В 20,30 ч. започва "Часът на Земята"
Откриха нови три скелета под главната улица на Варна
Австралия даде старта на Часът на Земята
Къде съм ? Начало / Свят / Анализи&Коментари

Гладът е проблем, който днес засяга почти 1 милиард души

7:42, 08 ноември 2012 2502 11 коментарa
Кристалина Георгиева
01/03

Всяко евро, инвестирано в подготовка за бедствия, спестява между четири и седем евро за реакция

Суша и провалена реколта причиниха смъртта на десетки хиляди хора и тласнаха милиони други през прага на глада в Африканския рог и Сахел, пояса южно от Сахара. Ураганът "Санди" уби десетки хаитяни и кубинци и остави хиляди без покрив и прехрана по пътя си през Карибския регион. В цял свят тежка суша, наводнения и други бедствия обричат милиони хора на нищета и несигурност.

Различните държави се различават по своя капацитет да реагират на ударите на природата; варира и способността на хората да се справят с неочаквани трудности и сътресения. С една дума, става въпрос за устойчивост. Тези, които я имат, оцеляват в кризите и се възстановяват бързо. Тези, които я нямат, трудно и бавно се изправят на крака и могат лесно да бъдат покосени отново.

Имаме модерни средства да помогнем на най-уязвимите да подобрят своята устойчивост на рисковете, които ги грозят – суши, наводнения и други циклични кризи. Сред тези средства са анализът на данни и закономерности, оценката на риска, интелигентните инвестиции и включването на местното население. Първите примери за изграждане на устойчивост на кризи показват окуражаващи резултати: в части на Африканския рог и Сахел например европейските проекти смекчават най-тежките последици от сушата и така помагат на хиляди хора да избегнат глада.

Да стимулираме устойчивостта към кризи там, където тя е най-ниска, има смисъл от икономическа гледна точка. Всяко евро, инвестирано в подготовка за бедствия, спестява между четири и седем евро за реакция. Още повече, ако сме сериозни в нашата хуманитарна работа и политики за развитие, трябва да се стремим не само да спасяваме живота на най-нуждаещите се, но и да им помагаме да живеят по-добре.

Ето защо днес Европейският съюз, като световен лидер в хуманитарната помощ и подкрепата за развитие, насърчава устойчивостта към кризи и я интегрира в своята дейност. Наскоро направихме голяма крачка в тази посока – политически документ, в който очертаваме амбициите си за подпомагане на устойчивостта там, където тя е най-нужна.

Така ние се ангажираме да включим в своите проекти за хуманитарна помощ и развитие мерки за изграждане на устойчивост към кризи. Очертаваме и стремежа да си сътрудничим по-тясно, така че нашите операции да включват по-плавен преход между хуманитарната помощ, възстановяването и развитието.

Промените в климата, демографията, икономическата картина, променят целия ни свят и ни изправят пред по-чести и по-големи сътресения. За да ги преодолеем, трябва да променим и своя подход към управление на кризите: като се концентрираме върху решението на проблемите, довели до тях, а не само върху борбата с последиците им. Проблемът с изхранването например е област, където този подход дава много добри резултати. Гладът е проблем, който днес засяга почти 1 милиард души. ЕС подкрепя всекидневното оцеляване на милиони от неговите жертви. Но наред с тази помощ, далеч по-изгодно, ефикасно и дългосрочно решение е да се борим срещу първопричините за глада. Да, те са множество, преплетени и без лесни решения. Но ние трябва да изградим устойчивост срещу тях, ако наистина искаме да живеем в свят без гладуващи деца и бедстващи заради глад държави.

Изграждането на устойчивост на кризи изисква качествена промяна в начин на мислене и в практиката. Добрата новина е, че не започваме от нулата: вече имаме обещаващи резултати в изграждането на устойчивост на кризи в Африка, в два региона, наскоро засегнати от рекордни суши. В Африканския рог лансирахме инициативата SHARE, а партньорството AGIR стартира в Сахел. Тези инициативи свързват хуманитарните средства и помощите за развитие и ги насочват към по-бързото възстановяване от сушата и предизвиканите от нея крайна бедност и глад. Но ние гледаме и по-дългосрочно, инвестирайки чрез SHARE и AGIR в засилване на способността на домакинствата, изложени на най-голям риск, да се справят по-успешно при следваща суша – например чрез изграждането на напоителни системи, насърчаване на отглеждането на по-устойчиви растителни култури, подпомагане на животновъдите.

Проектите, насочени към устойчивост на кризи, тепърва прохождат. Но SHARE и AGIR вече показват техния потенциал и са основа за нови инициативи не само в борбата с глада, но и срещу други бедствия – например наводнения, циклони, земетресения и цунами. За да постигнем успех и в други уязвими региони, ние си поставяме три основни задачи: оценка на риска, превенция и по-силна реакция.

Можем да се справим с даден проблем само ако го познаваме максимално добре. Ето защо изграждането на устойчивост минава през опознаване и разбиране на рисковете. Знанието е сила - вземете например наводненията в Непал през 2010 г. Благодарение на системата за ранно предупреждение по радиото и мобилен телефон хората, живеещи в опасните зони в близост до река Рапти, бяха евакуирани, преди водата да достигне до селата им. Така бе спасен животът на много хора и бяха избегнати значителни материални щети.

Устойчивостта на кризи ще реализира своя потенциал единствено ако стане приоритет за всички: не само за донори като Европейския съюз, които трябва да направят помощта си по-гъвкава и целенасочена, но също и за правителствата на държавите с висок риск от бедствия, за частния сектор, който може да допринесе с важно ноу-хау в областта на застраховането и оценката на риска, и за гражданското общество.

Европейската комисия дава ясен сигнал, че е готова да преразгледа приоритетите си като донор и да си постави смела нова цел – изграждането на устойчивост към кризи. Ще работим заедно с всички партньори, за да намерим трайни решения на глада и бедствията, които заплашват повече хора, откогато и да било преди.

Мнозинството от тези хора не могат да си помогнат сами. Затова сме решени да им дадем реален шанс да преодолеят своята уязвимост и да станат по-устойчиви на неизбежните бъдещи бедствия. Това е и реален шанс за успех.

коментирай

Коментари (11)

 • 011
  0 / 14
  Анонимен 18-11-12 21:29ч
  Другарката Сталинка от ГРОБ се прави на интересна а взима огромна сума заплата.

  ЗАЩО НЕ СИ ДАРЯВА ЗАПЛАТАТА ЗА БЕДНИТЕ В БЪЛГАРИЯ???

  ЗАЩО И ПРАВИТЕЛСТВОТО НЕ СИ ДАРЯВАТ ЗАПЛАТИТЕ ЗА ПЕНСИОНЕРИТЕ В БЪЛГАРИЯ?
 • 010
  -5 / 17
  Анонимен 18-11-12 21:26ч
  Тетка Зелка си е добре лапка си по дваисет хиляди евра от еврокомисията и си свирка.От Ловеч до ЕС ........ехееее....
 • 009
  -3 / 25
  Анонимен 09-11-12 09:02ч
  Глада и мизерията в света са в права пропорционалност, на количеството нищонеправещи, безполезни, лакоми и охранени администратори като тази лелка.
 • 008
  -4 / 18
  POLO 09-11-12 06:46ч
  DEBELGOZQTA GEORGIEVA, DA VZEME DA MLQKNE.PQTUVA PO SVETA I NISHTO NE VQRSHI.
 • 007
  -5 / 21
  Анонимен 08-11-12 17:28ч
  що не земе да са скриеш "некъде !!
 • 006
  2 / 18
  Анонимен 08-11-12 13:07ч
  Абе много усмихната говори за гладъ в света ?? "Сития на гладния не вярва" !!!
 • 005
  -8 / 16
  Анонимен 08-11-12 11:01ч
  Многоговореща и нищонеказваща.
 • 004
  6 / 22
  Гладников 08-11-12 10:06ч
  По-малко чиновници и данъци, повече ядене за хората !
 • 003
  1 / 17
  Анонимен 08-11-12 09:36ч
  Тази евробюрократка от БКП, със заплата 20 хил. евро на месец, със сигурност ще оправи света.
 • 002
  2 / 16
  Анонимен 08-11-12 09:00ч
  боко тиквата ще вземе да направи по 1 магистрала към Африка, та да реши проблема с глада, така както и у нас вече няма бедни, всички си живеят доволни и щастливи откакто той откри 30-40км. нова магистрала
 • 001
  -3 / 15
  Анонимен 08-11-12 08:48ч
  ОЛЕ ЛЕ КРИСТАЛИНКЕ вземи са скрии.
Име:
Мнение:
Попълнете текста от картинката:
captcha

Спорт

Феновете даряват, Томов плаща заплати

Спорт

Нов джакпот очаква поредните щастливци

България

Хвърлиха коктейл „Молотов“ по община Варна

България

Текат консултации за нов управител на БНБ

Последно обновяване 28 март, 2015 19:24 ч.

Development PIMDESIGN