Магазинер закла семейство за дълг от 22 цента
Печат на византийски генерал открит в крепостта „Лютица”
В Бургас дегустират над 300 вина
Къде съм ? Начало /

Любен Петров, кмет на район "Витоша" : От новите сгради в квартала мирише

Проектанти предвиждат да вкарат и ТИР-ове в района

15:17, 10 юни 2008 6877 2 коментарa
Любен ПетровСнимка Георги Пашков

Визитка: Кметът на район "Витоша" Любен Петров е роден през 1966 година в София. Той е икономист по образование, завършил е специалността “Икономика и управление на индустрията". Бил е изпълнителен директор и ликвидатор на "Оборище" АД , главен специалист в район "Сердика" на Столична община. Бил е и монтьор-регулировчик в завод за лазери. Избран е за кмет от квотата на коалицията “Алианс за София” на СДС и ДСБ с мнозинство от 51,82%.

 

Интервю на Аделина Делийска- Г-н Петров, харесва ли ви, че във вашия район "Витоша" и то в Бояна се строят над 100 жилищни блока на пет-шест етажа, които загрозяват подножието на планината?


- Въпросът ви има два аспекта – първо, че има строителни разрешения, които са стари и се изпълняват по старите параметри, но противоречат на новия Общ устройствен план /ОУП/. Бояна попада в т.нар. административна категория “ЖМ-2”. Това означава, че се позволява строителство на сгради с 8,5 метра кота корниз, при максимална плътност на застрояване 25%, т.е. ако имате 1 декар място, можете да застроите 250 кв. м в него. Между кота терен и кота корниз трябва да има разстояние от 8,5 метра според правилата в новия ОУП. Над това се позволява кота било 13 метра, т.е. още 4,5 метра над кота корниз и строителите в този диапозон вдигат по още два етажа. Даже над тази височина могат да се строят по 25 кв. м кулички, беседки и т.н. чудесии на архитектурата. Но това е позволено по закон. При наклонен терен собствениците вкопават и по един два етажа за гаражи надолу и стават високи по 6 етажа блокове.


- И всичко това твърдите, че е законно. Нали уж в тези райони се позволяваха само двуетажни къщи?


- За съжаление е законно и е по правилата на новия ОУП. Има и къщи от по два етажа, но те са все по-малко.


- Това не разваля ли общата архитектура на квартала, който е в подножието на планината?


- Личното ми мнение е, че наистина тези строителни безумства развалят архитектурата, особено когато са в съседство на малките спретнати къщурки на по два етажа отпреди 20-30 години. Те се задушават в обсега на мастодонтите.


- Не смятате ли, че ОУП беше нагоден така, щото да узакони строежите на блоковете, тъй като повечето от тях са с разрешителни от 2005 година? Още повече, че един от активните автори в този план е настоящият главен арх. Петър Диков.


- Да, не мога да не се съглася, че има и такава насока на мислене.


- В Бояна видяхме, че даже се засипва някогашно блато, под улица 611, за да се строи някаква колосална по мащаби сграда?


- Тези земи са получени по реституция и са препродадени на трети собственици. Наистина го засипват това блато и там има проблем с отводняването. Местността се казва Гърдова глава, точно под квартала.


- Как мижавата инфраструктура на бившето село ще поеме тези огромни строителства?


- Точно това е проблемът на нашето законодателство. Защото ние позволяваме да се строи, а инфраструктурата не е изградена. Миналата седмица кандидатствахме пред МОСВ заедно със Столична община за един колектор, който минава през Бояна в долната част на селището долу под гробищата, за над 1 800 000 лева. Но това е една капка в морето от проблемите на район "Витоша". Този колектор до някъде ще почисти канализацията на Бояна, но само на част от квартала. Сега се правят идейни проекти за инфраструктурата на всички квартали в района, на базата на които се възлагат работните проекти. Едва когато и те са готови, ще можем да кандидатстваме пред европейските фондове за финансиране. Ако разчитаме само на бюджета на общината, ще трябва да се мотаем над 10 години за направата на свестна канализация.


- Назовете основния виновник за безумното градско строителство в планината?


- Това е законодателят. Никой не се е сетил да предвиди ограничението да не се разрешава строителство преди да има изградена инфраструктура. В момента се правят локални пречиствателни станции, които са една идея по-добре от септични ями. Но ужасно миришат и се вливат в естествените дерета и реките. Представяте ли си как се чувстват новодомците в тези нови блокове, жилищата им струват много скъпо. Но... намирисват. Въобще всеки се спасява поединично, както намери за добре.


- Как се получава разрешително за строителство върху дере например?


- Да, зная, че е имало такъв случай в Бояна. Близо е до “Панорамен път”. По принцип на тези строежи им се прави задължително отводняване. По закон всеки собственик на имот е задължен да пропусне водите, които преминават под неговия имот.


- А проблемът със свлачищата в района?


- Имаме свлачища в района, но ако строежите са направени по всички изисквания, то няма опасност от тях. Но има и недобросъвестни граждани.


- В единият край на улица “Резньовете” видяхме и друг феномен – строи се на самия път?


- Ако строителят просто ползва територията на улицита, то той е задължен да плаща такса – наем на общината. Тези такси са страшно високи и им е по-изгодно да си наемат скалад или офис за материалите отколкото да ги стоварват на улицата. Но има и нарушители на всички правила. Ще проверим конкретния случай.


- Как общината извършва контрол над строителството в района?


- Винаги сме в готовност да реагираме на сигнали на гражданите за нередности. Служителите на Столичен инспекторат също помагат активно, но те не са на директно подчинение на районния кмет. Това създава проблеми. Има идея да минат директно на наше подчинение в районите, за да може веднага да се реагира на място, вместо да минава през Столична община.


- Не ви ли е страх от екологична катастрофа в района ви, тъй като се строи мащабно без инфраструктура?


- Най-големият проблем е в Манастирски ливади – стори се високо, плътно и няма инфраструктура. Единствената ми надежда да не стане тази екокатастрофа е, че на практика в тези т.нар.тузираски квартали хората купуват жилища, за да вложат парите си в недвижими имоти, но не се заселват масово и веднага в тези жилища. Ако заживеят в нормално домакинство, то мисля че канализацията няма да издържи и ще залее улиците. И най-опасната точка е в Манастирски ливади.


- Защо сте позволили да се строи и в ската на планината – на територията на бившата ски писта?


- Има зони, в които е точно очертана зоната докъде е планината Витоша и докъде урбанизираната територия. В случая този терен е в урбанизираната територия по план. Проблемът е, че хората знаят, че там някога е имало тази писта и не са наясно за границите. В момента текат обсъждания за промени на ОУП, но малко хора се включват за съжаление. А те биха могли да променят параметрите на високото сторителство в района.


- Но хората са ви гласували доверие и са ви избрали, вие, главният архитект Петър Диков и кметът Бойко Борисов ще позволите ли на практика да продължи това високо строителство в планината?


- Проектите ги подписва главният архитект, не аз и кметът Борисов.


- Отговорете ми като управленец – получавате заплата за това и имате власт?


- Лично моето мнение е, че параметрите не трябва да са толкова високи. И аз съм сигурен, че самите собственици на тези сгради рано или късно ще се убедят, че са направили грешки. Защото планината не е за високо строителство. Затова в промените на ОУП трябва да се намали височината на строителството. Все още може. Има много жалби от граждани и ще се обсъждат в Дирекцията “Архитектура и градоустройства” /ДАГ/, ще минават на комисии. Има и още един проблем в Бояна. Има едно отклонение от Черния кос, което е широк път със скъп мост, което ще излезе горе на Беловодски път в Бояна, под сараите на Ахмед Доган. Има две подписки срещу строителството на този път, който ще вкара ТИР-овете през Бояна. Аз съм подкрепил хората и съм дал становище до ДАГ, че съм против това строителство. Запознал съм главния архитект Петър Диков с всички жалби на гражданите от района. Топката е в ръцете на Столична община.


- Не можете ли да ползвате полезен опит от съседни нам държави за планинско строителство?


- Нямам голям поглед върху това. Но скоро ходих в един от районите на Солун. Там всеки район си е самостоятелен и си има свой бюджет и общински съвет. Така на място се решават проблемите на хората и има по-голяма ефективност. Ние не сме по-глупави от гърците и е срамота да живеем по-зле от тях.


- Какво стана с вашия предшественик, за който даже обвинителите прогнозираха 8 години затвор и други санкции заради строителствата в района?


- Мисля, че нещата са още в ръцете на прокуратурата. Но тук кипи огромно строителство. Само за илюстрация ще ви кажа, че от началото на годината досега при нас са издадени 245 разрешения за строеж с кота корниз до 10 метра. Същевременно в ДАГ са издали 326 разрешителни за градежи за цяла София. Тоест правете си сметка как се строи при нас и каква натовареност имат архитектите при нас. В момента се прави цифров кадастър на района ни, което малко ще ни улесни. Но за съжаление пък няма подземен кадастър.

коментирай

Коментари (2)

 • 002
  3 / 3
  Анонимен 05-07-10 23:59ч
  "Представяте ли си как се чувстват новодомците в тези нови блокове, жилищата им струват много скъпо. Но... намирисват."

  Това е защото никой не обръща внимание,че това не са истински локални пречиствателни станции, а фалшиви заместители ,които още
 • 001
  3 / 3
  Мутрофоб 10-06-08 22:34ч
  "Представяте ли си как се чувстват новодомците в тези нови блокове, жилищата им струват много скъпо. Но... намирисват." Ами то и парите, с които се строи в полите на Витоша намирисват. Даже смърдят отдалеч! Ама на "отговорните фактори" им пъхат още
Име:
Мнение:
Попълнете текста от картинката:
captcha

България

Адвокатът на момичето, убило насилника си: Тя трябва да бъде освободена

Свят

Франсоа Оланд създава френска Национална гвардия

Свят

Турция закрива 45 вестника, 16 тв канала, 23 радиостанции и 3 информационни агенции

България

Преводач на нелегални имигранти: През България са минали стотици терористи

Последно обновяване 28 юли, 2016 20:22 ч.

Development PIMDESIGN