Магазинер закла семейство за дълг от 22 цента
Печат на византийски генерал открит в крепостта „Лютица”
В Бургас дегустират над 300 вина
Къде съм ? Начало /

Диск събра любими стари шлагери

Мария Михайлова още пее за любов и раздяла

0:00, 22 май 2002 9004 2 коментарa

Музикална къща "Балкантон" издаде диск със стари шлагери под заглавие "Красив роман е любовта". В него са събрани неостаряващи стари градски песни, които ще потапят почитателите им в атмосферата на първите десетилетия от миналия век. Мария Михайлова е певицата, която изпълнява най-много от включените в диска шлагери. Тя е сред първите им изпълнители у нас, но и една от малкото, които все още могат да ни радват на живо със своя глас.

"Цели 40 години пушех по две кутии на ден, но ей го на - гласът ми не е пострадал. Преди 10 г. спрях изведнъж цигарите, явно съм си взела дозата", разказва 80-годишната Мария Михайлова, докато сервира в хола си кафе с виенски бисквитки. Казва, че Господ й е отредил дълъг и скромен живот. Времето обаче сякаш се е плъзнало край нея, без да остави болезнен отпечатък върху лицето й. Успяла е

да надхитри годините с песните си

Те я държат близо до младостта, до времето, в което горещо е любила и страдала, грешила е и е прощавала. Отпива глътка, подсладена със захарин. Диабет, какво да се прави. Старост - нерадост. После показно запява - "Минаха години, без да те забравя аз". Гласът й е силен и дълбок. В очите й проблясва пламъче.

"Всичко започна с тази песен - продължава певицата. - Седяхме една вечер с компания в кръчмата "Куцото куче" на ул. "Граф Игнатиев", където се събираха артисти и музиканти от радиото. Мъжете си подпийнаха, отпуснаха гърла. Георги Рафаилов запя, а след него и аз. Гласовете ни така се сляха... Тогава решихме да пеем заедно." След "Минаха години" изпели още много песни, но тъкмо да направят през 1972 г. записи в телевизията, и той се споминал.

С името на Мария Михайлова завинаги ще останат свързани част от вечните ни стари шлагери -

"Само ти сърце си ми приятел"

"Заспали чувства", "Еделвайс", "Сънувах те до мен", "Недей тъгува за мойта изневяра", "Ако е грях, че те обичам толкоз много", "Целувката на Ана". Първите си уроци по пеене взела преди повече от 60 години при големия ни оперен певец Христо Бръмбаров. Приели я в консерваторията, но не успяла да я завърши - започнала войната, срещнала и любим човек, музиканта Генчо Михайлов, омъжила се, дошли децата. След това започнала да пътува по света с група към Концертна дирекция. Така шарената програма "За всекиго по нещо" я среща с много известни народни и оперни певци - Гюргя Пинджурова, Аспарух Лешников, Борис Машалов, Магда Пушкарова.

Пяла на една сцена и с Гяуров

и с Видин Даскалов, и с Лили Кисьова. Гласът й е забелязан и оценен от композитора Йосиф Цанков, благодарение на когото направила запис на песните си в БНР. А Евгени Комаров й е акомпанирал на доста телевизионни прояви.

"Градската песен се оказа доста жилава, през 60-те години се опитаха да я смачкат, какви ли не етикети й лепваха, наричаха я буржоазна отживелица. А това са хубави лирични песни, които и сега вълнуват младите. Пеят се от всички възрасти", казва Михайлова.

И днес, както някога, тя може да запее на четири езика - френски, немски, италиански и руски. Преди две години дори направила запис на още няколко шлагера - "Сняг се сипе над гората", "Таз вечер празнувам разлъка". Казва, че напоследък

дните й минават бавно

Понякога ходи на концерти, бяга от самотата в дома си, като слуша Бетовен, оперите на Верди, Пучини. Държи се, не се предава, но не забравя, че колкото и да не й личат, годините са на гърба й, че вече е съвсем близо до залеза. "Не съжалявам за нищо. По улиците и днес ме спират стари селски женици и ме питат "Кога, че поеш по телевизията ма, жено, я какво убаво поеш. Ония, дето се фръцкат, нечеме ги."

"Пея вкъщи, когато ми е тъжно - "Твоята любов стопи в гърдите ми снега, но за тебе тя бе сал шега..." - ей така, припомням си някоя нещастна любов от младите години и запявам. А с песните й от новия диск "Красив роман е любовта" ще преживеят отново младостта си всички нейни почитатели.

коментирай

Коментари (2)

 • 002
  3 / 3
  BoReto 12-02-08 07:30ч
  върха е... кефя се на тази музика :)
 • 001
  1 / 3
  Милена 21-01-08 21:29ч
  Това е щастие да доживееш и да остарееш като г-жа Михайлова.

  Нека е жива и здрава още дълги години.
Име:
Мнение:
Попълнете текста от картинката:
captcha

България

Адвокатът на момичето, убило насилника си: Тя трябва да бъде освободена

Свят

Франсоа Оланд създава френска Национална гвардия

Свят

Турция закрива 45 вестника, 16 тв канала, 23 радиостанции и 3 информационни агенции

България

Преводач на нелегални имигранти: През България са минали стотици терористи

Последно обновяване 28 юли, 2016 20:22 ч.

Development PIMDESIGN