Атентат на летище "Ататюрк" в Истанбул
Сапьори взривиха мнимата бомба в Слънчев бряг
Авторката на "50 нюанса сиво" натрупа 69 млн.
Къде съм ? Начало /

Интриги и лоши условия пропъждат монасите ни от Атон

В чуждите манастири има Интернет, в "Зограф" се хвалят с телефон и ток

0:00, 07 юни 2001 4753 2 коментарa
Докато гръцките монаси вече боравят с Интернет, игуменът на Зографския манастир Амвросий все още се притеснява, когато попадне на обшествено място. Снимки Асошиейтед прес и Ани ПЕТРОВА
01/02

Любен ОБРЕТЕНОВ

Има реална опасност българският Зографски манастир в Атон да стане руски. Това заяви преди два дни зам.-министърът на външните работи Марин Райков. Ден преди това отец Боян Саръев алармира, че светата обител е превзета от 25 руски монаси, някои от които били въоръжени.

От Св. синод пък заявиха, че няма такова нещо. Руснаците били само 4-5 и мирно и тихо си живеели в скит близо до "Зограф". Там щели да бъдат само временно.

Дали е временна обаче опасността да загубим манастира?

Временно е относителна категория, всички сме временно на този свят, остроумно отговори на синода Райков. Според него още в края на м.г. лично Вселенският патриарх Вартоломей, под чиято юрисдикция е Атон, е дал да се разбере, че присъствието на руските монаси в "Зограф" е нежелателно. Те напуснали, но преди два месеца се върнали с благословията на нашите монаси. Те не обръщали особено внимание на приказките на своите иностранни братя, че манастирът "Св. Панталеймон" е руски, Хилендарският е сръбски, а Зографският, видите ли, бил славянски.

А ние, българите, трябва да сме много внимателни, като чуем, че някой от комшиите набляга на славянския ни произход. Обикновено това означава, че той има апетит към нещо наше - земя, население - и се опитва да го оправдае. През XIX в. например според сърбите и гърците в Македония живеят не българи, а

аморфна маса славяни

която би могла да се присъедини към всяка една балканска държава.

Вярно, че вече сме в XXI в. и времената са други. Но е факт, че манастирът "Зограф" реално е заплашен с обезбългаряване.

Според Външно руските монаси в него засега са 7-8, нашите са 17. Само 6 от българите обаче са членове на монашеското братство и имат право на глас при избора на игумен. От руснаците никой не е член на братството, но това може да стане още утре, в случай че те навъртят необходимия стаж. И тогава изведнъж манастирът напълно законно може да се окаже в техни ръце. По подобен начин в кр. на XIX в. Хилендарският манастир, където е живял отец Паисий, е преминал в сръбски ръце. Преди 25 години дори в "Зограф" така е бил избран румънски игумен. Според запознати статуквото било възстановено

не без участието на вездесъщата ДС

Първопричината за проблемите ни в Атон е твърде малкият брой български монаси. Затова "Зограф" е единственият манастир, който ни е останал от 7-те, които сме имали. Малцина са сънародниците ни, които решават да се лишат от удоволствията на живота и тръгват да търсят спасение чрез замонашване. Още по-малко пък са тези, които имат смелостта да се уединят в

пущинаците на Света гора

На всичкото отгоре малочисленото ни братство често се тресе от интриги. Запознати твърдят, че по-старите монаси понякога открито се противопоставят на новите си братя. Преди няколко години библиотекарят, 84-годишният дядо Пахомий, обвини тогавашния игумен, 40-годишния Венедикт, че негови хора са сложили отрова в храната му.

Друг печален факт е, че условията за живот в "Зограф" са най-тежки в сравнение с останалите манастири в Света гора. В някои от гръцките манастири вече имат GSM-и и се обучават да работят с Интернет. В нашия има телефон, факс и електричество, съобщи зам.-председателят на Ефория "Зограф" Георги Пенчев. В гръцките може и да имат Интернет, нашите монаси не са искали това, каза още той.

Първобитният живот вероятно е необходимо условие за спасението на душата, но отблъсква желаещите да се посветят на Бога от "Зограф". И малцината наши монаси предпочитат да стоят в манастирите у нас, които отдавна са по-скоро туристически атракции. А тези, които отидат в "Зограф", често отскачат до Солун под благовидния предлог, че се лекуват. Напускайки манастира, някои от тях дори си позволяват да разполагат еднолично с валутните сметки, твърдят богослови. Именно тези благинки били в основата на конфликтите между старите и младите.

Лошото е, че разколническата почва винаги е изключително благоприятна за семената на чужди влияния. И ако някой ден наистина загубим и Зографския манастир, ще трябва да се сърдим единствено на себе си.

коментирай

Коментари (2)

 • 002
  5 / 7
  Николай Веков 23-01-14 18:54ч
  Такова непознаване на смисъла и целта на монашеския живот от журналист, който би трябвало да познава поне малко от малко материята за която пише, би било разбираемо някъде през 70-те да речем, но да се пише по този начин в още
 • 001
  2 / 4
  Йордан Иванов 18-07-13 18:16ч
  ЖУРНАЛИСТИТЕ СТЕ ИДИОТИ!!!!!!
Име:
Мнение:
Попълнете текста от картинката:
captcha

Свят

Брюксел отлага бъдещето на ЕС за есента

Свят

Турция се отметна от обещание за компенсации на Русия

Национална катастрофа

Долче вита

Тайните на шивашкото ателие на Болшой театър

Последно обновяване 28 юни, 2016 23:34 ч.

Development PIMDESIGN