Един загина, а 6-ма са ранени след жестока катастрофа край Поморие
Най-малко двама са убитите при престрелката в клуб във Флорида
Мъртви риби изплуваха в пловдивска река
Къде съм ? Начало /

Миниатюрни държави с великански претенции

Микронациите не стоят далече от голямата политика

11:54, 03 юли 2013 2229 2 коментарa
Облеченият като военен диктатор президент на Република Молосия Кевин Боу се ръкува с турист. Микронацията се намира между американските щати Калифорния и Невада и има цели шестима жители.
01/05

Чували ли сте за Молосия? Какво ви говори Сийленд? Вероятно поне районът Християния ви е донякъде познат.

Това не са названия на далечни галактически системи, нови коварни вируси или кръстоносни въжделения, а независими нации и държави, които все още не са признати от световните правителства или основните международни организации.

Микронациите се различават от въображаемите държави и обособените социални групи като секти, племена или екообщности по това, че официално и съвсем настойчиво претендират за суверенитет върху чужди физически територии. Някои от тях си имат официална валута, флаг, пощенски марки, паспорти и дори медали.

Пионерите в жанра

Най-старата, запазена и до днес, микронация се намира на остров Редонда в Карибския басейн. Тя е била основана през 1865 година от жителя на намиращия се в близост остров Монсерат Матю Доуди Шийл. Редонда така и не успява да се утвърди като истинска държава, но усилията й да оцелее в наши дни като уникална форма на кралство с аристокрация не са за подценяване. Тронът на Редонда също е апетитна хапка, тъй като в момента за него се конкурират най-малко четири претенденти.

През 2007 г. кръчмата „Уелингтън армс” в английския град Саутхамптън дори намеси Редонда в малък дипломатически скандал, като се опита безуспешно да се обяви за официално посолство на кралството, за да избегне националната забрана за тютюнопушене в затворени помещения.

Социализмът е жив

Бьорн-Социалистическата република е микронация, създадена през 2005 г. от шведа Оскар Аугустсон, марксистки настроен потомък на викингите от Скания. Като един истински социалист, който държи да със здрава ръка последната подробност в държавните дела, Аугустсон е президент на своята република, чиито закони е изковал собственоръчно с челичените си лапи.

Вдъхновен от делото на синдикалиста Бьорн Сьодерберг, разстрелян от нацисти през 1999 г., Аугустсон знае, че най-важната форма на класовата борба е политическата. Затова той има тежката дума за всички назначения в администрацията, раздава или отхвърля молбите за гражданство на големия скален блок, „приличащ на трактор”.

Бьорн-Социалистическата република привлече общественото внимание през 2007 година, когато шведски съд отказа да признае правната валидност на браковете, сключени на микронацията, тъй като документът се издава от страната, която не е призната от Швеция. За утеха на Аугустсон Бьорн-Социалистическата република е призната от друга шведска микронация – Ладония.

Кралство на гейове и лесбийки

Кралството на гейовете и лесбийките на Кораловите острови е микронация, създадена като символичен политически протест от група активисти за правата на хомосексуалните. То се намира в югоизточната част на Куинсланд, Австралия. Декларацията за създаването на хомоориентираната микронация бе прочетена през 2004 г. в отговор на отказа на австралийското правителство да признае еднополовите бракове. Кралството е разхвърляно върху група от необитаеми островчета на Големия бариерен риф. Тя е израз на „ексцентричния” национализъм.

Огорчените от властите борци за равноправие отплавали с кораба „Гейцвете” право до основния остров от микронацията Като. Там предводителят им Дейл Андерсън бил провъзгласен за император, което автоматично го превърнало в Дейл Андерсън Първи. Освен протестиращите империята няма други поданици, а и Австралия отказва да признае нейната цялост. Революционерите превзели постепенно и други, намиращи се наоколо островчета, плюс една изоставена метеорологична станция, която превърнали в поща, където получавали финансиране за кралството си от продажбата на „уникални монети и пощенски марки”.

По подобие на израелския закон за репатрация (хок ха-швут) всеки може да получи статут на постоянно пребиваващ в кралството и да има право на гражданство, стига просто да е гей или лесбийка. За Кралството на гейовете и лесбийките на Кораловите острови не са необходими визи, но имаше изискване посетителите да са с хомосексуална ориентация.

Великото ледено херцогство

При подписването на Антарктическия договор, разделящ територията на Антарктида между няколко различни страни, неподелена остава една област в западната част на континента, която се нарича Земя Мери Бърд. Заради своята отдалеченост никоя суверенна държава не е предявила териториални претенции към ледената пустиня, което я прави най-голямата непотърсена територия на Земята с площ от 1,61 милиона кв. километра.

През 2001 г. Травис Макхенри променил тази държавническа несправедливост и я обявил за независима нация, а себе си, разбира се, назначил за владетел на Великото херцогство на Уестарктика. Макар надлежно да изпратил декларацията си до всички членки на Антарктическия договор, историческото първопроходство на Макхенри не получило отзвук.

Проблем се оказал и фактът, че целогодишно няма никакви жители на района и няма човек, дори от правителството на монархията, който да е пожелал да я посети досега. Много малко се знае за намеренията на основателя и благородниците на нацията. Най-популярният продукт на херцогството са били няколко монети и марки, както и безплатна услуга за електронна поща за "гражданите".

Космосът не им пречи

Нацията на небесното пространство, известна още като Целестия, действа във вселенски мащаб от 1 януари 1949 година. На нейния създател Джеймс Томас Манган му хрумнало да си присвои някоя територия, която дотогава не била потърсена от никого. Така той насочил претенциите си към Космоса „от името на човечеството”. По този начин хуманният Манган искал да гарантира, че нито една държава няма да може да установи хегемония там. При основаването си Целестия се сдобила със скромните си 19 членове, сред които била и дъщерята на „първия представител” Рут. Десетилетие по-късно брошура, публикувана от целестианците, показва, че броят им е скочил до 19 057 души.

Когато САЩ и Русия започват своите космически програми, дълбоко оскърбеният Манган пише жалби до официалните им власти с твърденията, че полетите им са в нарушение на териториалната му цялост, защото се извършват без негово разрешение. Манган не е единственият землянин, решил да създаде извънземна микронация преди договора за Космоса, подписан през 1967 г., да забрани териториални претенции в Космоса. Сред другите събратя на целестианците са "Нацията от другите светове” с претенции към другите планети от Слънчевата система и "Небесно слънчево царство" с апетит към повърхността на слънцето.

коментирай

Коментари (2)

 • 002
  2 / 2
  //// 05-04-15 01:04ч
  Малко късно видях статията и коментара. Та мисълта ми е, че годината е вярна. Или предни коментаторе, мислиш, че нацистите са изчезнал вид. Има ги още, особено на север.
 • 001
  2 / 2
  Анонимен 03-07-13 13:05ч
  "...разстрелян от нацисти през 1999 г..." WTF????
Име:
Мнение:
Попълнете текста от картинката:
captcha

България

Един загина, а 6-ма са ранени след жестока катастрофа край Поморие

Спорт

Ювентус отказа 110 млн. евро за Погба от Манчестър Юн

Свят

Мълния уби мъж през мобилния му телефон

Икономика

Спряха нелегален внос на 22 тона черен дроб от Италия

Последно обновяване 25 юли, 2016 18:06 ч.

Development PIMDESIGN