Съд оряза наследниците на Принс до 6
Котаракът Гладстон започна служба в полза на британската хазна
Музей на сладоледа отвори врати в САЩ
Къде съм ? Начало /

Николай Желев: За вота в София решава лично Иван Костов

Ще бъдем принудени да се явим самостоятелно или да се обединим с други десни формации, твърди седесарят

15:41, 25 август 2011 4305 10 коментарa
Николай Желев Снимка Aни Петрова

Николай Желев е роден през 1962 г. Завършил е Химикотехнологичен университет със специализация „Опазване на околната среда”. Работил е като технолог в пречиствателната станция в Кубратово. Член е на СДС от 1998 г. , а от 2002 г. е председател на синята партийна организация в столичния район „Надежда”. На следващата година е номиниран за общински съветник в СОС и вече втори мандат е натоварен с тази обществена отговорност. Сега е член на градския изпълнителен съвет на СДС в София и също така на Националния изпълнителен съвет на сините.

- Г-н Желев, защо зациклиха преговорите ви с ДСБ за подреждането на листата за общински съветници в столицата, нали уж имахте предварителна договорка?

- Договорките бяха ясни – да сме заедно на вота. Това означаваше да издигнем общ кандидат за кмет и обща листа, която да е съставена по 50 процента от наши и техни кандидати. Първоначално ние посочихме три кандидатури за градоначалник – на Любен Петров, който е кмет на район „Витоша”, Иван Нейков и Владимир Кисьов. От ДСБ пък в началото се спряха на д-р Петър Москов, ген. Атанас Атанасов и Прошко Прошков. След обсъждане, разговори с психолози и социолози и пресяване ние оттеглихме двама от кандидатите си и остана само Владо Кисьов. От ДСБ пък си избраха Прошко Прошков. Като не успяхме да постигнем разбирателство кой от тях двамата да номинираме като обща кандидатура, както знаете, решихме да се явим на предварителни избори. Имаме и споразумение за това. На тези избори спечели Прошко Прошков, като съотношението беше 3:2 в негова полза. Но идеята беше в хода на тези действия да обсъдим в детайли идеите си за развитието и управлението на града. Това щеше да е много полезно, защото по този начин щяхме да популяризираме програмата ни и гражданите на столицата щяха да се запознаят подробно с нашите предложения, да участват със свои идеи, да се получи дискусия. Да, ама не стана така. След като г-н Прошков спечели вътрешните избори, всичко приключи.

- Какво означава това, че оттогава не си говорите с ДСБ за местния вот в София ли?

- Аз съм член на преговорния екип. На срещите ни с ДСБ те изненадващо за нас извъртяха позициите си и обявиха, че подреждането на листата трябвало да е в съответствие с постигнатите резултати от вътрешния вот. Т.е. пропорцията между наши и техни хора да е в съотношение 3:2 за тях вместо първоначално договорената 1:1. Ние нямаме подписан първоначален документ за тази договорка за равно участие, но имаме джентълменско устно споразумение. Или поне аз и колегите ми смятахме така. Не мисля, че е нормално да се нарушава дадена дума. И също така не може да се слага знак за равенство между резултати, постигнати в един мажоритарен предварителен вот, какъвто е кметският, и съотношението на кандидатите в листата. Ние коректно веднага след тези вътрешни избори подадохме ръка и обявихме, че Прошков е нашият общ кандидат на Синята коалиция.

- Какво друго им предложихте?

- Веднага предложихме като общ нашия труд, нашата концепция за управлението на града, която бяхме нарекли „Умно управление на града”, по аналогия със съществуващото такова световно течение. Нашето виждане е, че общината трябва да работи прозрачно за данъкоплатците. И да използва в максимална степен умните идеи и предложения на гражданите. Общината трябва да се отвори и даде възможност на умни и разумни хора да участват в решението на съществуващите проблеми. Така ще може да се гарантира качествена и бърза административна услуга за потребителите. Да се формулират ясни правила за постигането на поставените цели. И най-вече да има ред.

- Това означава ли, че сега няма ред?

- В началото на 90-те години на миналия век обществото ни беше убедено, че старата тоталитарна система трябва да бъде демонтирана, защото всички се надявахме, че демократичната система ще бъде по-успешна за всеки. Това обаче не се случва вече второ десетилетие. Преходът не е свършил, а демокрация в България няма. Демокрацията се крепи на трите стълба – свобода, конкуренция и ред. Поради липсата на ред в обществото нито свободата ни е свобода, нито пък има конкуренция – има само надцакване.

- Какво очаквате от другите, като вие в Синята коалиция, които се зовете демократи, не спазвате правилата на демокрацията?

- Да си кажем истината - говорим за отговорност и вина. Вината за неслучилия се преход носи цялата т.нар. политическа класа у нас. А от нея най-голяма вина носи СДС и всичките нароили се от него формации. Има въпроси, на които все по-трудно намираме отговори. Като например: защо направихме Синята коалиция? А защо трябваше да се разделяме, след като сега се събираме отново? Истинските десни симпатизанти в държавата не желаят да ги занимаваме с нашите теснопартийни кавги и проблеми. Те искат да видят от нас, че сме постигнали заедност. Ние, редовите членове на СДС и ДСБ, не сме различни в идеен аспект. Има само някакви личностни борби.

- Обединението Синята коалиция не е ли демонстрация на политическо лицемерие?

- Въпросът ви е резонен, защото веднага след вътрешните избори започнаха проблемите. Наруши се принципната ни договорка, а това срути доверието и уважението между нас. Как щяха да се почувстват от ДСБ, ако Владо Кисьов беше спечелил повече гласове в столицата и той поставеше условия за превес на наши хора в листите? Когато тръгваш с някого на дълъг път, трябва да си искрен и откровен. Иначе не се получава.

- Ако не успеете да се споразумеете с ДСБ отивате ли на вариант сами да участвате във вота със свой отделен кандидат за кмет и листа за съветници?

- Сега изготвихме споразумение, базирано на принципната ни договорка в началото за равно участие. В него признаваме, че общият ни кандидат за кмет е Прошко Прошков и правото им подреждането на листата да започне с техен кандидат. То е подписано едностранно от нашия председател на градската организация Борислав Бориславов. Позицията ни е ясна и принципна. Според нашите правила в СДС решенията за явяване на местните избори се вземат от партийните структури по места. От ДСБ още не подписват това споразумение. Доколкото разбирам, там нещата се решават не на градско ниво, а на национално.

- Искате да кажете лично от Иван Костов?

- Да. Крайният срок за подписването на нашето общо споразумение е 28 август. Ние сме си насрочили градско събрание същия ден. И ако няма споразумение, ще бъдем принудени да се явим самостоятелно или да се обединим с други десни формации. Убеден съм, че голямата част от десните избиратели искат да сме заедно всички десни, но за съжаление не се получава. Даже ми е неудобно да говоря за всичко това. Огромно е разочарованието ми от това, че загубихме два месеца.

- Ще преговаряте ли за общо участие с други десни и центристки партии?

- Силно съм притеснен, че СДС и ДСБ отново може да изиграят водевил, с който да обидят и разочароват избирателите. Хората очакват не да се надвикваме и хулим, а да имаме политическа смелост да отстояваме целите си. Стараем се да дадем максимално достатъчно време на ДСБ да се осъзнаят и преосмислят своето поведение. Не е редно сега да се разединяваме и показваме колко може да бъде нисък политическият хоризонт. Има хора в политиката, които измерват всичко само с височината на личния си хоризонт.

- Накрая май ще се окажат прави онези, които твърдяха, че в десните формации няма проблем, има само проблемни лидери?

- Категорично е така. Ние не можем да намерим нормален начин за разговор. Нямаме културата, волята, стабилността да постигаме степените на заедност, бидейки различни. Защото нашата различност е и най-голямото ни богатство. Но ни е трудно да постигнем модел на национално помирение. Защото няма политическа воля и всеки, който прави кариера в политиката, приема определени условия да мълчи, да не казва истината, за да не става неудобен. Хората, които най-много мълчат, най-дълго остават в политиката. Но доколко те са полезни за обществото и политиката, е правилният въпрос.

- Защо решихте да променяте знаковото лъвче на сините?

- Екипът от специалисти, който дълго работи по въпроса, стигна до извода, че досегашното ни лъвче стои доста инфантилно. Може би има защо. Затова ще предложим нов вариант, по-стилистичен и изчистен. Това става паралелно с намерението ни да излезем с нова кауза и дневен ред за развитието на обществото и политиката ни. Кой, ако не СДС, трябва да каже как България да бъде успешна държава, а всеки българин да се чувства като успешен човек в новите реалности. Това няма как да стане в досегашния модел, който, образно казано, представлява хора, хванали се на българско хоро, които обаче не се държат за ръце, а са се хванали за гушите един друг. И понеже са им заети ръцете, се плюят взаимно.

коментирай

Коментари (10)

 • 010
  2 / 2
  Анонимен 29-08-11 13:23ч
  Има хора срещу Костов,има хора фенове на Костов,дайте да се уважаваме.
 • 009
  3 / 3
  Хинин 26-08-11 21:09ч
  О.Павле,001,просто човекът не е знаел на къде ще тръгнат нещата...Много надежди се провалиха.А той - направо в пълната каца...98 година...
 • 008
  2 / 2
  Анонимен 26-08-11 14:47ч
  САМО ПИТАМ ИВАН КОСТОВ: - МОЖЕ ЛИ ДА НЕ СИ ХОДИЛ В НЯКОЙ РАЙОН И САМО ПРЕДИ ИЗБОРИ ДА ВДИГНЕШ ТАМ ПУШИЛКА И ДА СЕ КАНДИДТИРАШ ОТ ТОЗИ РАЙОН. ДА МОЖЕ - ДОКАТО ИВАН КОСТОВ И ПОДОБНИ СА НЕЗАМЕНИМИ.

  МОЖЕ ЛИ ТОВА ДА СЕ СЛУЧИ В САЩ - МОЖЕ АКО ИВАН КОСТОВ СТАНЕ НЕЗАМЕНИМ И ТАМ.

  ДА , АМА ДРУГ ПЪТ :)))))))
 • 007
  1 / 3
  Анна 26-08-11 10:05ч
  Ники Желев е супер почтен човек и за него никой не може да каже лоша дума.Браво, че сте се сетили да питате някой редови член на партията.
 • 006
  2 / 2
  Анонимен 26-08-11 01:04ч
  Ако някога е имало план "КЛИН" целящ разцепвнето на СДС,то клинът се кзва Иван Йорданов КОСТОВ.
 • 005
  2 / 2
  nemepoznava6 25-08-11 19:31ч
  Павле не е важно кога е влязал в СДС,а това,че след кото вече 10 години СДС е в опозиция той още е там,защото нали знаеш,че в Бьлгария,тези,които дьржат да са вьв власта отиват при Доган Христо Бисеров,Йордан Цонев,Янко Янков от още
 • 004
  2 / 2
  отче Павле 25-08-11 18:09ч
  Защото и др. Костов влезе в СДС 5-6 години след неговото създаване. И понеже няма история в тази партия, и не я чувства като част от себе си, я разцепи заради лични користни интереси.
 • 003
  0 / 2
  Анонимен 25-08-11 17:37ч
  Браво, Николай, трябва мъжко поведение, а в СДС го има само в София!
 • 002
  -2 / 2
  da rezonen vapros...i ne ste li provinchialist 25-08-11 16:50ч
  da rezonen vapros...i ne ste li provinchialist
 • 001
  0 / 0
  о. Павел 25-08-11 15:53ч
  "Член е на СДС от 1998 г." Желев, защо влязохте в СДС, когато то беше на власт, а не още когато беше основан?
Име:
Мнение:
Попълнете текста от картинката:
captcha

Спорт

Изхвърлиха руските щангисти от Олимпийските игри в Рио де Жанейро

Спорт

Григор Димитров отстъпи на 6-ия в света Нишикори в Торонто

Спорт

ЦСКА победи с 2:0 Славия в първото столично дерби за сезона

България

Депутати питат за 2 полета на служители на МВР с "Авиоотряд 28"

Последно обновяване 30 юли, 2016 18:29 ч.

Development PIMDESIGN