Пентагонът уволни генерал заради злоупотреби с жени и пари
Магазинер закла семейство за дълг от 22 цента
Печат на византийски генерал открит в крепостта „Лютица”
Къде съм ? Начало /

И подозрителни свекърви искат тест за бащинство

Изследванията струват 320 лв., резултатите излизат след месец търпение

0:00, 15 декември 2003 4950 1 коментар
Д-р Захарова показва апарата, с който се прави ДНК-анализът. Снимка Петя ВАСИЛЕВА

Разсеяна акушерка сменя две бебета при къпане в болницата в Червен бряг. Майката ражда момче, но при изписването й дават момиче. Двойката разбира за подмяната едва след като се е прибрала вкъщи, събрала е родата на мило тържество и за пъри път развива пелените на подмокрения наследник.

Семейството изпада в паника

прибира софрата и се втурва да търси истинското си дете. Лекарите в Червен бряг, разбира се, са леко притеснени от грешката и дават на семейството момченце. Кълнат се, че този път пеленачето е тяхното.

Случаят нашумя преди година, когато с него се зае предаването "Открито" на БНТ. В родилното в Червен бряг обаче в същия ден, когато е роден и юнакът на потърпевшото семейство, на бял свят са дошли общо 18 деца! Родителите са притеснени, че е възможна и втора грешка. Как да се разбере истината?

Единственият сигурен начин е анализ на ДНК в Майчин дом в София. Това е и единственият случай, когато заради помощта на националната медиа резултатите от теста излизат за 4 дни. В по-обикновени ситуации това става за месец.

Родителите тогава с радост и облекчение разбраха, че държат в ръцете си своето момченце. Това разказва Боряна Захарова от лабораторията в Майчин дом - една от трите в цяла България, където се правят анализи на ДНК за доказване на бащинство. Другите 2 са в болницата в МВР и в Съдебна медицина в Александровска болница, но там се правят изследвания основно за криминални случаи или когато се водят съдебни дела.

Рядко се проверяват всичките деца в семействата, обикновено

хората имат съмнение за конкретно отроче

продължава Захарова. Много често притесненията се опровергават и не се стига до развод.

Понякога обаче ме викат и в съдебната зала, споделя опита си тя. Това е много лично и затова никога не задаваме въпроси, отклонява питанията за повече конкретност. Делата, за които трябват доказателства за биологична връзка, понякога са и за разпределяне на наследство.

Тестовете често правят татковци, които искат да узнаят дали са истинските бащи на своето дете, но го правят тайно от съпругата си. Понякога от изхода от изследването зависи дали този баща ще припознае малчугана. Тогава двамата идват в лабораторията, където специалистите им взимат по малко кръв от пръста и го изследват. След това се изолира ДНК от кръвта на родителя и на детето. Определени участъци от нея се сравняват и анализират по 7 показателя. Работи се с еднократни консумативи и няма риск от заразяване при тази манипулация, категорични са специалистите.

ДНК-тестът на практика изключва грешките

Причината е, че ако на изследване се подложи мъжът Х и той е биологичният баща, то гаранцията е 99,9 на сто. Възможен е и отрицателен резултат, който е сто процента сигурен, казва Захарова. Тоест в случай че Х не е бащата, той изобщо не бива да има съмнения, че е бил набеден.

Този анализ е по-достоверен, отколкото изследванията на кръвта. Защото съвпадението на кръвната група и още няколко показателя доказва биологичната връзка едва с 80% категоричност.

Всяко пето дете от "проверените" се оказва, че не е истински син или дъщеря. Годишно се правят около 40 теста за доказване на бащинство.

Няколко свекърви също поискали

да се направят тестове на сина им и на внучето, но без никой от тях да разбере, усмихва се Захарова. Това обаче не може да стане. ДНК-анализ за бащинство се прави само със съгласието на хората, които ще бъдат изследвани. Резултатите пък се съобщават само на място, и то лично на човека, от когото е взета пробата.

Анализът на ДНК струва 320 лв. Методът е въведен от 1996 г. и набира все повече популярност за мъжете, които се съмняват, че детето е с техните гени. В лабораторията обаче често идвали и млади момичета, които се колебаят кое от двете гаджета е баща на детето им, за да се омъжат за него. Чрез този тест сираци на по 30-40 г. откриват истинските си родители, което е много трогателно, завършва Захарова.

коментирай

Коментари (1)

  • 001
    1 / 1
    Анонимен 13-10-10 15:51ч
    7 маркера са малко. Има лаборатории, които предлагат изследването по 15 лоси и повече.Виж в интернет.
Име:
Мнение:
Попълнете текста от картинката:
captcha

България

Адвокатът на момичето, убило насилника си: Тя трябва да бъде освободена

Свят

Франсоа Оланд създава френска Национална гвардия

Свят

Турция закрива 45 вестника, 16 тв канала, 23 радиостанции и 3 информационни агенции

България

Преводач на нелегални имигранти: През България са минали стотици терористи

Последно обновяване 28 юли, 2016 20:22 ч.

Development PIMDESIGN