Показаха екипировката на олимпийците ни за Рио 2016 (галерия)
Ремонтират 19 км от пътя за Рилския манастир
Scania пусна умен часовник, който следи здравето на шофьорите
Къде съм ? Начало /

Как да продължим след предателство на приятел

Краят на едни отношения слага начало на други

13:22, 29 август 2012 9079 6 коментарa
Героите от популярния сериал "Приятели" ни показаха, че животът предлага сложни ситуации, но с човек наблизо те стават по-лесно разрешими.
01/04

Приятелството е една от основните човешки потребности и е важно за всеки, независимо от неговата възраст и пол. Малко или много искаме да бъдем харесвани и подкрепяни, а именно приятелите са хората, с които можем да се държим свободно, да бъдем себе си, да очакваме, че ни разбират и приемат безусловно заради това, което сме.

За съжаление в живота често се случва така, че хора, които са си били близки и са споделяли еднакви мечти и цели поради наглед дребна причина, развалят отношенията си. Не е рядкост човек, когото сме смятали за близък, неочаквано да ни забие нож в гърба поради собствен интерес или просто да се отдалечи и отчужди. В такива моменти премисляме цялата история на познанството си, търсим грешките в себе си и в другия и причините за разрива.

Колкото и да е болезнено, колкото и предадени да се чувстваме, има една посока, която да ни помогне да превъзмогнем негативната случка. Дори и да ни се струва невъзможно на пръв поглед, да се опитаме да запазим хубавото от отношенията си с конкретния човек от миналото. Даже и да нямаме повече контакти с него, да не се лишаваме от хубавите емоции, които сме преживели заедно. И най-вече да не се настройваме негативно към останалите си приятели и хората като цяло. Не знаем в кой момент животът ще ни сблъска с нови хора, с които можем да се сближим. Ако се концентрираме върху преживян провал в отношенията си с приятел от миналото, може да пропускаме възможност да се сближим с новите си познати и да установим близки връзки, които да прераснат в приятелство. Краят на едни отношения не значи, че няма начало или продължение на други.

От писма на читатели

От дете израснахме заедно с Васил. Бяхме навсякъде заедно, помагахме си и нищо не можеше да наруши приятелството ни. В един момент той се отдръпна без причина. Просто изчезна, не отговаря на обажданията ми и цял месец вече не сме се виждали. Не знам да има нещо, което да му се е случило или причина да ме отпише.
Иван, 33 г.

При всички случаи има някаква причина, която вие не знаете. Вероятно приятелят ви е преживял нещо, което го кара да се затвори в себе си или поне по отношение на вас. Помислете какво сте му говорили при последните си срещи. Има ли нещо, което може да е разтълкувал погрешно? Или някой, който може да се е намесил в отношенията ви? Не настоявайте прекалено с обаждания. Може да му напишете съобщение, че чакате да се обади, когато пожелае, и че може да разчита на вас. Единият вариант е да има нужда от усамотение, за да прецени как да се справи със ситуация, която преживява, и да намери решение за себе си. Другият вариант е по неизвестна в момента за вас причина да е сметнал, че вие сте направил нещо, което е некоректно и нежелано. Във втория случай трудността е да достигнете до това и да се опитате да изясните недоразумението.

Чувствам се много предадена от най-добрата си приятелка. Повече от десет години обсъждахме всичко, гледахме заедно децата си и си помагахме. Преди няколко месеца научих, че се среща две години тайно с мъжа ми. Не мога да го проумея, такова предателство и от двамата! Как съм могла да не забележа?
Ивелина, 29 г.

Не сте забелязала, защото това са двама от най-близките ви хора. Вие сте им дала цялото си доверие, а в момента се чувствате без опора. Моментът е наистина безкрайно труден за вас. От една страна, трябва да преживеете болката, а, от друга страна, да прецените какво да правите занапред. Преди да вземете решение, си оставете време за бушуващите емоции. Ще преминете през гняв, обвинения, отчаяние, примирение. Всеки от тези етапи е свързан с разнопосочни мисли и чувства. Решението за бъдещите ви отношения трябва да дойде от вас и това как вие ще се чувствате максимално добре. Не влизайте в безкрайния модел на упреци и въпроси. Фактите са налице и това е определящото за вас, не причините защо и как се е случило. От едната страна на везната поставете липсата на доверие, а от другата какво ще ви липсва и не се опитвайте насила да закърпвате отношенията. Ако продължите да сте близки, това трябва да стане по нов за вас начин.

Тест
Как ще реагирате при предателство на приятел

Почти на всекиго се е случвало да преживее разочарование и край на приятелство в някой период от живота си. Някои хора се затварят в себе си и стават подозрителни към всички останали. Други по-леко „отписват” случката и продължават напред. Как по-скоро сте склонни да реагирате вие при подобен проблем?

1. Имали сте много силно приятелство, но след като е създал/а/ собствено семейство, приятелят /приятелката ви се е отдалечил/а. Вие:
а. Приемате, че при това положение човекът не си е струвал и залагате на другите си контакти.
б. Чувствате се изолирани, но проявявате разбиране, че семейството е на първо място и сте готови да продължите контактите си в бъдеще.
в. Казвате си, че за пореден път сте ненужни и се чувствате изоставен. Затваряте се и вие и преживявате дълго.

2. С много близък свой приятел/приятелка сте развалили отношенията си заради представител на другия пол. За вас това значи:
а. Незабавно отписвате този човек и изобщо не се сещате повече за него в бъдеще. Не заслужава да ви бъде приятел.
б. Обидна и неприятна ситуация, но в крайна сметка я приемате като част от нещата от живота.
в. Всеки мисли първо за себе си и няма истински приятелства.

3. Безкористно сте помагали във всякакви ситуации на свой приятел. При първия случай, когато вие сте изпаднали в нужда, този човек изчезва:
а. Не съжалявате за жестовете, които сте правил/а/ и преставате да поддържате връзки с този човек.
б. Мислите си, че не може да разчитате на него, но това не ви пречи да продължите контактите си.
в. Наранени сте и в съзнанието ви изплуват всички жертви, които сте правили за конкретния човек. Приемате това за непростимо.

4. В момент, в който сте особено напрегнати и заети и нямате време да спите, а приятел ви помоли за съдействие, вие:
а. Обяснявате, че моментът е много труден за вас и когато ви е възможно, ще помогнете.
б. Търсите първата възможност да помогнете, но все пак след като приключите най-належащите си ангажименти.
в. Зарязвате всичко и веднага се отзовавате, за да помогнете с всички сили.

5. Когато имате проблем или неприятност, първото, което правите, е:
а. Да обмислите ситуацията и сами да намерите решение за нея.
б. Да се обадите на близък човек или приятел и да споделите какво ви е сполетяло.
в. Да потърсите съвет, изслушване и помощ от приятел, за да можете да се справите.

Ако отговорите ви са предимно “а", приятелите не заемат централно място в живота ви. Обичате да общувате, но по-скоро сте склонни да поддържате познанства, отколкото да се раздавате или да бъдете зависими по някакъв начин от отношенията с приятелите си. Ако не се получава на едно място, ще потръгне другаде.

Ако повечето ви отговори са “б”, държите на приятелствата си и разчитате на тях. Същевременно проявявате и толерантност в случаите, в които възникнат проблеми и не обвинявате за тях другия или себе си.

Ако отговорите ви са предимно “в”, приятелите ви до голяма степен определят начина, по който се чувствате. Помислете дали не съществува опасност прекалено силно да зависите от тяхното мнение и оценка. Това означава да не преминавате границата, така че да обременявате и тях, и себе си с постоянно желание за контакти.

Следващата тема е: Играем ли роли във всекидневието?
Ако имате въпроси или коментари, може да ги изпращате на m.bakracheva@abv.bg

коментирай

Коментари (6)

 • 006
  3 / 3
  Анонимен 21-10-15 15:48ч
  Много добро четиво, но за интелигентни хора, които наистина могат да приемат нещата спокойно. Както казваше моят бракоразводен адвокат "това не е за дървосекачи".
 • 005
  2 / 2
  minio 30-08-12 11:40ч
  cekai ma kvo priatelstvo v pedrasovo ,kaato kazva tonko v politikata ima samo interesi ne a priateli.
 • 004
  2 / 2
  minio 30-08-12 11:34ч
  tei de sicshkite luxove ami pnite lice sabirahme kinti za cigarii kade jivehte e zabravlidte go ama az ne nali sam oste na ulicara e praitela si ostav li drygua gladen jaden i bezdomen po delata im csi gi poznaite.
 • 003
  2 / 2
  minio 30-08-12 11:32ч
  stiga ma margoto stiga gluposti kav pryatel sam s naste spotisti csampioni te sa edin otbor ili s geniite kat buckata te druga az ni sam profi spotist ni genii,ami tti de edin otbior bili,primer ivio ot saunt park pesen още
 • 002
  2 / 2
  Анонимен 30-08-12 11:10ч
  Бакрачева,що не опиташ нещо друго,не ставаш или по-скоро ставаш само да преписваш неща от интернет,като никому ненужни изследвания например за хората от снимката - те така са се омешали,че всички са си много близки,почти роднини!!!
 • 001
  2 / 2
  Анонимен 29-08-12 14:22ч
  Бакрачева, с тая "вестникарска наука" причиняваш повече вреда, отколкото помагаш. А тестът и начина за интерпретация на резултатите са повече от смехотворни.
Име:
Мнение:
Попълнете текста от картинката:
captcha

Спорт

Показаха екипировката на олимпийците ни за Рио 2016 (галерия)

България

Един загина, а 6-ма са ранени след жестока катастрофа край Поморие

Спорт

Ювентус отказа 110 млн. евро за Погба от Манчестър Юн

Свят

Мълния уби мъж през мобилния му телефон

Последно обновяване 25 юли, 2016 20:15 ч.

Development PIMDESIGN