В развод: Амбър Хърд се среща с милиардер, Джони Деп смени прическата
Бойко Борисов: Полицията и армията полагат огромен труд, за да опазят границите ни
Германската полиция: Касапинът от Мюнхен няма нищо общо с Ислямска държава
Къде съм ? Начало /

Доц. Анелия Буева: Високата температура може да е знак за проблем с бъбреците

Децата, които натоварват организма си с излишни килограми, стигат до хронично заболяване

13:39, 11 септември 2012 9308 0 коментар
Доц. Анелия Буева, нефролог

Доц. д-р Анелия Буева е национален консултант по детски болести. Тя е ръководител на Клиниката по нефрология и диализа в Специализираната детска болница в София. Специалистът по нефрология става инициатор за наблюдение на бъбречните болести, което се прави за пръв път в Европа.

- Доц. Буева, разполагате ли с нови данни по отношение на бъбречните заболявания при децата?
- Бих искала да кажа, че за пръв път в Европа се прави такъв скрининг и той е в България. Такова изследване не е провеждано до момента освен в Япония, и то само за наличие на белтък в урината, тъй като това са много скъпи изследвания. Поначало ние няма как да сравним нашите, тъй като нямаме с какво. Това, което установихме с ехограф, от една страна, са вродени аномалии. С ултразвук успяхме да установим и доста функционални отклонения. Това касае главно пикочния мехур, който е орган, командван от мозъка. Децата, притеснявайки се да използват тоалетните в детските градини и училища, отлагат отиването и в резултат на това правят повтарящи се уроинфекции. Някои се лекуват, а други се оперират. Другото, което направихме, е лабораторно изследване с тест лента с 12 показателя в урината като съдържание на кръв, на левкоцити, на белтък и др. Извън това изследвахме артериалното налягане с преносим монитор. Измервахме също така обиколка на корема, ръст и тегло, за да изчислим какъв процент от децата са затлъстели, кои са с наднормено тегло. Тези деца натоварват бъбреците си с излишни килограми, което след години може да доведе до хронично заболяване. От всички тези параметри ние извлякохме резултати за честотата на аномалиите, за функционалните проблеми, затлъстяването и високото артериално налягане. За всички тези неща вече може да се говори в проценти. До момента сме прегледали 4055 деца от Варна, Добрич, Кърджали, Смолян, Враца и София. Предстои да направим изследвания и в Бургас по желание на кмета. Във Враца предстои да направим специално изследване на деца от фамилии с балканска ендемична нефропатия. Това е заболяване, което е известно от години. Болните са на диализа след 50-годишна възраст. Преди години такива пациенти са умирали масово от бъбречна недостатъчност. Досега децата от тези фамилии не са били изследвани. От изследването ни се оказа, че всички фамилии с това заболяване са с минимални количества на белтък в урината, което е възможно обяснение за тази бъбречна недостатъчност след 30-40 години. Това са 8-9-годишни деца, които вече има белтък, макар и в минимални количества. Знае се, че това е елемент, който, съществувайки в урината, уврежда бъбреците. Нашата мисия тази есен е, ако можем, да помогнем на тези деца.

- Какъв процент от децата се раждат с вродени аномалии?
- Около 4,8% от децата са с аномалии в отделителната система. Много висок процент са с функционални проблеми – над 9%. Децата с високо артериално налягане са около 8,5%, което е много голям процент. Честотата на деца с балканска ендемична нефропатия е около 5%, а само във Враца е над 17 на сто. И още нещо изключително интересно – ние зададохме още един специфичен въпрос в информираното съгласие – дали децата са недоносени. Нефроните, които съставят структурата на бъбреците, се изграждат до 34-ата седмица на бременността. Това означава, че родените по-рано са с вроден дефицит на нефрони и техните бъбреци не са абсолютно пълноценни, както на доносените деца. Затова тези малки количества белтък вече са знак, че има отклонения. Установихме, че 68% от недоносените деца имат минимални количества белтък в урината, а повече от 18% са затлъстели. Обгрижването на недоносените деца трябва да включва един път годишно проверка на белтъка в урината, има медикамент, който може да се справи с този елемент. Установихме и няколко, родени само с един бъбрек – това е най-тежката вродена аномалия.

- Какви са симптомите, които могат да подскажат на родителите, че детето им има проблем?
- Симптом, който може да подскаже, че детето има проблем, е високата температура. Родителите трябва да са информирани, че при висока температура, без да кашлят и кихат, без да има видимо страдание, е препоръчително да се изследва урината. Характерно за малката възраст, в първите години от живота, е, че едно възпаление на бъбреците протича само с температура. Не е редно да се дава антибиотик само защото детето има температура. Съществуват обаче отклонения, които клинично не се проявяват.

- Освен затлъстяването какви други фактори могат да спомогнат за развитието на бъбречно заболяване?
- Затлъстяването рефлектира върху бъбречната функция, фактор е и артериалното налягане. Но тогава има заболяване, по повод на което се търси и бъбречно такова. Пациентите смятат, че когато има наднормено тегло, може да имат проблем с кръвното, но това, че може и бъбрекът да страда, е далеч от тяхното мислене. А трябва да се направи преглед.

- Съществува ли специфичен режим на хранене, чрез който можем да се предпазим от заболяването?
- Да, но трябва да подчертая, че не можем да се предпазим от всичко. Много е важно какво е отклонението - дали има дефицит на нефрони, дали е функционално заболяването. Трябва да се проследи дали има артериална хипертония в семейството. Ако тя съществува две десетилетия, променя бъбрека, рефлектира негативно върху неговата функция. Това означава, че много рано трябва да се лекува артериалното налягане. Имахме случай на дете, което е с високо артериално налягане, което при изследване се оказа, че е с един бъбрек и има камък в него. Теглото му беше над 90 килограма, а това е дете на 16 години.

- Каква част от възрастните боледуват от бъбреци?
- Около 13% от възрастното население има различни степени на бъбречна недостатъчност. Това е ужасяваща статистика. Заболяването минава през три стадия на бъбречна недостатъчност. При терминална бъбречна недостатъчност вече трябва да се премине към диализно лечение. Това вече е състояние на невъзможност на бъбрека да очиства отпадните продукти. Трудно е да се каже точно колко души са на такова лечение в България, но броят им надвишава 3000. Ключът за намаляване на тази заболеваемост при възрастните е да се установяват рано неуловими иначе отклонения.

коментирай

Коментари (0)

Все още няма коментари към тази новина. Бъди първи!

Име:
Мнение:
Попълнете текста от картинката:
captcha

Свят

Увеличиха на до 30 дни задържането под стража в Турция

Спорт

Мирела Демирева спечели сребро от Диамантената лига

Долче вита

Едуард Сноудън създаде калъф за телефон, който показва кога данните от него се следят

Свят

Съдебният процес срещу Гюлен и приближените му ще започне през ноември

Последно обновяване 23 юли, 2016 17:28 ч.

Development PIMDESIGN