Младежи набиха мъж заради забележка в тролея
Ловки апаши измъкнаха 60-килограмова печка през покрива
Борисов: В първата десятка сме по безгрешни обществени поръчки
Къде съм ? Начало / Култура / Арт

Карикатуристът на „Новинар” Чавдар Николов с нова награда

13:47, 02 февруари 2011 2838 4 коментарa
Чаво заедно със своите карикатури. Снимки Лиляна Караджова
01/03

Сатиричните пластики на Чаво събраха погледите на „Шипка” 6

Брилянтният майстор на карикатурата Чавдар Николов получи наградата на в. „Анти” за изключителна и остроумна рисунка. Отличието му беше връчено по време на 36-ата национална изложба на българската карикатура, където Чаво беше номиниран и за наградата на столична община „Доню Донев”. Освен с десет от невероятните си сатирични рисунки, които художникът всекидневно прави за в. „Новинар”, той участва в изложбата и с две големи модерни пластики. Чаво постави Темида в тялото на надуваема секскукла и заедно с колегата си Иван Кутузов изработи „Реликвариум на ДС”.

Голямата награда на в. „Анти” връчи Васил Станилов, който заяви, че Чаво заслужава приз за цялостно двайсетгодишно творчество, защото е работил в „Про и Анти” от зората на неговото създаване. Сред колегите на Николов отличия получиха още Ириен Трендафилов, Ивайло Цветков, Велин Андреев, Христо Комарницки, Иван Веселинов и Стефан Десподов.

Непоказваните досега сатирични пластики на Чавдар Николов събраха погледите с остроумния си замисъл и модерен стил. Карикатуристът сподели, че е създал една от тях на принципа на асамблажа – материалите за еротичната „Темида” е събрал от редакцията на в. ”Новинар”. „Това е доста груба метафора, но нали ние сме кривото огледало. Обществото очаква да се смеем, но първо се смеем, а после плачем”, коментира Чаво провокативната си творба. Другата пластика, в която е съавтор с Иван Кутузов - „Реликвариум на ДС”, показва, че зад надписа „секретно” са останали само едно старо изкуствено чене и кокал. В този дух карикатуристите коментираха, че тяхното изкуство умее ясно и категорично да осмее това, за което журналистите често пишат в завоалиран подтекст.

Националната изложба на българската карикатура се намира на втория етаж в галерията на СБХ на „Шипка” 6. Четете подробности на 8 февруари – вторник, във в. „Новинар”.

коментирай

Коментари (4)

 • 004
  5 / 31
  клюна 02-02-11 23:29ч
  Драги хвалители на този господинчо.Нямате и капка представа от стойностна сатира.Този автор просто умело жонглира с неща които са ви познати от заливащият ни поток, така наречени "новинарски емисии".Истинсата стойностна сатира не се носи по течението на политиката а е още
 • 003
  8 / 34
  Анонимен 02-02-11 15:57ч
  Изложбата си заслужава!
 • 002
  5 / 23
  Анонимен 02-02-11 15:52ч
  Винаги с удоволствие гледам неговите творения и се възхищавам от хумора и подтекста в тях.
 • 001
  10 / 24
  Ivailo 02-02-11 15:05ч
  Най-големия е Чавдар!!! :))
Име:
Мнение:
Попълнете текста от картинката:
captcha

България

Младежи набиха мъж заради забележка в тролея

България

Болница сложи бариера на улица, събира по 2 лева

Свят

4,9 по Рихтер във Вранча

Свят

Ципрас обеща да не намалява заплатите

Последно обновяване 29 март, 2015 13:20 ч.

Development PIMDESIGN