Пентагонът уволни генерал заради злоупотреби с жени и пари
Магазинер закла семейство за дълг от 22 цента
Печат на византийски генерал открит в крепостта „Лютица”
Къде съм ? Начало /

Лов на лисици от чакало

Успехът се гради на подходящо избрана тактика

13:30, 17 март 2011 5468 0 коментар
Лисицата фатално е скъсила разстоянието до чакалото.
01/06

Традиционният индивидуален лов на лисици по нашите земи е „на варда” – причакване на хищниците по обичайните им вървища. По-рядко се използва примамването им с подходяща стръв, а още по-рядко се прави чакало, откъдето да се стреля по лисицата.

Ясно е защо – всички тези похвати са свързани с много свободно време, което в нашия забързан живот все не достига. Има и друго – трябва да се познават до съвършенство маниерите на хищника, да се съобрази подходът към стървилището с посоката на вятъра, по възможност да се прикрият следите, да се прояви търпение, граничещо с инат – това означава дълги часове, прекарани в пълен покой, докато се дочака появата на лисицата.


Не е за всеки. Един няма нужната теоретична подготовка, друг не понася нощния студ и самота, трети просто гледа „месарски” на лова и няма интерес към хищниците. Да не пропуснем и друго – по закон всяка дружина има определена квота от ловци за индивидуален лов на хищници, избрани измежду най-добрите.


Може би не всички знаят, че лисицата по-лесно скъсява дистанцията до дебнещия някъде в прикритие ловец, ако той е във височина. Инстинктивно вниманието на животното е съсредоточено на земята – там се оглежда за евентуални жертви или някаква храна, там обикновено я дебнат и врагове. Но да се направи чакало на произволно място, не е най-разумното решение. Поне трябва да е в район с установено лисиче присъствие.

Не се изискват кой знае какви усилия – примитивно сглобена стълба се изправя на дънера на масивно дърво и се ползват най-ниските клони, където човек може да се разположи сравнително удобно и има възможност да наблюдава района и да стреля отвисоко. При желание може да се скове и неголяма дъсчена площадка. Ако в околността се разпръсне подходяща храна в предните дни, шансовете неминуемо нарастват. Какво да се ползва?

Останки и вътрешности от дребни домашни животни, риба, може и да е солена. Някои опитни ловци залагат на живата стръв – например вързан с подходящ здрав конец гълъб. Това е доста ефектно, но има риск птицата да умре от непрестанните опити да се освободи.


Ако разузнаването покаже, че лисица се е навъртала наоколо и е обрала поставените предния ден примамки, време е за варда. Най-подходящи са вечерните часове, като търпеливо трябва да се изчака и след мръкване докъм полунощ, стига да има видимост. При снежна покривка и ясно време не е трудно да се стреля успешно и през нощта. До това време лисицата вероятно ще дойде, стига да не усети човешкото присъствие. Обонянието й работи отлично, но зрението й е сравнително слабо, впечатлява се само от движение наоколо. Затова ловецът трябва да е подготвен предварително за стрелба, а ако се наложи някаква корекция в посоката, това да става съвсем плавно.


Често лисици привикват да живеят в близост до населени места и да се възползват от достъпни домашни животни. Така се превръщат в напаст за жителите, но пък донякъде губят изтънченото си чувство за самосъхранение. Наглостта им да се показват посред бял ден пред хората може да се използва от ловците. Не в населеното място, разбира се, там стрелбата е недопустима, но някъде в покрайнините, където лисицата може да бъде примамена с описаната тактика.


Мартенски каракуди по баластриерите
Търсете ги в дълбока вода, около залети дървета

Има един неголям период от седмица-две във времето, когато зимата си отива, но пролетта още не е дошла. Докато чакаме с нетърпение раздвижването на бабушки и уклеи, сякаш сме изненадани от подранилата активност на каракуди по някои баластриери.


Такива приятни емоции често се случват през последните години по тези толкова популярни риболовни обекти. Има ги на много места – действащи и изоставени баластриери за добив на инертни материали са пръснати около столицата, по поречието на Искър в Плевенско, по Тунджа в Старозагорско, покрай Марица и притоците й в Пазарджишко и Пловдивско. Имат разнообразен дънен релеф и това им позволява да държат разнообразна риба.


Та в този период на така нареченото междусезоние каракудите са една реална, макар и трудна цел. Рибите са групирани в дълбока вода (6-8 м), все още са трудноподвижни и флегматичното им поведение се отразява на кълването. Вземат много внимателно стръвта, макар да са все едри екземпляри, лесно се отказват, ако усетят съпротивлението.

Затова линията е максимално олекотена, а примамката – дребна. Най-добре двойка пинки или бери червеи. Става и с тънък торен червей. Но сега местната стръв е по-актуална, за фуражни и тестени варианти е твърде рано. Подхранването също е много умерено – най-добре с малки дози бели червеи.


Трудното е да се намери къде се е спотаил пасажът. После става по-лесно. След първата уловена риба със сигурност ще я последват други. А къде да се търсят? Около залети дървета, храсти, подводна растителност. Но задължително в дълбока вода.

Индия
Дивите животни скараха власт и еколози

Властите в индийския щат Западна Бенгалия са принудени да обсъждат спешни мерки по ограничаване числеността и по-надежден контрол върху необичайно много разплодилите се диви животни. Слоновете и леопардите са основен проблем, но нараснала популация се наблюдава също при носорози и елени.


Анант Рей, министър на горското стопанство на щата, си навлече гнева на природозащитниците, обявявайки мерките, които се обмислят. Най-безобидна е първата версия – настаняване на излишните животни в зоопаркове. Само че и там местата са ограничени. Другите варианти са продажбата им на частни лица и евентуална стерилизация, която да спре по-нататъшното им разплождане.


Еколози веднага скочиха, окачествявайки идеите на държавния чиновник като абсурдни и дори безумни, противоречащи на индийското природоохранително законодателство. Слоновете са обявени за символ на страната и са под строга охрана, като ловът им е абсолютно забранен. Впрочем ловните закони в страната са много строги и на практика по изброените животни изобщо не се ловува.


Проблемът идва от стремителното съкращаване на типичните местообитания на дивите животни заради повсеместна сеч. Все по-често горските обитатели са принудени да търсят препитание в близост до човека – нападат земеделските посеви, тъпчат ги, хищниците посягат на добитъка, стига се и до инциденти с хора. Властите търсят решение, но засега идеите им не се приемат еднозначно.

коментирай

Коментари (0)

Все още няма коментари към тази новина. Бъди първи!

Име:
Мнение:
Попълнете текста от картинката:
captcha

България

Адвокатът на момичето, убило насилника си: Тя трябва да бъде освободена

Свят

Франсоа Оланд създава френска Национална гвардия

Свят

Турция закрива 45 вестника, 16 тв канала, 23 радиостанции и 3 информационни агенции

България

Преводач на нелегални имигранти: През България са минали стотици терористи

Последно обновяване 28 юли, 2016 20:22 ч.

Development PIMDESIGN