Откриха мъртва известна адвокатка от Благоевград
Доналд Тръмп с нужния брой делегати, за да бъде номиниран за президент
Френските данъчни влязоха в централата на "Макдоналдс" заради подозрения в данъчни измами
Къде съм ? Начало /

"Нестле" купува сладоледите "Делта"

Нашата комисия за конкуренцията разреши сделката, "Дарко" протестира

0:00, 14 март 2006 8119 3 коментарa

"Нестле" стъпва на пазара на сладоледи у нас чрез покупката на компанията, която има най-голям дял - гръцката "Делта", стана ясно вчера. Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) вчера разреши на гръцкото подразделение на швейцарската компания - "Нестле Хелас", да придобие 96,53% от акциите на "Делта Айс Крийм", Гърция. "Делта Айс Крийм" контролира "Делта България", която произвежда сладоледите за българския пазар.

Според КЗК сделката няма да доведе до установяване или засилване на господстващо положение, тъй като "Нестле България" не е осъществявало дейност, свързана с производството или дистрибуцията на сладолед у нас. Малки количества са внасяни от Унгария от независим дистрибутор.

Най-остро срещу сделката се изказват от сладоледения производител "Дарко", става ясно от доклада на КЗК. Според "Дарко" след закупуването на "Делта" "Нестле" ще инвестира в хладилна техника и по този начин ще направи максимално покритие на търговската мрежа с цел да изтласка от пазара останалите производители, които нямат финансови възможности. "Дарко" очаква в тригодишен период "Нестле" да възвърне пазарните позиции на "Делта" от 1993 г.

По данни на "Дарко" потреблението на сладолед и сладоледени продукти в България е около 1,5 кг на човек годишно, което е под средното за Западна Европа. Дружеството очаква увеличение на консумацията през следващите години за сметка растежа на "Делта"-"Нестле".

Сделката за придобиване на "Делта" от "Нестле" бе обявена в края на 2005 г. Тя е на обща стойност 240 млн. евро.

"Нестле" стъпва на българския пазар през 1994 г., когато закупува най-големия производител на шоколадови и захарни изделия ШЗИ-София.

"Нестле" е създадена през 1866 г. от Анри Нестле. Сега групата е най-големият производител на храни и напитки в света, като упражнява контрол над 360 предприятия.

"Делта Айс Крийм" е на българския пазар от 1993 г. Това е първата дъщерна компания на холдинга извън Гърция. "Делта България" държи 45% от пазара на сладолед.

коментирай

Коментари (3)

 • 003
  0 / 0
  lulu 11-05-14 17:18ч
  сега вече разбирам защо му е развалено качеството и грамажа намален. - Дано и Дарко не го развалят, че аз как без сладолед не мога,направо не знам. -Истинските продукти не се нуждаят от реклама. Те се продават без реклама. Всички още
 • 002
  -1 / 1
  Bodensee 14-03-06 14:10ч
  Nestle e super!
 • 001
  -5 / 7
  Дарко 14-03-06 13:44ч
  Дарко да не реве, а да е по активен.Къде са му сладоледените къщи,къде са му добрите дистрибутори, къде са му промоциите, къде са му рекламите.Нарочно съм търсил сладоледи дарко.Продават се на ограничени места от незаинтересовани дистрибутори.Всъщност ма ги постянно само още
Име:
Мнение:
Попълнете текста от картинката:
captcha

България

Все по-често ще ни удрят смерчове

Икономика

Наливат 2 млрд. лв. за водна реформа

България

Затварят пътя край Баня заради свлачище

Култура

Българин рисува вълшебния свят на Алиса

Последно обновяване 26 май, 2016 21:51 ч.

Development PIMDESIGN