Селин Дион се връща на сцената след година отсъствие
Анджелина Джоли беше обявена за женска икона
Отворена е едната клапа на язовир "Студен кладенец"
Къде съм ? Начало /

Как да спечелим на борсата?

0:00, 27 юни 2007 10661 5 коментарa
01/02

При покупката на акции следeте внимателно състоянието на дружеството

Все повече хора предпочитат да инвестират парите си на борсата, вместо да разчитат, че банката ще им предложи добър лихвен процент. За да реализирате печалба, е необходимо предварително да се запознаете с възможните рисковете и условията за търгуване.

На Българската фондова борса (БФБ) - София се продават и купуват ценни книжа. Лично не можете да извършвате сделки с тях. За да продадете или купите акции, е необходимо да се обърнете към инвестиционен посредник.

Вместо да държите парите си в банка при определен лихвен процент, можете със същите пари да купите акции и да очаквате да спечелите повече от дивиденти. Чрез покупка и продажба на акции могат да се печелят големи суми пари. Печалбата е под формата на дивидент. Рискът идва от това, че дивидентът не е гарантиран и можете да получите по-малко пари, отколкото дава банката под формата на лихва. Затова при покупката на акции е много важно да следите състоянието на дружеството, чиито ценни книжа купувате. Можете да спечелите и от ценовата разлика. Успешното развитие на дружеството вдига цената на неговите акции на фондовата борса, а увеличаването на търсенето води до повишаване на цените. Така, ако решите да продадете акциите си, ще получите по-голяма сума, отколкото тази, която сте дали при закупуването им.

Метод

Като основен метод на БФБ на търговия е определен откритият насрещен аукцион, при който поръчките за покупка и продажба се въвеждат в електронна система за търговия от брокерите, а сделките се сключват автоматично от системата, спазвайки приоритетите цена и време на въвеждане на поръчката. Клиентските поръчки имат приоритет при изпълнение пред поръчките за собствена сметка. Допуска се поръчки за покупка или продажба на определено количество ценни книжа, които се изпълняват по най-добрата насрещна цена в момента на въвеждането им. Има и лимитирани поръчки за покупка на определено количество ценни книжа по посочена лимитирана цена.

Според валидността си лимитираните поръчки са моментални, валидни за деня и валидни до отмяна.

Гаранционен фонд

БФБ създава и управлява Гаранционен фонд за гарантиране на плащанията по сделки, сключени на борсата. Фондът се формира чрез парични вноски от членовете на борсата. Първоначалната вноска на всеки член във фонда е в размер на 200 лева. Ежемесечно всеки член внася във фонда сума, равняваща се на 0.1% от средната стойност на сключените от него сделки за предходния календарен месец. При достигане на размер на фонда, равняващ се или надвишаващ 1% от стойността на реализирания оборот на борсата за предходната година, членовете преустановяват текущите вноски. Те не подлежат на връщане, включително при прекратяване на членството. Основен принцип при управлението на средствата на фонда е отчитането и избягването на риска. Средствата на фонда могат да се инвестират само в банкови депозити и държавни ценни книжа.

Промени

Българската фондова борса одобри промените в правилника й, направени от Комисията по финансов надзор, съгласно които ще могат да се отменят сключени сделки в резултат на неоспорими грешки на борсови посредници.

За отмяна на сделки съответният борсов член подава молба-заявление по образец в борсата най-късно до 15 ч на деня, в който са сключени сделките, към което се прилагат документ, удостоверяващ съгласието на насрещната страна по сделката за отмяната й, декларация за липсата на подадена поръчка с параметри, равни на погрешно въведените, и обяснение относно причините и обстоятелствата, довели до тях.

История

Софийската фондова борса се учредява с ходатайството на Софийска търговско-индустриална камера с царски указ - №7 от 15 април 1914 година. Тя е организирана като борса с публичноправен характер. По подобие на стоковите борси държавата контролира дейността й чрез специален правителствен пратеник, назначен с царски указ по предложение на министъра на финансите. На Софийската фондова борса се сключват сделки с публични и частни ценни книжа, монети, скъпоценни метали и банкноти. Цялостната организация и дейността на борсата са извършвани на основата на Правилник на Софийската фондова борса, утвърден с Указ 58 на цар Борис III от септември 1922 година. В залата за сключване на сделки са допускани само членовете на борсовата корпорация, техните пълномощници и чиновници, след представяне на лична карта, издадена от управлението на борсата и след заплащане на установените с правилника такси. Българската фондова борса - София започна работа в края на октомври 1997 година.

коментирай

Коментари (5)

 • 005
  9 / 29
  Дилян 20-08-12 14:23ч
  За да играеш не са ти нужни големи суми . Трябва да ги направиш такива

 • 004
  -7 / 25
  mitio 18-04-12 13:24ч
  Ave e mishki...
 • 003
  5 / 41
  руслан 27-03-11 15:49ч
  Здравей!От къде мога да следя състоянието на дадена фирма от която съм купил акция ?Благодаря за полезните съвети!
 • 002
  11 / 47
  Анонимен 08-07-10 21:39ч
  О непременно ще пробвам тази игра защото смятам като завърша вместо да влагам в банките които савсем малко ти увеличават парите по добре да ги вложиш в нещо и да спечелиш с риск да загубиш.

 • 001
  14 / 56
  Сергей Ръжанков 09-04-08 11:07ч
  Аз съм студент на 22 години и съм на същото мнение, че е по добре да играеш на борсата отколкото да се занимаваш със смешните лихвени процети по депозитите в банката. Все още нямам пари с които да играя в още
Име:
Мнение:
Попълнете текста от картинката:
captcha

Спорт

Феновете даряват, Томов плаща заплати

Спорт

Нов джакпот очаква поредните щастливци

България

Хвърлиха коктейл „Молотов“ по община Варна

България

Текат консултации за нов управител на БНБ

Последно обновяване 27 март, 2015 19:27 ч.

Development PIMDESIGN