БДЖ: Не търсете покемони около релсите, опасно е!
Юрген Клоп: Никога не бих дал 100 млн. паунда за един футболист
Визуално пиршество и мистерии обещава първият трейлър на "Великата стена"
Къде съм ? Начало /

Нападат ни бълхи?

Спрейовете против ухапвания са от 1 до 50 лв.

0:00, 04 май 2006 8027 3 коментарa
Ухапването от бълхи предизвиква неприятни сърбежи и зачервяване. Снимка Люлин СТАМЕНОВ
01/03

С настъпването на пролетните жеги започна и любимото време на насекомите - бълхи, дървеници, хлебарки. Всяка година специалистите предупреждават, че ухапванията от насекоми освен неприятни са и опасни за здравето. Най-често при контакт с улични животни или чрез домашните любимци хората стават жертва на бълхите.

Като паразит бълхата смуче кръв от човека и чрез слюнчения секрет предизвиква сърбеж, безпокойство и местно възпаление на кожта. В аптеките се предлагат различни видове противоалергични кремове и пасти, които успокояват сърбежа. Във всички случаи обаче най-доброто лечение е превантивното.

Проверка по аптеките показва, че най-ефективното и използвано средство за предпазване са репелентите, които имат дълготрайно действие - от 2 до 8 часа. Репелентите са специфични вещества, които се нанасят директно върху кожата, за да отблъскват паразитите. В последните години фармацевтичните фирми предлагат и различни видове спрейове против ухапвания от насекоми. Цените на мазилата и спрейовете започват от 1 лев и достигат до 40-50 лв. Най-скъпите препарати са на световноизвестни фирми като Джонсън. Българските се продават най-често по 2,50 - 4 лв. за флакон.

Бълхите са носители на чумни бактерии

Източник на чумната зараза са обикновено болни плъхове. Преминаването на заразата в кръвта на новия гостоприемник (човека) най-често става чрез втриване в кожата при разчесване и чрез убождане на кожата от самите паразити. Освен чумнната бактерия бълхата пренася и бактерия на туларемията. Бълхата представлява и междинен гостоприемник на някои тении и паразитни кръгли червеи. Борбата срещу бълхите се състои преди всичко в предотвратяване на тяхното развитие, предупреждават експертите. Това се постига с

поддържане на чистота в жилището

и особено с редовно почистване на местата, където се намират яйцата, личинките и какавидите на тези паразити. Човешката бълха обитава жилищата на хората - подове, легла, дрехи. Тя смуче кръв продължително и в същото време многократно отделя изпражнения. Бълхата снася до 1000 яйца, обикновено под килима, в прахта на пода, в някоя пукнатина на стената. Когато апартаментът или къщата са необитаеми, ларвата на кръвосмучещото насекомо може да "спи" 6-12 месеца. За унищожаването им успешно се използват различни инсектициди. В аптеките се продават и много препарати за изтребване на насекомите. Има хора, които, отивайки на село или на вилата, се запасяват със спрейове срещу насекоми, но с тях не може да се дезинфекцира цялата къща, обясняват експертите. За обезпаразитяването на жилищата най-ефикасно е

да повикате специализирана фирма

Като цяло се препоръчва обезпаразитяване на целия вход заедно с таванските помещения и мазетата. Иначе рискувате след месец отново да се сблъскате с проблема. За да има ефект, специалистите препоръчват помещенията да бъдат обработени поне два пъти. Много често обаче уговорката за общо обработване на всички апартаменти от входа е трудна работа. Фирмите обаче са подготвили ценови листи и за работа на "парче". Цените обикновено варират между 20 и 40 лв. и зависят от квадратурата, която ще се обработва с препарати. Някои от специалистите предлагат избор на клиента за употреба на по-евтин или по-скъп препарат. Това естествено рефлектира върху крайната сума за плащане. Ниската токсичност на препаратите, които използват утвърдените фирми в бранша, прави обработката безопасна за децата и домашните любимци. Обикновено цялата процедура се извършва за около половин час. Гаранцията, която се дават за ефективността, е до една година.

Съществуват също и много препарати и продукти за борба срещу бълхи за домашните любимци. Голяма част от тях обаче (спрейове, шампоани и каишки) имат краткотрайно действие. Най-модерният метод за контрол на бълхите по животните е чрез накапване на противопаразитен препарат в една точка. Той осигурява защита поне 6 месеца. В същото време ветеринарите препоръчват през лятото

домашните животни да се къпят

поне веднъж месечно. Задължително е и вътрешно обезпаразитяване на домашните любимци на всеки три месеца.

В края на април и началото на май месец всяка година се увеличават случаите на ухапвания от насекоми. И в момента има известно завишение, което е свързано с топлото време, но нямаме данни за епидемиологична опасност, заявиха от РИОКОЗ. Във връзка с това са издадени предписания до общините за ограничаване разпространението на паразитите. Организира се пръскане на тревните площи срещу насекоми, като успоредно с него се прави обработка на територията на парковете и градините срещу бълхи. Пръскането се извършва под контрола на експерти от регионалните инспекции по контрол и опазване на общественото здраве, като обработката става с препарати, щадящи природата. В третираните участъци трябва да се поставят табели, които информират за обработката с препарати с цел да не се ползват поне няколко часа, допълват експертите. Повторно пръскане и обработка на парковете се прави в края на летния сезон.

Специалистите предупреждават, че ако не се вземат достатъчно мерки, бълхите могат да станат причина за различни видове болести и алергии.

коментирай

Коментари (3)

 • 003
  2 / 2
  ООООО 04-05-06 14:10ч
  Това защо е в раздел икономика? Дали защото в панталоните ни вместо пари има въшки?
 • 002
  2 / 2
  калинка-малинка 03-05-06 21:24ч
  Пазете се от пичи въшки, братя българи! Те са страшното, затуй рецептата е мастурбация.
 • 001
  2 / 2
  мунчо 03-05-06 20:18ч
  Дайте снимка на въшките на Калина. Откога не се е къпала тя?
Име:
Мнение:
Попълнете текста от картинката:
captcha

Култура

Приказки от календара: АВГУСТ

България

ВКС: Александър Томов е невинен за присвояване

Икономика

"Карфур" не работи поради "технически причини", измамени доставчици завеждат дела

Спорт

Полиция спаси олимпийския огън от гневни стачкуващи в Бразилия

Последно обновяване 29 юли, 2016 20:20 ч.

Development PIMDESIGN