Моуриньо забрани Pokemon Go на Олд Трафорд
Сръбският военен министър инспектира границата с България
Министър Ненчев: Навлизането на руски самолети в зоната ни на отговорност е провокация
Къде съм ? Начало /

Летният хит на Струма – мряната

Лови се еднакво добре и на плувка, и на дъно

8:40, 09 юли 2009 12265 0 коментар
01/03

Докато за много наши реки риболовът на черна мряна се ограничава с метода на леко дъно, познат и като „возене”, то на Струма тази риба се лови много успешно и на плувка (всъщност в Струма преобладава маришка мряна, но нейните биологични различия с черната мряна са несъществени и въдичарите не различават двата вида). През летните месеци мряната се превръща в абсолютен хит за реката и засенчва по-привлекателните в студеното време скобари, морунаши и кефали.


Интересни пристрастия към примамките показва мряната в тази река. За нея се знае, че се храни с разни дънни организми – червеи, дребни рачета, ларви на насекоми. На Струма обаче тя се показва и в друга светлина – приучена е към тестени и фуражни примамки и в различни години демонстрира изявен интерес ту към едни, ту към други от тях. Имаше период преди години, когато вареното жито беше хитова стръв, после премина през кус-кус, през популярното тесто от спринцовка, за да се спре напоследък на хлебната троха. В днешно време това е примамка, която се приема безотказно. Особено ако се работи в тон с изискванията на струмската риба – да се храни целенасочено и почти целодневно. Рибата бързо се събира, но иска често „подсещане” със стиска храна, за да поддържа ритъма. Спре ли се храненето, пръска се и уловът става епизодичен.
Кои са най-популярните райони за улов на мряна по Струма? Трудно е да се посочат определени места, рибата е повсеместно разселена от стената на язовир „Лобош” та чак до границата ни с Гърция. И все пак нека изброим някои хитови места по посока на течението, посещавани всекидневно от мренаджии. Първите добри възможности са в покрайнините на град Земен и по-нататък през Земенския пролом. После около праговете в района на селата Шишковци-Копиловци, при „Парка” на Невестино, в отсечката Пастух-Бобошево. Надолу реката тече изправена в доста дълъг участък, за да се укроти по завоите при комплекс „Монца” след Благоевград и село Железница. В Кресненското дефиле мренаджийските места също са в изобилие.


В риболова на плувка няма нищо специално. Класическа постройка с 1,5-2 грама плувка, кука № 14-16 и влакно 0,10-0,14 мм. Другото е правилно водене на линията в течащата вода и търсене на типичните местообитания на мряната. Не винаги е в забързаната вода, понякога предпочита по-спокойните, сенчести вирове, друг пък ще излезе в плиткажите – на едва 30-40 см дълбочина. Ако предпочитате стационарния риболов – изберете плувката. При наличие на достатъчно захранка цял ден може да се лови с успех, без да се сменя позицията. Трохата е задължителна, но и бял червей върши работа, стига да няма досадни дребосъци. Ако обаче ви допада динамиката – заложете на „возене” – с 15-20-грамово оловце, което бавно да се измества от течението по дъното, и единична кука в близост до него. В този случай местните зеленки нямат равни по ефективност. Ручейникът също е добро решение. При липсата им – пак на бял червей, това все пак си е универсална стръв. Ако пък по една или друга причина реката се размъти – минете на торен, ще има ефект.
Кой какъв маршрут ще предпочете и към каква тактика ще се насочи, си е личен избор. Но ако усилията са концентрирани към мряната, едва ли ще си тръгнете без улов от Струма през целия летен сезон.

Къде, какво, кога

Въпреки неустойчивото време, което продължава и през юли, рибата показва прилична активност по някои от големите ни язовири. Ето някои факти.
На язовир „Искър” голямата еуфория по платиката като че ли леко отмина, но рибата продължава да привлича ентусиасти и да ги дарява с приятни емоции. Лови се с еднакъв успех и на плувка, и на фидер. Само че с едно предупреждение: никога не се знае дали денят ще е ползотворен – има силни дни, има и много слаби откъм кълване.
Язовир „Тича” е сред най-посещаваните водоеми в Северна България. От мирните риби най-активни са бабушки и каракуди, търсите ли хищници – на линия са костурите, а за най-подготвените има бели риби и сомове.
На язовир „Лобош” се оплакват от обилната растителност, но изглежда трябва да я благославят, понеже именно сред нея става най-силен риболов на каракуда. Това е рибата, превърнала се в безспорен хит в последно време и пълнеща живарниците на всеки, който успее да се ориентира в сложната обстановка около обраслата брегова ивица.

коментирай

Коментари (0)

Все още няма коментари към тази новина. Бъди първи!

Име:
Мнение:
Попълнете текста от картинката:
captcha

Долче вита

Проституцията с миски и моделки процъфтява

Спорт

ЦСКА представи отбора с 0:0 срещу "Удинезе"

Свят

Увеличиха на до 30 дни задържането под стража в Турция

Спорт

Мирела Демирева спечели сребро от Диамантената лига

Последно обновяване 24 юли, 2016 17:42 ч.

Development PIMDESIGN