Един загина, а 6-ма са ранени след жестока катастрофа край Поморие
Най-малко двама са убитите при престрелката в клуб във Флорида
Мъртви риби изплуваха в пловдивска река
Къде съм ? Начало /

До 5000 лв. за декар в крайморска Добруджа

Земеделската земя встрани от морето варира между 100 и 200 лв., но продавачи няма

0:00, 08 юли 2004 1782 0 коментар
Собствениците на земеделски земи все още печелят малко от нея. Въпреки това те не я продават, а изчакват тя да поскъпне. Снимка Борис ВОЙНАРОВИЧ

Купувачи вече плащат по 4000 - 5000 лева за декар земеделска земя в крайморските села Рогачево и Оброчище до Добрич. Високата цена е заради намеренията в бъдеще да се промени статутът й, а собствениците да получат строителни разрешения, съобщиха местни брокери на недвижими имоти. Преди 3-4 години декар земя в района на курортен комплекс Албена се е продавал по 100 лева. Значителен ръст в цената е отбелязан през миналото лято, когато "Албена"- АД започна да изкупува земеделски парцели за изграждането на летателна площадка, уточниха брокерите. Във вилните зони край курорта декар земя в регулация се продава по 20 000-25 000 евро. Най-голям интерес към парцелите проявяват

граждани на Великобритания, Ирландия, Русия.

По Северното Черноморие се заражда нов вид туризъм, при който чужди летовници искат не просто да отдъхват в хотелска стая, а да разполагат със собствена вила с басейн и с панорамна гледка към морето.

Купувачи масово предлагат по 100-120 лева за декар земеделска земя в района на Добрич през това лято, при 70-90 лева цена за декар през миналата есен. Засега обаче оферти за продажба няма поради очаквания у продавачите, че земята ще поскъпне още.

Според Костадин Батанов, управител на агенцията за недвижими имоти "Тотал-2000" в крайморските общини Балчик и Каварна, не могат да се намерят парцели под 200 лева за декар. Собствениците на ниви се въздържали от продажби в очакване на по-високи цени. В крайморските землища, както и в близките до Добрич села Победа и Владимирово, фермери и земеделски кооперации плащат ренти от 25-30 лева за декар, което стимулира допълнително собствениците да не продават земята си. Арендаторите в Добруджа, които притежават средно по 6000 -7000 декара, продължават да окрупняват своите стопанства и са едни от най-активните купувачи на пазара.

Костадин Батанов смята, че е логично след приемането на България в Европейския съюз държавата да въведе ограничителен режим при изкупуването на земеделска земя от чужди граждани. В противен случай има опасност земята да се превърне в

банка за чужди капитали

а целта трябва да е истинските фермери, които имат интерес да развиват земеделието, да инвестират в България.

Според Системата за агропазарна информация (САПИ) към Министерството на земеделието и горите пазарът на земеделски земи реално започва да действа от 1998 г. Оттогава до 2003 г. са сключени 125 415 сделки, при които са изтъргувани 1 525 410 дка земя. В началото пазарът е бил слаборазвит поради неуредените отношения на собственост. Средната пазарна цена на сключените през 1998 г. сделки е 140 лв./дка, но това са главно земи в близост до население места и с висока категория. През следващата година цената на земята се вдигнала с 5 лв., но тогава пак са се търгували земи, които не са предназначени за земеделско производство, а са закупени с цел промяна на предназначението на използването им.

Чак през 2000-2003 г. пазарът на земеделска земя постепенно набира скорост. Най-атрактивен е той в Североизточния регион на страната. Близо 50 на сто от сключените сделки са реализирани там. Размерът на продадената земя в региона е 60 на сто. Средната пазарна цена за периода 2000-2003 година е 119 лв. за дка.

Умерено развит е пазарът на земеделски земи в Северния централен район на страната, в Южния централен и в Югоизточния район. В Пловдивско, Пазарджишко и Старозагорско пазарните цени са най-високи - средно за периода пазарната цена е 275 лв. дка. Пазарните цени на земята в Северния централен район на страната са едни от най-ниските. Основаната причина е ниската доходност на земеделското производство. Средно за периода пазарната цена е 107 лв./дка.

Най-ниска за страната за 2000-2003 г. е средната пазарна цена в Северозападния район - 104 лв./дка. Тук и в Югозападния район на страната пазарът на земеделски земи е слабо развит. В Югозападния район на страната са продадени едва 23 хил.дка земя, а пазарната цена за периода е 335 лв./дка.

коментирай

Коментари (0)

Все още няма коментари към тази новина. Бъди първи!

Име:
Мнение:
Попълнете текста от картинката:
captcha

България

Един загина, а 6-ма са ранени след жестока катастрофа край Поморие

Спорт

Ювентус отказа 110 млн. евро за Погба от Манчестър Юн

Свят

Мълния уби мъж през мобилния му телефон

Икономика

Спряха нелегален внос на 22 тона черен дроб от Италия

Последно обновяване 25 юли, 2016 18:06 ч.

Development PIMDESIGN