Германско списание провокира Ердоган: Неговият пенис също се бунтува
Григор Димитров отстъпи на 6-ия в света Нишикори в Торонто
Брюксел смекчава санкциите срещу Русия заради българите
Къде съм ? Начало /

Елитните гимназии

0:00, 15 юли 2004 65880 26 коментарa
Кои са елитните гимназии в България На стр. 12-13
01/03

Солидното средно училище има не по-малко значение за цялостното образование на личността от качеството на висшето училище. Така твърдят експерти по образование по света. А шансовете на един ученик да продължи образованието си в престижен университет зависят още от средното училище.

Най-големият интерес за средното образование у нас винаги е бил към езиковите училища. Статистиката отчита, че сега напливът към някои гимназии не е толкова силен като в миналото. Причините са, че вече има и много частни училища, които събират децата на по-заможните хора, също и в по-ниската раждаемост в края на 20-и век у нас и емиграцията на част от икономически активните хора зад граница.

В съвременни условия интересът към езиковите училища има нов нюанс - те са като виза за чужбина. Не случайно балът в немската гимназия е най-висок. Учениците там получават германска диплома и голяма част от тях заминават да следват в Германия.

Не е ясен процентът на випускниците на различните гимназии в страната, които заминават да следват в чужбина. Често в гимназиите нямат такава информация, защото губят връзка с учениците си и разбират със закъснение, че някои от тях учат в САЩ примерно.

Наред с езиковите гимназии в страната няколко математически и други гимназии се очертаха като елитни за България. Те също са с усилено изучаване на чужд език и учениците им често продължават да учат зад граница.

Каква част от заминалите навън ще се върнат? Никой не знае. Но тече неизбежен процес на отваряне на България към света. Някои ще се върнат след завършването си, други - след години. Някои ще останат там. При всички положения явлението е положително. Светът става все по-глобален и географската принадлежност има все по-малко значение. При съвременните комуникации и скъсени разстояния можеш да живееш, да бъдеш българин и да отстояваш националното навсякъде по света.

По-долу тук са описани накратко училищата в страната, които според преобладаващото мнение произвеждат елита на нацията.

Първа английска гимназия - София

Бал:

Момичета Момчета

максимален 35.626 максимален 35.314

минимален 33.126 минимален 32.188

Прием: 91 момичета/91 момчета, в които се включва бройката на хронично болните (държавен прием - 6 момчета и 3 момичета)

Тази година децата ще се обучават в седем паралелки - две с втори език немски, две с испански, две с френски и една паралелка с руски език. Профилираното обучение започва в 11-и клас с български език и литература, математика и химия като избираеми предмети, в 12-и клас продължава с информатика, история, география, физика. Гимназията е известна с духовия си оркестър, мажоретен състав, танцов и вокален състав, отборите по дебати и лингвистика.

Силната подготовка по английски език позволява кандидатстване в чужбина. Около 40% от завършилите продължават обучението си в американски и западни университети. Възпитаници на гимназията учат в известните университети Харвард, Колгейт, Йейл и др.

През 2004 трима ученици са наградени с национална диплома (престижна диплома, която се издава от МОН за добро представяне на състезания и олимпиади), две ученички са се класирали в трети кръг на олимпиадата по български език и литература и вече са приети в Софийския университет без изпит, гимназията ще се представи и на Международната олимпиада по география в Полша.

Софийска математическа

Бал:

Паралелки с английски език Паралелки с немски език

максимален 36.000 максимален 35.750

минимален 32.625 минимален 33.125

Освен математика и информатика в гимназията интензивно се изучават чужди езици, предлага се тясно специализиран природо-математически профил. Материалната база е подходяща за изучаваните специалности - училището разполага със седем модерно оборудвани кабинета по информатика, които ежегодно се обновяват. Дипломите от математическата гимназия се издават по-рано от обичайните дати с цел улесняване на завършващите, които кандидатстват в чужбина. Много от възпитаниците на училището се реализират в чуждестранни университети. Всяка година ученици от СМГ се връщат с отличия от международни състезания по математика и информатика. Четирима от шестимата българи, които получиха златни медали на миналогодишната олимпиада по математика в Токио, са от математическата гимназия.

II Немска гимназия - София

Бал:

Паралелки с немски

Момичета

максимален 34.688

минимален 32.750

Момчета

максимален 33.314

минимален 31.626

В 73-о СОУ паралелките са 5 - четири с немски и една с френски език. Като задължителен втори език децата изучават руски. Учениците от немските паралелки имат възможността да придобият т.нар. Sprachdiplom II степен (международен документ за владеене на немски език), изучаващите френски полагат изпит за международно признат френски сертификат, всички могат да положат и аналогичен изпит по руски. В гимназията работят немско-, френско- и руско-езични преподаватели, а училището предлага различни програми за краткосрочно обучение в чужбина.

Френска гимназия - София

Дипломите й се признават във Франция. Учениците са освободени от приемен изпит по език при кандидатстване във фенски университети. Част от завършилите стават студенти в Париж, Страсбург, Лион, Ница.

Тази година минималният бaл в елитната гимназия е 30,314 за младежи и 32,230 за девойки. Очаква се за второто класиране да останат свободни 20 - 25% от местата - 97 момчета и 92 момичета.

Преподавателят в осми клас е французин. Тази година в гимназията има два международни класа, в които заедно учат българи и деца от други европейски страни. Едната паралелка е с работен език френски, другата - с английски. Гимназията участва в програма за обмен на ученици с училище в Нант. Нейни възпитаници редовно заемат най-престижните места в състезанието "Да опознаем Франция". Сред най - известните личности, дипломирали се в гимназията, са депутатът Драгомир Драганов, Надежда Михайлова, Йоана Буковска, Искрен Пецов.

Национална пиродо-математическа

Училището е лицей на Софийския университет. Изпитите за кандидатстване са самостоятелни. Предлагат се пет профила - математиака, биология, химия, физика и науки за земята. Най-висок е балът за кандидатствалите с математика (22,73) и химия (21,74).

Училището има висококвалифицирани учители, много от които са автори на учебници или имат академична кариера. Преподаването по специалните предмети се води от преподаватели на Софийския университет, БАН и учители от НПМГ. Всички ученици изучават разширено английски език, а от 9 клас избират втори език между немски, испански и руски.

По-голямата част от випускниците на гимназията стават студенти в съответните факултети на СУ, в медицинските и икономическите ВУЗ-ове. Има завършили НПМГ, които получават висшето си образование в Принстън и Харвард.

Всяка година част от учениците на Природо-математическата гимназия стават студенти без изпит благодарение на отличните си оценки на националния кръг на олимпиадите. В момента осем души представят училището на международни състезания по математика, биология, химия и физика. Ученици имат златни медали от международни състезания.

Испанска гимназия - София

Гимназията съществува от 1991 г. и тази година изпраща десетия си випуск. През 2004 г. от 130 дванадесетокласници 102-ма завършват с отличен успех.

Тази година Испанската гимназия пак ще приеме 130 осмокласници, разпределени в пет паралелки, поравно момчета и момичета. Тази година на първо класиране минималният бал за момичета е 32.938, а за момчета - 31.126 , при максимален бал 36.

Испанската гимназия дава възможност за получаване на испанска диплома за завършено средно образование след успешно положен изпит. За тези, които искат да продължат образованието си в Испания, се организират кандидат-студентски изпити оттук.

Всяка година в училището преподават различни учители от Испания. Акцент в обучението е вторият чужд език, като гимназистите могат да избират между английски, френски и португалски език.

Втора английска - София

Втора английска гимназия "Томас Джеферсън" съществува от 14 години. Тази година максималният бал за прием в гимназията на първо класиране е 33.00 за момчета и 34.750 за момичета. Минималният бал е съответно 30.75 и 32.314. Местата за кандидат-гимназисти са 156, разпределени поравно между младежи и девойки. Училището предлага избор между шест профилирани паралелки след осми клас - хуманитарна, филологическа, математика и информатика, математика и литература, математика и физика, химия и биология. Изборът за втори чужд език е между испански, немски и френски.

По традиция над 90 процента от завършващите успяват на кандидат-студентската кампания. От тазгодишния випуск 36 студенти ще учат в САЩ, 5 - във Великобритания.

От няколко години двете английски езикови гимназии в София не разполагат с чуждестранни преподаватели. Причината е, че Великобритания прекъсва договора си с България по програмите за обмен на учителски кадри за сметка на помощ в образованието на страните от бившия Съветски съюз. Американският Корпус на мира пък изпраща учители по английски език само за специализираните езикови училища в провинцията.

Национална гимназия за древни езици и култури

Т.нар. Класическа гимназия в София приема 28-ия си випуск. След първото класиране минималният бал за момичета е 31,76, а за момчета 28. Тази година пълните шестици са само 2. Допълнителни бройки няма да се отпускат. В гимназията има строго фиксиран прием от години - 45 момичета и 45 момчета. Кандидатите с еднакъв състезателен бал се класират, дори и да се надхвърли определената бройка. Резервите за следващо класиране ще трябва да изчакат крайния срок за записването 25 юли, за да разберат дали някой от приетите се е отказал.

Възпитаниците на НГДЕК са "класици" в Европа и целия свят. Учениците продължават образованието си в СУ "Св. Климент Охридски", университетите в Бостън, Кеймбридж, Оксфорд, Рим, Виена, някои вече са завършили най-елитния френски университет Сорбоната. В повечето случаи възпитаниците на НГДЕК успяват да се преборят с конкуренцията и стават преподаватели и професори според високите европейски стандарти. Едно от известните имена на гимназията е Велизар Сандовски, който си служи с 13 езика и е два пъти доктор на Виенския университет. Австрийската академия на науките му е възложила да разработи Център по иранистика там. Античният театър към НГДЕК, чийто постановки са изцяло на латински език, е печелил престижни конкурси в Италия.

Гимназията са завършили телевизионните водещи Александър Пелев, Миа Сантова, актьорът Алек Попов, Иван Радоев, радиожурналистът Петър Волгин и др.

Математическа и английска - Русе

За новата учебна година Математическата гимназия в Русе "Баба Тонка", която има 140-годишна история, ще приеме 130 ученици в 5 паралелки. Най-високият бал е от 35.564 до 28.064. Две от паралелките са с профил математика, други две - с профил информатика, и една с профил биология. Възпитаници на гимназията са поетът Стефан Цанев, музикантът Васил Казанджиев, сегашният министър Димитър Калчев и др. Много от завършилите училището са утвърдени учени или отлични студенти зад океана. Бившят възпитаник Добрин Драганов е сред отличните студенти в прочутия Масачузетски технологичен институт, Любомир Димитров завършва с отличие другия прочут Калифорнийски технолигичен институт. Директорът на училището пази дебела папка с грамоти на днешните ученици, отличията от авторитетни международни състезания.

От 35.500 до 26.876 е балът за прием в русенската Английска гимназия "Гео Милев". Преподавателите са с _ и __ клас квалифицкация, има и учители чужденци. 100% от завършилите училището продължават образованието си. Около 15% - в чужбина. През 2004 г. тук ще учат 130 нови гимназисти в четири паралелки с английски, а в една паралелка - с френски изек. След Х клас като втори избираем език те ще изучават немски, испански или руски. Гимназията е на 40 години. Сред випускниците й са Любомир Тодоров-говорител на Външно и бивш зам.-министър, Димитър Желев - шеф на Алианц-България и др. Ученикът Светослав Колев е носител на сребърен медал от балканиадата по информатика за тази година. Випускничката Наталия Митева е обявена за студент на годината в САЩ за миналата година.

Математическа и езикови - Варна

С най-висок бал 35,5 са приети младежи и девойки в специалността математика и английски език в математическа гимназия "Д-р Петър Берон". Има и паралелка математика и информатика.

В английската паралелка на Първа езикова гимназия са били приети деца с бал окло 35. Минимална е разликата за немски език в същото училище. В Четвърта езикова са приети деца със среден бал 31 за паралелките с френски и испански. В Пета езикова гимназия приемът е с бал над 33 , а в руското училище - 32. Вицепремиерът Николай Василев и бившият шеф на разузнаването Димо Гяуров са възпитаници на Първа езикова гимназия във Варна.

З престижни училища в Бургас

Само две момичета постигнаха максималния брой от 36 точки в класирането за елитните гимназии в града. Едното е пожелало да учи математика, а другото английски език.

За елитни училища в Бургас от години се смятат природо-математическата, английската и немската. 1700 катдидат-гимназисти се състезаваха за 1740 места, след като точно 400 получиха чисти двойки. Много е вероятно да останат и незаети места. В миналото за езиковите гимназии в града са се състезавали до 8 души за едно място.

Математическа - Плевен

От години гимназията е на четвърто място по оценки и класации в състезания и олимпиади сред природо-математическите учебни заведения в страната. 80% от обявените 182 места се запълват при първо класиране, при първо желание. Останалите 36 места са с изучаване на френски език. Обикновено мераклиите за него предпочитат другото елитно училище в града - езиковата гимназия. Френският език от две години е въведен и като предмет в математическата гимназия. Възпитаничката на математическата гимназия Валерия Виткова е спечелила преди няколко месеца бронзов медал на международна олимпиада по философия. Математическата гимназия е завършил и депутатът от БСП Румен Петков.

Пловдив - бройките повече от кандидатите

За пръв път тази година в Пловдив местата в елитните гимназии са с около 400 бройки повече, отколкото кандидатите. Това означава, че ако кандидат има положители оценки, влиза, макар и на трето класиране. В Математическата, Търговската или Английската гимназия обаче местата са запълнени още при първото класиране. В Английската гимназия най-високият бал е при момичетата - 35,876, а минималният за тях е 32,314. Момчетата се приемат с 35,126 - 30,438 точки.

Най-високият бал при момчетата в Пловдивска област е 35,625 на кандидат в Математическата гимназия. В паралелка системно програмиране с английски език най-ниското ниво за момчета слиза на 33.096, а за момичета - 31.500.

коментирай

Коментари (26)

 • 026
  -1 / 5
  Анонимен 09-11-14 14:01ч
  Сериозно ли не сте включили Езиковата Гимназия в Ловеч, от която водят началото си Първа Английска Гимназия и Френска Гимназия във Варна?
 • 025
  1 / 7
  Анонимен 13-05-14 17:03ч
  Защо тук я няма НАЙ-ЕЛИТНАТА гимназия в България - 91 НЕГ "Проф. Константин Гълъбов"? Тя е пред СМГ И 1 АЕГ.
 • 024
  2 / 6
  Просто мнение 13-05-14 16:35ч
  Айде, айде. Защо ГПЧЕ Плевен го няма? Туй "ЕмГе" преФалено ли ще сишете в статията. Боже, да се смееш ли, да плачеш ли! Елитното ви ЕмГе е такова само на име. В него НЯМА математици. В него има само терминатори, още
 • 023
  0 / 4
  Анонимен 06-06-13 08:45ч
  Не знам какво ще правя бала ми е 28 в кое училище да кандидатствам В търговската може ли отсенките по бел и математика са 4.30 и 3.48 Кое училище ще ми препоръчате
 • 022
  3 / 7
  НГДЕК 15-05-13 16:55ч
  НГДЕК е училището, което дава на учениците си изключително много - прекрасни преподаватели, възможност за извънкласни дейности - спор, хор, театър и др., много нови приятели, отлична подготовка по история, литература, древните езици, обща култура... НГДЕК е училището, в което още
 • 021
  3 / 7
  Анонимен 15-05-13 16:52ч
  Най-елитна си остава Класическата гимназия!
 • 020
  3 / 5
  Анонимен 05-12-12 20:41ч
  ЗАЩО НЕ ПРИСЪСТВА "ТЪРГОВСКАТА ГИМНАЗИЯ" БЕ ХОРА????
 • 019
  4 / 6
  Анонимен 17-05-12 20:48ч
  Не разбирам защо Гимназията за романски езици в Бургас не е включена в класацията, а тази английска, която последните години тоооолкова се разпадна я хвалят много ! Възмутен съм, а на бъдещи седмокласници в Бургас - не им я препоръчвам още
 • 018
  6 / 8
  Анонимен 17-01-12 20:03ч
  защо в тази класация не присъства софийската немска и не говоря за "втора" немска, а за истинската Немска Езикова Гимназия ?
 • 017
  7 / 7
  Valentin Ignatov 22-06-11 11:03ч
  Otdavna se znae ,che Nemskata v Bourgas e nai-elitnoto uchilishte v Bulgaria! :)
 • 016
  3 / 7
  Анонимен 11-06-11 21:41ч
  някой знае ли какъв е минималният бал в ЕГ"Иван Вазов" Пловдив или пък ГПЧЕ"Асен Златаров"Хасково
 • 015
  5 / 7
  Анонимен 11-06-11 21:10ч
  някой знае ли какъв е минималният бал в ЕГ"Иван Вазов" Пловдив или пък ГПЧЕ"Асен Златаров"
 • 014
  3 / 7
  Анонимка 31-05-11 16:28ч
  Някой знае ли какъв е бала с който приемат ученици в ГПАЕ в Бургас за 2011?
 • 013
  4 / 6
  Анонимен 30-05-11 14:17ч
  смятам да кандидатствам в английската в бургас

  откъде да разбера какви паралелки има и с какъв бал са
 • 012
  3 / 7
  Kandidat 2010/2011 25-09-10 13:47ч
  Аз смятам да кандидатствам в Немска, Френска, Испанска, СМГ, НГДЕК и НПМГ. Някакви отзиви?
 • 011
  3 / 5
  Елвис 10-09-10 19:59ч
  Най-елитната гимназия в Бургас е Английската гимназия. Тук са отличниците от всички училища в града. Средата е елитарна. Има класа.
 • 010
  3 / 5
  anonimka 12-06-10 23:27ч
  kusmet

 • 009
  2 / 4
  umna hubavica 12-06-10 23:25ч
  dano me priemat v PMG v burgas
 • 008
  4 / 6
  anonimka 12-06-10 23:24ч
  smqtam 4e v burgas e po-zle ot sofiq,no pak stava

 • 007
  1 / 5
  qsnovidata_96 07-12-09 14:28ч
  uuuuuuuuuuuuuuuuu gadost daite snimka na gimnaziqta pederasi smotani
 • 006
  1 / 5
  -А. 08-07-09 16:16ч
  Когато аз кандидатствах в Бургас през 2000 г., се борихме 8 човека за едно място. И трябва да призная - безкрайно доволна съм от Английската гимназия там, където учих!!!
 • 005
  -2 / 4
  anonimna 15-07-04 20:18ч
  interesno kade li se narejda Ezikovata gimnazaia v Pleven?!?
 • 004
  3 / 5
  PEDAGOG 15-07-04 11:31ч
  ДРАГИ МИ VAS, чуждото яйце ВИНАГИ е по-голямо, чуждата работа ВИНАГИ е по-малко. . . . Последното нещо върху което исках да акцентирам е заплатата.
  Дори и 10 000 лева заплата да дадат на учителите, при тази ситуация в още
 • 003
  2 / 6
  vas 15-07-04 10:10ч
  Драги ми "PEDAGOG",

  за работата която вършат и за усилията които полагат и тези заплати са много големи.

  за съжаление!
 • 002
  2 / 6
  PEDAGOG 15-07-04 09:33ч
  Масовото българско училище е под всякаква критика - и като материална среда и като учебници и като равнище на преподаване. . . . Какво искате:ЕДИН ЛИШЕН ОТ ДОСТОЙНСТВО И УВАЖЕНИЕ, УНИЗЕН БЕЗКРАЙНО УЧИТЕЛ ДА ВЪЗПИТАВА ДОСТОЙНИ ХОРА ЛИ? такова нещо още
 • 001
  -3 / 5
  Петя Трифонова 15-07-04 07:52ч
  Драги редактори, проверявайте текстовете във вестника. Откога писателят Алек Попов стана актьор?!!!
Име:
Мнение:
Попълнете текста от картинката:
captcha

Спорт

ЦСКА победи с 2:0 Славия в първото столично дерби за сезона

Култура

Приказки от календара: АВГУСТ

България

ВКС: Александър Томов е невинен за присвояване

Икономика

"Карфур" не работи поради "технически причини", измамени доставчици завеждат дела

Последно обновяване 30 юли, 2016 12:30 ч.

Development PIMDESIGN