Кодинов гони финал в Рио, Станилия – медал от Евро 2016
Йълдъръм сменя половината министри на Давутоглу
Милена Славова: Не мога да живея, ако не пея
Къде съм ? Начало /

Нежеланите у нас помияри са домашни любимци в Европа

В началото на тази година Столичната община кани една неправителствена организация „АР София“ да стопанисва най-големия общински приют за кучета в цяла България – този в село Горни Богров

15:21, 03 август 2010 5323 8 коментарa
Доброволци в приюта в Горни Богров. Ако искате да станете доброволец, вижте на www.arsofia.com.

Влизането“ на неправителствена организация в общинския приют в Горни Богров е преломно, защото всъщност такава е европейската практика – кучешките приюти да се стопанисват от неправителствени организации, които се финансират по публичен начин – най-често от дарения. Приютът в Горни Богров има капацитет от 500 кучета и днес в него работят 2-ма лекари, 2-ма ветеринарни техници и 2-ма гледачи. Това са и единствените хора, които получават заплата – всички останали от ръководството, през координаторите, до приемните семейства работят изцяло на доброволни начала. Доброволци има и в приюта – освен събота и неделя, когато се събират повече от 20 души, които чистят, разхождат и социализират кучетата, има и хора, които идват през седмицата – като на работа, само че без заплащане – единствено на добра воля.

Animal Rescue Sofia, или „АР София“, се заражда като неформална група от млади ентусиасти в най-големия български интернет форум за кучета – Дог.бг. В началото работата им е в основно в общинския приют в село Сеславци – хранят кучетата вече две години по 3 пъти седмично, лекуват ги, помагат, търсят приемни домове и постоянни осиновители. Само през 2009 „АР София“ намира дом в чужбина на над 400 кучета от улицата. Предимно в Холандия, където холандски доброволци регистрират организация със същото име, но и в Белгия, Германия, Австрия и Швейцария. Невероятно е, но нежеланите у нас помияри се оказват чудесни домашни любимци в Западна Европа. За да бъде едно куче осиновено в чужбина, то трябва да е социализирано, здраво, ваксинирано, с чип и с легален европейски паспорт за домашен любимец. Кучетата дори пътуват по система за проследяване на маршрута, валидна за целия ЕС. От „АР София“ търсят приюти в Европа, които да ги предлагат впоследствие на местна почва или направо директни осиновители. Имат и собствен транспорт, с който ги извозват, но и това струва скъпо, защото организацията се финансира единствено от дарения. В приюта има регистрирана клиника, която провежда безплатни кастрации на бездомни и полудомашни кучета, а понякога и котки. Това са животни, които нямат истински стопанин и чието поколение пълни непрекъснато улиците на София. Това е всъщност и дейността, от която в „АР София” са доволни най-много, защото всеки ден в приюта се кастрират от 10 до 15 животни, приоритетно женски. Кастрации има и в събота и неделя, за да могат повече хора да се възползват от възможността. От "АР София" смятат, че всяка кастрирана бездомна майка се равнява на множество спасени животи на нежелани кутрета и котета, чиято съдба иначе приключва в

кофите, градските рекички или под гумите на колите

За фондацията събирането на средства става огромна грижа и отговорност с поемането на приюта в Богров. Храненето, чистенето и лечението на 500 кучета изисква голям ресурс. А в България НПО сякаш се свързва единствено с кражби, колкото и да разказваш, че „нямаш сестра“. Затова фондация "АР София" държи на прозрачността, което не е толкова трудно, особено когато бюджетни средства на практика не съществуват.

Насилието и омразата към уличните кучета в България е нещо, с което от организацията се сблъскват почти всеки ден. Случаи на кучета, пострадали от човека – залети с киселина, горени, бити, дори изнасилвани. Но всъщност най-големият им „враг” на европейското отношение е безотговорността. Това са безотговорните стопани, които изоставят, изхвърлят или просто не контролират животните си и са производителите на основната популация на безпризорни кучета по улиците на София – захвърлени или напъдени кучета и кашончета с изоставени бебета. Културата на отглеждане на домашен любимец в България наистина не е много висока.

Според представители на „АР София“ популацията от бездомни животни е резултат предимно от липсата на контрол върху стопаните на кучетата. Според техните сметки при около 150 000 домашни любимци в София (от тях само 3000 регистрирани), дори и само 10% да се изхвърлят на улицата, а те са повече, това прави по 15 000 нови кучета на улицата всяка година. И тук не става въпрос за кучетата в блоковете – в България положението е такова, че дори притежанието на повод и нашийник те прави що-годе читав стопанин. Коренът на проблема е в строежите, стопанските дворове, където са т.нар. охранители – животни, които се хранят редовно от хора, които не носят никаква отговорност за тях и най-лошото – не ги кастрират въпреки многото възможности да получат услугата безплатно. А когато се обърнат към охраната на поредния строящ се блок или стопански двор да даде кучето си за безплатна кастрация, обезпаразитяване и ваксинация, те обикновено не са съгласни, защото това било тяхното куче. Ако има проблем с животното обаче, кучето вече престава да има собственик. Тук отново се опира до регистрацията, защото няма начин да се докаже, че това животно е именно тяхно, тъй като не е регистрирано. В същото време общинската фирма „Екоравновесие“ няма право да взима кучета от частна собственост – единствено от улицата. Нещо повече – ако едно куче се окаже ненужно, например когато приключи строежът, или просто не лае достатъчно –

то просто се изхвърля навън

И това наистина се случва. Всеки строеж си има лаеща охрана, която става ненужна, когато се нанесат хората. От почти всеки стопански двор с женско куче излизат нови и нови новородени кучета по два пъти годишно. Столичният инспекторат ще пази парковете за нередовни собственици – хора, които не са си регистрирали кучето. А всъщност би трябвало да обикаля заедно с „Екоравновесие“ – фирмата, която ръководи кастрационната програма на София, за да принуждава псевдостопаните по дворовете и строежите да си предават кучетата за кастрация. Защото на такива хора нито глобите, нито санкциите говорят нещо. Ако бъдат заплашени – просто изхвърлят кучетата. Единствен вариант остава въвеждането на задължителна кастрация, но и това е нереалистично. А дотогава доброволци като хората от „АР София“ обикалят и говорят, говорят, уговаряйки хората да им се доверят, обяснявайки хиляди пъти, че след кастрация кучето не става по-лош пазач, а напротив. Промяната на нагласите, разбира се, е бавен процес. Добрата европейска практика задължително включва и участие на гражданското общество, защото това е най-сигурният начин един толкова наболял за българското общество проблем да бъде решен правилно.

коментирай

Коментари (8)

 • 008
  -1 / 1
  Анонимен 04-08-10 10:49ч
  Мога ли да закарам няколко бездомни кучета, които се въртят около блока ми до приюта, за да бъдат осиновени? Че тука правят само пакости - акат на детската площадка, лаят през нощта и ми съсипват съня.
  "Затова фондация "АР още
 • 007
  0 / 2
  екоравновесие 04-08-10 10:04ч
  всички пумияри на - сапун! заедно с откачалки като гъските на снимката какви, жени сте - защо не помагате на децата, а се занимавате с пумиярите!
 • 006
  0 / 0
  спунк 04-08-10 01:41ч
  Тук са помияри - там са кучета. Селска нация, ква ти "не особено висока култура", то няма никаква!
 • 005
  0 / 2
  До ХОМОниста 04-08-10 00:04ч
  масово зомбираните и третосигнални западноевропейци

  Моляяяя? Ами Бай Ганьовците понеже са първосигнални, затова държавата пращи от просперитет като гледам. Че такива скотове ражда тая държава, които даже изнасилват кучета! И това се споменава даже в статия, без още
 • 004
  0 / 2
  Анонимен 03-08-10 23:55ч
  Ентосиазирания хуманист, ти какъв си , цар, барон , лорд нещо ???? или една ентусиазирана човешка мастия , която не знае за какво живее :)))
 • 003
  1 / 1
  Анонимен 03-08-10 23:16ч
  Чудесна статия! Браво! Най-после обективен поглед върху проблема. Радвам се, че подобни статии се появяват все по-често :-)

  Продължавайте в същия дух!
 • 002
  1 / 1
  шньохни 03-08-10 23:06ч
  Яко! :)))))))))))))))))
 • 001
  -1 / 1
  ЕНТУСИАЗИРАН ХУМАНИСТ 03-08-10 18:14ч
  Е и кво да праиме сега и въобще не разбирам защо трябва да се учудвам ,че нежеланите у нас помияри се оказват чудесни домашни любимци в Западна Европа на масово зомбираните и третосигнални западноевропейци.Ма да си ги взимат всичките и още
Име:
Мнение:
Попълнете текста от картинката:
captcha

Култура

Милена Славова: Не мога да живея, ако не пея

Свят

Намерени останки говорят за взрив в египетския самолет

Свят

Френските бензиностанции остават без гориво

Долче вита

Хитове от интернет: Играчките LEGO стават все по-агресивни

Последно обновяване 24 май, 2016 16:11 ч.

Development PIMDESIGN