Убиецът от "Хаджи Димитър" нокаутирал младеж 10 дни преди касапницата
Ограничават движението на тирове в тунела „Витиня”
Четири спасителни акции в планините
Къде съм ? Начало /

Доц.Мълчанова: Мидокалм премахва болките в кръста

0:00, 17 юли 2003 64574 6 коментарa

- Наскоро излезе вашата книга "За болките в кръста и как да се предпазим от тях", илюстрирана от известния карикатурист Борис Димовски. Какво съдържа тя?

- В нея на достъпен, но достатъчно научен стил се представят заболяванията на кръста и на произлизащите от него нервни структури - нервните коренчета и периферните нерви - и причините за тях. 80 процента от човечеството поне веднъж страда от остри болки в кръста.

- Кои са заболяванията на кръста?

- Лумбаго, лумбалгия, дискова херния, дископатия, лумбо-радикулит, ишиас и др. Кръстът е ахилесовата пета на гръбнака, защото съставящите го прешлени са натоварени с много функции. Първата функция е статичната - носи цялото тяло, преодолявайки земната гравитация. Втората е динамичната - придвижва тялото в пространството и извършва разнообразни движения в лумбалната област. Третата е охранителната - през каналите на прешлените му преминават гръбначният мозък и нервните коренчета, произхождащи от него, а пък от тях произлизат съответните периферни нерви. През прешлените преминават и кръвоносни съдове.

- Каква е задачата на междупрешленните дискове и стави?

- Междупрешленните дискове и стави са свързани с динамичната функция - благодарение на тях се осъществяват движенията на гръбначния стълб и придвижванията на тялото в пространството. При прекомерни статични и динамични натоварвания и при напредване на дегенеративните процеси в гръбнака някои от тези структури може да се разрушат. Това причинява болка.

- Бихте ли посочила примери за прекомерни натоварвания на междупрешленните дискове и на ставите?

- Такива натоварвания има дори при извършване на невинни на пръв поглед, но зле премерени движения. Например внезапното ставане от леглото, елементарното протягане с цел оправяне на кревата. За съжаление нерядко след такива движения не можем да се помръднем, оставаме в сгънатата или усукана поза.

- Коя е причината?

- Лумбалната област, т.е. кръстът, е твърде уязвима, защото е богата на много нервни елементи. Тъкмо тези елементи са източник на болка. Както пазим очите си, така трябва да пазим и кръста. Веднъж излекувани, при различни провокации болките може да се повторят, че и да се потретят.

- Провокациите какви са?

- Ролята на провокация могат да изиграят еднотипните пози - няма професия, която да не е застрашена от тях. Зъболекарите например непрекъснато работят при усукана позиция на кръста. Провокатори са още неколкочасовото вдигане на тежести, продължителният престой пред компютъра и др.

- Някои спортове вписват ли се в графата "провокатори"?

- Да, в книгата ми се посочва защо те са опасни. Най-безопасният спорт е плуването, то е най-хармонично за кръста. Тенисът обаче е опасен, защото включва усукващи движения. Но не трябва да виним само физкултурата.

- Кой е другият виновник?

- Цяла седмица сме твърде неподвижни и през почивните дни решаваме да се разкършим на фитнес. Или пък отиваме на вилата и започваме да косим, да да плевим, да вдигаме тежки предмети и т.н., без да сме подготвили добре мускулатурата и кръста.

- Какво лечение препоръчвате при болки в кръста?

- То включва повлияване на дисковете и ставите с мануална терапия например, но извършвана само от лекар специалист, или пък екстензии, ако са поносими от организма. Веднага след това са необходими няколко дни покой с медикаментозно лечение.

- Кои медикаменти имате предвид?

- Имам предвид най-вече така наречените cox-2-инхибитори. Лично аз съм много доволна от препарата мидокалм, който въздейства както върху болезнената мускулатура, която много често изпада в спазми заради основното заболяване, така и върху рецепторите за болка, заложени в дисковете и ставите на гръбнака. Мидокалм въздейства и по хода на тази болка чак до централната нервна система, но не предизвиква сънно състояние. С други думи можеш да го приемеш и после да шофираш. Препоръчвам този медикамент, но дозата му трябва да е по-голяма от предписваната досега.

- А препоръчвате ли физиотерапия?

- В зависимост от стадия на заболяването съветвам едновременно с медикаментите да се проведе, ако е възможно, подходяща физиотерапия. Може и иглотерапия. Ако се провежда мануална терапия и се даде мидокалм, ефектът ще е налице след няколко дни. Въз основа на този ефект може да се добави евентуално някаква физиотерапия. Или пък да се препоръча специалния колан лумбостат, който да затвърди ефекта.

коментирай

Коментари (6)

 • 006
  3 / 7
  Lidia Viktorova 30-01-15 20:05ч
  Tova e istinski Public Relations! Ne vjarvajte na vsichko koeto chetete mili xora!
 • 005
  2 / 10
  Баева 14-09-14 14:48ч
  Аз също съм ги употребявала в същата комбинация госпожо Попова,днес пак ме хвана дисковата херня и искам пак да пия Мидокалм но се чудя може ли да ги пия след като съм пия и хапчета за високо кръвно,историята ми е още
 • 004
  1 / 7
  Анонимен 02-09-11 18:05ч
  iskam da osvabnam

 • 003
  3 / 9
  Христова 20-01-10 13:11ч
  От около 6 месеца изпитвам неприатни болки в берото и задната част на коляното. Личната лекарка ми предписа Мидокалм и 1 инжекция Дипрофос. Изпих един блистер и се отказах. Болката продължи, и от 5 дни започнах да пия отномо Мидокалм още
 • 002
  3 / 5
  Skrewdriver 06-10-09 20:28ч
  И плуването е вредно за кръста,ако незнаеш как и не си разгрял преди това,също и малашитата!
 • 001
  1 / 7
  popova 22-11-07 16:14ч
  отлични са резултатите при употребата на Мидокалм 0,150мг.аз лично съм го ползвала в комбинация с неоробекс и 3бр.инжекции Дипрофос. заболяването ми е дискова херния.
Име:
Мнение:
Попълнете текста от картинката:
captcha

Свят

16 души загинаха след инцидент с балон в Тексас

Спорт

Изхвърлиха руските щангисти от Олимпийските игри в Рио де Жанейро

Спорт

Григор Димитров отстъпи на 6-ия в света Нишикори в Торонто

Спорт

ЦСКА победи с 2:0 Славия в първото столично дерби за сезона

Последно обновяване 31 юли, 2016 17:44 ч.

Development PIMDESIGN