Бойко Борисов: Полицията и армията полагат огромен труд, за да опазят границите ни
Германската полиция: Касапинът от Мюнхен няма нищо общо с Ислямска държава
След 28 години: Американка събори рекорд на Йорданка Донкова
Къде съм ? Начало /

Грешките на тото милионера

10:39, 11 февруари 2011 31425 19 коментарa
Снимки БГНЕС
01/02

Надвисналият като зряла чепка грозде пореден тото джакпот събуди доста надежди. Много хора си казват – ех, да спечеля някое тото милионче. Не трябва обаче да забравят, че многото пари освен голямо благо и големи възможности крият големи отговорности, даже рискове и опасности. Премахва се основната житейска спирачка “няма пари” и може да вършите всичко, включително и глупости.

Преди време беше правено едно изследване във Великобритания, че една част от тото милионерите се пропиват, отдават се на пороци, развалят си семействата… и накрая фалират, губейки всичко, дори и това, което са притежавали преди печалбата (или фалират в започнатия с тото парите бизнес)…Така че, ако спечелите – умната.

На 13 април 2006 г. в. “24 часа” публикува статия за първия тото милионер в България след промените. Той печели през 1991 г. (м. май) сума от над един милион лева, което по тогавашния курс прави 55 000 щатски долара. Три години след голямата печалба собственикът й се разорява и, както пише вестникът “…му остават само спомени.” Собственикът на печалбата е роден на 13-и, синът му също, любимото му число е 13. Направеният с парите от тото милиона център за красота също се казва “Брайт 13”. Стана ми интересно защо е фалирал и препрочитайки статията, установих точно 13 грешки, които са го довели до фалита. Реших, че един такъв анализ ще е полезен на доста читатели.

Веднага трябва да направя две уточнения – първо, не познавам тото милионера и информацията за него съм взел само от публикацията на вестника. И второ, покупателната сила на тези пари през 1991 г. беше много по-голяма, отколкото сега. По това време двустаен (или голяма гарсониера) в София вървеше около 10 000 долара, така че спокойно можем да обърнем печалбата в четири-пет двустайни апартамента.
А сега за грешките.

Грешка №1, че съобщава за печалбата. Бърнард Шоу пише, че големите пари се правят на тъмно. Парите, а и цветната хартия, не обичат пряката слънчева светлина - избледняват. Ако се замислим, ние винаги държим своите пари на тъмно – в джоб, портфейл, сейф, банка, каса. И ги вадим само когато трябва да платим. По-трудно се прави бизнес (особено дребен, стартов), когато хората ти завиждат. Дори кафене да отвориш, ще отидат нарочно в съседното… Ако вече някой много издълбоко се интересува, за да не ти завиждат, може да кажеш, че си взел назаем от роднини, че си получил малко наследство.

Грешка №2, че дава (известни суми) на близки и роднини. Тя е следствие от №1 – ако не беше съобщил, нямаше да има натиск да дава. Но и за самото даване – колкото и егоистично да звучи, в такъв момент не трябва да се дава освен храна и почерпка. Инвестирай, създай успешен бизнес и тогава ако искаш, ги абонирай за част от печалбата, повтарям, част от печалбата. Големината на стартовия капитал е почти толкова важна, колкото и позицията на болида от Формула 1 при старта. Всеки цент (дали за инвестиция или резерва при неблагополучия) е важен.

Грешка №3. Не ползва професионалист финансист за това какво да прави парите си и как да ги задържи. Един професор от УНСС казваше, когато вършите някаква работа, ангажирайте само професионалисти – може да взимат скъпо, но излизат по-евтино.

Грешка №4. Като следствие от №3 (най-вероятно) няма бизнес план. Да инвестирате (изпратите някъде) пари без ясен план кога, как и колко от тях ще се върнат, е все едно да ги изсипете в реката. Дори инвестицията в недвижим имот (земя, апартамент) е спорна, ако не ти носи пари – пръст и тухли не се ядат, а да чакаш, че направената инвестиция сега ще се възвърне при следващите поколения е все едно, че разчиташ на “нероден Петко”. В случай че е имал такъв план и е фалирал, значи бизнес планът е калпав.

Грешка №5. В случая “семейният съвет” решава какво да се прави с парите. Семейният съвет може да решава какво ще се сготви в неделя, но не и какво ще се прави с парите. Може (евентуално) само да избере между професионално изготвени бизнес планове.
Тото милионерът решил да отвори “Дом за красота – фризьорство, козметика, маникюр, педикюр и масаж под един покрив.” Оттук произтичат три грешки:

Грешка №6. Това са все непроизводителни услуги, без които човек (при евентуално “затягане на колана”) може да мине или максимално да разреди.

Грешка №7. Това са дейности от едни и същи сектор (подсектор) на икономиката – т.е. не се спазва правилото за диверсификацията на инвестицията, или – казано по народному – яйцата да не се държат в една кошница.

Грешка №8. Тръгва много нашироко – или фризьорство, или козметика или масаж. И да започне с едно малко помещение с малък наем.
Новоизлюпеният инвеститор обявява конкурси за: козметички, маникюристки, помощен персонал, които няма да бъдат на твърдо заплащане… Оттук произтичат две грешки:

Грешка №9. Това не е персонал, а миниармия от работници, което гълта пари – осигуровки: здравни, пенсионни и т.н. Започни с 1 работник и ти да си вторият – за да си там, да си следиш бизнеса и да се учиш.

Грешка №10. Прави впечатление идеята “да не са на твърдо заплащане”. Започни с 1 работник, но го осигури добре (плати му хубаво). Така ще ти даде най-доброто от себе си и бизнесът ти ще тръгне. А не този човек всяка сутрин да става с мисълта ще има ли достатъчно клиенти, за да изкара своя процент. Дори и да дойдат, ще бърза, ще ги кара през пръсти, за да хване максимална бройка и да не си тръгне някой, а това са все услуги, където клиентът иска да е глезен и обгрижван. Като го претупаш, той няма да се върне.

Грешка №11. Тото милионерът действа на принципа: “Видяла жабата, че подковават вола, и тя вдигнала крак.” Без да се обижда, защото всички правим тази грешка. Пием хубаво кафе някъде и си мислим, че много разбираме от кафе, че и ние бихме могли да отворим кафене. А не виждаме, като си правим кафе в къщи, и се правим на майстори да смесваме, какъв бъркоч сме си приготвили… Или – имаме много богати приятели и решаваме, че и ние можем да си построим вила като тях. Иначе казано, не си ли отдавна в някакъв бранш, не го ли разбираш, не ти ли е минал през ръцете, ама да те изпоти хубаво – не се захващай. Не си ли построил сам курник, ограда или клозет, не се захващай да строиш вила. По образование спечелилият на тото е инженер и се е занимавал по професия с преработката на зърно и производството на хляб. Ако беше отворил една малка хлебопекарничка, голяма е вероятността да се задържи на повърхността и още да си я работи…

Грешка №12. Купува си нова "Лада" (нова кола). Предназначението на автомобила е да те закара от точка А до точка Б. Щом свалиш колата от витрината на магазина на пътя, тя автоматично губи 50% от стойността си. Нова кола може да купиш, след като си “завъртял” парите един-два пъти с печалба, вземи я на лизинг, та вноските да ти намалят облагаемата печалба, и пак не се изхвърляй – вземи нещо на сметка, скромно, да ти върши работа. Ти си бизнесмен, а не холивудска звезда, която през ден е на първа страница на вестниците.

Грешка №13. Тото милионерът обвинява, цитирам, “убийствените данъци” за своя фалит… Което показва, че няма навика да търси вината в себе си – т.е. да сяда на определен период – седмица, месец, да отваря тефтерите с разходите и оборота, да “хвърли поглед назад” и да се запита: ”Аз къде и какво сгреших?” и да си записва грешките. А иначе “убийствени данъци” няма. Има убийствени (самозатриващи) бизнес решения…

В заключение ще кажем, че многото пари са като една хубава жена – не знаеш ли какво да правиш с нея, не знаеш ли как да я задържиш, ще ти избяга… Пожелавам на спечелилия на тото пак да спечели, като се поучи от своите грешки и да е жив и здрав. Той е само на 50 г. и нещо, животът е пред него… Пожелавам и на всички, четящи тази статия и играещи тото, да спечелят – е, ако не милион, то поне тройка – за да почерпят приятелите си по едно кафе.

коментирай

Коментари (19)

 • 019
  0 / 8
  Професионалист 12-06-14 03:17ч
  Здравейте на всички тото маниаци.Аз ще си кажа компетентното мнение.Аз играя тото от 14 години (постоянно).Два пъти съм хващал петица и много пъти четворки.Според мен няма никаква манипулация на тегленето .Живял съм във Франция една година сега работя във Лондон още
 • 018
  2 / 8
  АААААААЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗ 12-01-14 11:58ч
  ТЕЗИ ОТ ТОТОТО НЯМА ЛИ ДА ПРЕСТАНАТ С ТЕЗИ 1 И 20 ТО ОСТАВИ ЧЕ ПЕЧАЛБИТЕ СА ИМ МАЛКИ А С ТЕЗИ 1 И 20 НАПРАВО ПРЕКАЛЯВАТ ПО ДОБРЕ ДА СИ ВДИГНАТ ПЕЧАЛБИТЕ В НАЙ ВЕЧЕ ОТ 6 ОТ 42 ЗАЩОТО ТАМ СА ТРАГИЧНИ А И ТЕЗИ ПАРИ ДЕТО ДАВАМЕ И АКО СПЕЧЕЛИМ 4 КА ТО НЕ СИ СТРУВА С ТЕЗИ 20ЛВ СЪЩО ТАКА И 5 ТЕ ОТ 6 И 42
 • 017
  2 / 8
  anonimen 01-10-13 22:21ч
  djak pot 7MILARDA V GARSIA NE E MALKO

 • 016
  2 / 8
  Анонимен 11-09-13 12:32ч
  Nqkoi shte moje li da mi kaje prez koi den ot mai e spechelen tozi jakpot ? mnogo shte mi pomogne blagorqq vi :))
 • 015
  3 / 11
  Шуши 02-12-12 19:26ч
  Къде да си търся печалбата като спечеля,е естествено ако тя е 500 000 лв.и нагоре? Как да си остана неизвестен?
 • 014
  1 / 9
  дани 22-11-12 14:06ч
  сега знаем за този милионер,но кой е втория който има шестица.А се чудя с този с какъв акъл се показва пред камерите,със сигурност ще се случи нещо ,или с него ,или с децата му,небих се показала за нищо на света,дори още
 • 013
  6 / 12
  Радомила 05-11-12 09:00ч
  От където дошли - там отишли!!!!!

 • 012
  2 / 10
  Tedy 29-10-12 18:52ч
  Браво.........
 • 011
  1 / 9
  Анонимен 21-10-12 20:59ч
  to4no tova e istinata
 • 010
  4 / 10
  мишо 21-10-12 20:54ч
  Според мен пълна манипулация,но интересно как е организирана.
 • 009
  7 / 13
  Браво, и аз така мисля, все едно аз съм писала таз 08-10-12 20:35ч
  Всичко написано е много вярно,а за тотото-числата се теглят чрез магнити, които "Издърпват", маркираните преди това топки.В Италия, лотарията се тегли от красими девойки, които вадят "маркираните" топки от една прозрачна сфера, а те вътре са маркирани и знаете ли още
 • 008
  3 / 9
  desko 07-10-12 19:42ч
  haresa mi statijta mnogo e poucitelna....

 • 007
  1 / 7
  анонимен 20-09-12 22:29ч
  страхотна статия много е полезна браво на този който е съобразил да я пусне
 • 006
  -2 / 6
  Анонимен 10-09-12 21:50ч
  komar s darjavata
 • 005
  3 / 7
  1980 22-08-12 14:38ч
  1980

 • 004
  -3 / 7
  ikjijeouoput 22-08-12 14:37ч
  zzzzzzzzzszl;ecjseishj7chc7ehx;JCALZA0ZLUAKI0111980BFGKFGKKKKKKKKKKKKKH 0000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000 MILENA1980

 • 003
  6 / 6
  Pencho 09-07-12 08:35ч
  И аз се съмнявам, че тегленето на тиража се манипулира! Българина е много дяволит.
 • 002
  0 / 8
  Тони 07-07-12 00:18ч
  Мисля че контролират тегленето на числата
 • 001
  0 / 8
  Fr Pavel 11-02-11 21:14ч
  Това е материалът на броя.
Име:
Мнение:
Попълнете текста от картинката:
captcha

Свят

Увеличиха на до 30 дни задържането под стража в Турция

Спорт

Мирела Демирева спечели сребро от Диамантената лига

Долче вита

Едуард Сноудън създаде калъф за телефон, който показва кога данните от него се следят

Свят

Съдебният процес срещу Гюлен и приближените му ще започне през ноември

Последно обновяване 23 юли, 2016 17:28 ч.

Development PIMDESIGN