Определиха датата за следващите Оскари
20 лодки изгоряха в Пловдив
Четирима виновни за мелето в Бургас
Къде съм ? Начало /

До 5000 лв. за декар в крайморска Добруджа

Земеделската земя встрани от морето варира между 100 и 200 лв., но продавачи няма

0:00, 08 юли 2004 1768 0 коментар
Собствениците на земеделски земи все още печелят малко от нея. Въпреки това те не я продават, а изчакват тя да поскъпне. Снимка Борис ВОЙНАРОВИЧ

Купувачи вече плащат по 4000 - 5000 лева за декар земеделска земя в крайморските села Рогачево и Оброчище до Добрич. Високата цена е заради намеренията в бъдеще да се промени статутът й, а собствениците да получат строителни разрешения, съобщиха местни брокери на недвижими имоти. Преди 3-4 години декар земя в района на курортен комплекс Албена се е продавал по 100 лева. Значителен ръст в цената е отбелязан през миналото лято, когато "Албена"- АД започна да изкупува земеделски парцели за изграждането на летателна площадка, уточниха брокерите. Във вилните зони край курорта декар земя в регулация се продава по 20 000-25 000 евро. Най-голям интерес към парцелите проявяват

граждани на Великобритания, Ирландия, Русия.

По Северното Черноморие се заражда нов вид туризъм, при който чужди летовници искат не просто да отдъхват в хотелска стая, а да разполагат със собствена вила с басейн и с панорамна гледка към морето.

Купувачи масово предлагат по 100-120 лева за декар земеделска земя в района на Добрич през това лято, при 70-90 лева цена за декар през миналата есен. Засега обаче оферти за продажба няма поради очаквания у продавачите, че земята ще поскъпне още.

Според Костадин Батанов, управител на агенцията за недвижими имоти "Тотал-2000" в крайморските общини Балчик и Каварна, не могат да се намерят парцели под 200 лева за декар. Собствениците на ниви се въздържали от продажби в очакване на по-високи цени. В крайморските землища, както и в близките до Добрич села Победа и Владимирово, фермери и земеделски кооперации плащат ренти от 25-30 лева за декар, което стимулира допълнително собствениците да не продават земята си. Арендаторите в Добруджа, които притежават средно по 6000 -7000 декара, продължават да окрупняват своите стопанства и са едни от най-активните купувачи на пазара.

Костадин Батанов смята, че е логично след приемането на България в Европейския съюз държавата да въведе ограничителен режим при изкупуването на земеделска земя от чужди граждани. В противен случай има опасност земята да се превърне в

банка за чужди капитали

а целта трябва да е истинските фермери, които имат интерес да развиват земеделието, да инвестират в България.

Според Системата за агропазарна информация (САПИ) към Министерството на земеделието и горите пазарът на земеделски земи реално започва да действа от 1998 г. Оттогава до 2003 г. са сключени 125 415 сделки, при които са изтъргувани 1 525 410 дка земя. В началото пазарът е бил слаборазвит поради неуредените отношения на собственост. Средната пазарна цена на сключените през 1998 г. сделки е 140 лв./дка, но това са главно земи в близост до население места и с висока категория. През следващата година цената на земята се вдигнала с 5 лв., но тогава пак са се търгували земи, които не са предназначени за земеделско производство, а са закупени с цел промяна на предназначението на използването им.

Чак през 2000-2003 г. пазарът на земеделска земя постепенно набира скорост. Най-атрактивен е той в Североизточния регион на страната. Близо 50 на сто от сключените сделки са реализирани там. Размерът на продадената земя в региона е 60 на сто. Средната пазарна цена за периода 2000-2003 година е 119 лв. за дка.

Умерено развит е пазарът на земеделски земи в Северния централен район на страната, в Южния централен и в Югоизточния район. В Пловдивско, Пазарджишко и Старозагорско пазарните цени са най-високи - средно за периода пазарната цена е 275 лв. дка. Пазарните цени на земята в Северния централен район на страната са едни от най-ниските. Основаната причина е ниската доходност на земеделското производство. Средно за периода пазарната цена е 107 лв./дка.

Най-ниска за страната за 2000-2003 г. е средната пазарна цена в Северозападния район - 104 лв./дка. Тук и в Югозападния район на страната пазарът на земеделски земи е слабо развит. В Югозападния район на страната са продадени едва 23 хил.дка земя, а пазарната цена за периода е 335 лв./дка.

коментирай

Коментари (0)

Все още няма коментари към тази новина. Бъди първи!

Име:
Мнение:
Попълнете текста от картинката:
captcha

Долче вита

Тати продаде App за $54 млн. и приключението продължава

Свят

Изчислиха кой колко не е спал след референдума

Спорт

Левски заплаши да напусне първенството

Спорт

Изтече снимка на Citroen C3

Последно обновяване 1 юли, 2016 11:53 ч.

Development PIMDESIGN