"Дисни" ще снима игрален филм за Мулан
"Луфтханза" няма да чества 60-та си годишнина
МВР: Не сме сигурни, че Никита и Ана Леонтиеви са убитите, може да са живи и здрави
Къде съм ? Начало / България

Неизползваните отпуски нямат да горят още 2 години

17:44, 10 януари 2011 4985 7 коментарa
Тотю Младенов

Отлагаме почивките вече и по лични причини

Неизползваните дни платен годишен отпуск ще имат срок на давност 2 години. За това се споразумяха социалните партньори на Съвета за тристранно сътрудничество за предстоящи промени в Кодекса за социално осигуряване. Заседанието беше инициирано по искане на зам.-шефа на социалната парламентарната комисия Светлана Атанасова от ГЕРБ. Обсъжданите от партньорите промени се наложиха, след като миналата година Конституционният съд отмени част от текстовете, според които натрупаните отпуски трябваше да се използват до края на 2011 година.

Тристранката реши още, че 20 от неупотребените почивни дни ще могат да се прехвърлят за следващите две години. Работниците ще имат право да отлагат до 10 дни от отпуската си за следващите години по лични причини със съгласието на работодателя. Също така още до 10 дни ще могат да бъдат прехвърлени поради производствени причини. За жените, които са в майчинство, двугодишния срок за използване на отпуските ще влиза в сила, след като се върнат на работа.

С кодекса ще бъде въведено и задължителното изготвяне на графици за ползване на почивките. За 2011 г. те трябва да бъдат изготвени до 31 март. За 2012 г. графиците трябва да са готови до края на тази година. Атанасова заяви, че предстои промяна и в Закона за държавния служител, с която също да се изисква съставянето на план за отпуските. По думите на социалния министър приоритетно трябва да се разпределят дните от платения отпуск за настоящата година. Неизползваните почивки от предходни периоди ще се разпределят впоследствие. Предвижда се също така да има договорки между работниците, ако някой служител няма нужда от отпуск, негов колега да се възползва и да вземе почивни дни. Това може да се случи само с писмена договорка.

Младенов уточни, че Главната инспекция по труда ще следи дали работодателите са изготвили график. Също така ведомството ще следи дали шефовете неправомерно отказват на служителите си да ги пуснат в отпуск.

коментирай

Коментари (7)

 • 007
  3 / 43
  Анонимен 11-01-11 10:17ч
  Дойде времето това некадърно правителство да си ,ходи.
 • 006
  -2 / 34
  Анонимен 11-01-11 10:02ч
  Отново недомислие- поредното!Щом има давностен период от 2 год.след годината, за която се полага отпускът,какъв е смисълът 20 дни да се прехвърлят за следваща година? Това, че неползваните отпуски ще "изгарят" след изтичане на давностния срок е достатъчна мотивация работещите още
 • 005
  8 / 40
  Тъпото копеле 11-01-11 07:45ч
  Някой не се е събудил и си мисли, че още е комунизъм. Какви 30 дни, кви пет лева???!!! Тези имат ли представа, колко са отпуските на 99,9% от българите? Коне с капаци, ама на държавна ясла.
 • 004
  6 / 42
  !!!http://www.originalni.be - ТЕНИСКИ 11-01-11 01:50ч
  КАКВИ ОТПУСКИИ , ТОВА СА ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ , САМО ДЪРЖАВНИТЕ РАБОТИ ИМАТ ТАКИВА ОТПУСКИ ПО 1 МЕСЕЦ !
 • 003
  11 / 31
  СТЕФАН Д-Р Д ЧОЛАКОВ - ШВЕЦИЯ 10-01-11 23:03ч
  ДРАГИ ЧИТАТЕЛИ ОТ МЕДИАПООЛ ДО ТЕЗИ В НОВИНАР,

  тази история с Иван Иванов от Упсала Щвеция, дето ми я прикачвате и се опитвате да ме свързвате с него, за да успее това копиле да се прикрие няма още
 • 002
  8 / 32
  Aborigen 10-01-11 20:46ч
  От психиатрията на град Векшьо Швеция е избягал пациентът Стефан д-р Димитър Чолаков страдащ от манията да бъде "интелигентен спортист" и политически дисидент. Пациентът многократно е излежавал в затворите (шведски и български) присъди за криминални деяния и терористична дейност (запалва още
 • 001
  -3 / 37
  СТЕФАН Д-Р Д ЧОЛАКОВ - ШВЕЦИЯ 10-01-11 19:52ч
  УВАЖАЕМИ ИЗГНАНИКО,
  ПРЕДОПЛАГАМ ПОЛИТИЧЕСКИ, ЗАЩОТО ДУХЪТ Е СВОБОДЕН СЪЩО ПРИ ТЕБ, КАКТО СИ НАПИСАЛ, ЧЕ ЧОВЕК ТРЯБВА ДА КРИТИКУВА ОБЩЕСТВОТО, В КОЕТО ЖИВЕЕ.

  АЗ СЪЩО ПРАВЯ ТОВА В ШВЕЦИЯ И КАТО СЕ ВЪРНА В БЪЛАРИЯ още
Име:
Мнение:
Попълнете текста от картинката:
captcha

Икономика

Спасяване на НЕК иска кандидатът за шеф на КЕВР

Свят

Гърция се хвърля в прегръдките на Москва

България

ФБР прибра нашенец за заплахи към ЕК

България

Една пета от белите роби са момчета

Последно обновяване 31 март, 2015 19:40 ч.

Development PIMDESIGN