Пентагонът уволни генерал заради злоупотреби с жени и пари
Магазинер закла семейство за дълг от 22 цента
Печат на византийски генерал открит в крепостта „Лютица”
Къде съм ? Начало /

Инвалид по параграф 22

2 г. се чака за решение от ТЕЛК, на черно тапията се дава бързо и струва 300 лв.

0:00, 24 февруари 2003 5806 1 коментар
До 2 г. трябва да чакат инвалидите, за да им се издаде медицинска експертиза. През това време те не могат да ползват привилегиите, които им се полагат. Снимка Люлин СТАМЕНОВ
01/02

Между половин и 2 години се чака у нас за медицинска експертиза от ТЕЛК (териториална експертна лекарска комисия).

През това време инвалидите нямат право на нито една от привилегиите си, които им се полагат. Те остават без безплатна карта за градски транспорт, социална пенсия, помощи за отопление през зимата, без придружител. Губят право и на допълнителните екстри като данъчни облекчения, по-ниски мита при внос на кола, безплатни минути за мобилни телефони и т.н.

Всички тези екстри стават достъпни след получаването на решение. В него се определя степен на инвалидизиране и дата, в която то е настъпило.

Решението обаче се бави поне половин година, а понякога и 2 г. По закон

максималният срок за издаването му е 40 дни

Той обаче никога не се спазва. От това се получава такъв параграф 22, какъвто и в армията няма.

НОИ отпуска инвалидна пенсия, ако заявлението е подадено в срок от 6 месеца от датата на инвалидизиране.

Вие обаче сте чакали 1 година за решение от ТЕЛК. Ако ТЕЛК напише, че човек е станал инвалид, откакто е подал молба да го освидетелстват, решението ще се окаже на практика ненужно.

Затова в масовия случай ТЕЛК определя, че сте станал инвалид 5 месеца и половина преди да ви връчи решението. Така имате половин месец да подадете заявлението до НОИ, който ви изплаща дължимата сума за 5 и половина месеца назад. Парите за останалите 6 и половина месеца ги губите, но всъщност сте благодарен затова. Ако ТЕЛК напише, че сте инвалид откогато наистина сте станали такъв,

НОИ няма да ви даде нищо

и ще трябва отново да подадете молба.

След цялото ходене по мъките все пак почти сигурно е, че пенсията ви ще я изплатят със задна дата. Парите за придружител, помощта за отопление и безплатната карта за градския транспорт обаче няма как да ви дадат. Така инвалидите губят стотици левове.

Обяснението за това също звучи като цитат от романа на Дж. Хелър "Параграф 22". За загубените привилегии са виновни самите привилегии! Прекалено лесно било да се получи инвалидна пенсия за професионална болест или общо заболяване. Почти всеки българин на възраст над средната, можел да изкара достатъчно болки и болежки, за да докаже, че има 50% инвалидност. Тези хора спокойно можели и да не узнаят, че са инвалиди, но за да получат инвалидни надбавки или пенсии, обсаждали ТЕЛК-овете.

Така, вместо да освидетелстват наистина нуждаещите се,

лекарите от комисиите се занимавали с кого ли не

"Най-накрая се принудихме да сортираме молбите по ЕГН-та. Започнахме да преглеждаме най-напред по-младите, защото те не получават друга пенсия, освен тази за инвалидност", обясни шефката на НЕЛК Пенка Харизанова. Едва след това разглеждаме пенсионерите, които биха получили по 12-13 лв. надбавки от това, че са инвалиди.

За тези, които наскоро са навършили 18 г. и още не са попаднали в картотеките на ТЕЛК обаче, времето не стига.

За да се нормализира работата им, трябва да се променят изискванията за придобивките и пенсиите, смята г-жа Харизанова.

130 хил. е годишният капацитет на всички ТЕЛК-ове у нас, за миналата година през тях са успели да минат 220 хил.

Според закона, когато териториалните комисии не могат да се справят с наплива, в многопрофилните болници трябва да се откриват нови. Това обаче не се прави, за да се пестят пари.

От хаоса обаче се ражда корупция

Читателка дойде в редакцията, за да се оплаче, че е получила от ТЕЛК решение, според което болният й от множествена склероза син има IV група инвалидност. Такава обаче не съществува.

След като жената занесла уиски и бонбони в комисията, детето й минало в III група. На следващата година благодарение на банани, кексчета, кафета, кашкавал и сирене успяла да се пребори за II група. За болестта множествена склероза обаче се полага I група с придружител.

Това обяснява и защо на черно масово се предлагат фалшиви експертизи на ТЕЛК. Цената им е само 300 лв., а групата на инвалидност е по желание на клиента.

коментирай

Коментари (1)

  • 001
    2 / 2
    Анонимен 08-01-10 18:27ч
    къде може да се прочете колко трябва да плащат инвалидите първа, втора и трета група
Име:
Мнение:
Попълнете текста от картинката:
captcha

България

Адвокатът на момичето, убило насилника си: Тя трябва да бъде освободена

Свят

Франсоа Оланд създава френска Национална гвардия

Свят

Турция закрива 45 вестника, 16 тв канала, 23 радиостанции и 3 информационни агенции

България

Преводач на нелегални имигранти: През България са минали стотици терористи

Последно обновяване 28 юли, 2016 20:22 ч.

Development PIMDESIGN