Заловиха мъжа, опитал да убие жената, с която имал връзка в Бургас
Над 60% от гърците срещу кредиторите
Хамилтън взе домашното си Гран при
Къде съм ? Начало /

Наръчник за лятна почивка на палатка

Посрещането на Джулай морнинг обединява къмпинг любители от страната и целия свят

17:58, 18 юни 2008 6842 0 коментар
Къмпинг любители посрещат Джулай морнинг. Снимки интернет
01/03
Дали заради все по-нарастващите цени по черноморските ни курорти, или заради непрекъснатото им застрояване с луксозни хотели, все още много летовници предпочитат да прекарат лятната си почивка на палатка на плажа. Най-често любители на този по-екстремен вид туризъм са младите хора, но много често се срещат и цели семейства, повели децата си на море сред дивата природа.
За любителите на дивата и девствена природа опъването на палатка на плажа е най-любимият избор за лятна морска почивка. Е, това, че съоръжението е лично, не означава, че излиза напълно безплатно на летовниците. Те плащат такса за наем на мястото, което искат да ангажират с палатката си, както и за автомобил, ако, разбира се, имат такъв. Почиващите се регистрират в къмпинга, а концесионерите на плажа събират от туристите пари за удоволствието, които отиват в джоба им, обясняват туристите. Някои летовници обаче почиват нелегално и без да се регистрират, но рядко се разминават от плажните концесионери, тъй като те често правят проверки. Туристите могат да избират къде да опънат съоръженията си, ако съответното място е свободно и не е вече резервирано. Плажната ивица е разделена на зони. Любителите на почивките на палатка препоръчват на летовниците новобранци да не избират първа зона, която е в непосредствена близост до плажа, защото вечер има вятър и е студено. Друг съвет на вече опитните с подобен тип почивки е внимателният подбор на “съседи”, тъй като често младежите отиват на палатки, за да се напиват до безпаметност, и пречат на другите почиващи. Затова врелите и кипели любители на палатките препоръчват да се изберат по-възрастни съседи по плаж или поне да се проучи дали са по-тихи и спокойни.
Ако решим да прекараме отпуската си на море, но вместо в хотел, на палатка сред природата и в непосредствена близост до морето, то със сигурност няма да останем разочаровани, твърдят любители на палатковите почивки. Задължително обаче преди да се предприеме такава крачка, всеки трябва да разполага с достатъчно информация както за мястото, което ще обитава, така и за принадлежностите, от които се нуждае. Добре е да се знае например дали вечер е много ветровито и хладно, дали палатковаите зони са в близост до горски площи, които също са източник на хлад. Препоръчва се летовниците на палатки да се информират и на какви насекоми могат да станат “жертва”, за да се запасят с необходимите лекарства и спрейове. Комарите са най-популярните дразнители на морето и голям враг на туристите, нощуващи на палатки. Повечето от тях се оплакват не само от това, че ги има, но и от големите им размери. Често летовниците с ирония сравняват големината на насекомите с тази на врабче. Комареното нашествие обаче не възпира истинските къмпинг любители да прекарат летния си отдих в палатки на плажа.
Важно е, преди да се предприеме лятна морска почивка на палатка, туристите да знаят кои са нещата, които задължително трябва да присъстват в багажа им. Задължително е летовниците да вземат със себе си надуваем дюшек, който е специално пригоден за палатка, необходими са и завивки, които да са по-дебели и топли. За допълнителен комфорт къмпинг маниаците си взимат и масичка със столчета. Необходимо за почиващите е да си вземат газов котлон, както и шкаф, в който да държат хранителните си продукти и хладилна чанта. Трябват и посуда, твърдят любители, която е препоръчително да е пластмасова. Често любителите на този вид почивки се снабдяват и със скари. Задължително е обаче да се вземе набор от лекарствени средства както и минерална вода.
Голям проблем пред почиващите на палатки е банята и тоалетната, които са обществени и обикновено са разположени на разстояние от плажа.
Въпреки дивите условия обаче повечето къмпинг любители поддържат чистота на плажа и се грижат за природата, като не хвърлят фасове по ивицата, а ако има такива, ги изхвърлят в кофите за отпадъци.
Нашето Черноморие предлага много атрактивни места с дива и девствена природа, където летовници могат да изкарат лятната си почивка на палатка. Сред най-популярните са къмпингите "Градина", "Смокиня" и "Арапя", които са разположени на Южното Черноморие. Атрактивни дестинации за този тип летуване са и плажовете на Иракли, Силистар и Синеморец, смятат любители. Въпреки че Иракли е сред защитените природни обекти от Натура 2000, местността разполага с къмпинг, който е посещаван предимно от млади хора. Има и семейства, които живеят там на палатки от юни до септември.
Къмпинг зоните са предпочитано място и за посрещането на Джулай морнинг на 1 юли. По този повод множесто хора от различни краища на страната ни, а и от цял свят посещават къмпингите по Черноморието ни.
коментирай

Коментари (0)

Все още няма коментари към тази новина. Бъди първи!

Име:
Мнение:
Попълнете текста от картинката:
captcha

България

Бъчварова: Без модернизирано МВР няма да има модерна държава

Свят

Турски курорти искат забрана за бежанци заради туризма

Спорт

Чили взе Копа Америка за сефте

България

Психолози удрят рамо на жени след неуспешно ин витро

Последно обновяване 5 юли, 2015 21:39 ч.

Development PIMDESIGN