Разхлаждат с глоби любителите на нощно къпане във фонтана "Треви" (снимки)
Овесена торта

Овесена торта

преди 28 мин.
Преименуват моста над Босфора в памет на жертвите от метежа
Къде съм ? Начало /

Интриги и лоши условия пропъждат монасите ни от Атон

В чуждите манастири има Интернет, в "Зограф" се хвалят с телефон и ток

0:00, 07 юни 2001 4861 2 коментарa
Докато гръцките монаси вече боравят с Интернет, игуменът на Зографския манастир Амвросий все още се притеснява, когато попадне на обшествено място. Снимки Асошиейтед прес и Ани ПЕТРОВА
01/02

Любен ОБРЕТЕНОВ

Има реална опасност българският Зографски манастир в Атон да стане руски. Това заяви преди два дни зам.-министърът на външните работи Марин Райков. Ден преди това отец Боян Саръев алармира, че светата обител е превзета от 25 руски монаси, някои от които били въоръжени.

От Св. синод пък заявиха, че няма такова нещо. Руснаците били само 4-5 и мирно и тихо си живеели в скит близо до "Зограф". Там щели да бъдат само временно.

Дали е временна обаче опасността да загубим манастира?

Временно е относителна категория, всички сме временно на този свят, остроумно отговори на синода Райков. Според него още в края на м.г. лично Вселенският патриарх Вартоломей, под чиято юрисдикция е Атон, е дал да се разбере, че присъствието на руските монаси в "Зограф" е нежелателно. Те напуснали, но преди два месеца се върнали с благословията на нашите монаси. Те не обръщали особено внимание на приказките на своите иностранни братя, че манастирът "Св. Панталеймон" е руски, Хилендарският е сръбски, а Зографският, видите ли, бил славянски.

А ние, българите, трябва да сме много внимателни, като чуем, че някой от комшиите набляга на славянския ни произход. Обикновено това означава, че той има апетит към нещо наше - земя, население - и се опитва да го оправдае. През XIX в. например според сърбите и гърците в Македония живеят не българи, а

аморфна маса славяни

която би могла да се присъедини към всяка една балканска държава.

Вярно, че вече сме в XXI в. и времената са други. Но е факт, че манастирът "Зограф" реално е заплашен с обезбългаряване.

Според Външно руските монаси в него засега са 7-8, нашите са 17. Само 6 от българите обаче са членове на монашеското братство и имат право на глас при избора на игумен. От руснаците никой не е член на братството, но това може да стане още утре, в случай че те навъртят необходимия стаж. И тогава изведнъж манастирът напълно законно може да се окаже в техни ръце. По подобен начин в кр. на XIX в. Хилендарският манастир, където е живял отец Паисий, е преминал в сръбски ръце. Преди 25 години дори в "Зограф" така е бил избран румънски игумен. Според запознати статуквото било възстановено

не без участието на вездесъщата ДС

Първопричината за проблемите ни в Атон е твърде малкият брой български монаси. Затова "Зограф" е единственият манастир, който ни е останал от 7-те, които сме имали. Малцина са сънародниците ни, които решават да се лишат от удоволствията на живота и тръгват да търсят спасение чрез замонашване. Още по-малко пък са тези, които имат смелостта да се уединят в

пущинаците на Света гора

На всичкото отгоре малочисленото ни братство често се тресе от интриги. Запознати твърдят, че по-старите монаси понякога открито се противопоставят на новите си братя. Преди няколко години библиотекарят, 84-годишният дядо Пахомий, обвини тогавашния игумен, 40-годишния Венедикт, че негови хора са сложили отрова в храната му.

Друг печален факт е, че условията за живот в "Зограф" са най-тежки в сравнение с останалите манастири в Света гора. В някои от гръцките манастири вече имат GSM-и и се обучават да работят с Интернет. В нашия има телефон, факс и електричество, съобщи зам.-председателят на Ефория "Зограф" Георги Пенчев. В гръцките може и да имат Интернет, нашите монаси не са искали това, каза още той.

Първобитният живот вероятно е необходимо условие за спасението на душата, но отблъсква желаещите да се посветят на Бога от "Зограф". И малцината наши монаси предпочитат да стоят в манастирите у нас, които отдавна са по-скоро туристически атракции. А тези, които отидат в "Зограф", често отскачат до Солун под благовидния предлог, че се лекуват. Напускайки манастира, някои от тях дори си позволяват да разполагат еднолично с валутните сметки, твърдят богослови. Именно тези благинки били в основата на конфликтите между старите и младите.

Лошото е, че разколническата почва винаги е изключително благоприятна за семената на чужди влияния. И ако някой ден наистина загубим и Зографския манастир, ще трябва да се сърдим единствено на себе си.

коментирай

Коментари (2)

 • 002
  2 / 8
  Николай Веков 23-01-14 18:54ч
  Такова непознаване на смисъла и целта на монашеския живот от журналист, който би трябвало да познава поне малко от малко материята за която пише, би било разбираемо някъде през 70-те да речем, но да се пише по този начин в още
 • 001
  2 / 6
  Йордан Иванов 18-07-13 18:16ч
  ЖУРНАЛИСТИТЕ СТЕ ИДИОТИ!!!!!!
Име:
Мнение:
Попълнете текста от картинката:
captcha

Свят

Преименуват моста над Босфора в памет на жертвите от метежа

Свят

Уникална операция: Направиха трансплантация на двете длани на 57-годишен мъж

Свят

Стрелба окървави парти на суингъри в Англия, има загинал

Спорт

Показаха екипировката на олимпийците ни за Рио 2016 (галерия)

Последно обновяване 26 юли, 2016 09:20 ч.

Development PIMDESIGN