Юпитер е толкова голям, че не обикаля Слънцето като останалите планети
Пожар погуби момченце в София, спасиха 3-годишни близнаци
България е с по-добро качество на живот от повечето балкански страни
Къде съм ? Начало /

Кабаре - Петър Гюзелев, музикант:

"Бог ми даде знак"

0:00, 04 октомври 2003 2914 4 коментарa

"Политикът пропада в трудни моменти. Предлагат му подкуп, взима го и сритва съвестта си в ъгъла, за да не му пречи да спи. А аз имам добър сън."

Петър Гюзелев, солокитаристът на легендарната рокгрупа "Щурците", се кандидатира за кмет на София. 57-годишният музикант ще щурмува местната власт от страна на Българската християнска коалиция. От 7 г. е женен за медицинската сестра Ефросина, с която общо имат 3 деца.

- Г-н Гюзелев, всяка неделя човек може да ви види из софийските улици, понесъл китара. Къде свирите?

- С цялото ми семейство ходим в протестантската църква "Блага вест". Там свиря в хвалението. Хвалителите са не само талантливи музиканти и певци, те трябва да са чисти пред Бога.

- А със старата банда не се ли събирате?

- Само по изключителни поводи. Събрахме се за посрещането на XXI век. Сега имаме предложение за няколко изяви в страната, а догодина - в Париж. Маричков и Валди ме викат да изсвиря по някое соло. А аз като направя мое парче, ги търся за вокала.

- Не се ли търсите просто за раздумка?

- През последните години пътищата ни се разминаха и вече не сме 100% "Щурците", а Маричков, Гюзелев, Тотев и Марков. Преди бяхме приятели, имахме еднакви интереси. Ако денонощието имаше 25 часа, щяхме да сме заедно през всичките. Живеехме като женени. Да не говорим за това, че дълги години по турнетата с Кирчо трябваше да спим в една хотелска стая, защото Концертна дирекция не ни даваше самостоятелни. После създадохме семейства. След раздялата всеки разви своята индивидуалност. Пък и моят живот доста се промени през последните 10 години.

- Човек търси път към Бога най-вече, когато е изпаднал в беда. Вас какво ви отведе в църквата?

- Още преди 20-ина години Бог ми даде знак, че съществува. Прибирах се сам с влака след турне в Германия. На гарата в Будапеща ме ограбиха. Останах в един чужд град по ризка и панталони, без пукнат грош, без документи, билети. От посолството ми казаха, че не могат да ми помогнат веднага. Отчаян, се помолих на Бога, въпреки че не вярвах в него. Молих го да ми помогне да се прибера жив и здрав и да си намеря китарата.

- И какво се случи?

- Преспах на гарата, а на сутринта се случи чудо. Докато се протягах, усетих, че в малкия джоб на ризата ми има нещо. Бъркам - унгарски банкноти. Кълна се, че вечерта джобът ми беше празен. Парите стигнаха за бръснене, снимки, документи, билет за връщане, за храна по пътя. Влакът закъсня с 3 мин. - ако беше пристигнал навреме, нямаше да видя на отсрещния перон желизничаря, който носеше китарата ми към полицейската служба. След това Бог ми даде второ доказателство, но аз пак не повярвах в него. Трябваше ми време. Докато не се появи Ефросина, втората ми съпруга.

- Сигурно е била сред тайно влюбените ваши почитателки?

- Не, с нея се запознахме на предизборен митинг на СДС, където групата свиреше.

- Значи политиката ви събра, а вярата ви ожени?

- Преди 7 г. Ефросина ме отведе в протестанския храм. Продуцент съм на 4 музикални проекта с ортодоксална музика, но в този храм ме впечетлиха съвременните песни с ясно послание. Там повярвах, там се събрах с жената, която обичам.

- А с какво се разделихте?

- Престанах да съдя околните, защото всички сме грешни. Започнах да търся мотивите за постъпките на другите, да мисля върху това как възпитавам децата си. Да правя всичко с любов, без да търся награда. Виждали ли сте църква да свиква телевизии и вестници, когато прави дарения в социални домове? А тя се грижи за бедните и болните вече 2 хил. години. За разлика от политиците църквата също носи на децата бонбони, плаща нафтата за отопление, но без да вдига шум около себе си. Държавата изхвърля 18-годишните сираци от домовете, а църквата ги включва в образователните си програми, учи ги на занаят.

- Корите политиците в липсата на морал, защо тогава гледате към редиците им?

- Мръсната политика я направиха мръсните хора. В началото на демократичните промени интелигенцията се включи в политиката. След това мнозина видяха, че докато газиш в нея, малко или много и ти се опръскваш с кал. И се отдръпнаха, за да не бъдат омърсени. А в това пространство дупка няма. Запълни се с други хора, които не бяха чисти. Интелигенцията се опомни и се опита да се върне във властта, но пътят вече беше много по-труден. Сега проблемът ни е да се освободим от духовната и физическата нечистотия. Мръсните улици, по които ходим, са само следствие от нечистотията в душите ни.

- Виждате ли сред днешните музиканти продължители на легендата "Щурците"?

- Виждам доста еднодневки - направят едно добро парче и тръгнат да свирят по заведенията. Талантливи музиканти не липсват, но още не се е появила група, която да повлече след себе си поколения.

- Вкъщи кога се сещате за китарата?

- Когато съм ядосан, така ми минава бързо. Когато съм щастлив - също. Често, като отида на гости, приятелите ми ме молят да хвана китарата, но аз се дърпам, защото музиката за мен е живот, професия, начин на мислене. Обичам да свиря за себе си, когато няма никой вкъщи.

- Чувствате ли се добре обгрижван, след като съжителствате с медицинска сестра?

- Ха, благодаря на Бога, че съм здрав. Може би защото цял живот съм спортувал активно пък и живея природосъобразно - без цигари и алкохол. Ние сме едно голямо спортно семейство. Зиме в планината, през лятото по къмпинги.

- Синът ви Мартин май даваше надежда да тръгне по вашия път на музикант?

- За "радост" на съседите по едно време реши да стане барабанист. Често ме питаха кога ще репетира, за да отидат някъде на екскурзия. Покрай мен се запали и по сноуборда. Няколко години бях в Управителния съвет на сноуборд-федерацията, а след това дори и зам.-председател. Така двамата станахме състезатели в ЦСКА. Сега вече не мога да се меря с него.

- Какви важни житейски уроци преподавате на децата си?

- Опитвал съм се да ги науча на християнските добродетели. И да са устойчиви в трудните житейски моменти. Политикът например пропада в труден момент. Предлагат му подкуп, взима го и сритва съвестта си в ъгъла, за да не му пречи да спи. А аз имам добър сън.

коментирай

Коментари (4)

 • 004
  1 / 1
  Lady_Grace 09-05-13 01:41ч
  Отец Павел, човекът е бил музикант и това го е впечатлило най-многоА и песните са разбираеми и всеки може да се включи и да хвали Бог, за разлика от църковно-славянските песнопения. Проповедите са на достъпен език и дават отговори на още
 • 003
  1 / 1
  Християн 06-06-09 23:37ч
  Отец Павел, моите уважения към вас, но мисля, че има разлика между "модерно" и "ясно послание".
  Нека Бог Ви благославя!
  А за десятъците може и да имате някакво основание, но мисля, че и в православните храмове още
 • 002
  1 / 1
  Remark 12-10-03 14:04ч
  Не се съмнявам в добрите намерения на Пепи.Успех.
 • 001
  1 / 1
  Архим. доц. Павел Стефанов, Шуменски у-т 04-10-03 22:57ч
  Това е може би най-глупавата причина някой да стане протестантски сектант - понеже песните им били "модерни". А промиването на мозъци и десятъка от доходите?

  о. Павел
Име:
Мнение:
Попълнете текста от картинката:
captcha

Спорт

Григор Димитров се справи бързо със 17-годишен талант в Торонто

Ремонтираме 9 стари военни кораба за 5 млн. лева

България

Времето днес: Горещниците идват с температури между 33 и 36 градуса

Спорт

Ивет Лалова ще е българският знаменосец в Рио

Последно обновяване 28 юли, 2016 11:55 ч.

Development PIMDESIGN