БДЖ: Не търсете покемони около релсите, опасно е!
Юрген Клоп: Никога не бих дал 100 млн. паунда за един футболист
Визуално пиршество и мистерии обещава първият трейлър на "Великата стена"
Къде съм ? Начало /

Как да пътуваме евтино с влак из Европа

0:00, 18 юни 2003 14460 1 коментар

Най-примамливи за лятната отпуска са предлаганите масово екскурзии до Гърция, Турция, Македония или Европа за 2-3 до 5 дни с автобус. При това маршрутът е фиксиран, а възможностите за самостоятелни разходки в рамките на пътуването са сведени до минимум.

Малко известно е обаче, че можем да обиколим Европа с влак, като прекъсваме пътуването си в определени градове, отклоняваме се от основния маршрут в рамките на цял месец срещу 762 лв., а ако пътникът е под 26 години - срещу 537 лв.

Това става с картата "Inter rail", която вижи за цялата европейска жп мрежа.

Системата разделя държавите на 8 зони. В някои от тях картата важи и за частните железници, например за 10-те частни минии в Швейцария, за държавната и частната железница на Унгария.

Обиколката с карта "Inter rail" е с продължителност до 22 дена, ако е за пътуване само в една или две зони. Тя е по-евтина от картата за цялата европейска мрежа.

Редовен жп билет София-Париж-София струва 817 лева.

Пътуването с него може да се прекъсне и после да продължи, но не може да се правят отклонения от маршрута. А с "Inter Rail" за 762 лв. и дори по-малко, може да се обиколи цяла Франция, да се прескочи до Белгия, да се попътува из Германия и Австрия. Картата важи за бързите влакове втора класа. 10 евро трябва да се доплати за скоростните влакове "Inter City" и "Еuro City" в Германия и TGV - във Франция.

Допълнително се заплащат спалното или запазено място. С картата може да се пътува и до Мароко, но отделно се плаща за ферибота Испания-Мароко. Ако имаш карта, фериботите Холандия-Великобритания, Дания-Норвегия се плащат наполовина, а фериботът Патра (Гърция) - Бриндизи (Италия) е безплатен.

Семейни или групови екскурзии с влак

излизат евтино със системата "City Star". При нея цените на билетите зависят от броя на пътуващите - най-евтини са за група от петима души. Билетите по тази система са за определен срок и маршрут. С такива билети може да се пътува от всяка точка на България до всяка точка на Германия, Румъния, Словения, Австрия, Гърция, Словакия, Чехия, Сърбия, Гърция, Русия. Отделно може да се возим и по маршрута София-Мюнхен-София.

Билетите до дадена държава важат за всяка точка от нея, докъдето стига железницата й. Те се издават за два месеца, като се посочва началната дата на пътуването. Така с билет "City Star" може да се стигне не само до Москва, но и до Петербург, Киев и други руски градове, не само до Будапеща, но и до Сегед, Дебрецен, Мишколц, като може да се тръгне от Варна, от Бургас и всяка друга гара на България, без това да се отрази на цената.

По тази система се издават билети на студенти за пътуване от София до Солун. Така билетът за студент излиза 38,14 лв., а за четирима - 95,34 лв.

Билет за неограничен брой пътувания в отделна държава

предлага системата "Euro Domino". Билетът е поименен и важи за определен срок - например 3-8 дни. С него може да се стигне до дадена държава със самолет или друго превозно средство и след това да се пътува между различни градове, като могат да се правят спирания.

В един такъв билет за Германия има 4 талона. На всеки талон се отбелязва датата на тръгване и той важи за неограничен брой пътувания с различни влакове до 24 часа на следващия ден. Т.е. с всеки талон може да се пътува два дена. След това да се направи неограничен по време престой и да се ползва следващият талон за два дена пътуване и т.н.

коментирай

Коментари (1)

  • 001
    2 / 2
    Анонимен 16-04-12 14:43ч
    Chudesna novina, no az iskam da patuvam do ItaLia i UK vajili 'Inter rail'za tezi dyrjavi.Naprim marshut Sofia Atana, Italia, Francia, UK.
Име:
Мнение:
Попълнете текста от картинката:
captcha

Култура

Приказки от календара: АВГУСТ

България

ВКС: Александър Томов е невинен за присвояване

Икономика

"Карфур" не работи поради "технически причини", измамени доставчици завеждат дела

Спорт

Полиция спаси олимпийския огън от гневни стачкуващи в Бразилия

Последно обновяване 29 юли, 2016 20:20 ч.

Development PIMDESIGN