Харпун спаси австралиец от 4-метрова бяла акула
България постигна 95 на сто усвояемост на еврофондовете, но загуби 1 млрд. лева
Мирела Демирева спечели сребро от Диамантената лига
Къде съм ? Начало /

Явор Гечев: Повечето министри предимно приказват и по-малко работят

България има много добри условия за земеделие, но политиката съсипва този отрасъл, твърди агроекспертът

14:23, 12 юли 2011 7488 13 коментарa
Явор Гечев - БСП Снимка Aни Петрова

Явор Гечев е роден през 1978 г. Завършил е земеделски колеж, а след това и Аграрният университет в Пловдив със специалност „Растителна защита”. Председател е на Младежкото обединение в БСП, също така е член на изпълнителното бюро на соцпартията.

- Г-н Гечев, като един от най-ревностните критици на земеделския министър Мирослав Найденов, доволен ли сте от изявлението на колегата му - финансовият министър Дянков, който го посъветва да говори по-малко и да работи повече?

- Критикувам не човека Мирослав Найденов, а работата му като министър на земеделието и храните. Но трябва да отбележим, че в последно време Найденов не се появява толкова често по медиите като преди. Може би с течение на времето и престоят си в родината финансовият ни министър си е припомнил една наша поговорка: „Лозето иска мотика, а не молитва”. Обективността изисква обаче финансистът да си признае, че тази констатация е валидна не само за колегата му от земеделското ведомство, а и за него самият. Човек не бива да приказва толкова много, а да обръща повече внимание на работата си. Въобще в един по общ план може да се направи изводът, че повечето министри предимно приказват и по-малко работят. Проблемите в земеделието все още са нерешени. В този смисъл вероятно затова министърът не се показва толкова често пред медиите. Помните ли, че той обеща да върне намаления акциз на горивата? Но не го направи. Всички знаем за проблемите с директните плащания. Проектите за развитие на селските райони също си стоят в задънена улица и няма кой да ги извади оттам. Според мен министър Найденов мина в нелегалност, но дейността в министерството продължава да е много куца.

- Да не би министърът да ограничи медийните си изяви от срам, след като от ЕК се произнесоха, че 90% от набедените с доноси от Калинка Илиева фермери са изрядни?

- Проблемът е много по-сложен и едва ли в самото министерство са наясно с това. Кардинално е сбъркана сегашната система за подпомагане. Според мен методологията за изчисляването на площите е много погрешна. Как един земеделски производител може да обяви какви площи притежава, за да бъде подпомаган? Той го прави по скицата, с която разполага. Не е правилно това да се прави, както досега със слоевете допустимост. Например един овчар в Смолянско заявява дадена площ по скица, снимана от самолет. Той няма представа реално от това какви площи е заявил особено когато става въпрос за планински и полупланински терени. За да не стават такива грешки, той трябва да си е купил джипиес да е обиколил стотиците планински декари и т.н. Това на практика у нас сега е невъзможно. Затова казвам, че тази методика е сбъркана. И ако от разплащателната агенция продължават да работят по нея не виждам как ще могат да се платят средствата и догодина. И така се попада в един омагьосан кръг от проблеми, които от години не се решават. Правителството слага кръпка върху кръпка върху една несъществуваща основна дреха и остават само кръпките. Уж методологията се работи всяка година и се надгражда, но основата е ялова. Това са стари проблеми, за чието решение министерството няма никакви идеи.

- Като реално работещ производител, какъвто сте, можете ли да дадете вие предложение какво трябва да направят чиновниците в министерството и фонд „Земеделие”?

- Смятам, че начинът на подпомагане не трябва да се базира върху това как сам ще си очертаеш площите. Нито пък чрез излишният, както вече споменах, слой допустимост. Защото този слой към момента на очертаването вече не е актуален. И парадоксът е, че само на базата на този слой се изрязват площите.

- Тази методика не се ли определя от ЕК?

- Не, българската държава я прави въз основа на документите и евродирективите, които излизат от ЕК. Но аз съм категоричен, че може да се измисли начин за подпомагане, който да не противоречи на изискванията на ЕС и да е по-прагматичен и лесен. А не да води до задънена дупка, както сега. В момента жалбите на производителите ни заради тази методика са над 5000. Това са пари, които ние губим. Въпреки изявлението на земеделския министър, че 99 на сто от плащанията вече са направени.

- Това означава ли, че министърът лъже?

- Министър Найденов казва само част от истината за плащанията. Проблемите в бранша все още не са започнали да се оправят. Но се радвам, че на практика публичното говорене в сектора се върна там, където му е мястото. Т.е. акцентът вече се измества от храните към земеделието у нас. И се вижда как министърът започна да се задъхва, защото в земеделието той не е експерт. Храните са част от отрасъла земеделие и сякаш досега нарочно това правило се пренебрегваше.

- Земеделието е основен отрасъл, но каква част от храните на пазара са внос и каква наше производство?

- Това е същественият въпрос. За съжаление над 80 на сто от стоките на пазара са внос. Ние нямаме българска продукция. А стратегията на държавата трябва да е в друга насока. Нужни са секторни политики за налагането на българските стоки на нашите пазари. Никой не прави планове за всеки един от отраслите как държавата да развива секторите и да ги подпомага и стимулира увеличаването на производството. Тези процеси са бавни, но не се забелязва никой да инициира промени. Една овощна градина например се създава в процес на 5-6 години, да не говорим за животновъдните ферми, които се изграждат също продължително и са нужни и договори за продукцията и т.н. Държавата трябва да е гарант, че българските производители ще имат реализация за своите продукти. Но такава на практика няма. Консервните фабрики работят предимно с турски, гръцки и македонски базови продукти, а не с български.

- Евродепутатите ни съобщиха радостна вест, че ще успеят да предоговорят и да постигнат изравняване на субсидиите?

- Да, ние правихме подписка за това предоговаряне на субсидиите за директни площи на старите и новите страни членки в ЕС. Това не е проблем само за нас. След подписването на Лисабонския договор на практика се позволява такова разделение за помощите в отделните държави в ЕС. Но представете си следния вариант – ние вкарваме пари чрез различните фондове за подпомагане на българско земеделие с останалите страни. Но преходните периоди, през които стъпаловидно се покачват субсидиите, на практика ни поставят в неконкурентна среда и пазари спрямо западните партньори.

- А правилно ли е да се плащат еднакви субсидии за дка както за зърнени култури така и за плодове и зеленчуци, чието производство е по-скъпо?

- Правилно е. Но допълнителните мерки, които тук, на място, нашата държавна администрация трябва да направи, не са факт. ЕС подпомага декар продукция. Вярно е обаче, че ябълките на такава площ изискват много повече работа и средства от същия терен с житни култури. Съображението на експертите в ЕС е да не се стимулира еднообразно само един вид производство. Т.е., ако дават повече пари за един вид продукция, то тя ще се развива масово и пазара ще се пренасити. Така ще се докарат кризи на свръхпроизводство в един сектор, а други ще замрат. И ще настане дисбаланс. Затова ЕС подпомага всичко по равно на дка. Но ние трябва да имаме регулаторни механизми тук, у нас. Не е нормално и това, че ние, българите, много започнахме да се надяваме на тези помощи от ЕС. А те са за да подпомагат допълнително съществуващата дейност у нас. В земеделието има много да гоним Европа. Въпреки че в исторически план е имало периоди, когато тя ни е дишала праха. Не може от колелото да се качим директно на самолета без помощна стълбичка.

- Каква е причината за усложнените административни процедури, поради които бедните български производители изпадат в нелепото положение да влагат свои пари и на практика да субсидират европейски проекти със свои средства?

- За това безумно положение, което е вярно, сме си виновни ние тук, в страната. От политическите скандали и игри страдат производителите. А политиците са виновни за това, че програмите и проектите у нас са усложнени до краен предел. Сега на практика се оказва непрестижно човек да се занимава със земеделие. Освен монополите, които имат производство на жито или оранжерийни, но не и тази година заради кризата с краставиците. България има много добри условия за земеделие, но политиката съсипва този отрасъл. Абсолютна глупост са твърденията на земеделския министър и премиера, че земеделието трябвало да се ориентира предимно към експорт. Та ние не сме завладели собствения си пазар, камо ли пък да сме станели само експортна държава. Ние нямаме какво да изнасяме.

- Как ще коментирате намеренията на правителството да свържат всяка мандра с НАП?

- Скоро се видях с производителите от Смолянско, които твърдят, че са убити. Поради факта, че от идната година няма да се изкупува мляко от ферми, които не са 1-ва категория. Просто министърът се вторачва в несъществени проблеми, а не в реалните. Как ви се струва фактът, че вече се внася и мляко от Македония?! Лошо е, че и зам.-министрите му са, меко казано, некомпетентни. А експертите в МЗХ живеят не в реалния свят на земеделието, а в своя измислица. Те гледат как да пречат на производителите, а не как да им помагат.

- Започна жътва, какви са прогнозите ви за реколтата т.г.?

- Очакванията са много добри и за качеството и за количеството на зърното. Дано няма дъждове и градушки. Цената е малко над 300 лв. за тон, но ще падне до 220-250 лв. според мен. Не се знае обаче дали ще можем да изнасяме, но пък е добре да се напълни държавния резерв.

коментирай

Коментари (13)

 • 013
  2 / 2
  Анонимен 09-01-14 09:15ч
  от 1989 година до ден днешен,вече 24 години/от тях 18 /в управлението на държавата е БСП.
  как не ги е срам да претендират отново да управляват.
  тези комунисти/сега социалисти/съсипаха родината ни.
  народа трябва да им поиска сметка още
 • 012
  2 / 2
  Анонимен 16-07-12 13:03ч
  ТАКАВА ЛИЧНОСТ ИСКАМ ДА НИ БЪДЕ МИНИСТЪР!
 • 011
  2 / 2
  Милан 15-07-11 18:00ч
  Тая Ками преди мен е с промит мозък вероятно от някой тъп полицай.Иначе нямаше да дрънка простотии като латерна.Жалко, че мнозина са като нея с по половин мозъчна клетка в черепите.
 • 010
  2 / 2
  Ками 14-07-11 12:19ч
  Този господин да ми отговори - защо не анализира последните 20години,а само последните две?Защо всички искаме да има ред,а когато някой иска да го въведе - пискаме,защото не можем да крадем.Жалко,че младият господин е с "промит"ум!
 • 009
  2 / 2
  Зара 13-07-11 10:41ч
  Явор не е роднина нито на Румен Гечев, нито на Иван Гечев, и т.н. хора с тази фамилияу, така че стига сте писали неверни щуротии. Момчето е от нашия красив Пловдив и има просто съвпадение на фамилиите.
 • 008
  2 / 2
  Генек 13-07-11 08:40ч
  Гечев е много образован и ерудиран. В думите му има големи истини за земеделието.
 • 007
  2 / 2
  Анонимен 12-07-11 20:13ч
  Тоя ако отбира от икономика колкото баща си - жална им майка и на педалите! Нещастници!
 • 006
  2 / 2
  Внимание! 12-07-11 19:18ч
  Платени наемници на партиите ГЕРБ, Атака и ДСБ следят този форум и пишат злобни обиди, коментари, вулгаризми и др.простотии. Не им обръщайте внимание!
 • 005
  2 / 2
  Анонимен 12-07-11 19:06ч
  Явор Гечев? Синът на най-големият далавераджия през времето на Виденов! "Крушата не пада по-далеч от дървото си"! Коментарите са излишни!
 • 004
  0 / 0
  Анонимен 12-07-11 18:35ч
  Тоз оял се дебелак да си затваря червената злобна уста, нищо няма да налапа освен един хуй на изборите
 • 003
  0 / 0
  До 002 12-07-11 17:39ч
  Абе, анонимен тъпако, ти комай не ядеш щом се отнасяш с такова пренебрежение и злоба към младия и готин пич.Сигурно си и шибан педал, по който жените не си падат, защото те харесват мъже като Явор.
 • 002
  0 / 0
  Анонимен 12-07-11 17:00ч
  Явор Гечев - БСП Снимка Aни Петрова-само това стига да го разберем какъв е!БСП съсипа земеделиото,зърнени кризи създаде умишлено,но др.Явор не помни-нали е земеделец ,от много работа на полето акъла му и изфирясъл!
 • 001
  0 / 0
  Иван Г. 12-07-11 15:31ч
  Много е прав пича, ама думите му са валидни не само за земеделието и некадърниците там. така е и в строителството и даже усмивките на Росенчо не помагат.Малко са добрите в секторите и си личат от далече.Поздрави за интервюто.
Име:
Мнение:
Попълнете текста от картинката:
captcha

Долче вита

Едуард Сноудън създаде калъф за телефон, който показва кога данните от него се следят

Свят

Съдебният процес срещу Гюлен и приближените му ще започне през ноември

Икономика

Най-честите оплаквания на туристи: Плажът е тесен и мръсен

България

Арестуваха 23-ма мигранти, натъпкани в 2 влака

Последно обновяване 23 юли, 2016 11:52 ч.

Development PIMDESIGN