Връщат старите правила за казаните за ракия
Даниел Митов във Фейсбук: България поема председателството на ЕС от 1 януари 2018 г.
Българското знаме ще се развее в Рио в понеделник
Къде съм ? Начало /

Гаврил Митов: Срокът за обезщетения за лихвоточките изтича

Влогът може да се прехвърли на деца и съпрузи, обясни изпълнителният директор на Националния компенсационен фонд

15:00, 16 април 2009 9371 2 коментарa
Гаврил Митов тифец

Гаврил Митов е роден в Благоевград. Завършва висше образование в Софийския университет „Свети Климент Охридски”, специалност право. Работи 21 години в системата на строителното министерство. От 15 години е в Националния компенсационен фонд, като от 11 години е изпълнителен директор на институцията.



- Г-н Митов, какво трябва да направят собствениците на лихвоточки, за да могат да получат обезщетение? Известно е, че след 1991 г. обезценените от инфлацията жилищно-спестовни влогове в някогашната ДСК бяха преобразувани в лихвоточки.


- Първото нещо, което трябва да направят гражданите, е до 21 май да се запишат в списък по общини в зависимост от мястото на откриване на влога. За да се стигне до компенсация, собственикът на лихвоточки трябва да отговаря на няколко условия. Едното е да не притежава движимо и недвижимо имущество над 40 000 лв. Другите са да не притежава имот, годен за обитаване, да не е прехвърлил жилище след 1981 година и да е картотекиран в общината отново по местоживеене, като крайно нуждаещ се от жилище.

Ако влогът му е открит в Силистра, а той живее в Петрич, удостоверението се издава от кметството в Петрич, а документите се подават там, където е открит влогът. Ако притежателят на лихвоточки отговаря на всички условия, списъкът се одобрява от кмета на съответната община и гражданинът добива статут на правоимащ. За да се ползват компенсации от фонда обаче, трябва или да закупиш жилище, или да започнеш изграждането на такова на територията на страната. С нотариалния акт се отива в местната комисия. В документа обаче трябва да пише, че жилището е закупено именно за осребряване на лихвоточките.

- Какво означава това? Каква е разликата?

- По-различно е заради сложения запис, че е закупено според Закона за уреждане правата на граждани с многогодишни жилищноспестовни влогове. Нотариален акт, че е закупил имот или е започнал строеж на такъв, трябва да се представи в общината до 21 ноември 2013 година. Виждаме колко спестовни числа или лихвоточки има и своевременно изпращаме парите, а човекът ги получава в 10-дневен срок. Ако той реши обаче, че иска да продаде жилището, той трябва да върне полученото обезщетение от лихвоточките в банката. Т.е. записът на нотариалния акт показва, че е получена компенсация от фонда заради жилището.

- Значи той не може да продаде апартамента, без да се наложи да върне парите?

- Не, че не може да го продаде. Може. Той има право да продаде жилището, но трябва да върне получените средства.

- Има ли срок, в който обезщетеният собственик на лихвоточки може да задържи апартамента, след който няма да се налага да връща парите?

- Няма срок. Ако реши да го продава, трябва да върне полученото обезщетение. Фактът, че продаваш апартамента, значи, че нямаш нужда от него. С изменението на закона от миналата година се даде правна възможност да могат да се прехвърлят правата по влога на роднини по права линия – баща, син, внук, брат, сестра. Срокът за прехвърлянето на правата по влога и включването по списъци е 21 май тази година.

Остава месец и половина. Понеже срокът е кратък, е хубаво всички, притежаващи такива книжки, да ги намерят, да ги извадят от скрина, и да подадат документи в съответната местна комисия на общината. След това тече срок за обжалване, ако някой не е включен в списък като правоимащ, но след публикуването на списъка в „Държавен вестник”. А удостоверение за закупуване на жилище или започване на строеж трябва да се представи до ноември 2013 година.

- Срокът задължителен ли е, не може ли да бъде удължен?

- Това е срок, определен от Народното събрание, и аз като изпълнителен директор на фонда го изпълнявам.

- Ако човекът няма възможност да си купи жилище или да започне строеж, какво става?

- По принцип през последните години имотите поскъпнаха много. С парите, които дава фондът, не може да си закупите жилище. Ако се разчита на средствата от фонда, никога няма да може да си вземете апартамент. Затова има банки, близки, приятели. Във всички случаи ще трябва да се ползва кредит. Лихвоточката или спестовно число се образува въз основа на формула.

Те се получават от парите, които е внесъл човекът, размерът на заема, който иска да изтегли и лихвите, натрупвани през годините, в които е спестявал. В момента едно спестовно число е 8 стотинки. Ако собственикът на такъв влог има 100 000 лихвоточки, той ще вземе 8000 лв. Вярно, с тази сума в големите градове не може да си вземе апартамент, но в някое село може да си вземе къща с дворче.

- Но преди да получи обезщетението от 8000 лв., той трябва да е изтеглил заем, за да купи такъв имот. Отпускането на кредит от банка вече е по-трудно, условията са затегнати. Как може да разчита, че ще му отпуснат заем, при положение че той не разполага с доходи, след като отговаря на условието да няма имущество – движимо и недвижимо над 40 000 лв.?

- Затова съществуват правните възможности за прехвърляне на правата по влога. Това е политика на държавата не защото има много пари, а поради липса на такива. Ако имаше средства, нямаше да го има законът и още като дойде 1990 година, всички, които имаха такива влогове, щяха да бъдат обезщетени. Затова фондът е социален и собственикът на такъв влог трябва да отговаря на определени условия, за да получи обезщетение.

- Къде в столицата се подават документи за прехвърляне на правата по влога и хората могат да се запишат в списъците? Има много оплаквания, че това може да се направи само на едно място, работното време не стига и винаги има опашки.

- Това става единствено в ДСК в определен от банката клон и гише. Адресът е бул. „Вардар”, бл. 20. Това на колко места може да се отвори такова гише не го решаваме ние.

- Колко хора в момента могат да разчитат на обезщетение?

- Около 180 000 души. Много от влоговете бяха ликвидирани, затова е малко трудно да се каже колко точно. Средно един собственик на влог има по 90 000 точки. Най-големи са били обезщетенията между 1995-2002 г. На година сме компенсирали по 10-12 000, но имахме и повече средства. Миналата година имахме 2200 души компенсирани.

- Предвижда ли се увеличение на стойността на една лихвоточка, която в момента е 8 стотинки?

- За момента не. Освен от инфлация, цени на недвижими имоти стойността й зависи и от бюджета на фонда за компенсации, който за тази година е малко над 16 млн. лв.

- Какво е положението със собствениците на компенсаторни инструменти?

- През 2000 година се даде възможност спестовните числа да се преобразуват в жилищно-компенсаторни записи. Тогава се възползваха над 2200 човека. Срокът за тези, които си обърнаха лихвоточките в компенсаторки и можеха да участват в приватизация, изтече на 21 ноември миналата година. Сега изрично е посочено, че се преустановяват плащанията с такива записи. Тези, които не са ги ползвали за участие в приватизация, се връщат обратно в списъците с притежатели на лихвоточки и могат да закупят апартамент, за да бъдат обезщетени.

- Какво става с тези, които не са използвали компенсаторките до този срок?

- Няма да могат да ги използват повече в приватизация.

- Т.е. край. Няма да могат да участват в раздържавяването на дружества и закупуването на акции от тях през фондовата борса?

- Точно така. Но става дума за някакъв малък контингент от общия брой на притежателите на жилищноспестовни вложения.

- Какво ще посъветвате читателите ни, които имат лихвоточки?

- Моята молба към тях е всички онези, които притежават жилищноспестовни влогове, да направят необходимото и да се обърнат към местните комисии при общините, които се занимават с лихвоточките. Така те ще получат както конкретна информация, така и ще могат да попълнят необходимите документи за включване в окончателните списъци. Това трябва да стане до 21 май, тъй като срокът е краен.

коментирай

Коментари (2)

 • 002
  2 / 2
  Анонимен 29-09-11 20:35ч
  Сега нали постоянно се говори че трябва като другите нации да не сме привързани към една работа в един град а пък те искат да ни вържат за едно жилище. А ако жилището е закупено малко от несемеен, после става още
 • 001
  2 / 2
  Притежател 24-02-11 16:22ч
  С тази статия много въпроси ми станаха ясни, особенно този какво става ако продадеш жилището - връщаш парите на държавата. Ами ако продадеш жилището с цел покупка на по-голямо. Тогава какво става???
Име:
Мнение:
Попълнете текста от картинката:
captcha

Долче вита

Лекари: Слънцето вече е вредно колкото тютюна

България

Полша ни върна два ремонтирани двигателя за МиГ-29

Свят

Официално: Демократите номинираха Хилари Клинтън за президент на САЩ

Долче вита

„Сирк дю Солей” анулира 40 спектакъла в Турция

Последно обновяване 27 юли, 2016 12:35 ч.

Development PIMDESIGN