Котаракът Гладстон започна служба в полза на британската хазна
Музей на сладоледа отвори врати в САЩ
Германците не вярват на Меркел, че ще се справи с бежанците
Къде съм ? Начало /

Колко струва абортът

Цените варират между 7 лв. и 400 лв. При процедурата има опасност от трайни увреждания.

0:00, 03 декември 2004 70751 25 коментарa
Абортите варират между 7 и 400 лева Стр.6
01/03

За разлика от други страни, където абортът е забранен или в обществото текат постоянни спорове дали да се забрани, у нас процедурата е леснодостъпна. Цената започва от около 400 лв. на черно и пада до ... 7 лв. по официален път. Това е цената на отказа от използване на презервативи. Но има и някои рискове и усложнения...

Иван е на 20 години, приятелката му е на 17. След като цикълът й закъснява повече от нормалните 12 дни, тестът за бременност показва, че момичето е бременно. Иван и непълнолетната му приятелка решават, че абортът е единственият вариант. Двамата не искат родителите на девойката да разбират за бременността. Оказва се, че е проблем изискването за подпис на родител или настойник в листа за прекратяване на бременността, в който са обяснени рисковете и евентуалните последици от кюртажа. По тази причина младежите прибягват до аборт "на черно". Манипулацията се извършва от квалифициран лекар в голама столична болница, без да изисква подпис на бланката и уведомяване на родител или настойник. Цената е 350 лв.
Аборти се изършват във всички лечебни заведения, в които има квалифицирани специалисти, включително в частни клиники и кабинети на гинеколози. Задължително изискване е подписът на пациента или на подателя на листа за прекратяване на бремeнността, обясняващ рисковете и възможните последствия. За извършване на аборт е нужно направление от личен лекар, задължително е да се плати преди манипулацията. Цената варира и е в зависимост от мястото на изпълнение и условията. В лечебните заведения, които работят със здравната каса, се плащат само изследванията, а самата процедура е безплатна. В Майчин дом абортът излиза около 80 лв. В Първа градска болница цените започват от 35 лв. с местна упойка и стигат до около 160. В Първа акушеро-гинекологична болница "Света София", бившата "Тина Киркова", прекратяването на бременността излиза най-много 52 лв., в случай че жената няма направление от личен лекар. Ако има талон от джи пи, се плащат само 12 лв. за изследвания. В случай, че кръвната група на пациентката е известна, цената пада до 7 лв. В частните кабинети е по-скъпо - от 250 до 400 лв., там често се правят аборти на непълнолетни без подписа на родител, който се изисква от закона.
Максималният законов срок за извършване на аборт е 12 седмици след забременяването, оптимално е процедурата да се извърши между седмата и осмата седмица. Пациентките остават в лечебното заведение един предобед. Преди манипулацията задължително се извършва преглед, при който се установява срокът на бременността, разположението на матката. Проверява се и за евентуални инфекции и се предписва лечение, в случай че е нужно. Обикновено по време на процедурата се използва пълна упойка. С помощта на специални инструменти се създава достъп до маточната шийка и каналът на матката се разширява. Самият аборт се извършва с кюрета, след което с вакуум се изсмуква съдържанието и се прави ревизия за остатъци от бременността.
Дори когато е направен от квалифициран специалист, абортът не е невинна процедура, той може да доведе до непредвидени усложнения и трайни увреждания, каза завеждащият дневния стационар в Първа АГ болница "Света София" д-р Иван Горанов. Той разказва за девойка, която прави аборт, за да не провали екскурзията в Полша, която е планирала с приятеля си. В резултат от лошото почистване на матката тя получава възпаление. Усложненията водят до две извънматочни бременности и стерилитет.
Според специалисти нарастващият брой на абортите е следствие от недостатъчната сексуална култура на българите и липсата на програми за сексуално образование в училищата. Акушер-гинеколозите разказват, че не е рядкост жена да направи два аборта в период от 3-4 месеца, въпреки че лекарите разясняват възможните последствия и препоръчват използване на контрацептиви. При по-младите девойки и тези, които не са раждали, възможността от усложнения е по-голяма. В последните години възрастта на девойките, които правят аборти, спада, все по-често пациентките са на 15-16 години, има дори и по-млади, сподели д-р Горанов. Непълнолетните обикновено се доверяват на майките си в подобни случаи, много рядо се появяват с бащите или приятелите си. Често момичетата, които не желаят родителите им да разберат за бременността, правят аборти на черно при специалисти, които не попълват необходимите документи.
Все още има и случаи на криминални аборти, които се извършват от неспециалисти в нерегламентирани помещения - тавани и мазета, разказа д-р Горанов. Те често прекратяват бременността с подръчни средства - корени и вретена например. Усложненията и смъртните случаи в тези случаи са много по-вероятни, отколкото, ако прекратяването на бременността се извърши от специалист в лечебно заведение. Често се налага на квалифицираните акушер-гинеколози да поправят последиците от подобни интервенции. В Добрич бе осъдена самозвана акушерка, извършила аборт с птичи пера, което едва не довело до смъртта на бременната жена. Според член 126(1) от Наказателния кодекс за извършването на аборт извън регламентираните здравни заведения със съгласието на бременната жена се наказва с до 5 г. затвор. Ако виновният няма висше медицинско образование или е умъртвил плода на повече от една жена, може да лежи до 8 г. Според НК жената не носи наказателна отговорност по предходните алинеи, включително и за подбудителство и помагачество. В много от малките населени места жени, които не искат да родят, обикновено казват, че сами са посегнали на бебетата си. Така истинските престъпници не могат да бъдат осъдени.
Абортът винаги създава риск от инфекция, която може да доведе до запушване на маточните тръби. Сред най-честите усложнения е стерилитетът, чието лечение е трудно и невинаги дава резулатати. Голяма част от жените, които не могат да забременеят, са се подлагали на 1-2 аборта. Възможно последствие е и извънматочната бременност, при която е невъзможно плодът да бъде спасен и има сериозен риск за живота на жената.
Друго възможно усложнение е перфорацията(пробив) на матката, но то се случва рядко, ако процедурата се извършва от квалифициран специалист. В случай че е засегнат голям кръвоносен съд и не се диагностицира на време, перфорацията може да доведе до сериозна загуба на кръв и дори до смърт. Възможно е пробивът на матката да стане причина за инфекция в коремната кухина и перитонит. В случай на перфорация обикновено се прави операция, матката се доизчиства и перфорацията се зашива.
Най-много аборти се правят през септември, защото най-нежеланите бебета се правят през отпускарския летен сезон. През 1990 г. ражданията са били 105 821, а законните аборти 144 644, т. е. на всяко дете се падат 1,4 прекратени бременности. За 1997 съотношението се увеличава в полза на абортите - родените деца са 65 000, а кюртажите 107 000. За 2001 г. отношението вече е 3 към 1 - 162 000 аборта и 54 000 раждания. Това съотношение приблизително се запазва и до миналата година.

коментирай

Коментари (25)

 • 025
  0 / 2
  Анонимен 13-05-15 12:18ч
  Разгледах материала и коментарите!
  Защо малко не се постараете да напишете правилно поне едно изречение. И въпреки че използвате латинските букви, пак допускате правописни грешки :х Давате съвети за толкова сериозна процедура,а дори не можете да се изразите още
 • 024
  1 / 1
  ANI 24-03-15 15:01ч
  DOBAR DEN ISKAM DA PITAM KOLKO SHTE STRUVA V TINA KIRKOVA ABORTA?IMAM EDNO DETE SEGA NE MOGA DA RODQ VTORO I NQMA IZBOR TRQBVA DA MAHNA BEBETO INTERESUVA ME CENA NA 4SEDMICI SAM
 • 023
  0 / 2
  галястефанова 15-02-15 23:40ч
  Вакуyн

 • 022
  3 / 5
  Анонимен 03-07-14 13:23ч
  Zdrawei te!!! Iskam da popitam kolko shte mi struwa aborta na 22 sam imam edno detence na 1 god i mislq che ne sam gotowa wse oshte za oshte edno...zakasnqwa mi weche 1 mesec i 5 dena naprawix si test za bremenost i mi pokaza polojitelen..Molq wi ako moje da mi kajete kolko pari shte mu stura :) Blagodarq predwaritelno :)
 • 021
  -1 / 1
  Анонимен 31-05-14 12:31ч
  zdravete bremena sam v 6estata sedmica kolko striva aborta
 • 020
  0 / 2
  Анонимен 13-04-14 12:55ч
  Immam nqkvi simptomi I nzz dali sam ako sam ooo nz she otkacha...trea test a ako sam trea abort a sam samo na 17 yjaas nikoi neznae I roditelite mi neznaqt dori che si imam gadje s kodeto sam spala s nego....kak da abortiram kadde da ida bez da razbere nqkoi..

  Nqmam I pari....she se samooybia
 • 019
  -1 / 1
  t....... 04-12-13 10:34ч
  zdraveite!!! az sam bremenna i iskam da go mahna moje bi sum vuv 2 sedmica ne pove4e .... nikoga do sega nesam pravila abort.moje li da mi kajete kakvo e 4ustvoto,shte boli li?nqkoi da mi obqsniii off napravo neznam kakvo още
 • 018
  2 / 4
  Анонимен 21-10-13 17:20ч
  Колко струва аборта?
  Цял живот измъчена душа и терзания, вътрешно подсещане около датата на убийството на нероденото дете, влечение към алкохолизъм и опиати, и дори може би мисли за самоубийство. Толкова струва. Това се нарича пост-абортивен синдром. Всяка нормална още
 • 017
  1 / 3
  Анонимен 19-06-12 22:18ч
  abort v pochti 3ta sedmica ... iskam da znam cenite i bolnicite v stz .. molq vi .. speshno eee
 • 016
  2 / 4
  005 04-04-12 11:53ч
  vijte kakvo sled kato e stanala belqta nqma na kade 6te se napravi abort pri polojenie 4e nqma6 kak da go gleda6 tova dete nqma6 finansi ot kakvo 6te se hrani toa dete ot vaduha li da ne govorim 4e vsi4ko e tolkova skapo ve4e po magazinite osobenno deckite ne6ta.nie s moq maj imame dete na 4 god i ako stane belq i nie bihme vzeli tova re6enie da go mahnem pri polojenie 4e nqmame vazmojnost kak da go gledame
 • 015
  2 / 4
  Анонимен 25-08-11 13:12ч
  iskam tova dete no ne sam umajena ako moje da me zapatite na nqkade a priqtelqt mi neznae 4e 6te pravq abort
 • 014
  2 / 4
  Анонимен 25-08-11 13:12ч
  iskam abort az sam v parvata sedmica kolko pari 6te struva aborta?

 • 013
  1 / 3
  Анонимен 25-08-11 13:07ч
  iskam da si napravq abort az sam v parvata sedmica moletisa kajete mi kade da utida?
 • 012
  1 / 3
  Анонимен 30-07-11 10:18ч
  Може ли да ми кажете в коя болница са отишли момичето и момчето в примера които сте дали:
  "Иван е на 20 години, приятелката му е на 17. След като цикълът й закъснява повече от нормалните 12 дни, тестът още
 • 011
  2 / 4
  Анонимен 20-03-11 23:03ч
  iskam da vi pitam kolko struva aborta
 • 010
  2 / 4
  SKUPE DOKTORA451 02-01-11 23:11ч
  PF EBAX SI MAIKATA IZPUSNAX SE V NA MOITA PRIQTELKA V DUPKATA KRAI AKO 1 HAP4E PROTIV NEJELANA BREMENOST NE Q IOPRAI SA OTREPA ;(
 • 009
  0 / 2
  frh 19-11-10 00:50ч
  be vii typi li ste be aborta ne boli gram :)
 • 008
  1 / 1
  Анонимен 13-01-10 18:57ч
  pomognete mi da namerj mjsto kadeto da mi napravjt krimi abort ako ima takova pi6ete moljvi

 • 007
  1 / 1
  Анонимен 17-10-09 22:23ч
  Ако забранят аборта ще видите как всички ще започнат да се пазят.Сега аборта е толкова достъпен,че човек се успокоява и прави каквото си иска,защото знае, че лесно ще премахне проблема, колкото и грубо да звучи,ако нямаше как да се направи още
 • 006
  0 / 2
  Светослав 01-05-08 18:55ч
  Преди седмица приятелката ми направи аборт. Решението не беше лесно, но решихме, че на този етап можем да предложим на детето не живот а оцеляване. И двамата работим на сравнително добре платени длъжности, но пак не сме сигурни, че бихме още
 • 005
  0 / 2
  по повод бедността 03-12-04 18:28ч
  Бедността няма нищо общо с аборта.Абортът е в повечето случаи обмислено действие, резултат от нежелание за поемане на отговорност в отглеждането на един човек.Все пак ,жената преценява от какъв момент нататък да отдаде цялото си съществувание на нейното дете.Не мисля, още
 • 004
  -1 / 1
  Bednostta e prichinata 03-12-04 09:24ч
  problema e che horata na mogat da si pozvoliat da imat dete. mnogo chesto bremennostta ne e "nezhelana" a prosto neplanirana. ako mozheha da si go pozvoliat mnogo hora biha razmislili v takav sluchaj. aborta naistina nosi riskove i bi още
 • 003
  1 / 1
  hrisi 03-12-04 08:39ч
  Strahoten material, vpechatliavashto e che e napisan tolkova kompetentno i to ot maj:)Po-chesto triabva da se povdiga vaprosat s abortite, zashtoto polojenieto stava naistina neudarjimo!  Bravo na avtora!!!
 • 002
  0 / 2
  педагог 03-12-04 07:03ч
  Сексуалната просвета няма да помогне - трябва да възпитаваме деата още от преди раждането (като ги приемем като бъдеща личност т.е. не ги наричаме "моя плод" а ги наричаме "моето мило дете, което очакваме"), та минем през детската градина и още
 • 001
  1 / 1
  православен 02-12-04 22:20ч
  Данните са потресаващи и говорят за безотговорността на цялата нация. Но не можем да се съгласим с предлаганата сексуална просвета още от І клас на деца, които нямат понятие за тази материя.
Име:
Мнение:
Попълнете текста от картинката:
captcha

Спорт

Изхвърлиха руските щангисти от Олимпийските игри в Рио де Жанейро

Спорт

Григор Димитров отстъпи на 6-ия в света Нишикори в Торонто

Спорт

ЦСКА победи с 2:0 Славия в първото столично дерби за сезона

България

Депутати питат за 2 полета на служители на МВР с "Авиоотряд 28"

Последно обновяване 30 юли, 2016 18:29 ч.

Development PIMDESIGN