и знаят как да преминат през мъглата. Не злорадстват. За съжаление ние в момента сме куца птица, в която дясното не просто е счупено - него го няма, вдига рамене Петър Димитров. Десницата е в будна кома, казва той и добавя, че физически част от лидерите й са живи, но ги няма политически. И не заради друго, а защото просто не отстояват дясна политика. В цял свят десницата отстоява интересите на капитала, а в България тя защитава интересите на собственото си избиране и затова работи с лява фразеология, обяснява още червеният финансист. Да се разпуснат ли тогава, питам го аз. Това не е пионерски лагер, който, като свърши, се разпуска, а като дойде другото лято - пак се събира, отговаря ми той. Според него - имаш политика, изразяваш я и след тебе веригата се образува от само себе си. Неслучайно веригата започва да се пренарежда зад Бойко Борисов, тъй като той и като материално състояние, и като поведение си е десен, уточнява Петър Димитров. Не били нужни покани за разпускане и нови покани за учредяване, за да стане това, спокойно обяснява той.

Десните изобщо не ги виждам, с тия стари муцуни няма как да се възродят, казва комунистът Александър Паунов. За него десницата е разгромена, и то отвърте. Разпиляна е, Костов, Стоянов, Софиянски, Мозер - хората отвътре я разгромиха, убеден е той. За него Костов е просто тартор, чиято единствена цел е да се налага. Костов е толкова себичен като политик, такъв ще бъде и в борбата за дясното, предупреждава ме Паунов. Не може такъв случаен човек като Волен Сидеров, фотограф без всякакво образование, бивш главен редактор на "Демокрация", отпаднал от листите на НДСВ от Ямбол, с картонче от ДС - да ги бие и той, недоумява левият политик. Но отказва да им даде съвет. Ако имат малко разум в главата, десните лидери трябва да направят крачка назад, встрани, да се оттеглят, както направи Александър Лилов след загубата през 1991 г. Ако не го направят, не виждам как дясното може да се консолидира, само намеква Паунов. И е убеден, че на тяхно място ще дойдат млади муцуни.

При такава криза в учебниците пише, че или се прави нов проект, или се намират нови лица. Третият вариант е двете неща заедно, просто и ясно обяснава пък Ивелин Николов. Според него десните все пак имат шанс да оцелеят, но не иска да каже кой трябва да ги поведе. Избирателите се разсърдиха на лидерите си и наказаха кандидата, а той не е виновен човекът, почти със съжаление коментира Николов.

Само един съвет към десните има и Костадин Паскалев - да преодолеят егото и злобата си. Те могат да се възродят само ако преодолеят себе си, след това ще им е лесно, лаконичен е той. Но не иска да ги поучава. Едно време Костов даваше такива съвети и видяхме докъде стигна, добавя Паскалев.

Все ще се намери някой Ивайло Свинаря, който да поведе десницата, почти оптимистично звучат думите на Георги Юруков. Сегашните й лидери той праща на риба и за гъби. Но преди това - да се оттеглят, да наведат глава и да се извинят на българските граждани. Защото с изборния резултат избирателят категорично е отрекъл политиката им, изразяваща се единствено в собственото им облагодетелстване и на кръговете около тях. Не съм пророк, не мога да давам съвети в чуждо пространство, казва Юруков и напомня думите на президента за десния 4 февруари.

В България място за десница има, но такава няма, констатира и Добромир Гущеров. За което са виновни себичността и егоизмът на лидерите й. В дясното проблемът е един - че няма идеология, позиции, платформа, градивност, характерния прагматизъм за дясното, обяснява той. За него вдясно от 3-4 години има само едни остатъци, отломки от анти-, анти-, анти-... Този син кокал трябва да бъде забравен, заключава Гущеров.

Десницата в България стана жертва на своята мания за изключителност, на убеждението си, че никой друг освен нея не би могъл да извършва реформите в хода на прехода, не пести критики и Георги Близнашки. Въздържа се от даване на съвети, защото десните сами трябва да намерят изход от създалото се положение, но посочва, че нуждата от свежа кръв е очевидна. Изборният резултат на Неделчо Беронов беше катастрофа, откъдето и да се погледне, добавя червеният юрист.

Питат ме защо пиша критични фейлетони само срещу десницата, а аз им отговарям: ами нека и те си намерят едно перо, което да громи левицата, защо трябва да върша тяхната работа, разкрива пък Иво Атанасов. Признава, че десницата не е в задоволително състояние, но е убеден, че дясно настроени избиратели има. При дългогодишното кръстосване на електората у нас леви по социалния си статус избиратели гласуват надясно по емоция, а десни избиратели по богатство гласуват наляво по традиция, образно обяснява той. И нищо не може да го разубеди, че по време на двата си мандата десницата разпредели в личен интерес и за личен джоб националното богатство, което левицата създаде за цели 45 години. Големият въпрос е дали "крадивната" десница може да стане "градивна", усмихва се Атанасов. Бойко

Борисов може да обедини една голяма част от дясното пространство, стига той да е наясно какво иска, допуска още депутатът.

Политическото представителство на десните в България е доста слабо - и като партии, и като лидери, е оценката и на младия Кристиан Вигенин. Той познавал доста млади десни политици, може би бъдещи лидери, които имат шанса да направят едно европейско дясно в България. Може би трябва да действат по-организирано, не може да чакат сегашните десни лидери да се сетят сами да си тръгнат, трябва да им се помогне, смело предлага Вигенин. Не става дума за тояги, има и достойни начини, веднага уточнява той.

Десницата сега е най-облагодетелствана, тъкмо поради кризата, която преживява, казва социалдемократът Николай Камов. Както казват китайците - "кризата е възможност", ето това е възможността на десницата най-бързо от всички да извърши своята трансформация, коментира той. И е твърдо убеден, че България трябва да ходи на два крака - на ляв и на десен, и двата трябва да са еднакво здрави и в добро състояние. Десницата загуби кауза с приемането на България в НАТО и ЕС, затова пред нея стои фундаменталният въпрос да формулира нова основна кауза, допълва Камов.

В изборната нощ чух от Костов и Стоянов, че те са против БСП. Какво ги грее хората това - те трябва да кажат "за" какво са, а не "против" какво са, разсъждава Илия Божинов от Висшия съвет на БСП, нашумял със смелото си искане за оставката на червения министър Овчаров. Убеден е, че има много начини да се случи новата десница, но не и под крилото на Костов и на Стоянов. Трябва да имаме нормална десница, иначе ще имаме десница от типа на Волен Сидеров, което въобще не е нормално, категоричен е Божинов.

Е, свят голям, хора всякакви, мнения също. Дали сините ще чуят думите на вечните си опоненти, ще решат само те. Или просто ще останат безразлични. Като много свои колеги в кулоарите на парламента, които бавно всмукват дима на скъпите си цигари и изобщо не ги интересува, дали десните ще се обединяват и... кои всъщност бяха тези десни?

коментирай

Коментари (20)

 • 020
  0 / 0
  !!! 03-11-06 16:25ч
  Десницата е мъртвородена.Майка-БКП,баща-не знам кой е.
 • 019
  0 / 0
  BIG AL 03-11-06 15:09ч
  ПО ЯСНО, за някои "констатиращи" :)))) Долната мисъл, която цитирам и ДОПЪЛВАМ, е на ИЗВЕСТНИЯ ЧЕРВЕН "ЗАСТРАХОВАТЕЛ " и комсомолец,съветник на ГОЦЕ и член на ВИСШ СЪВЕТ на БСП/БКП?.., наскоро продал "орел" дружеството си за над 40 ЧЕСТНО СПЕЧЕЛЕНИ МИЛИОНИ..../виж още
 • 018
  0 / 0
  помнещ 03-11-06 13:31ч
  За съжаление ние в момента сме куца птица, в която дясното не просто е счупено - него го няма, вдига рамене Петър Димитров - мръсен убиецо.
 • 017
  0 / 0
  Констатация 03-11-06 12:49ч
  Тежко и горко на българската десница с провалили се корумпирани лидери като настоящите и лумпенизирали се поддръжници като Биг Ал!!Със своите незсвързани олигофренски брътвежи,той отблъсква и малкото колебаещи се да гласуват за десните партии!При това положение скоро десницата от "будна още
 • 016
  1 / 1
  verdy 03-11-06 12:37ч
  В политически нестабилни държави, със слаби институции, рухнала икономика, огромно социално разслоение, не може да има десница и левица. Всеки дошъл на власт провежда прагматичната политика, която изисква статуквото в момента. Грижата е да се опази елита, а с него още
 • 015
  2 / 2
  xaxaxa 03-11-06 12:30ч
  oligo-pedalite komunisti mai sa zabravili dobrata stara narodna madrost: "na 4ujd grob ne se pla4e" Da go du_hat 4ervenite pa4avri
 • 014
  2 / 2
  ПУНТАМАРА 03-11-06 12:10ч
  Научете нещо повече за българската мафия ето тук http://www.darik.bg/?p=type&tid=11
 • 013
  2 / 2
  Глупости 03-11-06 11:39ч
  В цял свят десницата защитава капитара - така е! Но - в България капиталът го държи т.н."левица" - е за каква десница и левица става въпрос. Ясно е, че н.т. "десница" по своята същност иска да докопа капитала на т.н."левица", още
 • 012
  2 / 2
  BIG AL 03-11-06 11:29ч
  В дясното проблемът е един - че няма идеология../ДА ГРАБИШ, КАТО БИВШ-ГОЦЕ,КОМУНИСТ /, позиции,/лево-десно-напред-назад-садам,нато,милошевич-мафия,русич-америка,дс-сдс, / платформа,ЧЕРВЕНИ МАФИОТИ и ЧЕРВЕНИ БАБИЧКИ ,МИТНИЦИ и ТРАФИК,КОМСОМОЛ и НАТО.. /градивност /БАНДИ-МЪТРИ-ЗАСТРАХОВКИ,КУФАРЧЕТА-КОМСОМОЛЦИ-КАПИТАЛИСТИ-СЪВЕТНИК на ГОЦЕ.мафиот член на ЦК на бсп../.
  , характерния прагматизъм за още
 • 011
  2 / 2
  . 03-11-06 11:22ч
  Ама Вий май още не сте схванали, че няма десница и никога не е имало. То децата от градините го разбраха, Вий още дрънкате за тия въжеиграчи в сайта.
 • 010
  0 / 2
  ПУНТАМАРА 03-11-06 11:04ч
  Пиша тези редове с надеждата да бъда разбран правилно от останалите.Както всички знаем,петрола е на привършване.До 2030г.ще бъде изчерпан от земните недра.По тази причина е необходимо създаването на нов вид енергия,която да го замести.На няколко места в света се работи още
 • 009
  1 / 1
  ПУНТАМАРА 03-11-06 11:03ч
  http://clubs.dir.bg/showflat.php?Board=terrorist&Number=1938560330&page=3&view=collapsed&sb=5&part=all&vc=1 Ще добавя към написаното по-рано следния пример.В София,в централата на д-р Тренчев,на площад Гарибалди,е внедрена подобна отоплителта централа.Единственото от което тя се нуждае е електричество за задвижване на електрическата водна помпа и вода.Принципът на действие е следният :Имаме затворена още
 • 008
  1 / 1
  BIG AL 03-11-06 11:01ч
  В цял свят десницата отстоява интересите на капитала, а в България ..каза червения ГЪЗ и "икономист"..ЛЕВИЦА-бедни, наемни работници..в България!?? Леви-Черепа и мултитата, ТИМ и Кюлеви, лечеви и дойнови, живкови и манджукови, дс-мутрите и наемните Улични,бобокови и милчо-дпс-бедния ЛЯВ...Велчеви ии..по списъка още
 • 007
  0 / 0
  Levskar 03-11-06 10:17ч
  Desnica v BG nqma i NIKOGA ne e imalo! Tq be6e suzdadena ot BKP, zaedno s BSP. Kak ne vi proumqha glavite?? Vsi4ki taka nare4eni desni sa bili partiini sekretari, 4lenove na BKP, agenti n DS i t n. Stiga още
 • 006
  0 / 0
  do CC 03-11-06 10:12ч
  Mrusna komunisti4eska kurva!
 • 005
  0 / 0
  aSSan-ot SELO 03-11-06 10:08ч
  Dobre,che nashto SOKOL e tam za da upravi DARJAVNITE rabuti na MAYKA-BULGARISTAN.Sazdava PRAVITELSTVA.,izbira PREZIDENTI i ichavstva v upravlenieto na darjavizata.Shtoto UMNOTO hINTILIGENTNO BALGARSKI ne moe da si mradne kacha si za da odi na IZBORE pa i da odi na още
 • 004
  0 / 0
  Кол 03-11-06 09:29ч
  Много се вслушваха в "десни" като Дилов и затова стигнаха дотук.
 • 003
  0 / 0
  СС 03-11-06 09:03ч
  Ами като няма умници в дясно!
 • 002
  0 / 0
  Неразбиращ 03-11-06 09:00ч
  Ех уважаема г-жо Касиян съвсем малко не Ви е достигнало за да довършите статията си, а именно, че пак БСП трябва да създава десницата у нас, защото наистина по целия свят богатите защитават десните идей.
 • 001
  0 / 0
  g 03-11-06 08:49ч
  голям успех!? от всеки 10 души: 6-не гласували, 1-гласувал за Сидеров, 2-ма българи за първанката и 1(циганин или турчин)- пак за първанката
Име:
Мнение:
Попълнете текста от картинката:
captcha

България

Адвокатът на момичето, убило насилника си: Тя трябва да бъде освободена

Свят

Франсоа Оланд създава френска Национална гвардия

Свят

Турция закрива 45 вестника, 16 тв канала, 23 радиостанции и 3 информационни агенции

България

Преводач на нелегални имигранти: През България са минали стотици терористи

Последно обновяване 28 юли, 2016 20:22 ч.

Development PIMDESIGN