Нападнаха градски автобус в Пловдив
Пиронкова отпадна още на старта на Уимбълдън
Гърция публикува въпроса за неделния референдум
Къде съм ? Начало /

Нежеланите у нас помияри са домашни любимци в Европа

15:21, 03 август 2010 4770 8 коментарa
Доброволци в приюта в Горни Богров. Ако искате да станете доброволец, вижте на www.arsofia.com.

В началото на тази година Столичната община кани една неправителствена организация „АР София“ да стопанисва най-големия общински приют за кучета в цяла България – този в село Горни Богров

Влизането“ на неправителствена организация в общинския приют в Горни Богров е преломно, защото всъщност такава е европейската практика – кучешките приюти да се стопанисват от неправителствени организации, които се финансират по публичен начин – най-често от дарения. Приютът в Горни Богров има капацитет от 500 кучета и днес в него работят 2-ма лекари, 2-ма ветеринарни техници и 2-ма гледачи. Това са и единствените хора, които получават заплата – всички останали от ръководството, през координаторите, до приемните семейства работят изцяло на доброволни начала. Доброволци има и в приюта – освен събота и неделя, когато се събират повече от 20 души, които чистят, разхождат и социализират кучетата, има и хора, които идват през седмицата – като на работа, само че без заплащане – единствено на добра воля.

Animal Rescue Sofia, или „АР София“, се заражда като неформална група от млади ентусиасти в най-големия български интернет форум за кучета – Дог.бг. В началото работата им е в основно в общинския приют в село Сеславци – хранят кучетата вече две години по 3 пъти седмично, лекуват ги, помагат, търсят приемни домове и постоянни осиновители. Само през 2009 „АР София“ намира дом в чужбина на над 400 кучета от улицата. Предимно в Холандия, където холандски доброволци регистрират организация със същото име, но и в Белгия, Германия, Австрия и Швейцария. Невероятно е, но нежеланите у нас помияри се оказват чудесни домашни любимци в Западна Европа. За да бъде едно куче осиновено в чужбина, то трябва да е социализирано, здраво, ваксинирано, с чип и с легален европейски паспорт за домашен любимец. Кучетата дори пътуват по система за проследяване на маршрута, валидна за целия ЕС. От „АР София“ търсят приюти в Европа, които да ги предлагат впоследствие на местна почва или направо директни осиновители. Имат и собствен транспорт, с който ги извозват, но и това струва скъпо, защото организацията се финансира единствено от дарения. В приюта има регистрирана клиника, която провежда безплатни кастрации на бездомни и полудомашни кучета, а понякога и котки. Това са животни, които нямат истински стопанин и чието поколение пълни непрекъснато улиците на София. Това е всъщност и дейността, от която в „АР София” са доволни най-много, защото всеки ден в приюта се кастрират от 10 до 15 животни, приоритетно женски. Кастрации има и в събота и неделя, за да могат повече хора да се възползват от възможността. От "АР София" смятат, че всяка кастрирана бездомна майка се равнява на множество спасени животи на нежелани кутрета и котета, чиято съдба иначе приключва в

кофите, градските рекички или под гумите на колите

За фондацията събирането на средства става огромна грижа и отговорност с поемането на приюта в Богров. Храненето, чистенето и лечението на 500 кучета изисква голям ресурс. А в България НПО сякаш се свързва единствено с кражби, колкото и да разказваш, че „нямаш сестра“. Затова фондация "АР София" държи на прозрачността, което не е толкова трудно, особено когато бюджетни средства на практика не съществуват.

Насилието и омразата към уличните кучета в България е нещо, с което от организацията се сблъскват почти всеки ден. Случаи на кучета, пострадали от човека – залети с киселина, горени, бити, дори изнасилвани. Но всъщност най-големият им „враг” на европейското отношение е безотговорността. Това са безотговорните стопани, които изоставят, изхвърлят или просто не контролират животните си и са производителите на основната популация на безпризорни кучета по улиците на София – захвърлени или напъдени кучета и кашончета с изоставени бебета. Културата на отглеждане на домашен любимец в България наистина не е много висока.

Според представители на „АР София“ популацията от бездомни животни е резултат предимно от липсата на контрол върху стопаните на кучетата. Според техните сметки при около 150 000 домашни любимци в София (от тях само 3000 регистрирани), дори и само 10% да се изхвърлят на улицата, а те са повече, това прави по 15 000 нови кучета на улицата всяка година. И тук не става въпрос за кучетата в блоковете – в България положението е такова, че дори притежанието на повод и нашийник те прави що-годе читав стопанин. Коренът на проблема е в строежите, стопанските дворове, където са т.нар. охранители – животни, които се хранят редовно от хора, които не носят никаква отговорност за тях и най-лошото – не ги кастрират въпреки многото възможности да получат услугата безплатно. А когато се обърнат към охраната на поредния строящ се блок или стопански двор да даде кучето си за безплатна кастрация, обезпаразитяване и ваксинация, те обикновено не са съгласни, защото това било тяхното куче. Ако има проблем с животното обаче, кучето вече престава да има собственик. Тук отново се опира до регистрацията, защото няма начин да се докаже, че това животно е именно тяхно, тъй като не е регистрирано. В същото време общинската фирма „Екоравновесие“ няма право да взима кучета от частна собственост – единствено от улицата. Нещо повече – ако едно куче се окаже ненужно, например когато приключи строежът, или просто не лае достатъчно –

то просто се изхвърля навън

И това наистина се случва. Всеки строеж си има лаеща охрана, която става ненужна, когато се нанесат хората. От почти всеки стопански двор с женско куче излизат нови и нови новородени кучета по два пъти годишно. Столичният инспекторат ще пази парковете за нередовни собственици – хора, които не са си регистрирали кучето. А всъщност би трябвало да обикаля заедно с „Екоравновесие“ – фирмата, която ръководи кастрационната програма на София, за да принуждава псевдостопаните по дворовете и строежите да си предават кучетата за кастрация. Защото на такива хора нито глобите, нито санкциите говорят нещо. Ако бъдат заплашени – просто изхвърлят кучетата. Единствен вариант остава въвеждането на задължителна кастрация, но и това е нереалистично. А дотогава доброволци като хората от „АР София“ обикалят и говорят, говорят, уговаряйки хората да им се доверят, обяснявайки хиляди пъти, че след кастрация кучето не става по-лош пазач, а напротив. Промяната на нагласите, разбира се, е бавен процес. Добрата европейска практика задължително включва и участие на гражданското общество, защото това е най-сигурният начин един толкова наболял за българското общество проблем да бъде решен правилно.

коментирай

Коментари (8)

 • 008
  -3 / 29
  Анонимен 04-08-10 10:49ч
  Мога ли да закарам няколко бездомни кучета, които се въртят около блока ми до приюта, за да бъдат осиновени? Че тука правят само пакости - акат на детската площадка, лаят през нощта и ми съсипват съня.
  "Затова фондация "АР още
 • 007
  -17 / 49
  екоравновесие 04-08-10 10:04ч
  всички пумияри на - сапун! заедно с откачалки като гъските на снимката какви, жени сте - защо не помагате на децата, а се занимавате с пумиярите!
 • 006
  8 / 34
  спунк 04-08-10 01:41ч
  Тук са помияри - там са кучета. Селска нация, ква ти "не особено висока култура", то няма никаква!
 • 005
  12 / 38
  До ХОМОниста 04-08-10 00:04ч
  масово зомбираните и третосигнални западноевропейци

  Моляяяя? Ами Бай Ганьовците понеже са първосигнални, затова държавата пращи от просперитет като гледам. Че такива скотове ражда тая държава, които даже изнасилват кучета! И това се споменава даже в статия, без още
 • 004
  10 / 44
  Анонимен 03-08-10 23:55ч
  Ентосиазирания хуманист, ти какъв си , цар, барон , лорд нещо ???? или една ентусиазирана човешка мастия , която не знае за какво живее :)))
 • 003
  16 / 44
  Анонимен 03-08-10 23:16ч
  Чудесна статия! Браво! Най-после обективен поглед върху проблема. Радвам се, че подобни статии се появяват все по-често :-)

  Продължавайте в същия дух!
 • 002
  5 / 29
  шньохни 03-08-10 23:06ч
  Яко! :)))))))))))))))))
 • 001
  -27 / 51
  ЕНТУСИАЗИРАН ХУМАНИСТ 03-08-10 18:14ч
  Е и кво да праиме сега и въобще не разбирам защо трябва да се учудвам ,че нежеланите у нас помияри се оказват чудесни домашни любимци в Западна Европа на масово зомбираните и третосигнални западноевропейци.Ма да си ги взимат всичките и още
Име:
Мнение:
Попълнете текста от картинката:
captcha

Свят

Финансова блокада в Гърция, банкоматите пускат до 60 евро

Икономика

70 на сто от бизнеса търси среднисти

Долче вита

Българчета спечелиха конкурс на НАСА

Свят

Великата китайска стена изчезва

Последно обновяване 29 юни, 2015 19:42 ч.

Development PIMDESIGN