700 души платили по 1670 лв., за да излязат в пенсия
Четвърт милион лева е премията за златен медал от Рио 2016
Арестуваните у нас терористи към ИД: Идваме при теб и умираме за теб!
Къде съм ? Начало /

Как да отидем евтино на море?

През юли е по-евтино от август. С лека кола си струва само ако пътуват 5 души

0:00, 28 юни 2004 17243 1 коментар

Който иска да отиде с малко пари на море, трябва да забрави за Златни пясъци и Слънчев бряг. Те са пренаселени, цените надминават тези в курортите на Турция и Испания. Дори чужденците не харчат в заведенията, защото са по системата "ол инклузив" - път, храна, легло - всичко е предплатено. На такова място човек се депресира от липсата на празно пространство поради прекомерното застрояване с хотели и от скъпотията за най-малкото нещо.

Евтиното море в частни квартири, къмпинги и бунгала на Черноморието в много отношения е по-приятен вариант за прекарване на отпуската, дори парите да ви стигат за скъп курорт.

Резервацията за квартири може да стане по Интернет или да се уговори на място. За предпочитане е

пазарлъкът на място

Тогава, освен че може да види предлаганата стая, човек е в състояние да свали с някой лев цената. Хазяите са склонни да отстъпят, ако им обещаете, че ще стоите най-малко 7 или 10 дни. Не обичат да дават квартири за по 2-3 дни. Не е за препоръчване да се отказвате от баня към стаята за сметка на по-ниската цена, каквито варианти предлагат понякога хазяите.

Цените за нощуване са различни в зависимост от разположението на курортното селище и месеца. В Приморско цената на вечер за един човек е между 6 и 8 лв. за месец юни, 8-10 лв. за юли и 10-15 лв. за август. В Ахтопол за стая с най-малко три легла през май се плащат 15 лв., през юни - 20 лв. и за юли и август - 33 лв. на вечер. Горната граница на цените може да се види в офертите в Интернет. Все повече хазяи с по-големи къщи по морето предлагат стаите си дори със снимки в сайтове в мрежата. На място могат да се намерят по-ниски цени от офертите в мрежата.

В Крайморие една вечер струва между 4 и 8 лв. на легло. В Черноморец за юни и юли местните искат 5 евро и за август по 6 евро за легло на вечер, според офертите в Интернет. Двойно по-евтино е в Обзор и Равда, където ще платите между 6 и 8 лв. през месец август, а в Равда по 8 лв.

В Поморие за месеците юни и юли цените варират между 8 и 10 лв., а за август около 12 лв. За малки вили и бунгала в Царево за 14 дни ще платите от 8 до 14 лв. на вечер на легло, а в Балчик за 16 дни юни и септември - 12-14 лв., а юли и август - 15-18 лв.

Някои от туроператорските фирми предлагат

летуването да се плати на части

Тези, които искат да са по-близо до природата, могат да прекарат няколко почивни дни и на къмпинг. Един от по-известните къмпинги на Южното ни Черноморие е Арапя. Цената за бунгало до юли е 35 лв. на вечер, а за средата на юли и целия август е 45 лв. За разполагането на каравана и палатка ще платите 10 лв. на вечер.

В Шкорпиловци цената на бунгало е 17 лв. през юни и 29 лв. през юли и август. Там на място може да се купи и палатка. Цените се движат от 150 до 400 лв. в зависимост от големината на палатката. Някои от къмпингите имат поща, заведения за хранене. Санитарните възли се ползват безплатно.

Транспортът до морето излиза по-евтино с двупосочни билети, независимо дали ще пътувате с влак или автобус. Туроператорите предлагат двупосочни билети за автобус - София-Поморие и София-Балчик са по 30 лв., до Лозен и Китен - по 34 лв. Такива са цените и ако сами си купувате билетите.

Билетите за влак са по-евтини. От София до Бургас и обратно може да се пътува за 16,50 лв. 20 лв. е цената на жп билетите от София до Варна и обратно.

Използването на лека кола е рентабилно при средна цена на бензина от 1,50 лв. за литър, само ако в нея пътуват 5 души. Ако все пак не можете да се разделите с нея по време на почивката, може да я качите на влака с вас.

Срещу 40 лв. БДЖ превозва лични автомобили до морето

Пътят до Варна при среден разход 6 л на сто км струва около 44 лв., а до Бургас - 35 лв. - но само за бензина. Колата си има и други разходи.

От години у нас плажовете са безплатни. За сметка на това използването на чадъри дневно струва от 3 до 5 лв. Затова по-изгодно ще ви излезе, ако сте си купили предварително слънцезащитен чадър, който може да се намери по борсите за 5-7 лв.

Цените на водните атракции (пързалки, лодки и др.) по плажа стигат дори до 30 лв. Затова, ако не са ви по джоба водните колела и скутери, вложете всичките си педагогически умения, за да отклоните интереса на децата от тях.

Храната не трябва да ви бъде проблем, защото цените в малките курорти не се отличават съществено от тези в големите градове. 80 ст. е хамбургерът. Парчето пица е 1 лв., колкото и в София. 60 ст. струват кюфтетата и кебапчетата. Халба наливна бира се харчи за 0,90 лв.- 1,20 лв. Порцията пържени картофи е 1 лв. - 1,20 лв. Тук-там през юли и август цените леко се вдигат, но не могат да се сравняват със скъпотията в големите курорти.

Плодовете и зеленчуците в малките курорти могат да се купуват направо от производителите, често на по-ниска цена, отколкото в София.

Цени на легло на вечер в някои курорти

Приморско 6-8 лв. 8-10 лв. 10-15 лв.

Ахтопол 6-7 лв. 7-10 лв. 10-12 лв.

Поморие 7-8 лв. 8-10 лв. 10-12 лв.

Обзор, Равда 5-6 лв. 6-7 лв. 6-8 лв.

Черноморец 8-10 лв. 8-10 лв. 12 лв.

коментирай

Коментари (1)

  • 001
    2 / 2
    Далечна Чукотка 28-06-04 18:32ч
    Далечна Чукотка
Име:
Мнение:
Попълнете текста от картинката:
captcha

България

Преводач на нелегални имигранти: През България са минали стотици терористи

Спорт

Григор Димитров се справи бързо със 17-годишен талант в Торонто

Ремонтираме 9 стари военни кораба за 5 млн. лева

България

Времето днес: Горещниците идват с температури между 33 и 36 градуса

Последно обновяване 28 юли, 2016 15:15 ч.

Development PIMDESIGN