"Бритиш петролиъм" инвестира 12 млрд.
Пекин иска да се ограничи до 23 млн. души до 2020 г.
Проф. д-р Христо Пимпирев: На Антарктида е съвсем очевидно, че времето се променя
Къде съм ? Начало / България / София

Янко Янков: Ръководството на Столичната община се е затворило на „Московска” 33 и не излиза от там

13:58, 12 октомври 2011 1790 1 коментар
Янко Янков Снимка Ани Петрова

Някои социологически агенции са като оркестрите в кръчмите – плащаш и ти свирят на ухо

Янко Янков е роден през 1955 г. Той е завършил ВВУ във Велико Търново, Военна академия. Той има магистърска степен по транспортно строителство и по публична администрация. След края на военната му кариера от 2002 г. той е член на ССД. В момента е зам.-председател на тази партия и неин организационен секретар.Той е трети в листата на ОДС за СОС.

- Г-н Янков, вие сте били районен кмет в столицата – на Връбница до 2004 г., защо сега се кандидатирате за общински съветник от ОДС?
- Аз и моите колеги бяхме провокирани от неспособността на сегашната управа на столицата да реши който и да е проблем в града, въпреки че разполагат с бюджет, който е в пъти по-висок, отколкото преди 7 години, да речем. Кметската управа и СОС сега нямат никаква икономическа политика, нито пък нови инвестиционни проекти. Забравени от управата са райони като Надежда, Връбница, Нови Искър, Панчарево и др., които в границите си включват освен квартали и села.

- Вие познавате 24-те кметства в столицата, знаете проблемите на гражданите, за кой от тях не се коментира в публичното пространство?
- Очаквам съвсем скоро да избухне със страшна сила един проблем, който умишлено се пренебрегва от много време. В София има остър дефицит на гробни места. В села като Волуяк, Мрамор и др. гробищните паркове са запълнени. Преди години се опитахме да стартираме програма за решението на този проблем, изготвихме нова общинска наредба, проучвахме терени, но дойде вотът и софиянци избраха други управници. Имаше идея гробищният парк в Бакърена фабрика да се отдели от жилищните квартали в съседство чрез залесяване. Има идеен проект за спортна зала на старото колело за Аерогарата, всички спортни федерации одобриха този проект за зала с 14 000 седящи места и 3500 подвижни. Но уви, не се случи. А в развитите държави такива обекти се правят в иначе неглижирани квартали и райони, за да ги облагородят. С две думи, ръководството на Столичната община се е затворило на „Московска” 33 и не излиза оттам. Няма правилна политика за устройството и развитието на София.

- Какъв кмет е нужен на най-населения български град?
- Като Стефан Софиянски. Грях имат онези, които не признават, че новият облик на столицата бе направен през неговите 10 години управление. Колко пробива по булевардите направи той, а колко са направени, след като го отстраниха зорлем от поста чрез тъпи политически постановки.

- Бъдете обективен – казахте какво не ви харесва в управлението на града през последния мандат, а кое е доброто?
- Харесва ми гербът на София на алея „Яворов”, който направиха от цветя и го поддържат. Има няколко новопостроени детски градини, но по един ощетяващ общината начин. За друго направено не се сещам.

- Кой от проблемите, които управата преди ГЕРБ не успя да реши докрай, бе преодолян от настоящата власт, която безспорно разполага с поне три пъти повече бюджетни пари?
- Нито един – ползват сметището, изградено от Софиянски, няма завод за отпадъци, кучетата са по улиците – пред кметството и МС също. Ремонтите на улиците продължават да са калпави, транспортът е ужасен. Районната администрация беше навсякъде подменена с хора, които, меко казано, са некомпетентни и неграмотни.

- Социолози обаче дават някакви други прогнози, според които вотът е толкова ясен, че е чудно защо ще се харчат от парите на данъкоплатците за това упражнение?
- Социолозите сугестират хората. Човекът е обществено същество и се поддава на определи влияния. Някои социологически агенции са като оркестрите в кръчмите – плащаш и ти свирят на ухо.

коментирай

Коментари (1)

  • 001
    -2 / 20
    леля Веска 19-10-11 11:46ч
    Ами ако си изберем послушното страшилище (ама па толкова грозна жена няма!!!)
Име:
Мнение:
Попълнете текста от картинката:
captcha

България

37 нови автобуса тръгват по улиците на София

Спорт

Разграбиха билетите за Федерер срещу Димитров

Свят

Опозицията иска достъп до разследването на убийството на Немцов

Култура

Търсят изгубени градове от България до Перу

Последно обновяване 6 март, 2015 17:35 ч.

Development PIMDESIGN