Хамилтън шампион във Формула 1
Аоияма завърши с победа
Магистралата до Благоевград готова догодина
Къде съм ? Начало / Култура / Арт

Карикатуристът на „Новинар” Чавдар Николов с нова награда

13:47, 02 февруари 2011 2526 4 коментарa
Чаво заедно със своите карикатури. Снимки Лиляна Караджова
01/03

Сатиричните пластики на Чаво събраха погледите на „Шипка” 6

Брилянтният майстор на карикатурата Чавдар Николов получи наградата на в. „Анти” за изключителна и остроумна рисунка. Отличието му беше връчено по време на 36-ата национална изложба на българската карикатура, където Чаво беше номиниран и за наградата на столична община „Доню Донев”. Освен с десет от невероятните си сатирични рисунки, които художникът всекидневно прави за в. „Новинар”, той участва в изложбата и с две големи модерни пластики. Чаво постави Темида в тялото на надуваема секскукла и заедно с колегата си Иван Кутузов изработи „Реликвариум на ДС”.

Голямата награда на в. „Анти” връчи Васил Станилов, който заяви, че Чаво заслужава приз за цялостно двайсетгодишно творчество, защото е работил в „Про и Анти” от зората на неговото създаване. Сред колегите на Николов отличия получиха още Ириен Трендафилов, Ивайло Цветков, Велин Андреев, Христо Комарницки, Иван Веселинов и Стефан Десподов.

Непоказваните досега сатирични пластики на Чавдар Николов събраха погледите с остроумния си замисъл и модерен стил. Карикатуристът сподели, че е създал една от тях на принципа на асамблажа – материалите за еротичната „Темида” е събрал от редакцията на в. ”Новинар”. „Това е доста груба метафора, но нали ние сме кривото огледало. Обществото очаква да се смеем, но първо се смеем, а после плачем”, коментира Чаво провокативната си творба. Другата пластика, в която е съавтор с Иван Кутузов - „Реликвариум на ДС”, показва, че зад надписа „секретно” са останали само едно старо изкуствено чене и кокал. В този дух карикатуристите коментираха, че тяхното изкуство умее ясно и категорично да осмее това, за което журналистите често пишат в завоалиран подтекст.

Националната изложба на българската карикатура се намира на втория етаж в галерията на СБХ на „Шипка” 6. Четете подробности на 8 февруари – вторник, във в. „Новинар”.

коментирай

Коментари (4)

 • 004
  5 / 27
  клюна 02-02-11 23:29ч
  Драги хвалители на този господинчо.Нямате и капка представа от стойностна сатира.Този автор просто умело жонглира с неща които са ви познати от заливащият ни поток, така наречени "новинарски емисии".Истинсата стойностна сатира не се носи по течението на политиката а е още
 • 003
  8 / 30
  Анонимен 02-02-11 15:57ч
  Изложбата си заслужава!
 • 002
  3 / 19
  Анонимен 02-02-11 15:52ч
  Винаги с удоволствие гледам неговите творения и се възхищавам от хумора и подтекста в тях.
 • 001
  10 / 20
  Ivailo 02-02-11 15:05ч
  Най-големия е Чавдар!!! :))
Име:
Мнение:
Попълнете текста от картинката:
captcha

Икономика

Магистралата до Благоевград готова догодина

Свят

Потопи заплашват щата Ню Йорк

Икономика

Танева бори рекета срещу фермерите

Спорт

Треньорът на "Монако" бесен на Бербатов

Последно обновяване 23 ноември, 2014 16:38 ч.

Development PIMDESIGN