Гърция върна първите 310 млн. евро на МВФ
"Бритиш петролиъм" инвестира 12 млрд.
Пекин иска да се ограничи до 23 млн. души до 2020 г.
Къде съм ? Начало /

Кабаре - Петър Гюзелев, музикант:

0:00, 04 октомври 2003 2358 4 коментарa

"Бог ми даде знак"

"Политикът пропада в трудни моменти. Предлагат му подкуп, взима го и сритва съвестта си в ъгъла, за да не му пречи да спи. А аз имам добър сън."

Петър Гюзелев, солокитаристът на легендарната рокгрупа "Щурците", се кандидатира за кмет на София. 57-годишният музикант ще щурмува местната власт от страна на Българската християнска коалиция. От 7 г. е женен за медицинската сестра Ефросина, с която общо имат 3 деца.

- Г-н Гюзелев, всяка неделя човек може да ви види из софийските улици, понесъл китара. Къде свирите?

- С цялото ми семейство ходим в протестантската църква "Блага вест". Там свиря в хвалението. Хвалителите са не само талантливи музиканти и певци, те трябва да са чисти пред Бога.

- А със старата банда не се ли събирате?

- Само по изключителни поводи. Събрахме се за посрещането на XXI век. Сега имаме предложение за няколко изяви в страната, а догодина - в Париж. Маричков и Валди ме викат да изсвиря по някое соло. А аз като направя мое парче, ги търся за вокала.

- Не се ли търсите просто за раздумка?

- През последните години пътищата ни се разминаха и вече не сме 100% "Щурците", а Маричков, Гюзелев, Тотев и Марков. Преди бяхме приятели, имахме еднакви интереси. Ако денонощието имаше 25 часа, щяхме да сме заедно през всичките. Живеехме като женени. Да не говорим за това, че дълги години по турнетата с Кирчо трябваше да спим в една хотелска стая, защото Концертна дирекция не ни даваше самостоятелни. После създадохме семейства. След раздялата всеки разви своята индивидуалност. Пък и моят живот доста се промени през последните 10 години.

- Човек търси път към Бога най-вече, когато е изпаднал в беда. Вас какво ви отведе в църквата?

- Още преди 20-ина години Бог ми даде знак, че съществува. Прибирах се сам с влака след турне в Германия. На гарата в Будапеща ме ограбиха. Останах в един чужд град по ризка и панталони, без пукнат грош, без документи, билети. От посолството ми казаха, че не могат да ми помогнат веднага. Отчаян, се помолих на Бога, въпреки че не вярвах в него. Молих го да ми помогне да се прибера жив и здрав и да си намеря китарата.

- И какво се случи?

- Преспах на гарата, а на сутринта се случи чудо. Докато се протягах, усетих, че в малкия джоб на ризата ми има нещо. Бъркам - унгарски банкноти. Кълна се, че вечерта джобът ми беше празен. Парите стигнаха за бръснене, снимки, документи, билет за връщане, за храна по пътя. Влакът закъсня с 3 мин. - ако беше пристигнал навреме, нямаше да видя на отсрещния перон желизничаря, който носеше китарата ми към полицейската служба. След това Бог ми даде второ доказателство, но аз пак не повярвах в него. Трябваше ми време. Докато не се появи Ефросина, втората ми съпруга.

- Сигурно е била сред тайно влюбените ваши почитателки?

- Не, с нея се запознахме на предизборен митинг на СДС, където групата свиреше.

- Значи политиката ви събра, а вярата ви ожени?

- Преди 7 г. Ефросина ме отведе в протестанския храм. Продуцент съм на 4 музикални проекта с ортодоксална музика, но в този храм ме впечетлиха съвременните песни с ясно послание. Там повярвах, там се събрах с жената, която обичам.

- А с какво се разделихте?

- Престанах да съдя околните, защото всички сме грешни. Започнах да търся мотивите за постъпките на другите, да мисля върху това как възпитавам децата си. Да правя всичко с любов, без да търся награда. Виждали ли сте църква да свиква телевизии и вестници, когато прави дарения в социални домове? А тя се грижи за бедните и болните вече 2 хил. години. За разлика от политиците църквата също носи на децата бонбони, плаща нафтата за отопление, но без да вдига шум около себе си. Държавата изхвърля 18-годишните сираци от домовете, а църквата ги включва в образователните си програми, учи ги на занаят.

- Корите политиците в липсата на морал, защо тогава гледате към редиците им?

- Мръсната политика я направиха мръсните хора. В началото на демократичните промени интелигенцията се включи в политиката. След това мнозина видяха, че докато газиш в нея, малко или много и ти се опръскваш с кал. И се отдръпнаха, за да не бъдат омърсени. А в това пространство дупка няма. Запълни се с други хора, които не бяха чисти. Интелигенцията се опомни и се опита да се върне във властта, но пътят вече беше много по-труден. Сега проблемът ни е да се освободим от духовната и физическата нечистотия. Мръсните улици, по които ходим, са само следствие от нечистотията в душите ни.

- Виждате ли сред днешните музиканти продължители на легендата "Щурците"?

- Виждам доста еднодневки - направят едно добро парче и тръгнат да свирят по заведенията. Талантливи музиканти не липсват, но още не се е появила група, която да повлече след себе си поколения.

- Вкъщи кога се сещате за китарата?

- Когато съм ядосан, така ми минава бързо. Когато съм щастлив - също. Често, като отида на гости, приятелите ми ме молят да хвана китарата, но аз се дърпам, защото музиката за мен е живот, професия, начин на мислене. Обичам да свиря за себе си, когато няма никой вкъщи.

- Чувствате ли се добре обгрижван, след като съжителствате с медицинска сестра?

- Ха, благодаря на Бога, че съм здрав. Може би защото цял живот съм спортувал активно пък и живея природосъобразно - без цигари и алкохол. Ние сме едно голямо спортно семейство. Зиме в планината, през лятото по къмпинги.

- Синът ви Мартин май даваше надежда да тръгне по вашия път на музикант?

- За "радост" на съседите по едно време реши да стане барабанист. Често ме питаха кога ще репетира, за да отидат някъде на екскурзия. Покрай мен се запали и по сноуборда. Няколко години бях в Управителния съвет на сноуборд-федерацията, а след това дори и зам.-председател. Така двамата станахме състезатели в ЦСКА. Сега вече не мога да се меря с него.

- Какви важни житейски уроци преподавате на децата си?

- Опитвал съм се да ги науча на християнските добродетели. И да са устойчиви в трудните житейски моменти. Политикът например пропада в труден момент. Предлагат му подкуп, взима го и сритва съвестта си в ъгъла, за да не му пречи да спи. А аз имам добър сън.

коментирай

Коментари (4)

 • 004
  3 / 15
  Lady_Grace 09-05-13 01:41ч
  Отец Павел, човекът е бил музикант и това го е впечатлило най-многоА и песните са разбираеми и всеки може да се включи и да хвали Бог, за разлика от църковно-славянските песнопения. Проповедите са на достъпен език и дават отговори на още
 • 003
  6 / 18
  Християн 06-06-09 23:37ч
  Отец Павел, моите уважения към вас, но мисля, че има разлика между "модерно" и "ясно послание".
  Нека Бог Ви благославя!
  А за десятъците може и да имате някакво основание, но мисля, че и в православните храмове още
 • 002
  -1 / 25
  Remark 12-10-03 14:04ч
  Не се съмнявам в добрите намерения на Пепи.Успех.
 • 001
  12 / 26
  Архим. доц. Павел Стефанов, Шуменски у-т 04-10-03 22:57ч
  Това е може би най-глупавата причина някой да стане протестантски сектант - понеже песните им били "модерни". А промиването на мозъци и десятъка от доходите?

  о. Павел
Име:
Мнение:
Попълнете текста от картинката:
captcha

България

37 нови автобуса тръгват по улиците на София

Спорт

Разграбиха билетите за Федерер срещу Димитров

Свят

Опозицията иска достъп до разследването на убийството на Немцов

Култура

Търсят изгубени градове от България до Перу

Последно обновяване 6 март, 2015 18:13 ч.

Development PIMDESIGN